Forum Lagata.pl: NATO: ZSRR nie przygotowywał ataku na Polskę w grudniu 1981 r. - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (10 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 8
  • 9
  • 10
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

NATO: ZSRR nie przygotowywał ataku na Polskę w grudniu 1981 r.

Ankieta: Stan wojenny (46 użytkowników oddało głos)

Czy Twoim zdaniem wprowadzenie stanu wojennego przez Wojciecha Jaruzelskiego w 1981 roku było słuszne?

1. Tak (28 głosów [60.87%])

Procent z głosów: 60.87%

2. Nie (15 głosów [32.61%])

Procent z głosów: 32.61%

3. Trudno powiedzieć (3 głosów [6.52%])

Procent z głosów: 6.52%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#181 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2546
  • Rejestracja Tue, 16 Dec 08

Napisano 21 January 2012 - 17:28

Czy Rosjanie grozili inwazją? Słyszałem wypowiedź jakiegoś generała, który mówił, że Polscy żołnierze nie strzelali by do Polaków i jakby doszło co do czego to planowali odeprzeć inwazję Rosjan. Ale skoro Oni byli już u nas i nie musieli dokonywać "inwazji" wystarczyło by tylko aby wyszli z koszar i jadka była by ogromna.

Do tego się odniosłem.

Dopiero Ruscy zainstalowali nam czerwonoarmistów.

:]

#182 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173
  • Rejestracja Tue, 15 Nov 11

Napisano 21 January 2012 - 19:33

Wyświetl postUżytkownik S.B. dnia 21 January 2012 - 17:28 napisał

Czy Rosjanie grozili inwazją? Słyszałem wypowiedź jakiegoś generała, który mówił, że Polscy żołnierze nie strzelali by do Polaków i jakby doszło co do czego to planowali odeprzeć inwazję Rosjan. Ale skoro Oni byli już u nas i nie musieli dokonywać "inwazji" wystarczyło by tylko aby wyszli z koszar i jadka była by ogromna.

Do tego się odniosłem.

Dopiero Ruscy zainstalowali nam czerwonoarmistów.

:]

Cały paradoks polega na tym że , po II wojnie, 80 jesli nie90% ludzi w aparacie represji [UB, Jnformacja Wojskowa]stanowili Żydzi lub Rosjanie. W 1968 r. polscy komuniści, na czele z Gomułką, tychże Żydów wyrzucili z Polski a przecież dzięki Żydom dorwali się do władzy.

#183 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2546
  • Rejestracja Tue, 16 Dec 08

Napisano 21 January 2012 - 22:26

Komuniści wyrzucili Żydów z Polski? A to nie było tak, że to społeczeństwo chciało wyrzucenia Żydów? Czytałem artykuł, w którym było napisane, że władze wręcz nie chciały wypuszczać Żydów do ich ojczyzny, a ci którzy zdecydowali się wyjechać do Izraela nie mogli wziąć ze sobą prawie nic. Poza tym byli oskarżani o zdradę ustroju socjalistycznego na rzecz imperialistycznej polityki Izraela. Gdyby Izrael był w bloku komunistycznym to traktowani byliby oni zupełnie inaczej, tzn. lepiej.

#184 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173

Napisano 21 January 2012 - 23:47

Wyświetl postUżytkownik S.B. dnia 21 January 2012 - 22:26 napisał

Komuniści wyrzucili Żydów z Polski? A to nie było tak, że to społeczeństwo chciało wyrzucenia Żydów? Czytałem artykuł, w którym było napisane, że władze wręcz nie chciały wypuszczać Żydów do ich ojczyzny, a ci którzy zdecydowali się wyjechać do Izraela nie mogli wziąć ze sobą prawie nic. Poza tym byli oskarżani o zdradę ustroju socjalistycznego na rzecz imperialistycznej polityki Izraela. Gdyby Izrael był w bloku komunistycznym to traktowani byliby oni zupełnie inaczej, tzn. lepiej.

Społeczeństwo z wyrzucaniem Żydów z Polski nie miało nic wspólnego.

Bodajże w 1967 r podczas wojny sześciodniowej Izrael dał manto Arabom. Żeby było smieszniej to Arabowie napadli na Żydów w ich największe święto [zdaje sie Jon Kippur]gdy Żydzi świętowali w synagogach.

Arabów popierał ZSRR a Izrael miał poparcie USA. Wtedy był to okres tzw. zimnej wojny i gdy polscy Żydzi poparli Izrael to popierali również USA. Gomułka i sitwa uznali ich za wrogów socjalizmu i się zaczęło.

