Forum Lagata.pl: Ojciec Rydzyk nadzieją Polski - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (14 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ojciec Rydzyk nadzieją Polski

#141 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 10 February 2012 - 19:42

Wyświetl postUżytkownik t.oskar dnia 10 February 2012 - 19:36 napisał

I w tym właśnie jest cały problem,ze tacy ludzie jak Stefan Wyszyński stają się mężami stanu, a nie po prostu tylko kapłanami. To pozostaje w jaskrawej sprzeczności z dwoma cytatami z Jezusa z Nazaretu:
1. Cesarzowi co cesarskie, Bogu co boskie.
2. Królestwo moje nie jest z tego świata. A jednak funkcjonariusze Pana B. "na chama" wpychaja się do spraw politycznych. Czy nie widzą sprzeczności pomiedzy swymi czynami, a słowami swego "guru" :?:

P.S.Obłuda i fałsz są właśnie najbardziej charakterystyczą cecha kościoła i jego ludzi. Przypominam słowa, które wypowiedzial prałat Jankowski w obecności Danuty Wałęsowej.

Cytat

W książce "Marzenia i Tajemnice" Danuta Wałęsowa tak napisała o księdzu Jankowskim: Pewnego razu , a był to piątek poszli razem do restauracji. Jankowski zamówił pieczoną kaczkę. Gdy pani Danuta zwróciła księdzu uwagę na "niestosowność" tego zamówienia, Jankowski nad talerzem z podaną kaczką wyciagnął dłonie w geście "modlitewnym" i rzekł: "niech ta kaczka stanie się rybką". Mniej więcej tak samo księża traktują "przemienienie" dokonywane rzekomo przez nich na ołtarzach.

No i jeszcze afera pedofilska wśród księży. Czegóż trzeba więcej :?: :diablo:

#142 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173
  • Rejestracja Tue, 15 Nov 11

Napisano 10 February 2012 - 20:20

Księża są tacy jaki jest naród. Aniołów tu nikt nie ześle. Księży ze szczególną zaciekłością atakują środowiska esbeckie.

Przestępstwa dokonywane przez księży dotyczą 0,2 do 0,3 procent całej tzw. populacji księży.

Czyli ,uśredniając, jeden ksiądz na około 400 księży popełnia przestępstwa.

Oskar przestań ryć.

#143 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 10 February 2012 - 20:26

Tu chodzi nie o polski naród, ale o księży na całym świecie :excl:

Cytat

Przestępstwa seksualne w Kościele katolickim – przestępstwa i wykroczenia popełnione przez duchownych i podwładnych Kościoła katolickiego, którzy dopuścili się przemocy i wykorzystania seksualnego chłopców, dziewczynek i kobiet[1]. Dotyczyły one na przestrzeni ponad pół wieku tysięcy księży i dziesiątek tysięcy ich ofiar[2], którym wypłacono odszkodowania warte miliardy USD[3]. Sprawy miały miejsce m.in. w Argentynie[4], Australii[5], Austrii[6], Belgii[7], Brazylii, Chile, Chorwacji[8], Czechach[9], Danii na Filipinach[10][11], we Francji, w Hiszpanii, Holandii[12], Irlandii, Kanadzie[13], Kenii[14], na Malcie[15], w Meksyku[16], Niemczech[17][18][19], Norwegii[12], Nowej Zelandii, Peru, Polsce, Słowenii, Stanach Zjednoczonych, Szwajcarii, Szwecji[20], Tanzanii[21], Wielkiej Brytanii i we Włoszech[22][23]. O tuszowanie skandali seksualnych obarczono winą hierarchów Kościoła, w tym niektórych biskupów i papieża Benedykta XVI, kiedy był jeszcze kardynałem i prefektem Kongregacji Nauki Wiary[24][25][26][27]. Papieża Jana Pawła II skrytykowano za brak interwencji w sprawach księży-pedofili, o których miał informacje[28

http://pl.wikipedia....iele_katolickim

#144 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173

Napisano 10 February 2012 - 22:06

Co mnie obchodzą księża w Boliwii czy jakimś Farvlandzie?

