Moda na sukces
Napisano 25 November 2006 - 16:17
Fabuła skupiona jest na rodzinie Forresterów i ich imperium mody w Los Angeles, czyli Forrester Creations. Spectra Couture (oficjalnie Spectra Designs) - główny rywal ich firmy, jest w rękach ekstrawaganckiej, rudowłosej Sally Spectry. Na czele rodu Forresterów znajduje się Eric, wspierany często przez byłą żonę - Stephanie i ich dwóch synów: Ridge'a i Thorne'a.Córki: Angela, Felicia oraz Kristen pojawiają się rzadziej. Ważną rolę w ich życiu odgrywa szalenie pewna siebie i ambitna Brooke Logan , której głównym celem jest małżeństwo z którymś z Forrester'ów i zdobycie fortuny.
Córka Erika i Brooke - Bridget i jej brat Rick są integralną częścią obsady mają jednak niewiele do czynienia z Forrester Creations. U Spectry, Sally jest zazwyczaj wspierana przez córkę Macy i szaloną, acz przemiłą Darlę. W ich życiu pojawia się też Clarke Garrison , z którym Sally doczekała się syna - C.J.'a oraz pierwszy mąż Sally i zarazem ojciec Macy - Adam Fairchild Alexander .
Brooke Logan jest ukazana w serialu jako kluczowa postać całej fabuły. Wywodząca się z przeciętnej rodziny dziewczyna już od 18 lat próbuje wyjść za mąż za Ridge'a, a gdy nie jest to akurat możliwe mówi sakramentalne "tak" jego ojcu lub bratu.
Za każdym razem, gdy związek z Brooke się rozpada, Ridge szuka miłości i szczęścia przy znakomitej pani psycholog - Taylor Hayes. Stephanie jako troskliwa matka Ridge'a nie kryje swojej radości z tego związku gdyż dobrze znana jest jej nienawiść do amoralnej Brooke. Scysje, które wynikają między Stephanie a Brooke są powodem licznych rozłamów w rodzinie i skutkują odwróceniem się całej rodziny plecami do Stephanie. Eric, po jednej z takich sytuacji rozwiódł się z wieloletnią małżonką i oświadczył się pannie Logan. Z tego małżeństwa przyszła na świat dwójka dzieci, chociaż ojcostwo Bridget przez wiele lat budziło wiele wątpliwości. Dopiero wiele lat później Eric znów zaczął oglądać się za swą pierwszą miłością i ożenił się ze Stephanie po raz drugi. Jako że temperament Stephanie przez lata nie zmienił się ani trochę, ani nienawiść do Brooke również nie gasła z czasem, małżeństwo to wkrótce okazało się porażką.
W życiu Ridge'a zdarzyło się kilka przełomowych momentów. Pierwszym z nich była śmierć pierwszej żony - Caroline. Drugi taki moment nastąpił kilka lat później, gdy był już mężem Taylor. W drodze na konferencję naukową w Egipcie w 1994 roku, Taylor nieomal uczestniczyła w katastrofie lotniczej, a cała rodzina z Ridge'em na czele uznała ją za zmarłą. Tymczasem ona została zabrana przez księcia Maroka - Omara Rashida do jego pałacu. Książę wykorzystując amnezję kobiety wmówił jej, że nazywa się Laila i ma zostać jego żoną. Gdy pojawiają się przebłyski prawdziwej tożsamości, zaprasza on Ridge'a, który akurat zawarł małżeństwo z Brooke, na miesiąc miodowy do swojej posiadłości. Taylor, widząc męża szczęśliwego z Brooke, zdecydowała się wprawdzie nie wracać do Los Angeles jednak ostatecznie zmieniła zdanie na wieść o chorobie swego ojca - Jacka Hamiltona. Gdy prawda wyszła na jaw małżeństwo Ridge'a i Brooke zostało anulowane. Na ponowny ślub z Taylor Ridge nie zdecydował się jednak prędko. W 1998 roku przyszło na świat pierwsze dziecko Taylor - Thomas, a Ridge długo nie wiedział, czy aby na pewno jest jego ojcem. Ostatecznie jednak zostali małżeństwem po raz drugi. Siła ich miłości pokonała liczne przeszkody w postaci przebiegłego psychiatry - Pierce'a Petersona, opętanej żądzą zemsty Morgan DeWitt, a także gruźlicy, która dotknęła Taylor. W 2002 roku, w wyniku fatalnego zbiegu okoliczności, Taylor zmarła raniona kulą z pistoletu Sheili Carter. Wtedy nadarzyła się okoliczność, której sprytna Brooke nie mogła przegapić. Doszło do kolejnego ślubu Ridge'a i Brooke. Tych dwoje jednak nie ma widocznie być razem, los zgotował Brooke największy koszmar w życiu. W 2005 roku w jej życiu pojawiła się ... Taylor. To książę Omar po raz kolejny uzdrowił jej ciało, po tym jak amerykańscy lekarze rozkładali ręce z bezradności. Nastąpiło kolejne anulowanie małżeństwa, gdyż w świetle prawa Taylor i Ridge nadal są małżeństwem.