Gomułka i sitwa upiekli na jednym ogniu dwie pieczenie. Gospodarka polska była w stanie katastrofalnym. Konieczne było wprowadzenie podwyżek cen towarów. Wobec tego Gomułka i sitwa zwalili na Żydów wszelkie winy za katastrofalną sytucję w gospodarce i pozbyli się tzw. syjonistów, imperialistów czyli Żydów z Polski.

Na długo to jednak Gomułce i sitwie nie wystarczyło bo już w 1970 r Gomułka i sitwa dostali kopniaka i poszli na szczaw. Nazabijali przedtem jeszcze ludzi na Wybrzeżu.

#185 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 22 January 2012 - 13:57

Cytat

Bodajże w 1967 r podczas wojny sześciodniowej Izrael dał manto Arabom. Żeby było smieszniej to Arabowie napadli na Żydów w ich największe święto [zdaje sie Jom Kippur]gdy Żydzi świętowali w synagogach.

Arabów popierał ZSRR a Izrael miał poparcie USA. Wtedy był to okres tzw. zimnej wojny i gdy polscy Żydzi poparli Izrael to popierali również USA. Gomułka i sitwa uznali ich za wrogów socjalizmu i się zaczęło.

Akurat tu przyznam Ci (z pewnymi zastrzeżeniami) rację :) Dodam jeszcze,że Gomułkę "podpuścił" Moczar.
P.S.Nazwę święta w cytacie poprawiłem. Nie Jon, ale Jom Kippur. Zresztą wojna Jom Kippur miała miejsce dopiero w 1973 roku. http://pl.wikipedia....ojna_Jom_Kippur W 1967 roku "wojna sześciodniowa" miała miejsce w czerwcu (święto Jom Kippur wypada w październiku). http://pl.wikipedia....%C5%9Bciodniowa
Ucz się historii Piskorzu a dopiero potem zabieraj głos, bo nawet tam gdzie masz rację, mimo wszystko wychodzisz na ignoranta :(

Użytkownik t.oskar edytował ten post 22 January 2012 - 14:01

#186 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825
  • Rejestracja Thu, 05 Feb 09

Napisano 22 January 2012 - 14:43

Wyświetl postUżytkownik Piskorz dnia 21 January 2012 - 23:47 napisał

Społeczeństwo z wyrzucaniem Żydów z Polski nie miało nic wspólnego.

Bodajżew 1967 r podczas wojny sześciodniowej Izrael dał manto Arabom. Żebybyło smieszniej to Arabowie napadli na Żydów w ich największe święto[zdaje sie Jon Kippur]gdy Żydzi świętowali w synagogach.

Arabówpopierał ZSRR a Izrael miał poparcie USA. Wtedy był to okres tzw.zimnej wojny i gdy polscy Żydzi poparli Izrael to popierali równieżUSA. Gomułka i sitwa uznali ich za wrogów socjalizmu i się zaczęło.

Gomułkai sitwa upiekli na jednym ogniu dwie pieczenie. Gospodarka polska byław stanie katastrofalnym. Konieczne było wprowadzenie podwyżek centowarów. Wobec tego Gomułka i sitwa zwalili na Żydów wszelkie winy zakatastrofalną sytucję w gospodarce i pozbyli się tzw. syjonistów,imperialistów czyli Żydów z Polski.

Na długo to jednak Gomułce isitwie nie wystarczyło bo już w 1970 r Gomułka i sitwa dostali kopniakai poszli na szczaw. Nazabijali przedtem jeszcze ludzi na Wybrzeżu.

Oj PiSkorz PiSkorz przeczytaj uważnie to co pisałeś w tym temacie ( w innych jest podobnie) to jeśli umiesz czytać i myśleć w co śmiem wątpić to zauważysz że to co pisałeś wcześniej przeczy temu co piszesz obecnie a na dodatek jeśli brakuje ci argumentów to odbiegasz od tematu i rozpoczynasz atak na znienawidzony przez ciebie rząd czy Jaruzelskiego, zarzucając im niestworzone rzeczy a nawet to, czego niedawno sam broniłeś. W tym temacie dojeżdżasz nawet do Gomółki, choć on akurat ze stanem wojennym nie miał nic wspólnego.
Jego atakujesz za "wyrzucenie Żydów z Polski" choć nie przeszkadza ci uważać że :

Cytat

Całyparadoks polega na tym że , po II wojnie, 80 jesli nie90% ludzi waparacie represji [UB, Jnformacja Wojskowa]stanowili Żydzi lubRosjanie. W 1968 r. polscy komuniści, na czele z Gomułką, tychże Żydówwyrzucili z Polski a przecież dzięki Żydom dorwali się do władzy.