Mnie interesuje zachowanie i postawa księży w Polsce. Jak do tej pory nie widzę problemów w działalności kleru. Różnice zdań były i będą.

W chwili obecnej jest to jedyna i najpoważniejsza instytucja, której zależy na dobru Narodu.

To co robi obecna ekipa rządowa można nazwać- wygłupami smarkaterii.

Użytkownik Piskorz edytował ten post 10 February 2012 - 22:07

#145 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2546
  • Rejestracja Tue, 16 Dec 08

Napisano 10 February 2012 - 22:19

Powinno Cię to obchodzić, gdyż Kościół katolicki ogarnia cały świat i nie jest podzielony na autokefalie (narodowe Kościoły) tak jak jest to w przypadku prawosławia (choć nawet w prawosławiu nominalnym zwierzchnikiem całej Cerkwi Prawosławnej na świecie jest Patriarcha Konstantynopola [Stambułu])

Bartłomiej (właśc. Δημήτριος Αρχοντώνης, Dimitrios Archondonis; ur. 29 lutego 1940, wyspa Imvros/Imroz na Morzu Egejskim), grecki duchowny prawosławny, patriarcha Konstantynopola.

W 1961 roku Dimitrios Archondonis ukończył wydział teologiczny w Halki. 13.08.1961 ówczesny metropolita chalcedoński Meliton wyświęcił Dimitriosa na hierodiakona z imieniem Bartłomiej. W latach 1961-63 hierodiakon odbył służbę w wojsku tureckim. W latach 1963-69 studiował na Uniwersytecie Monachijskim, w szwajcarskim Bossey oraz w Papieskim Instytucie Orientalnym w Rzymie, gdzie obronił doktorat pt. "Kondyfikacja świętych kanonów oraz instytucji kanonicznych w Cerkwi Prawosławnej". Po powrocie do Halki 19.11.1969 został wyświęcony na hieromnicha przez patriarchę Atenagorasa I. Później w bardzo krótkim czasie został wyniesiony do godności archimandryty. 25.12.1973 obecny patriarcha został wyświęcony na biskupa i mianowany metropolitą Filadelfii. 14.01.1991 został wyniesiony do godności metropolity chalcedońskiego oraz dziekana Synodu Patriarchatu Konstantynopolitańskiego. Po śmierci patriarchy Dymitra I w październiku 1991 roku został wybrany patriarchą Konstantynopola. Intronizacja odbyła się 2 listopada 1991. Jest tym samym honorowym przywódcą duchowieństwa prawosławnego. Kontynuuje politykę dialogu z katolikami, nawiązał także porozumienie z przedstawicielami innych religii (islamu, judaizmu, innych wyznań chrześcijańskich). Zajął się odbudową hierarchii prawosławnej w krajach dawnego bloku socjalistycznego w Europie.

Jest narodowości greckiej, posiada obywatelstwo tureckie, jednakże na zasadach prawa rum millet korzysta z praw suwerena nad wyznawcami greckiego prawosławia. Poliglota, władający poza tureckim i greckim również włoskim, niemieckim, francuskim, angielskim oraz klasyczną greką i łaciną.

http://pl.wikipedia....stantynopola%29

#146 Użytkownik nie jest zalogowany   Szpak 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1056
  • Rejestracja Sat, 30 Apr 11

Napisano 10 February 2012 - 22:33

Chciałbym dodać, że obecnie KK jest organizacją, która najinensywniej bada,szuka rozwiązań i pietnuje problem pedofilii, organizuje konferencje na ten temat, wprowadza nowe, surowe zasady w swoich szeregach.
Oczywiście, że pedofilia nie zniknie, ale mam nadzieję, że każdy przypadek odtąd ujrzy światło dzienne i zostanie ukarany.

#147 Użytkownik nie jest zalogowany   Przechodzień 

• wersja z zaimplementowana złośliwością
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1795
  • Rejestracja Sun, 23 Oct 11

Napisano 10 February 2012 - 23:58

Wyświetl postUżytkownik Piskorz dnia 10 February 2012 - 22:06 napisał

Mnie interesuje zachowanie i postawa księży w Polsce. Jak do tej pory nie widzę problemów w działalności kleru. Różnice zdań były i będą.

