Forum Lagata.pl: Stare telefony - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Stare telefony

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   konik 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 51
  • Rejestracja Sat, 17 Jan 09

Napisano 17 March 2012 - 21:46

Ostatnio jakoś tak usłyszałem, że telefonów w Polsce jest więcej niż mieszkańców, ale nie chce mi się w to wierzyć! Jak to możliwe!!!???
... ale ostatnio zacząłem się zastanawiać, co się dzieje z tymi wszystkimi telefonami? Przecież one w środku zawierają jakieś substancje szkodliwe i nie powinnom się ich wyrzucać do zwykłego śmietnika, chyba nawet jest jakaś ustawa, która o tym mówi ... a więc co z nimi powinno się robić?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   kaskada 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 4
  • Rejestracja Thu, 13 Aug 09

Napisano 22 March 2012 - 20:38

Zgadza się jest specjalna ustawa, która zabrania wyrzucać telefony gdzie popadnie. Są specjalne punkty gdzie można telefon oddać. W internecie widziałam też jakiś serwis, który skupuje telefony nawet takie w kiepskim stanie i coś za to płaci. Teraz sobie nie przypomnę jak się nazywał ale jestem pewna, że taki serwis istnieje!

Także nie wyrzucaj, poszukaj, a jeszcze dostaniesz parę złotych! :D

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   konik 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 51

Napisano 25 March 2012 - 17:12

Wyświetl postUżytkownik kaskada dnia 22 March 2012 - 20:38 napisał

W internecie widziałam też jakiś serwis, który skupuje telefony nawet takie w kiepskim stanie i coś za to płaci.

Ja znalazłem serwis, który dokładnie nazywa się tak jak mi potrzeba starytelefon.pl Czy ktoś kiedyś korzystał z Was z tego serwisu, albo z podobnej formy sprzedaży starego telefonu? Oni piszą, że skupują każdy telefon i jeszcze na własny koszt odbierają! :scratchchin:

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   mikolaj22 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 31
  • Rejestracja Mon, 07 Dec 09

Napisano 28 March 2012 - 21:25

Wiesz co ja nigdy z niego nie korzystałem, ale tu masz u nich wszystko opisane https://www.starytel...l/Jak_to_dziala nie wygląda to jakoś skomplikowanie.

Najpierw musisz sam wycenić telefon wg katalogu jaki jest dostępny na ich stronie.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Rudy102 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 10
  • Rejestracja Sun, 06 Jun 10

Napisano 05 April 2012 - 22:20

Ja korzystałem kiedyś z tego serwisu sprawa jest prosta.

Wchodzisz do nich na stronę, wyceniasz model, wpisujesz swoje dane. Oni przysyłają ci kopertę z już opłaconym znaczkiem. Pakujesz do środka telefon i gotowe. ... a jeszcze później kontaktują się z tobą w sprawie ostatecznej wyceny i 2 - 3 dni i kasę masz już u siebie. Także działa spoko.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Nike 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7
  • Rejestracja Tue, 20 Jan 09

Napisano 10 April 2012 - 20:55

Wiecie co dziś w Radio Zet była audycja na temat "Co robicie ze starymi komórkami" Oprócz audycji toczyła się dyskusja na facebook i Twitter i kilka wpisów dotyczyło serwisu starytelefon. Ogólnie ludzie pozytywnie o tym serwisie piszą, więc chyba to dobra opcja na zakończenie żywotu telefonu ... a raczej nie zakończenie a nadanie mu drugiego życia, bo telefony poddawane są recyklingowi!

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   konik 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 51

Napisano 11 April 2012 - 21:35

Ja jestem zwolennikiem recyklingu!
Pamiętam jak jeszcze jako dziecko zbierało się do szkoły makulaturę na lekcje przyrody i się ją wspólnie oddawało do punktu skupu.

Ze świadomością ekologiczną jest coraz lepiej ale pomimo to zdarza się, że ludzie często zamiast oddać niepotrzebną komórkę trzymają ją w biurku albo dają dziecku do zabawy, a tak się nie powinno robić.

Po co produkować nowe elementy jak można wykorzystać stare???

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Nike 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7
  • Rejestracja Tue, 20 Jan 09

Napisano 14 April 2012 - 17:15

Wyświetl postUżytkownik konik dnia 11 April 2012 - 21:35 napisał

Po co produkować nowe elementy jak można wykorzystać stare???

Mam nadzieję, że to nie jest samo pytanie, a raczej stwierdzenie :lol:
Ponieważ to prawda, po co produkować tą samą część jak można ją wykorzystać z innego sprzętu. To wygląda podobnie jak z samochodami. Jak np. chcemy lusterko, to nie kupujemy całego samochodu tylko samo lusterko ;P

Mi się podoba działalność tego starytelefon.pl Fajnie, że też w radio o nich mówili. Jak będę coś miała to chyba odważę się skorzystać z ich usług. W sumie z ciekawości ale też z powódek ekologicznych :old:

Opcje tematu:

Strona 1 z 1