Legitymacje szkolne
Napisano 22 November 2006 - 07:05
Taka wiadomosc otrzymalam wczoraj od dyrekcji szkoly, wsrod dzieci wszczela sie mala panika, nerwowe wyciaganie legitymacji, sprawdzanie, itp. Mysle, ze mozna to bylo zalatwic wczesniej na spokojnie...
Z drugiej strony zawsze zdumiewal mnie fakt zadania od maluchow legitymacji szkolnej np podczas sprawdzania biletow w autobusie, przeciez jest oczywiste, ze dziecko chodzi do szkoly, a np. brak legitymacji to zwykle gapiostwo - czy zasluguje na wypisywanie kary pienieznej??
Napisano 22 November 2006 - 08:38
to jest ich praca i mam ja to w 4 literach, wiec maja z tego zysk i czy dzieciak czy nie, musi...
Nie zmienimy tego...
jak chodzi o dzieci w podstawowce, nawet jeszcze w gim to rozumiem zapomniec, bo to dzieci, no ale juz 3 gim czy wyzej to bez przesady...
Pozatym co to za klopot wrzucic legitke do plecaka i jej stamtad nie ruszac!
a co do tych wydrukowanych znizek to faktycznie, z lekka za poooooooozno
jak sie sprezycie to sie wam uda
Napisano 22 November 2006 - 11:50
Napisano 22 November 2006 - 12:32
Nie tylko z maluchów, studenci też będą zmuszeni wymienić legitymacje
Napisano 22 November 2006 - 14:56
Napisano 22 November 2006 - 18:27
Napisano 22 November 2006 - 20:53
Napisano 22 November 2006 - 21:17
Napisano 22 November 2006 - 21:36
prawo mial - ale jeszcze trzeba mozgu uzywac - juz to widze jak sie przyczepia do kibicow wracajacych z meczu nie majacych nawet pol biletu
Napisano 22 November 2006 - 22:01
Napisano 22 November 2006 - 22:08
ale jak sie doniesie w ciagu bodajze 7 dniu od daty zlapania dokument uprawniajacy do znizki to nie ma kary - to palant myslal, ze dzieciak nie posiada uprawnien ?? , ze chcac zaoszczedzic nie mam pojecia ile ale sadze ze okolo 100 zl nie doniosa tej legitymacji ??
i tutaj kolejny przyklad na rownych i rowniejszych
Napisano 22 November 2006 - 22:27
Napisano 22 November 2006 - 22:59
U mnie w miescie na temat biletow ulgowych bylo glosno jakis czas temu, po tym jak dwoch kontrolerow nie chcialo wypuscic z autobusu dwoch dziewczynek ktore nie mialy legitymacji a jachaly z biletem ulgowym. Byly to male dziewczynki, z tego co pamietam 2-3kl. podst. Kontrolerzy nie wypuscili ich az do ostatniego przystanku. Dziewczynki zupelnie nie znaly tego miejsca (w takim wieku nie trzeba znac kazdego zakatka miasta). Spedzily na przystanku ladnych kilka godzin, az w koncu ktos sie nimi zainteresowal, spytal co nie tak itd.
Byla to dosc glosna afera. Po tym wydarzeniu u mnie w miescie, w prawie kazdym autobusie, widnieje naklejka z przepisami dot. przejazdow ulgowych i bezplatnych.
I odziwo, chodzi tutaj o to, ze prawo do przejazdow ulgowych maja tylko uczniowie szkol o statusie publicznych. Nie wiem dlaczego tak jest, dlaczego kontrolerzy tak sie tego czepiaja... No ale coz, trzeba to jakos znosic. Ja osobiscie raz dodalem mandat za jazde bez legitymacji. Teraz na ogol kontrolerzy mowia "No to nastepnym razem miej ze soba legitymacje" i ida sobie dalej
PS. Moze taki maly OT, ale widze ze dyskusja w temacie jest glownie na ten temat
Napisano 22 November 2006 - 23:14
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: to przepraszam uczniowe chodzacy do szkol spolecznych albo prywatnych nie maja prawa korzystac z ulgi?? :shock: dla mnie to jakies dziwne.....
a co do kanarow.... ja prawie zawsze zapominam legitymacji ale jakos sie usprawiedliwiam.... ale ciekawi mnie tylko czy za te dzieciaki ktos sie wstawil ze starszych osob?? bo co taki brzdac moze?? poplakac sie, powiedziec "dobrze prosze pana" i tyle..... wogole co im zalezy ze dziecko wygladajace na wiek szkolny nie ma legitymacji przy sobie??
http://img529.imageshack.us/img529/753/horseriderredbt2.png
Napisano 22 November 2006 - 23:26
Napisano 23 November 2006 - 23:10
Napisano 23 November 2006 - 23:26
Napisano 24 November 2006 - 00:19

Logowanie