Forum Lagata.pl: Czy pieniądze dodają męskości? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czy pieniądze dodają męskości?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   myaka 

• nadmorska diablica
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2548
  • Rejestracja Sat, 13 Aug 11

Napisano 26 December 2011 - 13:57

Mnie nie chodzi o to, że mężczyzna musi mieć pieniądze – mówi Kasia, (28 lat). - Mężczyzna musi być zaradny – i to jest moje podejście. Nie jestem typem matkującej kobiety, nie mogłabym być z panem, który jest życiowym fajtłapą, który się leni i nie może sobie znaleźć pracy. Jak mężczyzna jest zaradny, to i pieniądze się znajdą. Ja sama pracuję w trzech pracach. Nie mogłabym wracać do domu i widzieć mojego faceta siedzącego przed telewizorem w kapciach i z pilotem w ręku, dzień w dzień, bo pracy dla niego nie ma. Jak chcę się pośmiać, to sobie "Kiepskich" obejrzę. Nie gardzę mężczyznami bez pieniędzy, bo pieniądze – rzecz nabyta, raz są, raz ich nie ma, ale takimi, którzy nie zakasują rękawów i nie wykorzystują swoich możliwości i talentów, a lenią się na kanapie cały dzień, czekając na mannę z nieba, czy też prędzej, na kobietę z pieniędzmi.

- Zawsze wybierałam sobie na partnerów mężczyzn z pieniędzmi, to prawda – opowiada Justyna, (35 lat). - Wysoko cenię fakt, że mężczyzna umie dobrze zarobić. Lekkoduchy bez grosza nigdy mnie nie interesowały. Sama dobrze zarabiam i ciężko na to pracuję. Ale! - tak naprawdę to nie jest kwestia wysokich zarobków – ile tego, że mój mężczyzna musi mieć gest. To jest dla mnie wyznacznik męskości. Gest, który sam w sobie jest klasą. I nie mam tu na myśli, że musi mi kupić najdroższe perfumy w sklepie i będzie się przy tym puszył jak paw przed wpatrzonymi w niego młodymi ekspedientami, a one będą wzdychać jaki to on jest fantastyczny dla swojej kobiety. Taki facet to dla mnie nowobogacki burak. Drogie perfumy mogę sobie kupić sama, nie potrzebuję mężczyzny do tego. Mieć gest – to dla mnie znaczy coś innego. Ostatnio, mojej przyjaciółce nagle zmarła jej ukochana babcia, więc spytała mnie czy przyjdę na pogrzeb, bo by się dzięki temu lepiej czuła. Pechowo pogrzeb wypadł w dzień, w którym ja i mój partner, Marek, mieliśmy lecieć na parę dni do Rzymu, obchodzić rocznicę naszego związku. Marek bardzo się na ten wyjazd cieszył, kupił dla nas bilety miesiąc wcześniej i wszystko zaplanował. Bilety były w cenie promocyjnej, nie do zwrotu. Babci mojej przyjaciółki nie widziałam nigdy na oczy, a do Rzymu wyjazd dla nas był ważny. Spytałam Marka, co mam zrobić? A on na to: "Oczywiście, pójdziesz na pogrzeb, bo to ważne, a polecimy następnego dnia." Ale następnego dnia nie było już promocji. Straciliśmy bilety za 1000 zł, a za nowe Marek zapłacił 3000 zł. Wyszło na to, że pogrzeb babci mojej przyjaciółki, kosztował Marka 4 tys. zł. Ale mój mężczyzna bez słowa skargi czy jakiegokolwiek protestu, czy nawet komentarza, że to babcia, której nie znałam i że moja przyjaciółka poradzi sobie beze mnie przez trzy dni, po prostu kupił dla nas nowe bilety i nie było sprawy. Znam mężczyzn, którzy zarabiając dziesięć razy więcej od Marka i tak dostaliby apopleksji na myśl, że tak "głupio" marnują pieniądze. A ja po prostu wiem, że jestem z mężczyzną, który ma gest.

