Forum Lagata.pl: Czy Polska może zostać jełopem Europy? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czy Polska może zostać jełopem Europy?

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 13 December 2011 - 15:20

Cytat

Obóz Narodowo-Radykalny (ONR) – narodowo-radykalne, nacjonalistyczne i antysemickie[1][2][3][4] ugrupowanie polityczne, założone w 1934 przez młodych działaczy Obozu Wielkiej Polski, rozwiązane po 3 miesiącach działalności przez sanacyjne władze państwowe. W późniejszym okresie ONR działało nielegalnie

http://pl.wikipedia....odowo-Radykalny
A jak strzelano do manifestantów za II RP możesz przeczytać tu, w tej dyskusji:

http://forum.gazeta....II_RP_.html?v=2
Bo co Ty możesz wiedzieć o II RP? Pogoogluj nieco, to się dowiesz !

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173
  • Rejestracja Tue, 15 Nov 11

Napisano 13 December 2011 - 19:05

Wyświetl postUżytkownik vik123 dnia 13 December 2011 - 03:54 napisał

Zadluzenie zagraniczne Polski wynosi ponad 250mld euro czyli 70% GDP i systematycznie. W ciagu ostanich trzech lat niemal sie podwoilo. Budzet ma systematyczny deficyt, polowa dochodu panstwa to VAT a 1/4 akcyza czyli niemal cale obciazenie utrzymania panstwa spada na zatrudnionych, ktorych zarobki sa raczej mierne.

Za granica systematycznie pracuje miedzy 2 a 3mln Polakow i wraz z Polonia, ktora buduje sobie domy i kupuje mieszkania przesylaja do Polski okolo $20mld rocznie skromnie szacujac. W razie powaznego kryzysu w Europie (np gdyby rzeczywiscie Rastani wykrakal kryzys w UK za rok - UK ma zadluzenie ponad $9bln) to znaczna czesc wroci do kraju z ograniczionym kapitalem albo bez. Ekonomicznie rzecz biorac Polska stapa po bardzo cienkim lodzie i z latwoscia moze znalezc sie w katastrofalnym polozeniu gorszym niz Grecja.
pozdrawiam,

Jeżeli w tym co napisałeś jest 70% prawdy to Polska jest bankrutem. Katastrofalny stan finansów Polski bierze się również stąd że przez 4 lata rządów Tuska nie zrobiono nic żeby postawić gospodarkę na nogi. Perfidia Tuska polega na tym że otoczył się miernotami, ktorzy o gospodarce nie mają zielonego pojęcia.

Przez 4 lata było straszenie Kaczyńskimi i PiS-em w czym szczególną rolę odegrała telewizja ogłupiając ciemne masy.

Dziś Tusk i Sikorski chwycili się niemieckiej klamki bo nie mają innego wyjścia. Poza pijarem nie reprezentują sobą nic.

Gdyby Unia wstrzymała dopłaty to- przy obecnym stanie gospodarki- ludzie chwyciliby co popadło i rozegnali ich w diabły.

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   vik123 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 286
  • Rejestracja Tue, 13 Dec 11

Napisano 14 December 2011 - 03:22

Niestety polozenie Polski jest bardzo delikatne i przy powazniejszym poglebieniu sie kryzysu w Europie moze byc zle. Ale nawet i bez katastrofy w UE w najblizszym czasie narod ktory pozwolil sobie zabrac przemysl, wieksza czesc gornictwa i banki a zycie wielu jego obywateli zalezy od doplywu kasy przesylanej przez czlonkow rodziny tyrajacych za granica odklada tylko swa egzekucje. Przeciez wiekszosc zatrudnionych tak w kraju i za granica nie ma zadnego zabezpieczenia emerytalnego jak i dostatecznej ilosci dzieci aby ich na starosc utrzymaly. Polska wymiera.

pozdrawiam,

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 14 December 2011 - 14:20

Cytat

Jeżeli w tym co napisałeś jest 70% prawdy to Polska jest bankrutem

Być może, nie będę (z wrodzonego lenistwa :mruga) tego sprawdzać. Jedno jest pewne. Gdyby rządy w Polsce sprawował PiS, bylibyśmy bankrutami nie w 70-ciu, ale w 100% :excl:

Użytkownik t.oskar edytował ten post 14 December 2011 - 14:21

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   vik123 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 286

Napisano 14 December 2011 - 14:48

Wyświetl postUżytkownik t.oskar dnia 14 December 2011 - 14:20 napisał

Być może, nie będę (z wrodzonego lenistwa :mruga) tego sprawdzać. Jedno jest pewne. Gdyby rządy w Polsce sprawował PiS, bylibyśmy bankrutami nie w 70-ciu, ale w 100% :excl:

Skad wiesz? Masz jakas krysztalowa kule albo do wiedzy tajemnej? W kazdym razie rzady Kaczynskiego zadluzenia w zl nieco spadlo a w euro dlug podskoczyl o 2.3mld ze wzgledu na spadek wartosci zl do euro.

pozdrawiam,

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 14 December 2011 - 15:03

Niech Ci odpowie facet, ktory na tym naprawde się zna:

Cytat

Podczas swojego wystąpienia w Sejmie Rostowski informacje dotyczące projektu przyszłorocznego budżetu przeplatał z wymienianiem osiągnięć rządu przez ostatnie cztery lata. Za każdym niemal razem podkreślał, że krytyka PiS była bezpodstawna, a sugestie tej partii dotyczące danej kwestii - błędne.