W chwili obecnej jest to jedyna i najpoważniejsza instytucja, której zależy na dobru Narodu.

moze piskorz jest z kosciola polsko-katolickiego ? Ale ten tekst o "dobrze narodu" mnie rozbawil.. :haha:.. naprawde dobry tekst..

sie ten piskorz za kilka lat zdziwi.. oj zdziwi.. :haha:
_ _ _
óida oudén eidós
Dołączona grafika_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Dołączona grafika

#148 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173

Napisano 11 February 2012 - 13:03

Bardzo obiecujące są wyniki geotermii toruńskiej. Co ciekawe, prasa i TV reżimowe milczą jak zaklęte. Wyobraźmy sobie co byłoby gdyby wierconia nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Wtedy dopiero byłby krzyk jak to O. Rydzyk zmarnował pieniądze przesyłane przez biedne wdowy. Oj by się działo...

#149 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825
  • Rejestracja Thu, 05 Feb 09

Napisano 11 February 2012 - 13:42

Wyświetl postUżytkownik Szpak dnia 10 February 2012 - 22:33 napisał

Chciałbym dodać, że obecnie KK jest organizacją, która najinensywniej bada,szuka rozwiązań i pietnuje problem pedofilii, organizuje konferencje na ten temat, wprowadza nowe, surowe zasady w swoich szeregach.
Oczywiście, że pedofilia nie zniknie, ale mam nadzieję, że każdy przypadek odtąd ujrzy światło dzienne i zostanie ukarany.

Jeśli chodzi o KK na świecie to został do tego zmuszony i rzeczywiście coś się pod tym względem zmienia na lepsze.
Natomiast stwierdzenie że KK najintensywniej bada i piętnuje ten problem, szczególnie w swych szeregach jest co najmniej na wyrost.
Wysokie odszkodowania które musiał wypłacać swym ofiarom w USA i innych krajach Ameryki przyczyniły się do zmiany stanowiska kościoła.
Jednak w Polsce nie wiele się pod tym względem zmieniło i KK w dalszym ciągu stara się wszystko zamiatać pod dywan w czym pomagają mu "rydzykowcy" pokroju PiSkorza.

#150 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825

Napisano 11 February 2012 - 14:12

Wyświetl postUżytkownik Al_Hadzi dnia 10 February 2012 - 23:58 napisał

moze piskorz jest z kosciola polsko-katolickiego ? Ale ten tekst o "dobrze narodu" mnie rozbawil.. :haha:.. naprawde dobry tekst..

sie ten piskorz za kilka lat zdziwi.. oj zdziwi.. :haha:

Dla PiSkorza Naród=kościół+ nawiedzeni moherowcy. Inni się nie liczą, to według niego nie Polacy.
Ale na nawiedzonych nie ma rady, chyba że im jakiś księżulo bardzo "za skórę zalezie".

#151 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 11 February 2012 - 16:00

Wyświetl postUżytkownik Piskorz dnia 10 February 2012 - 22:06 napisał

Mnie interesuje zachowanie i postawa księży w Polsce. Jak do tej pory nie widzę problemów w działalności kleru.

Także i w Polsce :excl:

Cytat

Sprawy miały miejsce m.in. w Argentynie[4], Australii[5], Austrii[6], Belgii[7], Brazylii, Chile, Chorwacji[8], Czechach[9], Danii na Filipinach[10][11], we Francji, w Hiszpanii, Holandii[12], Irlandii, Kanadzie[13], Kenii[14], na Malcie[15], w Meksyku[16], Niemczech[17][18][19], Norwegii[12], Nowej Zelandii, Peru, Polsce, Słowenii, Stanach Zjednoczonych, Szwajcarii, Szwecji[20], Tanzanii[21], Wielkiej Brytanii i we Włoszech[22][23].

Cytat

moze piskorz jest z kosciola polsko-katolickiego ?

