Forum Lagata.pl: Kobieta na stanowisku - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Kobieta na stanowisku

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 03 December 2011 - 22:53

Dołączona grafika

Jak podaje GUS jest 19% kobiet z wyższym wykształceniem, a mężczyzn - 14% . A według danych PARP, tylko 26% kobiet jest w grupie: władze, wyżsi urzędnicy, dyrektorzy. Czy kobiety obawiają się władzy, konkurencji męzczyzny czy odpowiedzialności? Czy widzicie siebie na kierowniczym stanowisku? Czy (pytanie dla mężczyzn) chcielibyście szefa kobietę?

Użytkownik magia edytował ten post 04 December 2011 - 20:38

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 04 December 2011 - 03:12

Czy kobiety obawiają się władzy, konkurencji męzczyzny czy odpowiedzialności?

W kontekście tematu to pytanie jest po prostu żałosne :wysmiewacz:

Czy (pytanie dla mężczyzn) chcielibyście szefa kobietę?

Ja mam szefową kobietę i nie robi mi to różnicy :]

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2546
  • Rejestracja Tue, 16 Dec 08

Napisano 04 December 2011 - 15:07

A według danych PARP, tylko 26% kobiet jest w grupie: władze, wyżsi urzędnicy, dyrektorzy. Czy kobiety obawiają się władzy, konkurencji męzczyzny czy odpowiedzialności?

To w ogóle nie o to chodzi. Kobiety są w Polsce dyskryminowane zarówno pod względem posad jak i wynagrodzeń. Kobieta nie dostaje takiego samego wynagrodzenia za taką samą pracę jak mężczyzna. Taka jest prawda. To samo dotyczy pracowników biorąc pod uwagę taką samą pracę np. w Niemczech i w Polsce. W Niemczech pracownik dostaje 4 razy tyle za taką samą pracę co pracownik w Polsce. Niemiec może za nią kupić więcej chlebów w Niemczech niż Polak za swoją w Polsce. Dlatego nie ma czegoś takiego, jak "wartość" pracy. To jest bzdura wymyślona przez kapitalistów. Praca wszędzie ma taką samą wartość, jeśli mówimy właśnie wartości bez względu na to kto ją wykonuje i gdzie.

Jestem w takiej samej sytuacji jak Przymszy i też nie robi mi to różnicy.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10318
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 06 December 2011 - 00:41

Wyświetl postUżytkownik magia dnia 03 December 2011 - 22:53 napisał

A według danych PARP, tylko 26% kobiet jest w grupie: władze, wyżsi urzędnicy, dyrektorzy. Czy kobiety obawiają się władzy, konkurencji męzczyzny czy odpowiedzialności?

Kobiety nie dążą do władzy, bo mają inną psychikę (mowa oczywiście o średniej).

Wyświetl postUżytkownik magia dnia 03 December 2011 - 22:53 napisał

W ogóle nie chciałbym szefa, a jeżeli już, to dopuszczam przypadek, gdzie na mojej pracy najbardziej zależy jemu (a wtedy już płeć i charakter ma niewielkie znaczenie).

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Robe Rose 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 192
  • Rejestracja Fri, 02 Jan 09

Napisano 11 December 2011 - 12:04

Od zawsze marzyłam o tym, by zarządzać większą grupą ludzi, wydawać im polecenia i być dla kogoś szefem. Pytanie tylko: jakim? Myślę, że moje rządy byłyby przede wszystkim uczciwe i sprawiedliwe. ;) Nie wiem, dlaczego tak mało kobiet zajmuje jakieś wyższe stanowisko kierownicze- może to wynika z tego, iż mężczyźni nie chcą dopuścić kobiet do władzy?
Kiedyś przyjdzie taki dzień, że wszystko odmieni się... Urodzę się na nowo. Poczuję szczęście.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 11 December 2011 - 12:54

Wyświetl postUżytkownik Robe Rose dnia 11 December 2011 - 12:04 napisał

Od zawsze marzyłam o tym, by zarządzać większą grupą ludzi, wydawać im polecenia i być dla kogoś szefem. Pytanie tylko: jakim? Myślę, że moje rządy byłyby przede wszystkim uczciwe i sprawiedliwe.

