Forum Lagata.pl: Podatek od wiary: Płacić czy udawać ateistę? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (4 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Podatek od wiary: Płacić czy udawać ateistę?

#61 Użytkownik nie jest zalogowany   Izaura 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 166
  • Rejestracja Wed, 22 Jun 11

Napisano 31 January 2012 - 15:52

Byłby to rozbój w biały dzień. Przecież wierni i tak dają na tackę, dają ofiarę po kolędzie. Nie wolno nikogo zmuszać do płacenia,jeśli i tak ciągle trzeba trzymać się za kieszeń i portfel,mając wiele innych opłat. Jestem katoliczką wierzącą i praktykującą,ale w tym przypadku uważam to za niezbyt mądre posunięcie.Wtedy nikt już nie dawałby żadnych ofiar,nie jestem pewna,czy lepiej by księża na tym wyszli.
Kocham zycie!

#62 Użytkownik nie jest zalogowany   Sakurai 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 179
  • Rejestracja Fri, 08 Jul 11

Napisano 20 February 2012 - 14:32

Wyświetl postUżytkownik S.B. dnia 22 January 2012 - 17:23 napisał

Sakurai - takie rozwiązanie jest lepsze od tego, które mamy u nas w Polsce. Ja też jestem za całkowitą likwidacją dofinansowania, ale to nie przejdzie. Kościoły i związki wyznaniowe, a w szczególności KK mają za dużo do powiedzenia w naszym kraju.

Według mnie rozwiązanie na wzór niemiecki jest:
1) możliwe, ze lepsze niż obecne dla kk, bo mogłoby im dać więcej niż są wstanie wyciągnąć z kasy. Swego czasu na innym forum znalazłem ciekawe informacje:
http://www.destatis.....psml__nnn=true
link do rocznika statystycznego 2008. W działach 2.38.2 i 2.39.2 znajdują się tabele z podatkiem kościelnym. Dane za 2007 rok:
Kościół ewangelicki - 4 169 698 tysięcy euro, czyli 4,2 mld euro
Kościół katolicki - 4 804 123 tysięcy euro, czyli 4,8 mld euro
Razem 9 mld
2) złe, bo według niego wyznanie=obowiązek finansowania WSZYSTKICH duchownych. Nawet tych, których się nie popiera. Oczywiście jest to korzystne dla ateistów, ale czy to ma na tym polegać, że zabiera się jedno zło i daję drugiej grupie społecznej?
"Nigdy nie ufaj ogólnemu wrażeniu, mój drogi, ale koncentruj się na szczegółach"
Sherlock Holmes

#63 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 20 February 2012 - 15:25

Kiedyś partyjni płacili składki członkowskie. Niech więc takie składki "bulą" bogobojni parafianie :wysmiewacz:

#64 Użytkownik nie jest zalogowany   Sakurai 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 179
  • Rejestracja Fri, 08 Jul 11

Napisano 20 February 2012 - 16:19

To jest idealne rozwiązanie. Nie ma po co angażować państwa tam, gdzie jest to zwyczajnie niepotrzebne.
"Nigdy nie ufaj ogólnemu wrażeniu, mój drogi, ale koncentruj się na szczegółach"
Sherlock Holmes

#65 Użytkownik nie jest zalogowany   Izaura 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 166
  • Rejestracja Wed, 22 Jun 11

Napisano 22 February 2012 - 14:30

Państwo i tak nieraz wydaje pieniądze na wiele niepotrzebnych rzeczy.Ostatnio w TV pokazywali i mówili o wybudowanym molo w Płocku na końcu którego postawiono restaurację.Koszt nie maly,bo ponad 8 milionów złotych.Na tymże molu był malenki ruch w dniu otwarcia,a w tej chwili jest pusto,bo...molo sie wali.Czyli pieniądze wyrzucono w błoto.I jak tutaj mówić o jakichkolwiek oszczędnościach? czy szukaniu rezerw.
Kocham zycie!

Opcje tematu:

• (4 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4