Forum Lagata.pl: Internetowa lista Ateistów i Agnostyków - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Internetowa lista Ateistów i Agnostyków

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2546
  • Rejestracja Tue, 16 Dec 08

Napisano 22 January 2012 - 00:23

Czy wiesz, że... ?
  • Wedle badań CBOS z maja 2007 w Polsce jest obecnie:
    • 1,7-2,0 mln agnostyków i ateistów (na 3 mln osob bezwyznaniowych);
    • ok. 500-600 tys. ateistów;
  • liczba osób deklarujących się jako niewierzące, niezdecydowane oraz obojętne religijnie w ostatnich dwóch latach zwiększyła się dwukrotnie: z 3 do 6%, a tym samym jest to najszybciej rozwijająca się liczebnie grupa światopoglądowa.
Źródło - badania CBOS

• Większość naukowców oraz ludzi dobrze wykształconych to ateiści i agnostycy.
  • Lista 50 krajów o największym odsetku agnostyków i ateistów w dużej mierze pokrywa się z listą krajów o najwyższym poziomie rozwoju.
  • Średni odsetek ateistów wśród więźniów w USA (0,2%) jest dużo mniejszy niż ich średni odsetek w całym społeczeństwie.
  • Ateiści i agnostycy w USA rzadziej się rozwodzą niż chrześcijanie i ortodoksi.
  • Ateiści i agnostycy tworzą lepsze społeczeństwa, gdyż jak wykazały badania socjologiczne prof. P. Zuckermana: „Wysoki poziom organicznego ateizmu (czyli ateizmu niebędącego skutkiem indoktrynacji państwowej - przyp.) jest silnie skorelowany z wysokim poziomem zdrowia społecznego, w szczególności z niskim poziomem zabójstw, niskim wskaźnikiem ubóstwa, niskim wskaźnikiem śmiertelności niemowląt oraz niskim wskaźnikiem analfabetyzmu; z drugiej strony jest skorelowany z osiągnięciem wysokiego poziomu edukacji, dochodów per capita, równości płci. Większość narodów charakteryzujących się wysokim stopniem indywidualnego i społecznego bezpieczeństwa ma najwyższe wskaźniki organicznego ateizmu; i z drugiej strony, narody z niskim stopniem bezpieczeństwa indywidualnego i społecznego mają najniższe wskaźniki organicznego ateizmu”
Szersze omówienie powyższych punktów, z podanymi źródłami danych, znajduje się na Portalu Racjonalista.

http://lista.racjona...a.pl/?s=ciekawe

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 22 January 2012 - 20:45

Wyświetl postUżytkownik S.B. dnia 22 January 2012 - 00:23 napisał

Szersze omówienie powyższych punktów, z podanymi źródłami danych, znajduje się na Portalu Racjonalista.

No i jak to przeczytałam to mam wątpliwości co do tych danych :/

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2546

Napisano 22 January 2012 - 20:53

Dlaczego? :huh:

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309

Napisano 22 January 2012 - 21:30

Wyświetl postUżytkownik S.B. dnia 22 January 2012 - 20:53 napisał

Dlaczego? :huh:

Przekonałam się już kilka razy,że Racjonalista nie jest wiarygodnym portalem niestety i wiele rzeczy jest tam naciąganych,dlatego sama staram się unikać tego portalu,ewentualnie niektóre informacje,które tam przeczytam próbuje potwierdzić szukając gdzie indziej. Po prostu nie mam zaufania do Racjonalisty :)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2546

Napisano 22 January 2012 - 21:32

Więc muszę poszukać gdzie indziej potwierdzenia tego, co jest tam napisane :)

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309

Napisano 22 January 2012 - 21:34

Prawdę mówiąc to nie musisz to tylko moja opinia na temat tego portalu,ale jak znajdziesz podobne dane w innych źródłach to jak dla mnie będzie to trochę bardziej wiarygodne.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   pisii35 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 15
  • Rejestracja Tue, 17 Jan 12

Napisano 22 January 2012 - 21:40

Ja też nie mam zaufania do danych Racjonalisty, więc rozumiem mojego przedpisacza.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   vik123 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 286
  • Rejestracja Tue, 13 Dec 11

Napisano 23 January 2012 - 15:40

Prawda jest, ze wsrod noblistow naukowych coraz mniej ortodoksyjnych wyznawcow jakiejkolwiek religii. Widzenie ateizmu jako glownego czynnika odpowiedzialnego za szybszy rozwoj spoleczny i naukowy nie ma dostatecznego poparcia w faktach bo nie tylko ten czynnik decyduje o charakterze spoleczenstwa. W ZSRR czy CHRL dominowali ateisci ale wysokiego poziomu rozwoju spolecznego czy naukowego tam nie bylo ale nie z winy ateizmemu tylko ze wzgledu na dyktature. Natomiast prawda jest, ze spoleczenstwa gdzie dominuja dogmaty ideologiczne tak religijne jak swieckie czesto cofaja sie w rozwoju. Spoleczenstwa nie katolickie ale formalnie wierzace (Zachodnia Europa czy USA) rozwijaly sie od Renesansu szybciej niz reszta bo szybciej odrzucily wiele bezsensownych dogmatow katolickich. Inaczej, wolnosc mysli jest nieodzownym czynnikiem rozwoju ale niestety nic za darmo.

pozdrawiam,

Opcje tematu:

Strona 1 z 1