To na coś się zdecyduj. Jesli90% w/g ciebie aparatu represji stanowili Żydzi lub Rosjanie, to wypominasz Gomółce że wyrzucił ich z Polski a jednocześnie twierdzisz że społeczeństwo polskie tego nie chciało!?!
O co ci więc chodzi, bo dalej piszesz:

Cytat

Gomułkai sitwa upiekli na jednym ogniu dwie pieczenie. Gospodarka polska byław stanie katastrofalnym. Konieczne było wprowadzenie podwyżek centowarów. Wobec tego Gomułka i sitwa zwalili na Żydów wszelkie winy zakatastrofalną sytucję w gospodarce i pozbyli się tzw. syjonistów,imperialistów czyli Żydów z Polski.

To jak, żydzi mieli swój udział w rujnowani Polskiej gospodarki irepresjonowaniu patriotów czy to były tylko niesłuszne oskarżeniaGomółki i komuchów?

Teraz twoi idole niejednokrotnie zarzucają członkom PO, i SLD,Michnikowi czy Kuroniowi żydowskie korzenie, dlaczego? Czy to nie schizofrenia?
Cały czas przeskakujesz z kwiatka na kwiatek, wracasz do czasów II Wojny Światowej, okupacji, Powstania Warszawskiego i czasów Gomółki.Zapomniałeś jeszcze o Bierucie i Cyrankiewiczu.
Kiedy ty wreszcie będziesz pisał a temat, bo jak dotychczas w kazdym temacie starasz się tylko pokazać swą katolicko-PiSkorzowską dusze i poglądy zgodne z nauką Chrystusa co widać było w twych kilku niżej przytoczonych wypowiedziach a jak ci coś nie na łapkę to odskakujesz i zaczynasz na inny temat, byle tylko pisać źle o PRL i jego władzach,SLD, PO czy w ogóle III RP bez względu czy to ma związek z tematem czy nie ma go w ogóle.
Kilka przykładów z twoich wypowiedzi, opinii i zarzutów:

Cytat

Jaruzelski jest zbrodniarzem, namordował ludzi

Cytat

Masz racię. Jaruzelski był wierny OJCZYŹNIE RADZIECKIEJ. Nie mordował Rusków tylko Polaków.

Cytat

Nieróbmy z bandyty bohatera bo to nie przejdzie. Jaruzelski który kroi sięna wielkiego bohatera wojennego wyprowadził przeciw bezbronnym ludziomczołgi, skoty, bandytów z kałachami. To nie jest żaden bohater tylkotchórz który powinien wisieć.

Cytat

Polacy powinni to samo zrobić z Jaruzelem co Rumuni z Ceauşescu i byłby porządek

A jednocześnie napisałeś:

Cytat

ZSRRnie musiał interweniować w Polsce na prośbę Jaruzelskiego ponieważsowieci byli tu od samej wojny. W Polsce stacjonoawło ok. 140 000doborowego wojska, które mogło być w każdej chwili przeciw nam użyte.

To jak, było zagrożenie sowiecką interwencją czy nie było? Jaruzelski powinien być rozstrzelany jak Ceaucescu a na drzewach zamiast liści powinni wisieć komuniści?
A może tylko PiS, Kaczyński i jego świta może nie tylko rządzić i decydować ale i na podstawie wypowiedzi i opinii swoich "Ipeenowskich prokuratorów i historyków" tworzyć jedyną słuszną i prawdziwą historie Polski od czasów Popiela po dzień dzisiejszy, taką która w danej chwili jest przydatna a jak będzie potrzeba to IPN znajdzie jakieś inne dokumenty ( z hakami na przeciwników i konkurentów), które gdzieś dotychczas leżały niezauważone i je opublikuje.
Na pewno będzie to w czasie kampanii wyborczej.
Ale co to wszystko ma wspólnego ze stanem wojennym?

