Forum Lagata.pl: "Rzeczpospolita": Kampania bez efektów? Czy płacisz abonament radiowo-telewizyjny? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

"Rzeczpospolita": Kampania bez efektów? Czy płacisz abonament radiowo-telewizyjny?

Ankieta: Abonament radiowo-telewizyjny (6 użytkowników oddało głos)

Czy płacisz abonament radiowo-telewizyjny?

1. Tak (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. Nie (6 głosów [100.00%])

Procent z głosów: 100.00%

Czy jesteś za likwidacją abonamentu radiowo-telewizyjnego?

1. Tak (5 głosów [83.33%])

Procent z głosów: 83.33%

2. Nie (1 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2546
  • Rejestracja Tue, 16 Dec 08

Napisano 17 January 2012 - 14:28

Zdaniem ekspertów radiowo-telewizyjna kampania mająca zawstydzić osoby niepłacące abonamentu nie przyniesie efektów - czytamy w "Rzeczpospolitej". Gazeta dodaje, że zleceniodawca - Związek Pracodawców Mediów Publicznych - nie ujawnia jej kosztów.
Dołączona grafikaNic nie zawstydzi Polaków niepłacących abonamentu rtv? /© Panthermedia
"Rzeczpospolita" wyjaśnia, że w spotach emitowanych przez Polskie Radio i TVP wypowiadają się obcokrajowcy, którzy wytykają Polakom niechlubne pierwsze miejsce wśród europejskich krajów w unikaniu płacenia abonamentu. - Naszym celem było pokazanie, że niepłacenie abonamentu jest niezgodne z prawem i standardami europejskimi - tłumaczy Marian Szołucha z ZPMP.

Zdaniem medioznawcy profesora Jacka Dąbały kampania niespecjalnie przemawia do odbiorców. - Wiele osób czuje się nią nawet urażonych. Dzięki temu może i zwraca uwagę na problem, ale nie sądzę, by to przełożyło się na płatności - mówi "Rzeczpospolitej".

Według Jacka Dąbały najbardziej owocne byłoby, gdyby to premier i ministrowie wyszli i wytłumaczyli, dlaczego warto łożyć na media publiczne i jaka jest ich rola. - Zwłaszcza, że to premier kilka lat temu przekonywał, że abonamentu płacić nie trzeba - mówi profesor Dąbała.

Więcej na ten temat - w "Rzeczpospolitej".

Dołączona grafika

Użytkownik S.B. edytował ten post 17 January 2012 - 14:28

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mms7 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 3
  • Rejestracja Tue, 17 Jan 12

Napisano 17 January 2012 - 16:57

podatek w postaci abonamentu RTV od ilości odbiorników RTV uważam za nieporozumienie
radia nie słucham a telewizora się dawno pozbyłem jeśli będę kiedykolwiek będę jeszcze oglądał jakiś płatny kanał TV na pewno nie za pomocą telewizora
dlaczego państwowe kanały nie mają takich mechanizmów jak np. HBO czy CYFRA+ gdzie masz kartę dekodującą wkładasz do dekodera i dekoder już wie czy jest zapłacone czy nie
obecnie żaden kanał polskiego państwowego tv nie nie pokazuje nic ciekawo to z jakie racji płacić za nudne filmy i reklamy

Użytkownik mms7 edytował ten post 17 January 2012 - 16:58

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173
  • Rejestracja Tue, 15 Nov 11

Napisano 17 January 2012 - 17:22

Wyświetl postUżytkownik mms7 dnia 17 January 2012 - 16:57 napisał

podatek w postaci abonamentu RTV od ilości odbiorników RTV uważam za nieporozumienie
radia nie słucham a telewizora się dawno pozbyłem jeśli będę kiedykolwiek będę jeszcze oglądał jakiś płatny kanał TV na pewno nie za pomocą telewizora
dlaczego państwowe kanały nie mają takich mechanizmów jak np. HBO czy CYFRA+ gdzie masz kartę dekodującą wkładasz do dekodera i dekoder już wie czy jest zapłacone czy nie
obecnie żaden kanał polskiego państwowego tv nie nie pokazuje nic ciekawo to z jakie racji płacić za nudne filmy i reklamy