Minister finansów zaznaczał, że na początku kryzysu polskie obligacje pięcioletnie miały najwyższe oprocentowanie w Europie, a teraz osiem krajów ma już wyższe. Dodawał też, że połowa krajów strefy euro ma wyższe koszty ubezpieczenia obligacji. Ironicznie podkreślał, że wszystko to można wytłumaczyć "nic nie robieniem", którego to sformułowania użył kilkakrotnie.

- Jesteśmy wyspą stabilności. Te efekt "nic nie robienia" - powiedział.

http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 14 December 2011 - 15:51

Wyświetl postUżytkownik vik123 dnia 14 December 2011 - 14:48 napisał

Skad wiesz? Masz jakas krysztalowa kule albo do wiedzy tajemnej? W kazdym razie rzady Kaczynskiego zadluzenia w zl nieco spadlo a w euro dlug podskoczyl o 2.3mld ze wzgledu na spadek wartosci zl do euro.

pozdrawiam,

Jak pewnie pamiętasz, rządy PIS-u zakończyły się w 2007r, wraz z rozpoczęciem ogólnoświatowego kryzysu, więc wszelkie porównania mają wątpliwą wartość.

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   vik123 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 286

Napisano 14 December 2011 - 16:11

Wyświetl postUżytkownik t.oskar dnia 14 December 2011 - 15:03 napisał

Niech Ci odpowie facet, ktory na tym naprawde się zna:

http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html

Zawodowo zajmuje sie prognozowaniem i modelowaniem demograficzno-ekonomicznym i analiza ekonometryczna. Swego czasu wykladalem na Universyecie planowanie ekonomiczne i metodologie obliczeniowe. Taka krysztalowa kula by mi sie przydala ale nie mam. Nie mam tez modelu ekonometrycznego polskiej gospodarki tylko dane NBP i innych bankow na temat Polski.

Na jakiej podstawie uwazasz, ze Roztowski jest specjalista, specjalista od czego? Ekonomie wielu skonczylo i liczyc nie umie. Balcerowicz tez ekonomie skonczyl. Mialem okazje go poznac kiedys i przez godzine rozmawialem. O numeric analysis i ekonometrii to on nie ma zielonego pojecia. Roztowski ma magistra z wydzialu ekonomii ale cale jego wczesniejsze wyksztalcenie to z ekonomia numeryczna mialo ZERO wspolnego. Watpie aby sie wyzszej matematyki, ekonometri i staystyki w rok nauczyl. A wiec Rostowski magistra ma najprawdopodobniej z teorii ekonomicznych. Pozatym jako minister nie bedzie gadal przeciwko swoim.

Tylko nie mysl, ze automatycznie zaczne gloryfikowac Kaczynskiego. Nie znam go i z wypowiedzi to owszem o ekonomii to on pojecia raczej nie ma ale tez ministrem resortu nie byl. Moze i nic PiS nie robil natomiast od objecia rzadow przez PO zadluzenie zagraniczne rzadu wzroslo z 51.3mld 1 stycznia 2008 do 87.6mld euro na 30 czerwca 2011. Zadluzenie sektora bankowego wzroslo z 30mld do 57.4mld euro a calego kraju z 170.7mld do 252.2mld euro i nie zamieniono tego w inwestycje produkcyjne. Deficyt budzetu na 2011 przekracza 40mld zl ale zapowiadaja, ze spadnie do 35mld w 2012. Zobaczymy czy sie uda i jak to zrobia. Te 35mld oparte jest o zalozenie wzrostu GDP o 4% w 2012. Krytycy mowia, ze wiecej jak 2.5% jest malo prawdopodobne ale ja modelu ekonometrycznego polskiej gospodarki nie mam wiec nie moge nic powiedziec.