#187 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 25 January 2012 - 15:52

Cytat

w kazdym temacie starasz się tylko pokazać swą katolicko-PiSkorzowską dusze i poglądy zgodne z nauką Chrystusa

Bez żadnej wątpliwości ŻYDA :mruga

Użytkownik t.oskar edytował ten post 25 January 2012 - 15:52

#188 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825

Napisano 26 January 2012 - 10:34

Wyświetl postUżytkownik t.oskar dnia 25 January 2012 - 15:52 napisał

Bez żadnej wątpliwości ŻYDA :mruga

Tu nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. Trudno posądzac Żydów o taką głupotę i jawne nawoływanie do "wieszania". Wiedzą że straciliby poparcie nawet swego najlepszego sojusznika - USA.
Posty PiSkorza i "pobożne życzenia" w nich zwarte bardziej przypominają mi FATWY które ajatollahowie rzucają na "niewiernych" oraz tych którzy w ich odczuciu "obrażają" islam.
On chętnie staby się takim katolickim imamem i jak szyita karałby wszystkich ateistów czy innowierców, szczególnie tych którzy ośmielili się otwarcie krytykować KK za jego dwulicowość i pazerność.

#189 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 26 January 2012 - 14:08

Tu chodzi mi o "schizofrenię" katoli. Jak nieraz o tym pisałem, są oni antysemitami, co nie przeszkadza im padać na kolana przed Żydem z Nazaretu i jego matką także Żydówką.

#190 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173

Napisano 26 January 2012 - 21:15

Przypomnij sobie jaki był kult Lenina i Stalina - największych zbrodniarzy ludzkości.
Po wojnie gdybyś powiedział źle o Stalinie to w najlepszym razie - białe niedzwiedzie.

#191 Użytkownik nie jest zalogowany   Przechodzień 

• wersja z zaimplementowana złośliwością
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1795
  • Rejestracja Sun, 23 Oct 11

Napisano 26 January 2012 - 23:11

Wyświetl postUżytkownik Piskorz dnia 26 January 2012 - 21:15 napisał

Przypomnij sobie jaki był kult Lenina i Stalina - największych zbrodniarzy ludzkości.
Po wojnie gdybyś powiedział źle o Stalinie to w najlepszym razie - białe niedzwiedzie.

A jaki związek ma Jezus ze Stalinem ?? :blink:

Użytkownik Al_Hadzi edytował ten post 26 January 2012 - 23:12

_ _ _
óida oudén eidós
Dołączona grafika_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Dołączona grafika

#192 Użytkownik nie jest zalogowany   aleks 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 696
  • Rejestracja Fri, 27 May 11

Napisano 26 January 2012 - 23:13

Piskorz,jak ty tak możesz pisać o Stalinie.
Przecież twój idol Jaruś jest fascynatem Stalina.
Postępuje też podobnie:jest podejrzliwy i wiecznie szuka haków na każdego.

#193 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173

Napisano 26 January 2012 - 23:28

Wyświetl postUżytkownik aleks dnia 26 January 2012 - 23:13 napisał

Piskorz,jak ty tak możesz pisać o Stalinie.
Przecież twój idol Jaruś jest fascynatem Stalina.
Postępuje też podobnie:jest podejrzliwy i wiecznie szuka haków na każdego.

A skąd Ty wiesz że Jaruś jest takim fascynatem?

A może z zaprzyjaźnionej telewizji?

#194 Użytkownik nie jest zalogowany   aleks 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 696

Napisano 26 January 2012 - 23:37

Mówi o tym twórca wcześniejszych sukcesów wyborczych pis niejaki Kamiński.
Niegdyś najbardziej zaufany człowiek wodza.Ale jak to u Jarusia:
Łaska pańska na pstrym koniu jeździ.

Użytkownik aleks edytował ten post 26 January 2012 - 23:37

#195 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173

Napisano 27 January 2012 - 19:47

Wyświetl postUżytkownik aleks dnia 26 January 2012 - 23:37 napisał

Mówi o tym twórca wcześniejszych sukcesów wyborczych pis niejaki Kamiński.
Niegdyś najbardziej zaufany człowiek wodza.Ale jak to u Jarusia:
Łaska pańska na pstrym koniu jeździ.

Jak już coś piszesz to trochę pomyśl.

Gdyby Tusk w trakcie kampanii wyborczej powiedział że :
-ceny leków pójdą w gór
-podpisze ACTA
-wywoła awanturę z RM
-wszystko będzie drożało
-podwyżki dostaną tylko wojskowi i policja

to czy Twoim zdaniem wygrałby wybory? Bo moim zdaniem - nie.

#196 Użytkownik nie jest zalogowany   aleks 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 696

Napisano 27 January 2012 - 22:18

Wyświetl postUżytkownik Piskorz dnia 27 January 2012 - 19:47 napisał

Jak już coś piszesz to trochę pomyśl.

