Forum Lagata.pl: dawne bajki znów na ekranach - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

dawne bajki znów na ekranach

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   naranja.d 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 55
  • Rejestracja Sun, 01 May 11

Napisano 14 March 2012 - 09:09

Wyświetl postUżytkownik Marikowy dnia 12 March 2012 - 22:28 napisał

A co to były "Domisie"?:) Nie kojarzę w ogóle. Spartos66- a ja najbardziej cieszył bym się z Kota Filemona. Pamiętacie tego kociaka i bonifacego wiecznie siedzącego na piecu? :)
W ogóle w Polsce coś nie robi się nic z naszymi starymi bajkami. A szkoda, bo mieliśmy kilka fajnych. Pszczółka maja również rządziła ale to chyba nie była Polska produkcja. Tak samo jak wspominane muminki na które się ostatecznie wybraliśmy w domu i było sympatycznie.

to ja już w końcu nie rozumiem te Muminki o których piszecie to są w kinie czy na dvd?

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Szczypta. 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 755
  • Rejestracja Sat, 24 Dec 11

Napisano 14 March 2012 - 16:42

Domisie, to już bardziej nowoczesna bajka :)
Amelka, Bazyli, Eryk oraz Pysia to czwórka przyjaciół i oni zmagają się z takimi codziennymi, dziecięcymi problemami. Powiem Wam szczerze, że nawet gdy byłam chora włączyłam sobie TV i patrzę..."Domisie". Nie mogłam się oprzeć...obejrzałam caałe i jeszcze kilka bajek :)
Ja nie cierpiałam Muminków...:>

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Marikowy 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 35
  • Rejestracja Sun, 02 Oct 11

Napisano 14 March 2012 - 23:25

Wyświetl postUżytkownik naranja.d dnia 14 March 2012 - 09:09 napisał

to ja już w końcu nie rozumiem te Muminki o których piszecie to są w kinie czy na dvd?

Miałem na myśli to że wybrałem się z rodziną. To w sumie powinienem napisać "z domu"?:)
Zobaczę później te domisie ale zupełnie nie rozumiem jak można nie lubić muminków. Dla mnie to taka sztandarowa bajka. Coś jak smerfy, tylko z mózgami.

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Szczypta. 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 755
  • Rejestracja Sat, 24 Dec 11

Napisano 15 March 2012 - 15:32

Tak samo jak można nie lubić chodzić spać :)

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   wazka 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 9
  • Rejestracja Fri, 06 Jan 12

Napisano 15 March 2012 - 19:54

Muminki są zdecydowanie w kinie, na dvd jeszcze nie ma, ale pewnie będą. :) Ja byłam w kinie z maluszkami koleżanki i było świetnie: czekolada, kawa i teksty Włóczykija. Dzieci nie piły kawy, ale i tak pokochały bajeczkę. Polecam
[...] człowiek to zawsze więcej niż człowiek i zawsze mniej niż człowiek [...].

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   maneta 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 3456
  • Rejestracja Sun, 21 Mar 10

Napisano 15 March 2012 - 22:34

Dawno, dawno temu... i to nie jest bajka moje pokolenie zachwycało się "Bolkiem i Lolkiem" - filmiki nie miały dialogów, a jedynie ścieżkę dźwiękową i w zupełności to nikomu nie przeszkadzało. Kiedy do kina wszedł pełnometrażowy film "Wielka Podróż Bolka i Lolka" - o zgrozo - postacie bohaterów straciły na swoim uroku, głosiki były śmieszne, jak dla mnie - katastrofa. :alexis:

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Marikowy 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 35
  • Rejestracja Sun, 02 Oct 11

Napisano 20 March 2012 - 00:33

Ja fanem Bolka i Lolka nie byłem tzn fajnie, fajnie ale to nie była bajka za którą bym tęsknił. Kot Filemon mnie prześladuje a jak dobrze słyszałem to może kiedyś telewizja polska udostępni swoje archiwa online bo to w sumie dobro wspólne. To tak na marginesie.
Maneta- zgadzam się z tobą. Po niektórych bajkach przejeżdżają jak buldożerami. A przecież dzieci w dzisiejszych czasach nie rodzą się głupsze i na pewno też zrozumiały by Bolka i Lolka bez dialogów jak my. Smerfy według mnie rozniesiono po prostu tym filmem co był niedawno. Zero uczuć z mojej strony a to była właśnie jedna z moich ulubionych bajek. Nie wiem jakim cudem ocalały muminki. Będę monotematyczny bo bajek jest przecież dużo ale nie pamiętam kiedy ostatnio była taka po prostu bajka dla dzieci puszczana. Bez dzikich efektów i głupich tekstów, bez śpiewania Lady Gagi (którą czasami lubię, ale śpiewanie piosenki Judas, dla dzieci to przesada). Po prostu nie podoba mi się kierunek w którym poszło kino dla maluchów i mam nadzieje, że bajki jeszcze kiedyś do nas powrócą.

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2