Byłby to rozbój w biały dzień. Przecież wierni i tak dają na tackę, dają ofiarę po kolędzie. Nie wolno nikogo zmuszać do płacenia,jeśli i tak ciągle trzeba trzymać się za kieszeń i portfel,mając wiele innych opłat. Jestem katoliczką wierzącą i praktykującą,ale w tym przypadku uważam to za niezbyt mądre posunięcie.Wtedy nikt już nie dawałby żadnych ofiar,nie jestem pewna,czy lepiej by księża na tym wyszli.
- (4 stron)
-
- « Pierwsza
- ←
- 2
- 3
- 4
Podatek od wiary: Płacić czy udawać ateistę?
Napisano 20 February 2012 - 14:32
Użytkownik S.B. dnia 22 January 2012 - 17:23 napisał
Sakurai - takie rozwiązanie jest lepsze od tego, które mamy u nas w Polsce. Ja też jestem za całkowitą likwidacją dofinansowania, ale to nie przejdzie. Kościoły i związki wyznaniowe, a w szczególności KK mają za dużo do powiedzenia w naszym kraju.
Według mnie rozwiązanie na wzór niemiecki jest:
1) możliwe, ze lepsze niż obecne dla kk, bo mogłoby im dać więcej niż są wstanie wyciągnąć z kasy. Swego czasu na innym forum znalazłem ciekawe informacje:
http://www.destatis.....psml__nnn=true
link do rocznika statystycznego 2008. W działach 2.38.2 i 2.39.2 znajdują się tabele z podatkiem kościelnym. Dane za 2007 rok:
Kościół ewangelicki - 4 169 698 tysięcy euro, czyli 4,2 mld euro
Kościół katolicki - 4 804 123 tysięcy euro, czyli 4,8 mld euro
Razem 9 mld
2) złe, bo według niego wyznanie=obowiązek finansowania WSZYSTKICH duchownych. Nawet tych, których się nie popiera. Oczywiście jest to korzystne dla ateistów, ale czy to ma na tym polegać, że zabiera się jedno zło i daję drugiej grupie społecznej?
"Nigdy nie ufaj ogólnemu wrażeniu, mój drogi, ale koncentruj się na szczegółach"
Sherlock Holmes
Sherlock Holmes
Napisano 20 February 2012 - 15:25
Kiedyś partyjni płacili składki członkowskie. Niech więc takie składki "bulą" bogobojni parafianie
Napisano 20 February 2012 - 16:19
To jest idealne rozwiązanie. Nie ma po co angażować państwa tam, gdzie jest to zwyczajnie niepotrzebne.
"Nigdy nie ufaj ogólnemu wrażeniu, mój drogi, ale koncentruj się na szczegółach"
Sherlock Holmes
Sherlock Holmes
Napisano 22 February 2012 - 14:30
Państwo i tak nieraz wydaje pieniądze na wiele niepotrzebnych rzeczy.Ostatnio w TV pokazywali i mówili o wybudowanym molo w Płocku na końcu którego postawiono restaurację.Koszt nie maly,bo ponad 8 milionów złotych.Na tymże molu był malenki ruch w dniu otwarcia,a w tej chwili jest pusto,bo...molo sie wali.Czyli pieniądze wyrzucono w błoto.I jak tutaj mówić o jakichkolwiek oszczędnościach? czy szukaniu rezerw.
Kocham zycie!
Opcje tematu:
- (4 stron)
-
- « Pierwsza
- ←
- 2
- 3
- 4

Logowanie