Forum Lagata.pl: Każą płacić za religię w przedszkolu - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Każą płacić za religię w przedszkolu

Ankieta: Lekcje religii (8 użytkowników oddało głos)

Kto powinien płacić księżom i katechetom za lekcje religii?

1. Państwo (2 głosów [25.00%])

Procent z głosów: 25.00%

2. Kościół (6 głosów [75.00%])

Procent z głosów: 75.00%

3. Rodzice (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 19 January 2012 - 19:37

Ja do kościoła nie chodzę, bo nie mam takiej potrzeby. Ale w kościele bywałem i swoje wiem. Zresztą mszę można nawet w TV obejrzeć.
Nigdy nie słyszałem aby ksiądz wypowiadał takie słowa 'Uznajmy wszyscy że jesteśmy grzeszni'.

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825
  • Rejestracja Thu, 05 Feb 09

Napisano 19 January 2012 - 20:31

Piskorz napisał:

Cytat

Jeżeli oceniasz księdza popatrz najpierw na siebie i zobacz kim Ty jesteś. Czy masz prawo moralne do oceniania księdza, w czym go przewyższasz.

Można by do tego co napisał Piskorz dodać to co powiedział Chrystus "kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem".
Paradoks polega na tym,że Piskorz na prawo i lewo rzuca kamieniami, wyzywając wszystkich inaczej myślących. Jak widać PiSkorz podobnie jak cały PiS i jego sztandarowe postacie uważa że jest mądry i kryształowo uczciwy, wie wszystko lepiej i z tego powodu wolno mu tak czynić. Wara jednak od PiS a tym bardziej od księży co by nie robili.
Przez całe lata kościół zamiata wszystkie występki i zbrodnie swych duszpasterzy. Jak bowiem inaczej można nazwać to, że molestujących nawet dzieci, pewnych,że sutanna zapewnia im bezkarność księży w razie wpadki przeniesie do innej odległej parafii i zamiecie wszystko pod dywan, zaś ludzie tacy jak PiSkorz i słuchacze RM ujawnienie tego i domaganie się ukarania winnego nazwą walką z kościołem.
PiSkorzu zanim zacząłeś wyzywać innych od zbrodniarzy i idiotów, i na ślepo z piana na ustach wzorem Feliksa A.M krytykować prezydenta, rząd oraz wszelkie władze i partie poza PiSem i RM trzeba było te słowa "jeśli oceniasz innych... popatrz najpierw na siebie i zobacz kim Ty jesteś i czy masz moralne prawo do ich oceny" skierować do siebie.
W czym Ty ich przewyższasz?!

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   aleks 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 696
  • Rejestracja Fri, 27 May 11

Napisano 19 January 2012 - 20:41

Piskorz przewyższa innych tym,że słucha RM!Tak! :wysmiewacz:

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173
  • Rejestracja Tue, 15 Nov 11

Napisano 19 January 2012 - 21:00

Wyświetl postUżytkownik anmat1 dnia 19 January 2012 - 20:31 napisał

Piskorz napisał:

Można by do tego co napisał Piskorz dodać to co powiedział Chrystus "kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem".
Paradoks polega na tym,że Piskorz na prawo i lewo rzuca kamieniami, wyzywając wszystkich inaczej myślących. Jak widać PiSkorz podobnie jak cały PiS i jego sztandarowe postacie uważa że jest mądry i kryształowo uczciwy, wie wszystko lepiej i z tego powodu wolno mu tak czynić. Wara jednak od PiS a tym bardziej od księży co by nie robili.
Przez całe lata kościół zamiata wszystkie występki i zbrodnie swych duszpasterzy. Jak bowiem inaczej można nazwać to, że molestujących nawet dzieci, pewnych,że sutanna zapewnia im bezkarność księży w razie wpadki przeniesie do innej odległej parafii i zamiecie wszystko pod dywan, zaś ludzie tacy jak PiSkorz i słuchacze RM ujawnienie tego i domaganie się ukarania winnego nazwą walką z kościołem.
PiSkorzu zanim zacząłeś wyzywać innych od zbrodniarzy i idiotów, i na ślepo z piana na ustach wzorem Feliksa A.M krytykować prezydenta, rząd oraz wszelkie władze i partie poza PiSem i RM trzeba było te słowa "jeśli oceniasz innych... popatrz najpierw na siebie i zobacz kim Ty jesteś i czy masz moralne prawo do ich oceny" skierować do siebie.
W czym Ty ich przewyższasz?!