Ze 2 lata temu wyrzuciłem telewizor na śmieci .Początkowo bardzo mi go brakowało ale dziś przyzwyczaiłem się. Mam internet, gazety ,radio i nie oglądam już tego śmiecia.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   mms7 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 3

Napisano 17 January 2012 - 17:44

??? czy abonament RTV nie dotyczy przypadkiem telewizora i radia jednocześnie ?? ;)
aaa racja można słuchać przez neta chyba o to tu chodziło

Użytkownik mms7 edytował ten post 17 January 2012 - 17:46

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Sakurai 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 179
  • Rejestracja Fri, 08 Jul 11

Napisano 17 January 2012 - 17:46

Politycy wiedzą, że istnieje czwarta władza zwana mediami. Za swoje pieniądze nie chcą założyć państwowej telewizji i radia-dlatego mówią o ważne ,,misji". Czym jest ta ,,tajemnicza" misja? Nie mam pojęcia. Według raportów TVP jej ona bardzo dobrze realizowana. TVP ma być jakąś wyjątkową telewizją której nie jest komercyjna. Jak to wygląda wszyscy widzimy... Dodatkowe te reklamówki o nie płaceniu abonamentu: szczerze mówiąc cieszę się, że Polska jest na szczycie. Dobrze, że Polacy nie chcą opłacać politycznej telewizji. Mam nadzieje, że PO nie wróci to tego pomysłu aby finansować TYP z budżetu(czyli z pieniędzy wszystkich podatników). Teraz jest dobrze. Płaci kto chce. Jeszcze lepiej jakby sprywatyzowali TVP, ale na to pewnie nikt się odważy.

05:05 Twórcy naszej tradycji - Kronikarz. Rzecz o Bolesławie Prusie
05:55 Był taki dzień - 9 maja
06:00 Kawa czy herbata?
08:10 Pogoda na żywo
08:15 Kwadrans po ósmej na żywo
08:30 Sekretny świat misia Beniamina
09:00 Moliki książkowe-czyli-co czytać dziecku
09:10 Kuchcikowo - gotowanie na ekranie
09:25 Świnka Peppa - Mycie samochodu
09:30 Fifi - Lekcje latania odc. 28
09:45 Kocham muzykę - Wirag i ksylofon
09:55 Tam i z powrotem - Tunel, odc. 16
10:20 Jacek Pałucha. Malarstwo - moja historia
10:30 Antybaśnie dla dorosłych - odc. 2 stereo
10:50 TELEZAKUPY
11:10 Moda na sukces - odc. 3822 stereo
11:30 Moda na sukces - odc. 3823 stereo
12:00 Wiadomości
12:10 Agrobiznes
12:25 Wielkie sprzątanie
12:40 Plebania - odc. 1078
13:10 Klan - odc. 1467
13:35 Jaka to melodia? - odc. 1629
14:00 Piękne umysły - Mistrzowie pamięci
15:00 Wiadomości
15:10 Miłość puka do drzwi - odc. 94
15:35 Miłość puka do drzwi - odc. 95
16:05 Moda na sukces - odc. 3824
16:30 Moda na sukces - odc. 3825
17:00 Teleexpress
17:20 Celownik
17:35 Klan - odc. 1472
18:30 Plebania - odc. 1083
19:00 Wieczorynka - Smerfy - Nie smerfuj pochopnie odc. 88
19:30 Wiadomości
19:55 Sport
20:20 Piątkowe kino akcji - System
22:25 Glina - odc. 18
23:25 Kino na Wysokich Obcasach - Frida
01:30 Orzeł, seria II - odc. 3
02:25 Orzeł, seria II - odc. 4
03:20 Muzeum Lotnictwa Le Bourget
03:45 Był taki dzień - 9 maja
03:55 Zakończenie dnia