Ci katolicy od Mateczki Kozłowskiej z moherami nie mają nic wspólnego :jes http://pl.wikipedia...._Koz%C5%82owska

Użytkownik t.oskar edytował ten post 11 February 2012 - 16:01

#152 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173

Napisano 11 February 2012 - 17:00

Wyświetl postUżytkownik anmat1 dnia 11 February 2012 - 14:12 napisał

Dla PiSkorza Naród=kościół+ nawiedzeni moherowcy. Inni się nie liczą, to według niego nie Polacy.
Ale na nawiedzonych nie ma rady, chyba że im jakiś księżulo bardzo "za skórę zalezie".

Nie jestem żadnym ortodoksem. Zauważyłem jednak że z takich mediów jak: RM, Nasz Dziennik mogę się więcej dowiedzieć niż z tych okołorządowych.

Chodzi o to że np. W RM są wieczorem tzw.rozmowy niedokończone gdzie poruszana jest różna tematyka. Gdy mnie coś zainteresuje to wysłucham a gdy nie mam ochoty na słuchanie czyjegoś ględzenia to wyłączam i święto lasu.

Dyskusja w RM jest prowadzona w ten sposób że każdy z zabierających tam głos ma możliwość wypowiedzi. Nie ma przerywania, charmideru, przekrzykiwania- jednym słowem kultura.

#153 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 11 February 2012 - 17:05

Cytat

jednym słowem kultura.

Wielką jest sztuką znosić taką "kóltóre" i nie puścić "pawia" :wysmiewacz:

#154 Użytkownik nie jest zalogowany   Szpak 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1056

Napisano 11 February 2012 - 18:10

anmat1 napisał:

Cytat

Natomiast stwierdzenie że KK najintensywniej bada i piętnuje ten problem, szczególnie w swych szeregach jest co najmniej na wyrost.

To podaj mi organizację, grupę społeczną lub zawodową, albo inną religię, która zrobiła chociaż rachunek sumienia w swoim gronie? Poza KK.

Cytat

Jednak w Polsce nie wiele się pod tym względem zmieniło i KK w dalszym ciągu stara się wszystko zamiatać pod dywan w czym pomagają mu "rydzykowcy" pokroju PiSkorza.

Jesli nie zajmujesz się plotkami, to czemu nie idziesz do prokuratury?

#155 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825

Napisano 11 February 2012 - 23:30

Wyświetl postUżytkownik Szpak dnia 11 February 2012 - 18:10 napisał

anmat1 napisał:

To podaj mi organizację, grupę społeczną lub zawodową, albo inną religię, która zrobiła chociaż rachunek sumienia w swoim gronie? Poza KK.

Jesli nie zajmujesz się plotkami, to czemu nie idziesz do prokuratury?

Nie posądzałem cię o taki brak obiektywizmu. A może niedowidzisz i słuch Cię zawodzi?
Nie będę tu wywlekał wszystkich znanych i opisywanych przypadków kiedy KK bronił pedofilów w sutannach i jeśli już nie dało się sprawy zamieść pod dywan to starał się zbagatelizować lub pomniejszyć szkodliwość czynu i traumę skrzywdzonych.
Najlepszym przykładem może tu być jak bardzo "ukarano" abp. Paetza., który w dalszym ciągu odprawia msze, spowiada i błogosławi wiernych
A oto kilka faktów z kościelnego rachunku sumienia:

Cytat

W listopadzie 2001 redaktor poznańskiego „Przewodnika Katolickiego” Jacek Stępczak za odmowę publikacji oświadczenia broniącego arcybiskupa został odwołany z funkcji i wysłany na misję do Zambii.

Cytat

23 lutego 2002 dziennik „Rzeczpospolita” opublikował artykuł pt. „Grzech w Pałacu Arcybiskupim”. Tego samego dnia Biuro Prasowe Konferencji Episkopatu Polski oświadczyło, że naciski mediów rodzą pytanie, jakie są intencje autorów takich poczynań

Cytat

17 marca 2002 abp Paetz zaprzeczył podawanym w mediach faktom w liście do wiernych odczytanym w kościołach archidiecezji poznańskiej. Pisał w nim między innymi:

Dołączona grafikaNiewybredne, kłamliwe ataki i oskarżenia ze strony kilku osób uruchomiły lawinę oskarżeń i pomówień bez nazwiska, bez imienia i bez twarzy. W ten sposób wydano wyrok bez wysłuchania stron oraz konfrontacji oskarżonego z oskarżycielami. Nieludzkie jest też to, że atak na moją osobę nastąpił podczas mojej choroby i rekonwalescencji, wykorzystując ludzką słabość człowieka chorego. Zaprzeczam wszystkim faktom podawanym w mediach i jednocześnie zapewniam Was, że jest to nadinterpretacja moich słów i zachowań.28 marca 2002 arcybiskup Paetz złożył rezygnację, zastrzegając, że zarzuty o molestowaniu przez niego księży i kleryków były „nadużyciem jego dobroci i spontaniczności”. Osobom, które korzystając z kościelnych procedur zdecydowały się zaprotestować przeciw postępowaniu poznańskiego metropolity, zarzucił zacietrzewienie zmierzające do jego zniszczenia. Rezygnację uzasadnił następująco:

Dołączona grafikaKościół poznański, by żyć i wzrastać, potrzebuje jedności i pokoju. I dlatego, mając na uwadze dobro tego umiłowanego kościoła, zwróciłem się do Ojca Świętego z prośbą, by zwolnił mnie z duszpasterskich rządów archidiecezją.Rezygnacja została przyjęta przez Jana Pawła II bez komentarza. Część publicystów katolickich wyraziła żal, że ogłoszono ją w Wielki Czwartek (dzień uznawany w tradycji katolickiej za pamiątkę ustanowienia sakramentu kapłaństwa). Krytykowano również władze Watykanu za pozostawienie Juliusza Paetza na Ostrowie Tumskim i za nieuznanie jego winy.

Od momentu dymisji Juliusz Paetz jest arcybiskupem seniorem. Zgodnie z orzeczeniem Giovanniego Battisty Re, prefekta Kongregacji do spraw Biskupów, nie wolno mu sprawować posługi biskupiej (udzielać sakramentu bierzmowania, wyświęcać kapłanów, konsekrować kościołów i ołtarzy) na terenie archidiecezji poznańskiej. Giovanni Battista Re podpisał dokument w takim brzmieniu na wniosek następcy Juliusza Paetza, abpa Stanisława Gądeckiego. Zakaz nie obowiązuje poza diecezją oraz w przypadku gdy arcybiskup nie jest głównym biskupem udzielającym sakramentów (może pomagać innemu biskupowi).

Według Juliusza Paetza działania specjalnie powołanej do zbadania sprawy komisji watykańskiej nie potwierdziły ani nie zaprzeczyły słuszności stawianych zarzutów[3]. Według włoskiej „La Stampy” biskup Stanisław Dziwisz ukrywał przed papieżem Janem Pawłem II doniesienia o molestowaniu seksualnym kleryków przez abpa Juliusza Paetza. W artykule „Księża pedofile – sekret don Stanislao”[4] gazeta ta twierdzi, że zawiadomienie wysłane przez duchownych archidiecezji poznańskiej do wiadomości papieża nigdy do niego nie dotarło...

Czy więcej Ci potrzeba na potwierdzenie prawdy o rachunku sumienia i karach jakie spadają na głowy zbłąkanych owieczek w sutannach i habitach ze strony najwyższych władz KK w Polsce i Watykanie?

#156 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173

Napisano 12 February 2012 - 15:49

Jeżeli jesteś niewierzący to jaki sens mają Twoje wywody niepoparte 100 procentową pewnością. Ja jestem katolikiem i się tym tak bardzo nie przejmuję.Są w Polsce prawosławni a ja np. nawet nie pomyślałbym żeby szperać w ich wierze, szukać jakichś haków. Ty natomiast zamartwiasz się za wszystkich katolików. Piszesz tak jakbyś miał w tym jakiś interes.

A może ktoś Ci za te Twoje troski płaci. Kiedyś znałem pewnego esbeka to on miał podobne poglądy. Ciągle nagadywał na księży. W rozmowie wyglądało to tak jakby miał opracowany scenariusz wszelakich przewin księży. Wszystko u niego było dopracowane w szczegółach.
Prwadopodobnie mieli szkolenia pod tym kątem.