Jeżeli mężczyzna nie posiada żadnych innych atrybutów oprócz pieniędzy – to może mieć problem. Autor Mistrza i Małgorzaty, Michaił Bułhakow, pisał, że kobiety pasjami uwielbiają mężczyzn, którzy to, co robią, robią po mistrzowsku, i to im wystarcza. Niebieskie ptaki, artyści wszelakiej maści, którzy z reguły bogaci zostają (jeśli w ogóle) pod koniec życia, nigdy nie narzekali na brak atencji u płci pięknej. Tak samo zresztą jak przedstawiciele zwodów typu ratownik, instruktor tenisa, nart itd. Biznesmenami zarabiającymi krocie najczęściej nie są, a za nimi panny sznurem. Jeśli mężczyzna nie posiada niczego, czym może się pochwalić w postaci talentu czy pasji, wówczas faktycznie zostaje mu tylko "fura, skóra i komóra" – a to działa już coraz słabiej na damy.

Czy mężczyzna bez grosza może być męski? Od zarania dziejów, mężczyźnie przypadała rola żywiciela rodziny. Kobieta miała spełniać funkcję mniej zarobkową, a bardziej domowo-roboczą. Na szczęście, ten model współżycia odchodzi już do lamusa, ale czy wraz z nim odchodzi również pogląd, że pieniądze przydają męskości?

facet.Onet.pl

Chciałabym poznać Wasze podejście do tego tematu :)

Użytkownik myaka edytował ten post 26 December 2011 - 13:58

Zauważyłaś, że książka po kilkakrotnym przeczytaniu staje się o wiele grubsza, niż była? Jakby za każdym razem coś zostawało między kartkami: uczucia, myśli, odgłosy, zapachy... A gdy po latach zaczynamy ją kartkować, odnajdujemy w niej nas samych, młodszych, innych...

http://www.karmimypsiaki.pl/home

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2546
  • Rejestracja Tue, 16 Dec 08

Napisano 26 December 2011 - 15:16

Pieniądze w ogóle nie powinny istnieć. Wtedy kobiety patrzyłyby na to, co facet ma w środku a nie na grubość portfela. Pieniądze są ważniejsze od miłości w dzisiejszych czasach. W ogóle to świat stoi na dwóch filarach: pieniądzach i dupie. Nie masz kasy - nie masz dupy. I odwrotnie. Proste. Taka jest prawda. Nie ma co się oszukiwać.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   obserwator 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 226
  • Rejestracja Mon, 21 Nov 11

Napisano 26 December 2011 - 15:46

S.B, racja. System monetarny to największe zło jakie kiedykolwiek powstało. Kto wie jak wspaniałym miejscem byłaby Ziemia, gdyby nie było pieniędzy... eh, niestety to tylko marzenia. Wyobraźcie sobie ludzi żyjących w zgodzie ze sobą i z naturą, nie muszących pracować, bo czeka na nich kredyt i rachunki, robiących jedynie rzeczy ich interesujące KIEDY TYLKO IM SIĘ CHCE, nie byłoby rządów, ani banków... piękny obraz.
Uczę się na wojownika.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 26 December 2011 - 18:42

Pieniądze w ogóle nie powinny istnieć. Wtedy kobiety patrzyłyby na to, co facet ma w środku a nie na grubość portfela.

Z pieniędzmi czy bez nich i tak byłyby materialistki, które leciałyby na dobre materialne jakie posiadałby jakiś facet, czyli zamiast lecieć na jego gruby portfel poleciałyby na to, że posiada dużo ziemi, wielki dom, klika aut i inne dobrodziejstwa.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   obserwator 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 226

Napisano 26 December 2011 - 21:36

Przymszy myślę, że się mylisz. Gdyby nie było systemu monetarnego, nie byłoby takiego pojęcia jak materializm, materialistki itd., bo każdy, by miał tyle ile chce, potrzebuje tego co chce, potrzebuje. Ponadto ludzie wychowani w innej kulturze, inaczej patrzyliby na świat. Popatrz np. na osoby, który zostały wywiezione na Sybir. Ile im potrzeba do szczęścia? Mała chatka, piesek, kotek, parę kurek i kochająca druga połówka - tyle (oczywiście możesz napisać, że nie wszystkim to wystarcza, ale wielu jednak tak) ;) Polecam poczytać o projekcie Venus. Menix już o tym wspominał, tylko nie wiem czy czytałeś jego post.