Mylisz pojęcia. W tym co piszesz brak jest logiki.

Krytykuję rządzących bo mam do tego prawo a to z tego powodu że są politykami którzy biorą również moje pieniądze a rządzą podle. Jednym słowem : złodziejstwo i obłuda. Mało tego , jeżeli ja nie chciałbym im tych swoich pieniędzy dać to naślą na mnie komornika i mi je zabiorą. Nie dość że mnie okradają to jeszcze łżą jak psy.

Chyba jasno się wyrażam . Dziecko zrozumiałoby napewno.

Co do Kościoła i księży to nie mam z nimi takich problemów. Do Kościoła jak chcę to pójdę , jak chcę to na tacę dam a jak nie chcę to nie dam. Był u mnie ksiądz po kolędzie to nawet koperty ze stołu nie wziął tylko dogoniłem go na ulicy i mu wręczyłem.

Gdy patrzę na księży z mojej parafii to widzę ludzi uczciwych , mądrych. Chciałbym żeby wszyscy ludzie tacy byli. Są i księża z wadami ale ja takich nie spotkałem.

Poza tym Kościół istnieje już 2000 lat a ustroje zmieniają się. A który tylko dorwie się do koryta to tylko po to żeby się obłowić.

Dlatego porównanie jest żadne . Z jednej strony ksiądz a z drugiej złodziej i kanciarz.

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825
  • Rejestracja Thu, 05 Feb 09

Napisano 20 January 2012 - 10:41

Wyświetl postUżytkownik Piskorz dnia 19 January 2012 - 21:00 napisał

Mylisz pojęcia. W tym co piszesz brak jest logiki.

Krytykuję rządzących bo mam do tego prawo a to z tego powodu że są politykami którzy biorą również moje pieniądze a rządzą podle. Jednym słowem : złodziejstwo i obłuda. Mało tego , jeżeli ja nie chciałbym im tych swoich pieniędzy dać to naślą na mnie komornika i mi je zabiorą. Nie dość że mnie okradają to jeszcze łżą jak psy.

Co do Kościoła i księży to nie mam z nimi takich problemów. Do Kościoła jak chcę to pójdę , jak chcę to na tacę dam a jak nie chcę to nie dam. Był u mnie ksiądz po kolędzie to nawet koperty ze stołu nie wziął tylko dogoniłem go na ulicy i mu wręczyłem.

Gdy patrzę na księży z mojej parafii to widzę ludzi uczciwych , mądrych. Chciałbym żeby wszyscy ludzie tacy byli. Są i księża z wadami ale ja takich nie spotkałem.

Poza tym Kościół istnieje już 2000 lat a ustroje zmieniają się. A który tylko dorwie się do koryta to tylko po to żeby się obłowić.

Dlatego porównanie jest żadne . Z jednej strony ksiądz a z drugiej złodziej i kanciarz.

A ja krytykuje KK bo też mam do tego prawo, ponieważ KK bierze z budżetu pieniądze za naukę religii w szkołach a także budżet płaci za nich ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne. A co z podatkami z których kościół jest zwolniony?
Tak więc kiedy podatek jest potrącany nawet od zapomóg dawanych najuboższym KK okrada całe społeczeństwo, jednocześnie przypisując sobie prawo krytykowania rządu i oceniania nas wszystkich.
Kościół już dawno dorwał się do koryta i nie daje się od niego odgonić.
Podobnie jak Ty widzą źdźbło w oku innych ale w swoim nie widzą belki.
Jesli tego nie widzisz to wybierz się do okulisty.