Gdyby Tusk w trakcie kampanii wyborczej powiedział że :
-ceny leków pójdą w gór
-podpisze ACTA
-wywoła awanturę z RM
-wszystko będzie drożało
-podwyżki dostaną tylko wojskowi i policja

to czy Twoim zdaniem wygrałby wybory? Bo moim zdaniem - nie.

A co to ma się do stalinowskiej filozofii Twojego idola?
Jeżeli Cytujesz mój post,to chyba w celu riposty.
Ale Ty jak zwykle zmieniasz temat.
I jak tu z Tobą dyskutować? :menix:

Użytkownik aleks edytował ten post 27 January 2012 - 22:19

#197 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173

Napisano 27 January 2012 - 23:08

Wyświetl postUżytkownik aleks dnia 27 January 2012 - 22:18 napisał

A co to ma się do stalinowskiej filozofii Twojego idola?
Jeżeli Cytujesz mój post,to chyba w celu riposty.
Ale Ty jak zwykle zmieniasz temat.
I jak tu z Tobą dyskutować? :menix:

Ja nie wiem jak z Tobą dyskutować .

Człowieku wypisujesz bzdury że niby Kamiński i Jaruś [chodzi chyba Ci o kaczyńskiego] są fascynatami Stalina. Co Ty q..wa na głowę upadłeś?

#198 Użytkownik nie jest zalogowany   aleks 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 696

Napisano 27 January 2012 - 23:36

Wyświetl postUżytkownik Piskorz dnia 27 January 2012 - 23:08 napisał

Człowieku wypisujesz bzdury że niby Kamiński i Jaruś [chodzi chyba Ci o kaczyńskiego] są fascynatami Stalina. Co Ty q..wa na głowę upadłeś?

Ja tam napisałem,że tylko Twój mentor jest fascynatem stalinizmu.
Poszperaj trochę i przeczytaj wypowiedź Michała Kamińskiego o Kaczyńskim.
Moją głową się nie przejmuj i następnym razem pokaż,że jesteś POLAKIEM:
te słowo o pewnej pani u nas pisze się przez k... :old:

#199 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825

Napisano 28 January 2012 - 00:10

Wyświetl postUżytkownik Piskorz dnia 27 January 2012 - 23:08 napisał

Aleksa o to nie posądzam, ale tobie musiało to się w dzieciństwie nie raz przydarzyć i stąd innym też to przypisujesz.
A co fascynacji Jarka to Josif Wissarionowicz Dżugaszwili wzrost miał podobny, otaczał się czekistami, stosował totalną inwigilacje i podsłuchy i nikt z jego nawet najbardziej oddanych i wiernych współpracowników nigdy nie był pewny jutra. Jakoś to mi przypomina to co spotkało L.Dorna, Kludzik-Rostkowską, Jakubiak, Ziobrę, Kurskiego czy Cymańskiego. Myślę że wymienienie tych nazwisk wystarczy, bo lista ta jest bardzo długa a to z pewnością nie koniec. Fakt, że twój idol w swe dobroci nie zesłał ich na białe niedźwiedzie, ale i nie miał takich możliwości. A czyż MW nie przypomina w działaniu Komsomołu a jeden z jego najbardziej obecnie zaufanych współpracowników nie działa jak wypisz wymaluj Feliks Edmundowicz?
Tak więc nie tylko z filozofii ale po traktowaniu współpracowników i przyjaciół i obwinianie ich za swe błędy widać tu wiele podobieństwa.
Ale ty nie tylko zmieniasz temat ale i po katolicku "bluzgasz" tylko pamiętaj że w Piśmie Świętym nie nazywano tych kobiet q....mi tylko jawnogrzesznicami!
Chyba więc z twoja znajomością Pisma Świętego też coś jest nie tak.

Użytkownik anmat1 edytował ten post 28 January 2012 - 00:13

#200 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 28 January 2012 - 12:33

Wyświetl postUżytkownik Piskorz dnia 26 January 2012 - 21:15 napisał

Wyświetl postUżytkownik Al_Hadzi dnia 26 January 2012 - 23:11 napisał

A jaki związek ma Jezus ze Stalinem ?? :blink:
Przypomnij sobie czasy nieco wcześniejsze. Za "złe słowa" o Jezusie, a nawet za wypowiedź niezgodną z "obowiazujacą linią programową" Kościoła co najmniej ekskomunika i banicja, a najczęściej stos . Teraz byłby to "modus operandi" IV RP.

Opcje tematu:

• (10 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 8
  • 9
  • 10