Forum Lagata.pl: Jak to rozumiecie? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Jak to rozumiecie? Nakrycie głowy a modlitwa

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Quadrax 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 167
  • Rejestracja Sun, 31 Jul 11

Napisano 01 February 2012 - 23:13

Biblia Tysiąclecia (1965/84)
1Co 11:1-20 bt "(1) Bądźcie naśladowcami moimi, tak jak ja jestem naśladowcą Chrystusa. (2) Pochwalam was, bracia, za to, że we wszystkim pomni na mnie jesteście i że tak, jak wam przekazałem, zachowujecie tradycję. (3) Chciałbym, żebyście wiedzieli, że głową każdego mężczyzny jest Chrystus, mężczyzna zaś jest głową kobiety, a głową Chrystusa - Bóg. (4) Każdy mężczyzna, modląc się lub prorokując z nakrytą głową, hańbi swoją głowę. (5) Każda zaś kobieta, modląc się lub prorokując z odkrytą głową, hańbi swoją głowę; wygląda bowiem tak, jakby była ogolona. (6) Jeżeli więc jakaś kobieta nie nakrywa głowy, niechże ostrzyże swe włosy! Jeśli natomiast hańbi kobietę to, że jest ostrzyżona lub ogolona, niechże nakrywa głowę! (7) Mężczyzna zaś nie powinien nakrywać głowy, bo jest obrazem i chwałą Boga, a kobieta jest chwałą mężczyzny. (8) To nie mężczyzna powstał z kobiety, lecz kobieta z mężczyzny. (9) Podobnie też mężczyzna nie został stworzony dla kobiety, lecz kobieta dla mężczyzny. (10) Oto dlaczego kobieta winna mieć na głowie znak poddania, ze względu na aniołów. (11) Zresztą u Pana ani mężczyzna nie jest bez kobiety, ani kobieta nie jest bez mężczyzny. (12) Jak bowiem kobieta powstała z mężczyzny, tak mężczyzna rodzi się przez kobietę. Wszystko zaś pochodzi od Boga. (13) Osądźcie zresztą sami! Czy wypada, aby kobieta z odkrytą głową modliła się do Boga? (14) Czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy, (15) podczas gdy dla kobiety jest właśnie chwałą? Włosy bowiem zostały jej dane za okrycie.
Po co mi cudze nieprawdziwe urojenia, jak mogę mieć prawdziwe własne?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   semi33 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 554
  • Rejestracja Sun, 14 Aug 11

Napisano 02 February 2012 - 11:42

Wydaje mi się że chodzi tutaj o respektowanie danego mi przez Boga miejsca w rodzinie ziemskiej a i duchowej. Skoro mężczyzna jest głową domu a i kobiety to on jako jej reprezentat nie musi nakrywac głowy i zapuszczać włosów, bo ma prawo oficjalnie niejako wystąpić przed Bogiem. Z kolei kobieta jako że podlega mężczyźnie ma ten obowiązek i gdy tak czyni to pokazuje że ma w posanowaniu Boskie zasady. Jak by nie patrzeć to właśnie kobieta dała się pierwsza skusić diabłu :diablo:
a co do natury to się zgdzam i nauka tez że kobieta ma tendencje do zapuszczania włosów czego nie posiadają mężczyźni. zrsztą jak często widać, męskie dłuższe włosy to parodia tych damskich.
No i najwazniejsze: najpierw był Bóg, potem syn jego Jezus Chrystus, następnie inne stworzenia duchowe a na samym końcu mężczyzna z którego powstała kobieta.
nie oznacza to rzecz jasna że jako niewiasta i naczynie słabsze, jest gorsza.
No, ja to tak rozumiem.
W TYM ŻYCIU KAŻDY MUSI JEŚĆ, STRZYC SIĘ I UMIERAĆ;
SĄ WIĘC 3 GWARANTOWANE ROBOTY: KUCHARZ, FRYZJER I GRABARZ.

Majętności bogatego to jego silny gród i w jego wyobraźni są jak mur obronny. (Przysłów 18:11)

widocznie bardzo wielu ludzi ma dzisiaj wybitnie płytką wyobraźnię...

Opcje tematu:

Strona 1 z 1