Niestety, uczciwość i sprawiedliwość pojmowane są bardzo indywidualnie, dla każdego trochę inaczej. Jeśli Twoje marzenie się zrealizuje, szybko się o tym przekonasz. :)

Cytat

;) Nie wiem, dlaczego tak mało kobiet zajmuje jakieś wyższe stanowisko kierownicze- może to wynika z tego, iż mężczyźni nie chcą dopuścić kobiet do władzy?

Nie ma żadnych mechanizmów społecznych działających w kierunku niedopuszczania kobiet do władzy (z wyjątkiem obawy pracodawcy związanej z absencją w okresie ciążowym). B)

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Sprawdzilam To 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 3
  • Rejestracja Sun, 15 Jan 12

Napisano 15 January 2012 - 14:52

Pracuje w duzej korporacji, ostatnio sprawdzalismy, jak duzo mamy kobiet na wysokich stanowiskach. Na najnizszym poziomie menedzerskim statystyki wygladaja dla nas zadowalajaco, 30% kobiet, 70% mezczyzn ( to takie minimum, ktore ustalila sobie korporacja za cel). Im wyzej tym gorzej, a musze przyznac, ze nasza firma naprawde ma ten temat na uwadze. Stad moja konkluzja, ze kobiety chyba wola wolniej, spokojnie piac sie po szczeblach. Awansuja, nastepnie zwalniaja i wracaja na poprzedni szybki tor dopiero po odchowaniu dzieci. Wtedy byc moze nie maja juz takiej pary i sklonnosci do ryzyka...Ciekawe jak to bedzie ze mna :)

--
http://www.sprawdzilamto.blogspot.com

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Daria1984 

• Nie zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 65
  • Rejestracja Tue, 17 Jan 12

Napisano 21 January 2012 - 23:35

Ja nie chciałabym pracować na kierowniczym stanowisku i nie dążę do tego, za duża odpowiedzialność.

"Nie wiem, dlaczego tak mało kobiet zajmuje jakieś wyższe stanowisko kierownicze- może to wynika z tego, iż mężczyźni nie chcą dopuścić kobiet do władzy?"- kobiety ogólnie mniej chętnie się zatrudnia, bo pracodawcy boją się, że zaraz taka w ciążę zajdzie i będzie musiała mieć przywileje i urlopy. A co do dopuszczania do władzy, to kobiety zazwyczaj nie chcą być u władzy, nie są aż tak nastawione na karierę za wszelką cenę i dominację- tak mi się przynajmniej wydaje.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   matis 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 50
  • Rejestracja Tue, 14 Feb 12

Napisano 12 March 2012 - 11:37

Nie ma dyskryminacji na rynku pracy. Mniej kobiet jest na kierowniczych stanowiskach, bo niestety, albo stety, kobiety wybierają macierzyństwo. Wtedy zmieniają się nieco priorytety, kariera nie jest już tak ważna i kobiety odpuszczają. Przynajmniej na jakiś czas. Podczas kiedy kobieta chodzi w ciąży, rodzi i siedzi z małym dzieckiem w domu – mężczyźni pną się po szczeblach kariery. I to jest główny powód dla którego więcej mężczyzn jest na kierowniczych stanowiskach.

Pracodawcy nie wybierają pracowników ze względu nas płeć. Od każdego muszą zapłacić taki sam podatek Działalność gospodarcza, która prowadzą pracodawcy przede wszystkim jest nastawiona na zyski. Dlatego pracodawca chce skutecznego pracownika, który przyniesie jak najwięcej zysków firmie. Często kobiety posiadają lepsze kwalifikacje i wtedy nie ma znaczenia, że są kobietami.

Opcje tematu:

Strona 1 z 1