Rok produkcji: Od 1987 r..
Produkcja: Bell-Phillip Television Productions, Inc..dla telewizji CBS
Producenci: Bradley Bell, Lee Phillip Bell, William J. Bell
Reżeseria: Michael Stich, Susan Flannery, Cynthia J. Popp, Deveney Marking Kelly i inni
Scenariusz: Bradley Bell, John Smith, Teresa Zimmerman, M.Minnis i inni
Muzyka: Jack Allocco, David Kurtz
Czas emisji: 19 min !!
Źródła : wikipedia,mns.friko.pl
Chyba każdy z Was oglądał chociaż jeden odcinek. Przyznam się, że na początku wejscia tej telenoweli ( czyli w 1994) oglądałam ją codziennie i nie mogłam się poprostu oderwać. Zawsze złościłam się, że dopiero na koniec tych nieszczęsnych 19 minut coś się działo. Ale wtedy oglądałam ten serial z wielkim zaparciem.
Wyobraźcie sobie jakie było moje zdziwienie, kiedy przyleciałam do mojej babci w odwiedziny a ona coś ogląda. Aż uśmiechnęłam się, jak zdałam sobie sprawę że ten tasiemiec nadal leci. Usiadłam wiec z Babcia a ona w ciągu 15 min streściła mi wszystkie lata.
Mimo iż teraz serial nie jest w zasięgu mojej uwagi, składam wielki ukłon w stronę twórców. Bo tak naprawdę ta telenowela a właściwie opera podbiła wiele krajów i ciągle je podbija. Wielkie Brawa !!!
Napisano 25 November 2006 - 16:29
tylko przeskakiwalem po kanal to mi tam w oczy wpadl
mimo iz osagneli taki sukces, to czemu jeszcze sie z tym mecza?
ile mozna wymyslac...
niedlugo Klan taki bedzie
gonimy Europe
Napisano 25 November 2006 - 16:35
Napisano 25 November 2006 - 16:39
no ile mozna...
zreszta i tak tego nie ogladam to sie nie wtracam
Napisano 25 November 2006 - 17:00
Myślę że jakbyś tyle zarabiała, to fabuła sama w nocy by Ci się sniła. Zresztą co by nie wymyslili ludzie i tak będą oglądać.
Napisano 25 November 2006 - 17:06
Napisano 25 November 2006 - 19:36
Napisano 25 November 2006 - 20:26
kicz w najgorszym wyaniu
Napisano 26 November 2006 - 00:29
Byluśmy tak blisko siebie, że zabrakło czasu na pozegnanie" kochanemu tacie
Napisano 27 November 2006 - 00:13
<przemo> ktoś zginął ?
<hszanu> nie, ale dachowali przez 6 odcinków...
niach niach 8) 8) 8)
-----edit-----
<lasiu> bo ?
<sabasios> bo i tak nie zobacza konca
wyyyyyje :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
i jak tu nie kochac tego serialu? =)
Napisano 27 November 2006 - 15:05
Napisano 29 November 2006 - 17:56
#14 Gość__*
Napisano 10 December 2006 - 15:43
#15 Gość_Gabi_*
Napisano 18 December 2006 - 18:29