Forum Lagata.pl: "Igrzyska Śmierci" Suzanne Collins - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

"Igrzyska Śmierci" Suzanne Collins

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   wikaG 

• Super Woman :)
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 83
  • Rejestracja Wed, 17 Nov 10

Napisano 04 January 2012 - 15:42

Gdy czytamy, komentarz z pisma Chicago Sun, gdzie napisano, że cykl „Igrzysk Śmierci” może ubiegać się o koronę po „Harrym Potterze”, to dreszcz po plecach przebiega... Ale na szczęście, oba cykle mają wspólne chyba tylko osoby nastoletnich bohaterów. „Igrzyska Śmierci” zdołały zaciekawić mnie na tyle, że przeczytałam je jednym tchem. O czym jest ksiazka? Ci co czytali oczywiscie wiedzą :) Dla tych co nie czytali....
Katniss Everdeen jest szesnastolatką, mieszkającą wraz z mamą i młodszą siostrą w najbiedniejszym Dwunastym Dystrykcie państwa Panem. Kraj ten powstał na gruzach dawnej Ameryki Północnej. Akcja więc rozgrywa się w odległej przyszłości. Nie oznacza to, że dzięki temu dziewczyna żyje w dobrobycie. Wszelkie udogodnienia dostępne są dla tych, którzy mogą sobie na to pozwolić, czyli mieszkańców Kapitolu oraz nielicznych mieszkańców bogatszych dystryktów. Katniss musi więc polować z łukiem na zwierzęta (nie jest to oczywiście legalne), samochodem nigdy nie jeździła, a głód co i rusz zagląda jej rodzinie w oczy.
Pech sprawia, że siostra Katniss, Prim, zostaje wylosowana do przymusowego wzięcia udziału w Głodowych Igrzyskach. Do imprezy tej wybiera się po jednej dziewczynie i chłopaku z każdego dystryktu w wieku od dwunastu do osiemnastu lat. Łącznie jest więc ich dwudziestu czworo, a zwycięzca może być tylko jeden. W czym więc problem? Igrzyska te to mordercza walka na śmierć i życie. Od momentu wybrania uczestników „zawodów” wszystkie ich ruchy nagrywane są kamerami. Każdy obywatel państwa ma obowiązek oglądać te Igrzyska w telewizji bądź na specjalnych telebimach. Katniss, nie mogąc pogodzić się z losem, zgadza się zastąpić siostrę, czym rozpoczyna rozpaczliwą walkę o przetrwanie...

http://gexe.pl/ksiaz...grzyska-Smierci

Znacie tę ksiażkę, podoba sie wam?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   wazka 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 9
  • Rejestracja Fri, 06 Jan 12

Napisano 09 January 2012 - 18:14

Wlasnie przeczytalam, a sięgnęłam po nią głównie dlatego, że lubię wszelkiego rodzaju antyutopie :)

To świetna przygodówka, bardzo dużo się dzieje, książka wciąga jak mało która. Postać Katniss budzi sympatię, ale nie współczucie, raczej uczy odwagi,bez względu na wszystko, pokazuje wielką potrzebę życia, lecz nie kosztem zmiany swojej moralności i zasad. Książka pięknie uczy o tym, co w życiu jest ważne, a co - niekoniecznie.

A cała otoczka, ten dziwny świat, w którym głównym bohaterom przyszło żyć i walczyć o przetrwanie - jest fajnie namalowany, fascynuje, niepokoi. naprawdę super :jes
[...] człowiek to zawsze więcej niż człowiek i zawsze mniej niż człowiek [...].

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   armored 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 8
  • Rejestracja Tue, 11 Oct 11

Napisano 11 January 2012 - 14:23

Ja jestem dopiero w trakcie ale już wiem, że sięgnę po następne tomy. Jest tu większość czynników które osobiście lubię w książkach : ciekawie przedstawiony świat, ciekawa narracja, postacie. A co najlepsze to że w marcu doczekamy się ekranizacji tej powieści :D

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Marikowy 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 35
  • Rejestracja Sun, 02 Oct 11

Napisano 15 January 2012 - 23:48

To ciekawe co piszecie. Zwłaszcza opis tego świata. O igrzyskach już słyszałem i miałem tylko zanotowane, żeby się wwybrać bo będzie dobry film a teraz myślę żeby przeczytać książkę wcześniej. Choćby dla porównania.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   armored 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 8

Napisano 20 January 2012 - 15:10

Marikowy zdecydowanie polecam przeczytać książkę zanim wybierzesz się na film. Będziesz miał własne porównanie czy udało się przenieść klimat z książki na duży ekran a i samą książkę jak najbardziej polecam.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Burleska 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 76
  • Rejestracja Sat, 05 Nov 11

Napisano 26 January 2012 - 16:27

Trzebz przyznać, że porównanie do Harrego jest nieco śmieszne, ale fakt, faktem, że czytałam z podobnymi emocjami i wypiekami na twarzy.
Interesujące jest to, że "Igrzyska" to coś więcej niż dobra przygodówka. Odnajdujemy tu wątki niemal jak z Procesu Kafki - jednostka uwięziona w labiryncie aparatu państwowego...

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Nikita 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 57
  • Rejestracja Fri, 30 Sep 11

Napisano 03 February 2012 - 15:31

Wyświetl postUżytkownik Burleska dnia 26 January 2012 - 16:27 napisał

Trzebz przyznać, że porównanie do Harrego jest nieco śmieszne, ale fakt, faktem, że czytałam z podobnymi emocjami i wypiekami na twarzy.
Interesujące jest to, że "Igrzyska" to coś więcej niż dobra przygodówka. Odnajdujemy tu wątki niemal jak z Procesu Kafki - jednostka uwięziona w labiryncie aparatu państwowego...