Dzień dobry. Przepraszam, że tak bez ładu i składu rozpocząłem dzisiejsze i jednocześnie codzienne pisanie. Szanowni płatnicy abonamentu, przywitałem Was nie byle czym, przywitałem was uroczyście Misją. To co powyżej wyłożone i czego zapewne nie chciało się Wam czytać, i ja się Wam nie dziwię, to jest towar, który jesteście zobowiązani co miesiąc kupić. Puka do Was każdego miesiąca akwizytor i sprzedaje wam wykałaczki na bateryjki, płaską łyżeczkę odchudzającą, która nabiera tylko parę ziaren cukru, w pakiecie ma recepty i maść na modę i sukces, na klan w plebanii i orła, który wylądował na glinie.

Sprawdźmy jak wygląda misja w liczbach. Za misję uznamy edukację, programy kulturalne no i może biznes jak coś znajdziemy:

05:05 Twórcy naszej tradycji - Kronikarz. Rzecz o Bolesławie Prusie - 50 min
05:55 Był taki dzień - 9 maja - 5 min
09:00 Moliki książkowe-czyli-co czytać dziecku - 15 min
09:45 Kocham muzykę - Wirag i ksylofon - 10 min
10:20 Jacek Pałucha. Malarstwo - moja historia - 10 min
10:30 Antybaśnie dla dorosłych - odc. 2 - 20 min
12:10 Agrobiznes - 25 min
14:00 Piękne umysły - Mistrzowie pamięci - 60 min
17:20 Celownik - 10 min
03:20 Muzeum Lotnictwa Le Bourget - 25 min
03:45 Był taki dzień - 9 maja - 5 min
03:55 Zakończenie dnia

235 minut misji, czyli 3,92 h. Program TVP1 w sumie ma 1370 minut, czyli 22,50 h. Zatem na misję TVP1 poświęca 16,8%. Wydawałaby się, że to nie jest zły wynik, w końcu ile można epatować widza misją, nawet gimnazjaliści mają przerwy i SKS-y. Szanowni płatnicy abonamentu, liczby, jakby tu powiedzieć, mijają się z prawdą. Jak przypuszczam, większość z Was pracuje. Wstaje około siódmej i wraca o 15, plus minus parę godzin, w każdym razie w przedziale od 6.00 do 16.00 poza opiekunkami dzieci, rencistami i emerytami, oraz politykami większość płatników abonamentu w domu jest nieobecna. Zatem większość TVP włącza najszybciej od 15.00. I co większość może sobie z misji obejrzeć? Może sobie obejrzeć 10 minut "Celownika", a jak dotrwa do 3.20 Muzeum Lotnictwa, o 3.45 Był taki dzień, w sumie 40 minut misji. Oczywiście ambitni, mogą sobie ustawić zegarek na 4.30 i już o 5.05 zapoznać się z kronikarzem Bolesławem Prusem. W sumie ambitni i pracujący płatnicy abonamentu mogą uciułać półtorej godziny misji. Z tym, że przy tak napiętym programie, mają 35 minut na sen.

Trzeba przyznać, że ambitny "oglądacz" TVP musi wykazywać cechy cyborga, ale od czego mam publiczny kanał TVP1. "Programodawca" zadbał o rozrywkę "oglądacza" abonamentowego. Nic tak nie rozrywa jak telenowela i wszelkiej maści inny serial

