Forum Lagata.pl: nóż w wodzie - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

nóż w wodzie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   lord_mcbet 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1700
  • Rejestracja Thu, 12 Oct 06

Napisano 21 February 2007 - 10:41

wczoraj cierpiac na bezsennosc i skakajac po programach natknalem sie na film noz w wodzie.. slyszalem o nim wczesniej jednakze zawsze wydawal mi sie nudny (idealny na sen) rzeczywistosc mnie rozczarowala...
historia pokazana w filmie romana polanskiego jest prosta i banalna.. malrzenstwo jadace na weekend na mazury zabiera po drodze mlodego autostopowicza.. na miejcu chlopak daje sie namowic na rejs i sobie tak plyna rozmawiajac.. tak mozna by w skrocie opowiedziec ten film...
prawie zadnej akcji zadnych FX.. prawdziwa wartoscia sa kreacje bohaterow... a takze relacje ktore miedzy sie nimi nawiazuja.. a tytulowy noz??? ot poprostu (?) wpadl do wody...
nie bede zdrazal co kto z kim.. jak i po co.. poprostu obejrzyjcie bo warto
a ja? ja dzis jestem nie wyspany ale zadowolony:D:D

tagowanie <moderator>

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   dein lakai 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 106
  • Rejestracja Thu, 18 Jan 07

Napisano 21 February 2007 - 12:00

Ten film omal mnie nie okaleczył. Koniecznie chciałem się kiedyś nauczyć tego triku z dzióbaniem między palcami.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Forgiven 

• Wujek Dobra Rada
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1414
  • Rejestracja Mon, 09 Oct 06

Napisano 21 February 2007 - 12:53

CYTAT(dein lakai)
Ten film omal mnie nie okaleczył. Koniecznie chciałem się kiedyś nauczyć tego triku z dzióbaniem między palcami.

Tego nie ćwiczy się ostrymi narzędziami... dopiero po osiągnięciu sporej wprawy można ZARYZYKOWAĆ smile.gif Wracając do filmu, podchodziłem do niego chyba trzy razy, niestety nigdy nie zakończone pełnym sukcesem... . Kreacje aktorski może i dobre, podłoże psychologiczne też, ale... Bergman to nie jest a Spielberg tym bardziej. Jak na debiut Romana (w polskich warunkach) i tak dobrze smile.gif. Mój ojciec był na tym filmie w kinie i jedyne co z niego pamięta to widzowie wychodzący w 1/3 seansu... no cóż tytuł był bardzo obiecujący, a tu... .

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   dein lakai 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 106
  • Rejestracja Thu, 18 Jan 07

Napisano 21 February 2007 - 13:57

CYTAT(Forgiven)
Tego nie ćwiczy się ostrymi narzędziami...

E tam. Po co komu przepisy BHP. Zresztą człowiek zdolny potrafi się skrzywdzić nawet wałkeim plasteliny D.gif

Jeszcze do filmu - jak mam problem z odpowiedzeniem sobie na pytanie, dlaczego Niemczyk dobrym aktorem był, to myślę o "Nożu w wodzie" właśnie.
IMO - najlepsza kreacja aktorska Niemczyka, ale nie najlepszy film Polańskiego. Chociaż klimat mi się bardzo podoba.
W moim prywatnym rankingu byłby na piątym miejscu za "Frantic", "Gorzkimi godami", "Tess" i "Dziecko Rosemary".
Ale przed takimi kolosami jak "Nieustraszeni pogromcy wampirów', "Wstręt", "Chinatown" czy nawet "Pianista".

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2764
  • Rejestracja Mon, 09 Oct 06

Napisano 21 February 2007 - 14:50

Obejrzałem prawie do końca, i nawet spać mi się nie chciało :> Ten film ma taki specyficzny klimat który wciąga jak bagno. Na ekranie rozlewa się odprężająca sielanka, widać że między bohaterami toczy się gra, ale nikt nie mówi tego otwarcie. I to ukrywanie pewnych rzeczy budzi w odbiorcy pewnien niepokój. Tak jak lorda bardzo pozytywnie mnie zaskoczył bo myślałem że to jakieś nudziarstwo wink.gif Dość powiedzieć że dzisiaj z wyra odkleiłem się dopiero 11.30 ;>
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   atomowy_bocian 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 19
  • Rejestracja Tue, 22 Jan 08

Napisano 22 January 2008 - 14:47

Bardzo subtelny klimat sprawia że trudno się oderwać, prosta historia opowiedziana w dobry sposób.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   klaxon 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 5
  • Rejestracja Wed, 10 Nov 10

Napisano 28 November 2010 - 22:11

Mi się bardzo podobał szczególnie koniec tego filmu, szczerość głównej bohaterki w stosunku do męża i jego reakcja na to wyznanie. Bohaterowie zachowywali się bardzo naturalnie, a ukazane sytuacje były takie zwyczajne a zarazem życiowe.

Opcje tematu:

Strona 1 z 1