Użytkownik obserwator edytował ten post 26 December 2011 - 21:40

Uczę się na wojownika.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   agar 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 952
  • Rejestracja Mon, 23 May 11

Napisano 26 December 2011 - 23:05

Obserwator i zaradny męzczyzna na ktorym może kobieta polegac. gdyby ta kochana połowka byla niezaradna, bala sie zapolowac, wyjsc na mórz , wolała leniuchowac to watpie czy kobieta bylaby szczęsliwa i ktos taki mialby branie na syberii, zwłaszcza tam
Pieniądze w naszej kulturze w pewien sposób mowia o tym ze męzyzna jest w stanie zapewnic bezpieczeństwo rodziny. Ze jest przedsiebiorczy, ze pracowity, ze ..
ze bedzie co jeśc , bedzie mial kto obronioc, będzie ciepło...
To chyba sa głowne powody dlaczego podswiadomie kobiety wola męzczyzn forsiatych. fakt ze czasem to forsa rodziców, ale dzisiaj tamte potrzeby wyparl konsumpcjonizm
projekt wenus?
heh dwa tyg w bieszczadach bez pomocy cywilizacji.. zobaczys zna ile jestes gotowy na niego i co jest wazne, jakie cechy kobieta bedzie wtedy pozadac u Ciebie.

Użytkownik agar edytował ten post 26 December 2011 - 23:07

To jest mój świat i moje kredki. spadaj mi ze swoimi mazakami

‎" przystań na drodze i popatrz, zapytaj o dawne ścieżki, gdzie jest droga najlepsza, idz po niej, a znajdziesz na niej wytchnienie" Jr6, 16"
https://rapidshare.c...52AA59D98803|0|
inna wersja orwella

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   obserwator 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 226

Napisano 27 December 2011 - 00:37

agar, chyba mnie nie zrozumiałeś, ale pewnie źle się wyraziłem. Chodziło mi o osoby, którym udało się wrócić z Syberii, nie te co tam mieszkały, wiadomo, że ktoś opisany przez ciebie nie miałby cienia szansy na przetrwanie. Miałem na myśli zmianę priorytetów takiej osoby - nie chce być bogata czy sławna, jedynie wieść spokojny żywot i cieszyć się każdym dniem. Podając przykład Sybiraków, zwróciłem uwagę, że osoby wychowywane w innej kulturze - niematerialistycznej - wiodłyby zdecydowanie lepszy żywot, dlatego uważam, że system monetarny to największe zło jakie człowiek wyrządził bliźniemu. Tak, tak wiem - wojny. Ale wojny są z powodu kasy, czyli wracamy do punktu wyjścia.

Oglądałeś 'Zeitgeist:Moving Forward'? Wydaje mi się, że nie wiesz o co w projekcie Venus chodzi, dlatego piszesz nieprawdziwe rzeczy. Bez cywilizacji? Przecież Fresco wspomniał o ogromnym postępie technologicznym. Tylko (ogólnie rzecz ujmując) ludzie zamiast zarządzać ludźmi, będą zarządzać automatami, a reszta osób będzie robić to co lubi. W 'Zeitgeist' podał on przykład: potrzebujesz łopaty - idziesz po nią i bierzesz ją za darmo, po czym ją oddajesz, by kto inny mógł skorzystać. I nie bój się, bez problemu dałbym sobie radę nawet i przez miesiąc w lesie, ale to nie ma związku z projektem Venus ;)

Użytkownik obserwator edytował ten post 27 December 2011 - 00:44

Uczę się na wojownika.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   agar 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 952

Napisano 27 December 2011 - 00:49

mniej wiecej weim o co chodzi w projekcie wenus..
To co przedstawiłes to pozbawienie ludzi przedsięborczosci. Powolne popadanie w marazm, brak wyzwań itp.. utopia.
Wierzę Ci , że potrafiłbys przezyc w lesie i miesiąc. ta umiejetnośc w innej kulturze, powiedzmy pierwotnej, byłaby dla kobiety sygnalem że jestes kims warym pozadania jako partnera.
W naszej kulturze przerodzilo sie to na inne przejawy meskiej zaradności. Umiejętnośc przezycie w kesie jest w naszych realich zbędna natomiast pożadana kasa, jako przejaw meskiej zaradności..
To , że system monetarny jest jednym z najgorszych nie zmienia faktu ,że kasa symbolizuje w męzczyźnie te wlasnie cechy dające poczucie bezpieczeństwa, i dostatku.