Co do ocen obecnego polozenia Polski to znam rowniez oceny expertow finansowych z innych krajow i oazy stabilnosci w Polsce na dluzsza mete nie widza absolutnie. No ale mozna miec cele w takim a nie innym widzeniu rzeczywistosci. Tak jak Rostowski na pewno ma.

pozdrawiam,

Użytkownik vik123 edytował ten post 14 December 2011 - 16:18

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   bingalaszatanu 

• Towarzysz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 277
  • Rejestracja Tue, 07 Jun 11

Napisano 14 December 2011 - 16:16

Mi gadał nauczyciel o mobilnoscy by pracy szukać! jak sam taki mądry to czemu z tej wiedzy nie skorzystał! Niech wyjedzie po lepszą pracę! ja zostaję na miejscu swoim i się nie ruszam nigdy z niego! Kryzys odstasza jak Muchozl muchy czy skunks! każdy na dobrobyt lepszy wali, a mądry se pata pali i grchę wali oraz alkohol smali!
Znudziły mi się fora! Siedzę na nich tylko dla zabicia czasu!

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   vik123 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 286

Napisano 14 December 2011 - 16:54

Wyświetl postUżytkownik makron dnia 14 December 2011 - 15:51 napisał

Jak pewnie pamiętasz, rządy PIS-u zakończyły się w 2007r, wraz z rozpoczęciem ogólnoświatowego kryzysu, więc wszelkie porównania mają wątpliwą wartość.

To prawda. Zgaduje, ze rzad Kaczynskiego nic nie robil to i nic nie pozyczal a nawet dlug zmniejszyl. W analizie dlugu rzeba wziac pod uwage na co sie pozyczylo. Dokladnie w okresie od 2008 do 30 czerwca 2011 zagraniczny dlug gross Polski i Australii wzrosl o $100mld. Dla Polski byl to wzrost o 37% dla Australii o 9%. Co w Polsce produkcyjnego zbudowano w tym czasie? Na co pozyczono te $100mld? Na co rzad Tuska pozyczyl $60mld od 1 sycznia 2009 do 30 czerwca 2011? To jest pytanie. Ja nie wiem. Moze ktos wie wiec niech powie.
Bo w Australii wiekszosc poszla w inwestycje w gornictwo i zwiazany przemysl. A jak przyszedl kryzys to nasz rzad rozdal ludziom po $900 na lba. Niby nic ale biedniejsi sie ucieszyli. Ja co prawda bym tego nie zrobil tylko zainwestowal w exploracje i eksploatacje surowcow energetycznych. To by dzis dawalo co najmniej pare $mld rocznie czystego zysku (naklad kapitalowy na kopalnie zwraca sie srednio w dwa lata). .

pozdrawiam,

Użytkownik vik123 edytował ten post 14 December 2011 - 16:57

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 14 December 2011 - 17:11

Uzasadnienie: Chce link rozpowszechnić - jest to bieżący temat polityczny, który ma wzięcie.

Użytkownik Przymszy edytował ten post 14 December 2011 - 17:13

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   Przechodzień 

• wersja z zaimplementowana złośliwością
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1795
  • Rejestracja Sun, 23 Oct 11

Napisano 14 December 2011 - 17:21

Wyświetl postUżytkownik t.oskar dnia 14 December 2011 - 14:20 napisał

Hmm ja tego nie wiem, ale jestem przekonany ze tym razem podsluchy mialoby by znacznie wiecej osob.. kto wie... moze Pan Tomasz jako nieprawowiernie myslacy rowniez.. dlatego wygodniej to obserwowac spoza kraju.

Wyświetl postUżytkownik vik123 dnia 14 December 2011 - 14:48 napisał

pozdrawiam,

Rzady koalicji PIS samoobrona i LPR nie wniosly nic dobrego, to moje prywatne zdanie. Poza tym sami byli-PISowcy mowia ze wiele pieniedzy zostalo zmarnowanych..

Hmm trudno jak napisal makron porownywac krotki okres "rzadzenia" (chyba ze w kategorii zakladania podsluchow np.: dziennikarzom oraz znajdowania i wykrywania pseudoafer za ktore to OBECNIE PLACI SKARB PANSTWA) oraz tamtem czas na swiecie do dlugiego okresu (cale 4 lata) rzadow obecnej koalicji i obecnej sytuacji gospodarczej na swiecie. Nie bronie PO ale bardzo daleki bylbym od gloryfikacji rzadu PIS-Samoobrona-LPR... czy naprawde nikt nie pamieta jak bylo wtedy ??

Użytkownik Al_Hadzi edytował ten post 14 December 2011 - 17:24

_ _ _
óida oudén eidós
Dołączona grafika_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Dołączona grafika

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   vik123 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 286

Napisano 14 December 2011 - 18:00

Wyświetl postUżytkownik Al_Hadzi dnia 14 December 2011 - 17:21 napisał

Hmm ja tego nie wiem, ale jestem przekonany ze tym razem podsluchy mialoby by znacznie wiecej osob.. kto wie... moze Pan Tomasz jako nieprawowiernie myslacy rowniez.. dlatego wygodniej to obserwowac spoza kraju.