11:10 Moda na sukces - odc. 3822 12stereo - 20 min
11:30 Moda na sukces - odc. 3823 12stereo - 20 min
12:40 Plebania - odc. 1078 - 30 min
13:10 Klan - odc. 1467 - 25 min
15:10 Miłość puka do drzwi - odc. 94 - 25 min
15:35 Miłość puka do drzwi - odc. 95 - 25 min
16:05 Moda na sukces - odc. 3824 - 25 min
16:30 Moda na sukces - odc. 3825 - 25 min
17:35 Klan - odc. 1472 - 25 min
18:30 Plebania - odc. 1083 - 30 min
22:25 Glina - odc. 18 - 60 min
01:30 Orzeł, seria II - odc. 3 - 55 min
02:25 Orzeł, seria II - odc. 4 - 55 min
W sumie oglądacz ma do dyspozycji 420 minut (7 godzin) seriali do dyspozycji, co stanowi blisko dwa razy tyle co czas przeznaczony na misję. Z tym, że aby skorzystać z oferty serialowej, można wstać o 10.40 (pół godziny na rozruch) i skończyć parę minut po trzeciej, w sumie 7,5 godziny na sen, w zasadzie tyle, ile potrzebuje dorosły człowiek. Nie koniec miłych niespodzianek. O ile człowiek pracy mógł w rozsądnym czasie skorzystać z 10-cio minutowej misji "Celownika" o tyle z telenowel i serialu może skorzystać w rozsądnym czasie antenowym 16.00 - 23.00, w sile 165 minut. Zatem przeciętnemu i normalnie pracującemu widzowi TVP, oferuje 10 minut misji i 165 minut telenowel wraz z serialami. Proporcje między misją i serialami to mniej więcej 94% dla telenowel i 6% dla misji.

Tak się przedstawia misyjna oferta TV publicznej, za którą trzeba płacić, bo ten chłam trzeba kupować, on nie tylko nie jest za darmo, ale jeszcze jest obowiązkowy. Misja TVP, to nie tylko program TVP, to również wspieranie polskiego kina i w ogóle mecenat. Mam kolejną statystykę, obiecuję, że ostatnią. Kino polskie sponsorowane przez TVP:

1) Klan
2) Plebania
3) Rancho
4) M jak Miłość
5) Złotopolscy
6) Determinator
7) Glina
8) Pitbull
9) Na dobre i na złe
10) Defekt
11) U fryzjera
12) Święta Wojna
13) Kopciuszek
14) Codzienna 2 m 3.
15) Dwie strony medalu
16) Dylematu 5
17) Faceci do wzięcia
18) Pogoda na piątek
19) itd. jest tego i było w przeszłości dziesiątki.

Podsumowanie i uwagi ogólne. Bronią TVP i abonamentu gwiazdy polskiego kina i sztuki. Tacy jak Wajda, Bromski, Olbrychski, Maja Komorowska, Penderecki, Zanussi i jeszcze parę głośnych nazwisk. Co łączy te nazwiska i kogo w tym zestawie nazwisk brakuje? Łączy je wiek, to są wszystko podstarzałe gwiazdy na emeryturze nawykłe do peerelowskiego mecenatu, to znaczy takiego, z którego można było wyrwać kasę, a następnie ponarzekać w moralnym niepokoju na socjalizm. Oczywiście nie chcę przez to powiedzieć, że Wajda, czy Bromski, to wyrobnicy bez talentu, absolutnie nie, to dobrze, że z PRLu byli w stanie wyrwać kasę po to, by PRL dyskredytować. Tylko, że PRL już nie ma, a wyrywanie kasy przez podstarzałe zasłużone gwiazdy to kult peerelowskiego mecenatu, a co gorsze blokada dla młodych twórców, bo w tym zestawie oczywiście brakuje młodych twórców, których TVP ma w głębokim poważaniu. TVP sponsorowała takie gnioty wybitnych reżyserów jak "Przedwiosnie", więcej niż tragedia filmowa, "Quo vadis", porażka na poziomie akademii gimnazjalnej, "Ogniem i mieczem", farsa z historii i literatury, dzięki Bogu zasłużeni pożarli się o Krzyżaków i chyba w końcu nic z tego nie wyszło.