#157 Użytkownik nie jest zalogowany   Szpak 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1056

Napisano 12 February 2012 - 16:54

Anmat1 cytuje wikipedię, ale nie do końca, nie przedstawia innych poglądów:

Całość tutaj:
http://pl.wikipedia....ce_molestowania

Philip Jenkins, profesor Wydziału Religii i Historii w Penn State University, zakwestionował tezy zwiększonej ilości nadużyć seksualnych wśród księży i wyliczył, że w podobne przypadki angażowało się ok. 0,2% duchownych[133]. Zdaniem Jenkinsa, wyciąganie wniosków z przypadków nadużyć wśród księży katolickich byłoby uzasadnione tylko wtedy, gdyby porównywano je do równie częstych przypadków nadużyć wśród duchownych innych wyznań a także wśród osób nie będących duchownymi, np. nauczycieli czy wychowawców. W opublikowanym w 2002 roku artykule napisał[134]:

Badanie przeprowadzone przeze mnie na przestrzeni ostatnich 20 lat nie dostarczyły żadnego dowodu na to, że duchowni katoliccy lub innej religii objętej celibatem, mają większe skłonności do angażowania się w niewłaściwe zachowania lub nadużycia niż duchowni innych wyznań - czy w ogóle osoby nie będące duchownymi. Pomimo że niektóre media podnoszą takie przypadki jako kryzys celibatu, takie twierdzenie nie ma żadnych podstaw.

— Philip Jenkins

W opozycji do tego twierdzenia znajduje się raport na temat przestępstw na tle seksualnym w Holandii, który stwierdza, że w katolickich instytucjach dzieci były molestowane 2-krotnie częściej, niż w innych, w których odchodziło do tego rodzaju przestępstw[135].

Jenkins zwraca także uwagę na sposób raportowania tych przypadków przez media na przykładzie Chicago, w którym wzięto pod uwagę wszystkie skargi złożone w ciągu czterdziestu lat i przeanalizowano je w odniesieniu do 2200 księży, którzy odbywali w tym czasie posługę kapłańską w parafii. W rezultacie uzyskano świadectwo o nadużyciach dokonanych przez 40 księży na przestrzeni czterdziestu lat, mające przy tym charakter przypuszczenia, a nie dowodu w sensie prawnym. Wśród tych przypadków tylko jeden dotyczył pedofilii w sensie karno-psychiatrycznym, zaś pozostałe - różnego rodzaju kontaktów seksualnych z osobami w wieku 16-18 lat, stanowiącymi naruszenie obowiązującego w danym okresie prawa.

Jenkins uważa, że - niezależnie od moralnej naganności tych kontaktów - nie można nazywać ich pedofilią, zaś manipulacją jest medialne nagłaśnianie takich przypadków tylko w przypadku kościoła katolickiego, z pominięciem nadużyć seksualnych duchownych protestanckich, żydowskich, muzułmańskich czy jakichkolwiek innych. W książce wydanej w 2003 roku Jenkins wyraził pogląd, że w rzeczywistości odsetek nadużyć seksualnych wśród księży katolickich jest znacznie mniejszy niż przypisywany im przez media i mniejszy niż w innych grupach społecznych[136][137].

Z raportu Johna Jay’a z 2004 roku dotyczący duchowieństwa amerykańskiego wynika, że 4% duchownych w latach 1950 - 2002 zostało oskarżonych o molestowanie seksualne osób nieletnich. Dane te uwzględniają księży, którym postawiono zarzuty o popełnienie przestępstwa seksualnego z udziałem dzieci, nie uwzględnia natomiast skali zjawiska[138].

Z raportu Charol Shakeshaft, przygotowanego dla Amerykańskiego Departamentu edukacji, pedofilia wśród księży zdarza się nawet 100 razy rzadziej, niż wśród np. nauczycieli. Raport przypomina, że w 2009 roku w USA zanotowano tylko 6 przypadków zgłoszeń molestowania, co stawia Kościół w szeregu z tymi grupami, które ze zjawiskiem pedofilii w swoich szeregach radził sobie najlepiej w całym kraju[139].