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173
  • Rejestracja Tue, 15 Nov 11

Napisano 20 January 2012 - 18:15

Wyświetl postUżytkownik anmat1 dnia 20 January 2012 - 10:41 napisał

A ja krytykuje KK bo też mam do tego prawo, ponieważ KK bierze z budżetu pieniądze za naukę religii w szkołach a także budżet płaci za nich ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne. A co z podatkami z których kościół jest zwolniony?
Tak więc kiedy podatek jest potrącany nawet od zapomóg dawanych najuboższym KK okrada całe społeczeństwo, jednocześnie przypisując sobie prawo krytykowania rządu i oceniania nas wszystkich.
Kościół już dawno dorwał się do koryta i nie daje się od niego odgonić.
Podobnie jak Ty widzą źdźbło w oku innych ale w swoim nie widzą belki.
Jesli tego nie widzisz to wybierz się do okulisty.

Krytykuj, krytykuj tylko pamiętaj że jeśli swoich dzieci nie nauczysz dekalogu to będziesz miał w domu zgraję bandytów.

Nie ma lepszej nauki niż :społeczna nauka Kościoła.

To co piszesz jest pisaniną frustrata.

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   Przechodzień 

• wersja z zaimplementowana złośliwością
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1795
  • Rejestracja Sun, 23 Oct 11

Napisano 20 January 2012 - 21:30

Post ten jest odpowiedzią na post Piskorza i odnoszę się w nim do jego tez i założeń. Szorstkość napisanych przeze mnie slow nie miala i nie ma w swym zamierzeniu obrażania, bądź urażenia czyichkolwiek*** uczuć religijnych, wyznawanej wiary, bądź swiatopogladu.

(staram się by moje posty na tematy religijne nie zawierały kłamstw)

***(lista osob jakich ten wpis nie dotyczy na PW)

Wyświetl postUżytkownik Piskorz dnia 19 January 2012 - 21:00 napisał

(...)

Dlatego porównanie jest żadne. Z jednej strony ksiądz a z drugiej złodziej i kanciarz.

Zaczne od konca:

Nie jeden ksiądz to złodziej i kanciarz (wymieniać przykłady?), a są wśród nich także pedofile, zboczeńcy i inni. Bycie księdzem nie zdejmuje z człowieka odium zbrodni jakie popełnia a w tym wypadku wręcz przeciwnie. Tym samym używanie pojęcia "ksiądz" w znaczeniu jakie sugeruje Piskorz jest mocno przesadzone, bo w przeszłości nazywano tak tez osoby świeckie (O historii wyrazu.

Poza tym nawet gdyby zastąpić ten wyraz innym nie zmienia to faktu, nie jest on już dla wielu osób określeniem osoby nie tylko wykształconej (nie tylko w teologii) ale także będącej wzorem cnót wszelakich.

Według Piskorza ksiądz to zawód, przyjmując wiec te tezę wiec nie widzę najmniejszego sensu by porównanie :

Cytat

Z jednej strony ksiądz a z drugiej złodziej i kanciarz.

miało sens bo parafrazując to mógłbym napisać

Cytat

Z jednej strony hydraulik. a z drugiej złodziej i kanciarz.
...choć jak wiemy wykonywany zawód nie świadczy o człowieku, bo można być i jednym i drugim jednocześnie, w tym samy czasie i bez problemów.

Kościół jak już wspomniał Anmat1 dorwał się do władzy bardzo dawno i żyje w dużej mierze właśnie z tego co dają mu państwa. Kościół istnieje 2000 lat ale jego ustrój wewnętrzny zmieniał się na przestrzeni tego czasu dokładnie tak samo jak ustroje państw i jego polityka niejednokrotnie była podporządkowana interesom papieży (powody rozwiązania zakonu jezuitów na około 200 lat), biskupów czy władców, którzy tych papieży sobie wybierali (zdarzało się to bardzo często), bądź grup lobbystycznych (- vide historia IV wyprawy krzyżowej ) tak w zakresie politycznym jak i ekonomicznym. Nie dostrzeganie tego świadczy o wybiorczym widzeniu historii Kościoła i nie rozumieniu dlaczego kolejni papieże PRZEPRASZAJĄ za takie czy inne uczynki. Brak pokory jest grzechem, ze pozwolę sobie przypomnieć Piskorzowi --> ( o pokorze )

To ze Piskorz takich złych księży nie spotkał bądź o nich nie słyszał (to nadal nie wyklucza ich istnienia o czym wiemy) to wynik tego ze słucha jedynie "słusznych" stacji radiowych, a w nich nie mówią o przestępstwach popełnianych przez księży (analogicznie jak w innych branżach istnieje solidarność branżowa), nie zmienia to jednak faktu ze takowe są i to w dającej się zauważyć skali, skoro sam papież za nie przeprasza. Przy okazji ciekawostka dla czytających w jakim państwie europejskim można LEGALNIE uprawiać seks z dziećmi (nikt mi nie wmówi ze to osoby dorosłe) w wieku lat 12 - odpowiedz na końcu postu.