Rzady koalicji PIS samoobrona i LPR nie wniosly nic dobrego, to moje prywatne zdanie. Poza tym sami byli-PISowcy mowia ze wiele pieniedzy zostalo zmarnowanych..

Hmm trudno jak napisal makron porownywac krotki okres "rzadzenia" (chyba ze w kategorii zakladania podsluchow np.: dziennikarzom oraz znajdowania i wykrywania pseudoafer za ktore to OBECNIE PLACI SKARB PANSTWA) oraz tamtem czas na swiecie do dlugiego okresu (cale 4 lata) rzadow obecnej koalicji i obecnej sytuacji gospodarczej na swiecie. Nie bronie PO ale bardzo daleki bylbym od gloryfikacji rzadu PIS-Samoobrona-LPR... czy naprawde nikt nie pamieta jak bylo wtedy ??

Ja nie twierdze ze rzady kaczynskiego cos wniosly czy nie wniosly. Napisalem wyraznie iz nie gloryfikuje owych rzadow. Stwierdzilem tylko fakt, ze w ich czasie zadluzenie nie wzroslo. Moze po prostu nic nie robili. Natomiast PO zapozyczylo sie. Madrze pozyczac na potrzebne produkcyjne inwestycje jak najbardziej ma sens. Szczegolnie w czasie kryzysu. Dlatego sie pytam na co rzad pozyczyl te $60mld w ostanie 3 lata? Ja nie wiem.

pozdrawiam,

PS Polecam tez obejrzenie filmu "Inside Job". Dostal Oskara za analize przyczyn obecnego kryzysu. Nie jest to pelna analiza ale starczy aby wielu uswiadomic. Bloom jest up to the point. Jest wiele wiecej takich sensownych wypowiedzi. Warto wysluchac wywiadu BBC z Rastanim (26 albo 27 wrzesnia 2011).

Użytkownik vik123 edytował ten post 14 December 2011 - 18:02

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 15 December 2011 - 14:15

Wychodzi na to, że Otto von Bismarck miał "świętą rację" gdy powiedział:

Cytat

Dajcie Polakom rządzić a sami się wykończą.

Użytkownik t.oskar edytował ten post 15 December 2011 - 14:16

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173

Napisano 15 December 2011 - 14:57

Wyświetl postUżytkownik vik123 dnia 14 December 2011 - 16:54 napisał

To prawda. Zgaduje, ze rzad Kaczynskiego nic nie robil to i nic nie pozyczal a nawet dlug zmniejszyl. W analizie dlugu rzeba wziac pod uwage na co sie pozyczylo. Dokladnie w okresie od 2008 do 30 czerwca 2011 zagraniczny dlug gross Polski i Australii wzrosl o $100mld. Dla Polski byl to wzrost o 37% dla Australii o 9%. Co w Polsce produkcyjnego zbudowano w tym czasie? Na co pozyczono te $100mld? Na co rzad Tuska pozyczyl $60mld od 1 sycznia 2009 do 30 czerwca 2011? To jest pytanie. Ja nie wiem. Moze ktos wie wiec niech powie.
Bo w Australii wiekszosc poszla w inwestycje w gornictwo i zwiazany przemysl. A jak przyszedl kryzys to nasz rzad rozdal ludziom po $900 na lba. Niby nic ale biedniejsi sie ucieszyli. Ja co prawda bym tego nie zrobil tylko zainwestowal w exploracje i eksploatacje surowcow energetycznych. To by dzis dawalo co najmniej pare $mld rocznie czystego zysku (naklad kapitalowy na kopalnie zwraca sie srednio w dwa lata

Rząd Tuska " zainwestował" w przeżeranie. A zrobił to dlatego bo o niczym innym nie miał pojęcia.

Nie wiem co ma tu do rzeczy Kaczyński. To nie Kaczyński zadłużył Polskę tylko Tusk z Platformą.

Rozumowanie co by było gdyby jest bez sensu w sytuacji gdy ma się nóż na gardle.

W Ameryce biją murzynów i co z tego. Czy od tego stwierdzenia Polsce długu ubędzie?

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173

Napisano 21 January 2012 - 20:45

Zanosi się na to że z, zapowiadanych przez Tuska, 300 miliardów z Unii dostaniemy 300 ale kopniaków w d...ę. Tusk za łapówkę prawie 7 mld euro chciał wkręcić się na salony a tu powiedzieli krótko. Paszoł won. Owszem Polska może się dostać ale nie na salony tylko gdy będzie już po obiedzie może resztki skonsumować- wplacając oczywiście wcześniej characz.

Gdy patrzę na Orbana czy prezydenta małych Czech Klausa i porównuję do nich te polskie karły to szlag mnie trafia. Jak nisko trzeba upaść zeby robić z siebie takich błaznów.
Żeby w polskich władzach nie było ani jednego polityka z otwartą głową. Same plewy.

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2