#158 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825

Napisano 12 February 2012 - 18:43

Wyświetl postUżytkownik Piskorz dnia 12 February 2012 - 15:49 napisał

Jeżeli jesteś niewierzący to jaki sens mają Twoje wywody niepoparte 100 procentową pewnością. Ja jestem katolikiem i się tym tak bardzo nie przejmuję.Są w Polsce prawosławni a ja np. nawet nie pomyślałbym żeby szperać w ich wierze, szukać jakichś haków. Ty natomiast zamartwiasz się za wszystkich katolików. Piszesz tak jakbyś miał w tym jakiś interes.

A może ktoś Ci za te Twoje troski płaci. Kiedyś znałem pewnego esbeka to on miał podobne poglądy. Ciągle nagadywał na księży. W rozmowie wyglądało to tak jakby miał opracowany scenariusz wszelakich przewin księży. Wszystko u niego było dopracowane w szczegółach.
Prwadopodobnie mieli szkolenia pod tym kątem.

A ile ty masz lat że z autopsji możesz cokolwiek wiedzieć o esbecji?
Nie ośmieszaj się bo to co napisałeś o prawosławnych, że to "ich wiara" i nie myślisz w niej grzebać, to świadczy o twojej znajomości historii chrześcijaństwa oraz nauk Jana Pawła II.
Tacy to są wyznawcy Rydzyka , którzy jeśli coś o swej religii wiedzą to w postaci w jakiej podaje ją RM.
Nic więcej dodawać do tego nie muszę.

#159 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825

Napisano 12 February 2012 - 19:00

Wyświetl postUżytkownik Szpak dnia 12 February 2012 - 16:54 napisał

Anmat1 cytuje wikipedię, ale nie do końca, nie przedstawia innych poglądów:

Całość tutaj:
http://pl.wikipedia....ce_molestowania

Philip Jenkins, profesor Wydziału Religii i Historii w Penn State University, zakwestionował tezy zwiększonej ilości nadużyć seksualnych wśród księży i wyliczył, że w podobne przypadki angażowało się ok. 0,2% duchownych[133]. Zdaniem Jenkinsa, wyciąganie wniosków z przypadków nadużyć wśród księży katolickich byłoby uzasadnione tylko wtedy, gdyby porównywano je do równie częstych przypadków nadużyć wśród duchownych innych wyznań a także wśród osób nie będących duchownymi, np. nauczycieli czy wychowawców. W opublikowanym w 2002 roku artykule napisał[134]:

Badanie przeprowadzone przeze mnie na przestrzeni ostatnich 20 lat nie dostarczyły żadnego dowodu na to, że duchowni katoliccy lub innej religii objętej celibatem, mają większe skłonności do angażowania się w niewłaściwe zachowania lub nadużycia niż duchowni innych wyznań - czy w ogóle osoby nie będące duchownymi. Pomimo że niektóre media podnoszą takie przypadki jako kryzys celibatu, takie twierdzenie nie ma żadnych podstaw.

— Philip Jenkins

W opozycji do tego twierdzenia znajduje się raport na temat przestępstw na tle seksualnym w Holandii, który stwierdza, że w katolickich instytucjach dzieci były molestowane 2-krotnie częściej, niż w innych, w których odchodziło do tego rodzaju przestępstw[135].

Jenkins zwraca także uwagę na sposób raportowania tych przypadków przez media na przykładzie Chicago, w którym wzięto pod uwagę wszystkie skargi złożone w ciągu czterdziestu lat i przeanalizowano je w odniesieniu do 2200 księży, którzy odbywali w tym czasie posługę kapłańską w parafii. W rezultacie uzyskano świadectwo o nadużyciach dokonanych przez 40 księży na przestrzeni czterdziestu lat, mające przy tym charakter przypuszczenia, a nie dowodu w sensie prawnym. Wśród tych przypadków tylko jeden dotyczył pedofilii w sensie karno-psychiatrycznym, zaś pozostałe - różnego rodzaju kontaktów seksualnych z osobami w wieku 16-18 lat, stanowiącymi naruszenie obowiązującego w danym okresie prawa.