Bardzo ładnie ze strony księdza ze nie wziął tej koperty (mam nadzieje, ze nie przez zapomnienie), jedna jaskółka jednak wiosny nie czyni.. niestety. Kościół nie musi od Ciebie brak a tylko może bo to co widzisz jako zło czyli podatki jakie jak sam piszesz zostaną od Ciebie ściągnięte tak czy inaczej w pewnej mierze (zarobki księży w szkołach, ubezpieczenia wspomniane przez Anmat1, fundusz kościelny dotowany z budżetu) idą WŁAŚNIE NA KOŚCIÓŁ. Tym samym pisanie ze Kościół nic od Ciebie nie bierze jeśli sam mu nie dasz jest .. niestety kolejnym z Twojej strony kłamstwem, na którym Cie złapałem.. chyba ze jesteś aż tak bardzo nieświadomy mechanizmów jakie kierują gospodarka i tym dlaczego są ściągane podatki i na co idą.

Wyświetl postUżytkownik Piskorz dnia 20 January 2012 - 18:15 napisał

Krytykuj, krytykuj tylko pamiętaj że jeśli swoich dzieci nie nauczysz dekalogu to będziesz miał w domu zgraję bandytów.

Nie ma lepszej nauki niż :społeczna nauka Kościoła.

To co piszesz jest pisaniną frustrata.

Znajomość dekalogu nie powoduje, ze dzieci, a później osoby dorosłe nie staną się bandytami - vide księża przestępcy czy by dać mocniejszy argument np w większej części przestępcy (np polscy czy irlandzcy jestem pewien ze znają DEKALOG - niejeden na pamięć). Tym samym jest to kolejna bzdura by nie rzec kłamstwo.

Moim zdaniem jest lepsza nauka od nauki społecznej Kościoła... mógłbym wymienić kilka ale wspomnę o jednej - Nauce Jezusa Chrystusa - która nie jest tożsama ze społeczna nauka Kościoła. warto spojrzeć, bo o ile KNS bazuje na Nauce Jezusa to nie raz i nie dwa jej zaprzecza bądź nadinterpretuje.

Pisałem już ze z braku argumentów Piskorz obraza wiec to pominę już...

AH

P.S. Odpowiedz na pytanie "w jakim kraju europejskim można LEGALNIE oprawiać seks z dziećmi w wieku lat 12 - Watykan - vide artykuł z Onetu Onet.pl

Użytkownik Al_Hadzi edytował ten post 21 January 2012 - 00:37

_ _ _
óida oudén eidós
Dołączona grafika_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Dołączona grafika

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   miziuta 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 6
  • Rejestracja Fri, 20 Jan 12

Napisano 20 January 2012 - 23:08

Dla mnie religia w przedszkolu to nieporozumienie. A co do szkoły to powinna być obowiązkowa etyka-religioznastwo a katecheza katolicka w salkach przy kościele. I wreszcie byłoby normalnie.
Gdyby tylko owoc Twoich przemyśleń zechciał się skrystalizować w postaci aforyzmu, wiersza lub opowiadania, pisz. W przeciwnym razie godnie milcz. matka polka

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 20 January 2012 - 23:22

A co do szkoły to powinna być obowiązkowa etyka-religioznastwo

Czemu takie lekcje powinny być obowiązkowe?

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   bodzio2 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 69
  • Rejestracja Mon, 09 Jan 12

Napisano 21 January 2012 - 15:43

Płacić za religię w szkołach przecież Kościół jest dotowany przez Państwo i księża mają za co żyć niech się wypchają!:menix:

Opcje tematu:

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3