Użytkownik agar edytował ten post 27 December 2011 - 00:52

‎" przystań na drodze i popatrz, zapytaj o dawne ścieżki, gdzie jest droga najlepsza, idz po niej, a znajdziesz na niej wytchnienie" Jr6, 16"
inna wersja orwella

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   obserwator 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 226

Napisano 27 December 2011 - 01:02

Otóż nikt nie popadł by w marazm. Ludzie robiliby rzeczy, które lubią robić tylko po to by... je robić ;) jak, powołam się na niego ponownie, Dan Millman rzekł kiedyś "ruch dla samego ruchu", cieszenie się tym co się robi, dlatego, że się to robi, nie dla pieniędzy, chwały. Teraz w ten sposób myśli niewielu , jednak gdyby zniknął system monetarny i rządy państw, jestem pewien, że liczba tych osób wzrosła by wielokrotnie. Jednak nie można zapomnieć, że ludzie lubią być trzymani za mordę, bo w przeciwnym razie, ci 'z pod ciemnej gwiazdy' do tej pory (czyli ogólnie rzecz ujmując złodzieje, bandyci itd.) zaczęli by straszyć tych co chcą zmian. Dlatego projekt Venus, jeśli miałby wejść w życie to bardzo powoli i ostrożnie, a zmiany zachodziłyby przez wiele, wiele lat. Ale my nie o tym...

Użytkownik obserwator edytował ten post 27 December 2011 - 01:07

Uczę się na wojownika.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413

Napisano 27 December 2011 - 01:33

Przymszy myślę, że się mylisz. Gdyby nie było systemu monetarnego, nie byłoby takiego pojęcia jak materializm, materialistki itd., bo każdy, by miał tyle ile chce, potrzebuje tego co chce, potrzebuje.

To jakiś absurd, że każdy by miał tyle ile chce. Gdyby tak było to nie byłoby potrzeby komplikowania życia i wymyślania pieniędzy.
Zanim powstały pieniądze to miałeś handel wymienny. Pieniądze to ułatwienie sobie życia, bo chcąc coś nabyć nie musisz nosisz ze sobą towaru na wymianę.
Materializm istniał właściwie od zawsze.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   obserwator 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 226

Napisano 27 December 2011 - 01:43

Przymszy, masz rację, materializm istniał od zawsze. I to jest największy 'błąd systemu', do tej pory nienaprawiony i raczej nie zostanie on naprawiony za czasów naszej cywilizacji. Ale to nie absurd, by każdy miał tyle ile chce. Ludzie wychowani w innej kulturze zadowoliliby się jednym domem, zamiast 20 willami, jedną prawdziwą miłością zamiast 20 pięknych modelek 'do ich usług'. Ludzie wychowani w niemonetarnej, niematerialistycznej kulturze nie chcieliby gromadzić dóbr materialnych. Niestety to brzmi jak fikcja i taką pozostanie... przynajmniej za czasów naszej cywilizacji ;)
Uczę się na wojownika.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413

Napisano 27 December 2011 - 02:05

Ale to nie absurd, by każdy miał tyle ile chce. Ludzie wychowani w innej kulturze zadowoliliby się jednym domem, zamiast 20 willami, jedną prawdziwą miłością zamiast 20 pięknych modelek 'do ich usług'.