Kafka to złe porónanie. Jeśli już to widziałabym tu podobieństwo do Orwella.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   armored 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 8

Napisano 12 February 2012 - 13:46

Porównując do Orwella chodzi Ci o sposób przedstawianie świata ?

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Burleska 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 76

Napisano 14 February 2012 - 13:45

Może chodzi o motyw antyutopii i beznadziei.
Mi się skojarzyło z Kafką, bo czytając miałam podobne poczucie absurdu poczynań władzy.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   wikaG 

• Super Woman :)
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 83
  • Rejestracja Wed, 17 Nov 10

Napisano 20 February 2012 - 21:07

Tak trochę jest :) Ciekawa jestem czy w filmie tak samo to pokarzą. Wiecie, że będzie ekranizacja?

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Marikowy 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 35

Napisano 26 February 2012 - 23:32

Ja wiem bo czekam na ten film od grudnia a premiera dopiero w marcu. Dawno nie czekałem tak na jakiś film i żałuję tylko, ze tak szybko wyhaczyłem info o ekranizacji ale jakoś daje radę:P

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Burleska 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 76

Napisano 08 March 2012 - 15:08

Owszem -czasem niewiedza jest błogosławienstwem... Już tylko 2 weeks ;)
A widzieliście jak muppety parodiują igrzyska?? nizłe są ;)

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Marikowy 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 35

Napisano 13 March 2012 - 00:13

Nie widziałem. Później poszperam w necie. A widziałaś normalną parodię? To jest w sumie parodia trailera ale fajna. A swoją drogą to chyba parodie robi się po filmie a nie jeszcze przed premierą. Wszystko dzisiaj szybko działa:)

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Nikita 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 57
  • Rejestracja Fri, 30 Sep 11

Napisano 14 March 2012 - 16:02

Mnie bardziej z tym Orwellem chodziło o kontrolowanie ludzi przez państwo w każdej sytuacji, a zwłaszcza na arenie. Kamery przecież podglądają uczestników o każdej porze dnia i nocy i nawet jak się skrzywisz kiedy nie trzeba może to zostać odebrane, jak bunt przeciwko Kapitolowi.

Parodii sobie poszukam chętnie, ale wiecie głośno jest o tym filmie. Ja już długo przed tym kiedy zaczęło się o nim mówić widziałam na youtubie trailery nagrywane przez fanów.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Burleska 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 76

Napisano 15 March 2012 - 12:58

Bardzo fajne te fanowskie trailery :)
A teraz można podziwiać foty z premiery amerykańskiej - zupełnie inaczej wyglądaja aktorzy niż na zdjeciach z filmu ;)

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   wazka 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 9
  • Rejestracja Fri, 06 Jan 12

Napisano 15 March 2012 - 19:36

Są bez charakteryzacji. Ja również niecierpliwie oczekuję premiery. A wiecie, że powstaje gra miejska na podstawie "Igrzysk"? To może być niezłe.
[...] człowiek to zawsze więcej niż człowiek i zawsze mniej niż człowiek [...].

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   aska077 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 4
  • Rejestracja Sat, 17 Mar 12

Napisano 17 March 2012 - 00:25

Kupiłam sobie ostatnio tą ksiązkę: Igrzyska śmierci i uważam, że jest naprawdę świetna.
Zrobiłam to pod impulsem, bo spodobał mi się zwiastun filmu, więc chciałam najpierw przeczytać książkę, a dopiero później iść na to do kina.
Przyznaję, że nie zawiodłam się na niej :)

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Marikowy 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 35

Napisano 25 March 2012 - 00:44

Już po filmie:P. Nie zdążyłem doczytać całej książki przed ekranizacją ale chyba mam prawo porównać. Film wyszedł zdecydowanie udany. Wiadomo, że w dwie godziny nie zmieści się wszyściutkich wątków i szczególików ale i tak wyszło wiernie co do książki. I podtrzymała się moja nienawiść do drugiego dystryktu a zwiększyła sympatia do drugiego a zwłaszcza do Rue. Trochę krwawa była scena rozpoczęcia igrzysk, nie ma co mówić- brutalna.
Końcówkę fabuły poznałem dopiero w kinie. W książce też prezydent i dysydenci są wściekli na Katnis za wywołaniu buntu w jednym dystrykcie i sprzeciwianie się?

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Burleska 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 76

Napisano 29 March 2012 - 12:23

Wyświetl postUżytkownik Marikowy dnia 25 March 2012 - 00:44 napisał

W książce też prezydent i dysydenci są wściekli na Katnis za wywołaniu buntu w jednym dystrykcie i sprzeciwianie się?

Owszem ;)

A czy rozpoczęcie było aż tak krwawe w filmie? Myślę, że dostosowane do wieku odbiorców, w książce bardziej raziły wszystkie sceny przemocy, a szczególnie bestie na końcu...
A całość film oceniam: 10na10 -najlepsza ekranizacja jaką widziałam! Tylko trochę mało było Cinny.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   naranja.d 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 55
  • Rejestracja Sun, 01 May 11

Napisano 29 March 2012 - 20:28

Wyświetl postUżytkownik Marikowy dnia 25 March 2012 - 00:44 napisał

podtrzymała się moja nienawiść do drugiego dystryktu a zwiększyła sympatia do drugiego

Czyli jak? :scratchchin:

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2