Jenkins uważa, że - niezależnie od moralnej naganności tych kontaktów - nie można nazywać ich pedofilią, zaś manipulacją jest medialne nagłaśnianie takich przypadków tylko w przypadku kościoła katolickiego, z pominięciem nadużyć seksualnych duchownych protestanckich, żydowskich, muzułmańskich czy jakichkolwiek innych. W książce wydanej w 2003 roku Jenkins wyraził pogląd, że w rzeczywistości odsetek nadużyć seksualnych wśród księży katolickich jest znacznie mniejszy niż przypisywany im przez media i mniejszy niż w innych grupach społecznych[136][137].

Z raportu Johna Jay’a z 2004 roku dotyczący duchowieństwa amerykańskiego wynika, że 4% duchownych w latach 1950 - 2002 zostało oskarżonych o molestowanie seksualne osób nieletnich. Dane te uwzględniają księży, którym postawiono zarzuty o popełnienie przestępstwa seksualnego z udziałem dzieci, nie uwzględnia natomiast skali zjawiska[138].

Z raportu Charol Shakeshaft, przygotowanego dla Amerykańskiego Departamentu edukacji, pedofilia wśród księży zdarza się nawet 100 razy rzadziej, niż wśród np. nauczycieli. Raport przypomina, że w 2009 roku w USA zanotowano tylko 6 przypadków zgłoszeń molestowania, co stawia Kościół w szeregu z tymi grupami, które ze zjawiskiem pedofilii w swoich szeregach radził sobie najlepiej w całym kraju[139].

I Twoim zdaniem świadczy to ,że w Polsce większość takich spraw nie jest zamiatana pod dywan a kary jakie spotykają księży są nie mniejsze niż "cywilnych zboczeńców"?
Z Wikipedii zacytowałem tylko to co dotyczyło polskich "autorytetów moralnych i władców dusz".
Czyżbyś nie brał pod uwagę,że tylko drobna część tych spraw dociera do opinii publicznej a same ofiary i ich rodzice często wolą przemilczeć to niż narażać się na kpiny a nawet zarzuty "PiSkorzopodobnych" że to dzieci sprowokowały czy uwiodły czcigodnego duszpasterza?
A może chciałbyś aby tak jak w Grecji pedofile, szczególnie ci w sutannach za "swoje zasługi", z chwilą ujawnienia takiego faktu, bez względu na wiek nie byli karani a przenoszeni na emerytury czy renty?
Myślę że i tak KK dostatecznie mocno wszystkich nas doi a nieformalny immunitet prowadzi do tego że czują się nietykalni.

#160 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173

Napisano 12 February 2012 - 20:56

Wyświetl postUżytkownik anmat1 dnia 12 February 2012 - 19:00 napisał

I Twoim zdaniem świadczy to ,że w Polsce większość takich spraw nie jest zamiatana pod dywan a kary jakie spotykają księży są nie mniejsze niż "cywilnych zboczeńców"?
Z Wikipedii zacytowałem tylko to co dotyczyło polskich "autorytetów moralnych i władców dusz".
Czyżbyś nie brał pod uwagę,że tylko drobna część tych spraw dociera do opinii publicznej a same ofiary i ich rodzice często wolą przemilczeć to niż narażać się na kpiny a nawet zarzuty "PiSkorzopodobnych" że to dzieci sprowokowały czy uwiodły czcigodnego duszpasterza?
A może chciałbyś aby tak jak w Grecji pedofile, szczególnie ci w sutannach za "swoje zasługi", z chwilą ujawnienia takiego faktu, bez względu na wiek nie byli karani a przenoszeni na emerytury czy renty?
Myślę że i tak KK dostatecznie mocno wszystkich nas doi a nieformalny immunitet prowadzi do tego że czują się nietykalni.

Mam nadzieję że przeczytałeś to co napisał Szpak.

Oskarżasz bezpodstawnie ludzi- księży- a prawda jest zupełnie inna. Być może masz taką mantrę.

Pedofilii szukaj raczej w swoim środowisku. W środowiskach kochających inaczej jest to na pewno plaga.

Opcje tematu:

• (14 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Ostatnia »