Forum Lagata.pl: Windows ma już 21 lat - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Windows ma już 21 lat

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   kris 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 3782
  • Rejestracja Fri, 16 Jun 06

Napisano 20 November 2006 - 22:07

Windows ma już 21 lat

CYTAT
Dziś mija dokładnie 21 lat od dnia premiery systemu Windows 1.0. Staramy się nie skupiać nadmiernie nad rocznicami, gdyż tak naprawdę nie mają większej wartości, jednakże w tym przypadku chcemy podzielić się z Czytelnikami kilkoma interesującymi faktami o pierwszym środowisku graficznym Microsoft.
Wiele osób nie darzy sympatią założyciela firmy Microsoft, Billa Gatesa. Tym niemniej trzeba przyznać, że gdyby nie on, to nie wiadomo, czy dziś pracowalibyśmy w środowsku graficznym. Parę ciekawostek o jego pierwszym podejściu w tym kierunku opublikował serwis Connected Internet. Windows 1.0 został wydany 20 listopada 1985 roku, a jego wymagania są – na dzień dzisiejszy powiedzielibyśmy – dość śmieszne: 256 KB pamięci RAM, DOS w wersji 2.0 i dwie stacje dyskietek. Jego ówczesna cena 100 dolarów, odpowiada dzisiejszym 500 zł, co oznacza, że system kosztował podobnie, jak dzisiaj wersja OEM Windows XP Professional. Wiele funkcjonalności systemu Windows 1.0 figuruje do dziś w edycjach systemów z rodziny Windows. Nawet Windows Vista, system nowej generacji Microsoft, zawiera te składniki, a mowa m.in. o kalendarzu, notatniku, kalkulatorze, zegarze, programie Paint i Panelu Sterowania. Wsparcie systemu Windows 1.0 było dość kiepskie, tak iż nawet inne oprogramowanie Microsoft z nim nie współpracowało.

Parę zrzutów ekranu można przeglądnąć na tej witrynie.

Źródło: http://www.connectedinternet.co.uk/2006/11/18/1046/

jak dla mnnie niezle,oby tak dalej aby do przodu,mnniejmy nadzieje ze zakoncza jak narzie na windows vista,ale i wczesniejsze systemy calkiem nieżle sie prezentowaly,nawet gdzies mam win 95,98,2000,itd.
Komputer jest tylko martwym urządzeniem, w którego my musimy tchnąć duszę

Nie udzielam informacji na gg

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administrator
  • Postów 7465
  • Rejestracja Sun, 07 May 06

Napisano 20 November 2006 - 22:11

to juz oficjalnie moze isc w stanach na piwo wink.gif - a tak na powaznie pamietam moje pierwsze walki z 3.11 oj minelo juz pare - ale szczerze - chyba bym windy nie zamienil na linuxa
Dołączona grafika

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   croc 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 3238
  • Rejestracja Mon, 25 Sep 06

Napisano 20 November 2006 - 22:42

tak daleko to ja juz nie siegam , moim pierwszym byl 95 i od tamtego to juz chyba mialem wszystkie do dzisiaj (bez visty),ale jak narazie xp nie zamienil bym na innego
Największy błąd, jaki możemy popełnić w życiu, to poddanie się lękowi przed popełnieniem błędu.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Abdul 

• Zasłużony
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1721
  • Rejestracja Sun, 08 Oct 06

Napisano 20 November 2006 - 22:58

Heh ja mam kompa dopiero 5 lat. Zacząłem od 98se
CYTAT(Lukas_79)
chyba bym windy nie zamienil na linuxa
Ja próbowałem z 10 razy (bezskutecznie), ale jeszcze kiedyś spróbuje. 21 lat pff i tak młodszy ode mnie smile.gif

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   AngeliDevil 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 951
  • Rejestracja Fri, 20 Oct 06

Napisano 20 November 2006 - 23:05

no juz 21 lat sporo wink.gif Ile lat ma pierwszy komputer?? smile.gif
www.myspace.com/misio66661 zapraszam na moje MYSPACE

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administrator
  • Postów 7465
  • Rejestracja Sun, 07 May 06

Napisano 20 November 2006 - 23:07

CYTAT(croc)
tak daleko to ja juz nie siegam , moim pierwszym byl 95 i od tamtego to juz chyba mialem wszystkie do dzisiaj (bez visty),ale jak narazie xp nie zamienil bym na innego

ja przeszedlem przez wszystkie lacznie z vista - i kilkoma linuchami i jak na chwile obecna tez xp pozostanie i ta chwila trwac jeszcze bedzie dlugo
Dołączona grafika

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   kris 

• Zasłużony
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 3782
  • Rejestracja Fri, 16 Jun 06

Napisano 28 November 2007 - 16:31

System Windows ma 22 lata

CYTAT
To już 22 lata, odkąd Microsoft wydał pierwszą wersję swojego systemu operacyjnego Windows. Dwudziesta druga rocznica pojawienia się Windows 1.01 - tak bowiem oznaczono pierwsze "okienka" - została prawie niezauważona przez dziennikarzy.
Pierwszego systemu Windows pozwolimy sobie nie opisywać. Jesteśmy przekonani, że Steve Ballmer, któremu nie można odmówić charyzmy czy nawet - jak niektórzy twierdzą - ekscentryczności, zrobił to niegdyś lepiej. Zapraszamy zatem do materiału filmowego, w którym przedstawiono w jakże przełomowej roli funkcjonalności, takie jak kalendarz, kalkulator, notatnik i... zegar. Na zakończenie podamy ciekawostkę, że ówczesny system - o zawrotnych na tamte czasy wymaganiach 256 KB pamięci RAM - nie wspierał wzajemnego nachodzenia się okienek; mogły one jedynie sąsiadować ze sobą.

[center:19716c9be0][/center:19716c9be0]

źródło: LINK
Komputer jest tylko martwym urządzeniem, w którego my musimy tchnąć duszę

Nie udzielam informacji na gg

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033
  • Rejestracja Mon, 22 Jan 07

Napisano 28 November 2007 - 18:28

Hehe, moja przygoda z Windowsem zaczęła się od wersji 3.11 PL (!!!), którą po niemałym trudzie udało mi się zainstalować na wujkowym AT (AT to komputer z procesorem 286 smile.gif ). Maszyna miała zabójcze parametry: prócz wspomnianego procesora, 640 kB RAMu podstawowego + 384 kB tzw. pamięci rozszerzonej (właśnie z konfiguracją tej pamięci był problem przed instalacją windy), dysk twardy bodajże 20 MB i karta grafiki, która pozwalała na rozdzielczość 640x480.

Chyba nie muszę dodawać, że nie było czegoś takiego jak internet pod ręką - wszystko trzeba było znajdować w książkach i czasopismach. Tak naprawdę to "w internecie" było może kilkanaście komputerów w Polsce wówczas - po jednym w każdej większej uczelni wink.gif

Eh, wspomina się te pierwsze Windowsy całkiem miło, bo to była naprawdę zaawansowana technologia w porównaniu z DOS-em tongue.gif

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Kliniu 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2000
  • Rejestracja Wed, 07 Mar 07

Napisano 28 November 2007 - 18:39

CYTAT(kris)
nie wspierał wzajemnego nachodzenia się okienek; mogły one jedynie sąsiadować ze sobą.

To już musiał być w tedy full wypas smile.gif

Opcje tematu:

Strona 1 z 1