Nie, nie, nie można powiedzieć, TVP jest też mecenatem filmów offowych. Tak się składa, że jeden z moich przyjaciół grał w takim filmie, który reżyserował guru zielonogórskich kabaretów niejaki Sikor. Wiecie jak była nagroda dla zwycięzcy? Panowie dostali pakiet godzin (nie pamiętam ile) profesjonalnego montażu w studio TVP i wyliczono im po stawkach urzędowych, wartość nagrody na grube setki tysięcy złotych. Takie nagrody wlicza się w rekordowe kwoty mecenatu. Nie wiem, może ja się znów czepiam, może nie jest tak źle, przecież TVP realizuje misję choćby poprzez kanały tematyczne. Jest już od dawna TVP Kultura, będzie, albo już jest TVP Historia. Wlazłem na dach i kręciłem anteną kilka razy po 360 stopni i nic. Patrzę w książeczkę, haracz zapłacony. O co chodzi? Patrzę niżej na książeczkę, a tam gwiazdka i czcionką 6 stoi napisane. Wrzuć następną monetę, misyjne kanały TVP dostępne na platformach cyfrowych Cyfra Plus i Cyfrowy Polsat. Nie ma granic dowcipu, bezczelności i rozpasania mediów publicznych. Wiem, wiem, na całym świecie jest abonament i media publiczne.

Ale tu jest Polska, inny świat, tu był PRL i trwa nadal. U nas nie można inaczej, u nas musi być prywatne, aby było szanowane. Poza tym nigdzie na świecie, albo w niewielu miejscach jest tak, że TV publiczna dominuje na rynku reklam i oglądalności, to jest spadek po PRL. Do dziś wielu Polaków uważa, że tylko "Dziennik" w TVP jest źródłem informacji, reszta serwisów, to takie tam, obejrzeć można, ale żeby "Dziennik" odpuścić, to nigdy. Kto chce, może utrzymywać Lisa za 120 tys. i jego małżonkę za kolejne 60 (wojownicy o wolność mediów, w portfelu pisowskiego najemnika, niżej spaść nie można), prezesa PiS Urbańskiego, narzeczonych byłych ministrów po kursie ABW, kamerzystę weselnego Kurskiego, który wchodzi do montażowni TVP jak do siebie i inne podstarzałe gwiazdy polskiej kinematografii. Kto chce, może, są podane konta i niech ratuje relikt PRL, ja nie chcę, ja płacę abonament za platformę cyfrową i nie zamierzam sponsorować politycznych i artystycznych bankrutów.

Matka_Kurka 2008-05-09 20:02

http://www.tvn24.pl/...02,0,forum.html
"Nigdy nie ufaj ogólnemu wrażeniu, mój drogi, ale koncentruj się na szczegółach"
Sherlock Holmes

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   mms7 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 3

Napisano 17 January 2012 - 19:54

pogratulować wytrwałości i dokładności obliczeń
ciekaw jestem czy publiczna telewizja zrobi coś z tym abonamentem coś w końcu teraz jest okazja czyli gdzieś pierwszy kwartał 2013 r. mają wyłączyć dostępną naźiemnie telewizje analogową czyli bez mpg lub dvb-t się nie obejdzie jeśli nie kupuje się jakiejś innej platformy cyfrowej

Użytkownik mms7 edytował ten post 17 January 2012 - 19:55

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2546
  • Rejestracja Tue, 16 Dec 08

Napisano 18 January 2012 - 22:15

Abonament powinien być zlikwidowany a TVP sprywatyzowana.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   pisii35 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 15

Napisano 31 January 2012 - 19:17

Jakoś tak wyniknęło, że dziś nawiązała się rozmowa na temat abonamentu radiowo-telewizyjnego. I okazało się, że w moim gronie nie ma nikogo, kto płaciłby ten "haracz". A jak jest z Wami? Płaci ktoś? Pewnie wszyscy mają telewizory na emerytów zapisane :P

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 01 February 2012 - 15:49

Nie płacę, bo nie muszę :) I to aż z dwóch tytułów prawnych:

Cytat

Wg zmienionej ustawy o opłatach abonamentowych, która weszła w życie 1 marca 2010 roku są to m.in. najubożsi emeryci, osoby, które ukończyły 60 lat i mają przyznaną emeryturę nie przekraczającą 50 proc. miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce w poprzednim roku (obecnie 1472 zł).

Abonamentu nie muszą płacić także:

- inwalidzi I i II grupy,

http://www.mmpoznan....amentu+rtv.html

Opcje tematu:

Strona 1 z 1