Tu nie chodzi o to, że wychowali się w innej kulturze i zadowalali się skromnym dobytkiem. Regulowały to po prostu możliwości.
Pisząc, że każdy miał tyle ile chciał stwierdzasz, że ten jeden dom i jedna żona były wyborem człowieka. Nic bardziej mylnego. Gdyby tak po prostu taki człowiek mógł wybrać dwa domy i kilka żon to z pewnością tak by wybrał, a że nie miał możliwości wyboru to zadowalał się tym co jest.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   obserwator 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 226

Napisano 27 December 2011 - 02:11

Myślę, że zadowoliłby, a właściwie potrafiłby zadowolić się tym co posiada. Naprawdę nie jestem w stanie opisać w jednym czy nawet stu postach jak do takiego stanu umysłu dojść, ale jest on osiągalny. Zobacz ostatni link menixa w temacie 'Zwalczaj nowy porządek świata', o takie podejście mi chodzi. Chyba, że jesteś uczulony na wszystko co on wrzuca.
Uczę się na wojownika.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413

Napisano 27 December 2011 - 11:27

Jasne, że ktoś może zbudować postawę w której zadowoli się skromnym dobytkiem ale to skrajność.
Ogólna ludzko postawa to rosnący w miarę jedzenia apetyt.

Temat menixa sobie daruję i Ty po trzeźwej analizie ogółu tematu też byś tak pewnie zrobił.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   obserwator 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 226

Napisano 27 December 2011 - 11:46

Przymszy, zaproponowałem ci jedynie ostatni link, który menix wrzucił (filmik trwa niecałe 2 minuty), nie temat jako całość. W tym filmiku pokazane jest wszystko to co potrzebne do stworzenia szczęśliwego społeczeństwa. I nie jest to żaden film zachęcający do zwalczania NWO czy czegoś takiego, po prostu prezentuje on postawę charakterystyczną dla religii wschodu.
Uczę się na wojownika.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   agar 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 952

Napisano 27 December 2011 - 12:22

Ludzie potrzebja jasno wyznaczonych granic. Tacy jesteśmy.. róznorodnośc jest czyms co inspiruje i pobudza do dzialania..
Gdyby ludzie byli zadowoleni z tego co maja , i z pracy dla samej pracy trwalibysmy w epoce kamienia łupanego.

To o czym mówisz obserwtor to utopia w naszym świecie.
Skarzonym grzechem i złem. UPadlych ludzi..
Juz mamy w Biblii przyklad kiedy na ziemie byli sami dobrzy ludzie. Raz Eden , drugi raz po potopie..
projekt wenus zmarnowane pieniądze, Projekt dla marzycieli..
Ludzie sa rózni. Teraz zyjemy w świecie materialnym skad masz pewnośc ze bez systemu monetranego nie wystepowałya by zawiśc konkurencja?
Mamy wrodozne zdolności i predyspozycje. Jestesmy ózni.
Przedmiotem zwisci i konkurencji moglaby byc uroda, talent, cechy charkteru itp..
nie problem w systemie monetarnym tylko w człowieku

inna wersja orwella

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   obserwator 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 226

Napisano 27 December 2011 - 12:34

agar, napisałbym raczej, że problem nie tylko w systemie monetarnym, ale i w człowieku. Niestety, tak to wygląda, a projekt Venus jest jedynie nieosiągalnym marzeniem. Nie wiem czy osoby propagujące ten projekt są w pełni świadome konsekwencji jakie niesie ze sobą ewentualne obalenie obecnego systemu. Jednak jestem przekonany, że do niczego takiego nie dojdzie, więc nasza dyskusja będzie czysto teoretyczna.
Uczę się na wojownika.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413

Napisano 27 December 2011 - 13:14

obserwator, mimo wszystko podziękuję za ten filmik. Może gdybyś go tutaj sam przedstawił, bez wspominania o szaleńcu jakim niewątpliwie jest menix, to obejrzałbym ten film.
A tak... no cóż...

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   obserwator 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 226

Napisano 27 December 2011 - 13:22

O ten filmik mi chodziło. Polecam go obejrzeć, nie ważne czy wrzuciłem go ja czy menix. Taka postawa jest wręcz idealna. Kultura wschodu jest niesamowicie ciekawa, ale to temat na inną dyskusję ;)
Uczę się na wojownika.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   bingalaszatanu 

• Towarzysz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 277
  • Rejestracja Tue, 07 Jun 11

Napisano 05 January 2012 - 14:45

To są parobasy systemowe i marionetki rozpłodowe, a nie ludzie! Co mnie jej marne zdanie obchodzi! Materialistka i tyle!
Znudziły mi się fora! Siedzę na nich tylko dla zabicia czasu!

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2