Forum Lagata.pl: Solipsyzm - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Solipsyzm

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Paradoks 

• biały kameleon
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 81
  • Rejestracja Wed, 23 Nov 11

Napisano 24 November 2011 - 22:36

Solipsyzm: "istnieję tylko ja, a reszta świata jest projekcją moich myśli".
Co sądzisz o tym kierunku?
Jakie praktyczne konsekwencje wypływają z solipsyzmu?
Czy zdołasz przekonać kogoś do realności?

Synchroniczność jak i ogólnie nieprawdopodobieństwo niektórych zjawisk sprawia, że czasami zagłębiam się w solipsystyczne myśli. To pogląd niszczący psychikę jak mało który. Jeszcze nie mam jasnego stanowiska.
Bez sympatii dla głupców.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   semi33 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 554
  • Rejestracja Sun, 14 Aug 11

Napisano 25 November 2011 - 00:36

twoja matka jest pratobą jeśli więc ona umrze ty i twój świat polegniecie...
dziwna ta teoria i jakoś nie umię jej pojąć jak dla mnie to czysta bujda i nie wiem po co ktoś coś takiego wymyśla.
dla ciebie synchroniczność a dla innych deja vu (czy jakos tak) a dla ludzi to po prostu czysty przypadek i po sprawie.
W TYM ŻYCIU KAŻDY MUSI JEŚĆ, STRZYC SIĘ I UMIERAĆ;
SĄ WIĘC 3 GWARANTOWANE ROBOTY: KUCHARZ, FRYZJER I GRABARZ.

Majętności bogatego to jego silny gród i w jego wyobraźni są jak mur obronny. (Przysłów 18:11)

widocznie bardzo wielu ludzi ma dzisiaj wybitnie płytką wyobraźnię...

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 25 November 2011 - 17:33

Wyświetl postUżytkownik Paradoks dnia 24 November 2011 - 22:36 napisał

To pogląd niszczący psychikę jak mało który. Jeszcze nie mam jasnego stanowiska.

Przypuszczam, że do osobistych przekonań solipsystycznych można dojść dwiema drogami:

• samoistnie, w wyniku choroby psychicznej, która załatwi nam to w prezencie, dorzucając jeszcze w pakiecie promocyjnym jakieś dodatkowe fobie.
  • dokonując świadomie pewnego gwałtu na swojej psychice i systemie mentalnym, aby skierować go na drogę takiego właśnie myślenia.
Nie mam żadnych doświadczeń z takimi przekonaniami, ale zgadzam się z Tobą co do jednego. Z pewnością jest to filozofia wyjątkowo niekomfortowa dla naszej psychiki z tego chociażby powodu, że podważa wiarygodność całego systemu naszej percepcji zewnętrznego świata.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Paradoks 

• biały kameleon
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 81

Napisano 25 November 2011 - 21:05

Semi33

Synchroniczność i deja vu mają ze sobą tyle wspólnego, co dziobak z gadami.

Dla Ciebie może to być czysta bujda, ale...
a) ten argument nie może mnie przekonać, bo w solipsyzmie nie można zaufać NIKOMU, niczemu, co ktokolwiek powie
B) tylko dlatego, że pomysł jest niewygodny nie oznacza, że nie musi być poprawny. Na chuj ludziom w ogóle filozofia?
c) racjonalnie jest przynajmniej dojść do wniosku, że ciężko stwierdzić, że świat jest realny albo iluzją

Makron - wystarczy przeczytać, tak jak Ty to zrobiłeś. Teraz spróbuj zaprzeczyć i wyciągnąć wnioski.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   semi33 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 554

Napisano 25 November 2011 - 22:49

no dobrze ale idąc twoim tokiem rozumowania gdzie masz swój początek skoro twoja matka jest tylko projekcją twojego umysłu?

Majętności bogatego to jego silny gród i w jego wyobraźni są jak mur obronny. (Przysłów 18:11)

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404

Napisano 25 November 2011 - 23:32

Wyświetl postUżytkownik Paradoks dnia 25 November 2011 - 21:05 napisał

Makron - wystarczy przeczytać, tak jak Ty to zrobiłeś. Teraz spróbuj zaprzeczyć i wyciągnąć wnioski.

Napisałem już co myślę o solipsyzmie. Zaprzeczenia i wnioski pozostawiam innym. Myślę, ze zrobią to lepiej niż ja mógłbym.

I jeszcze jedno młody kolego. Jeśli odczuwasz nieodpartą potrzebę używania wulgaryzmów, to maskuj je trochę przez częściowe wykropkowanie. Wymają tego dobre zwyczaje tego forum, których nie ma potrzeby zmieniać. :bbb

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Paradoks 

• biały kameleon
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 81

Napisano 26 November 2011 - 16:09

Wyświetl postUżytkownik semi33 dnia 25 November 2011 - 22:49 napisał

no dobrze ale idąc twoim tokiem rozumowania gdzie masz swój początek skoro twoja matka jest tylko projekcją twojego umysłu?

nie pamiętam moich narodzin, a Ty? W solipsyzmie wszystko może fikcją. Np. odczucie czasu. Człowiek uczy się, że czas płynie na podstawie swoich doświadczeń z tego życia. Nie można udowodnić realizmu tylko dlatego, że w realności coś istnieje - błąd logiczny. Tak samo można by powiedzieć, że nie wierzy się w solipsyzm, bo się widzi, że w świecie realnym (czyli być może zmyślonym) ta filozofia jest niepopularna. Nie można zaufać nikomu.

Wyświetl postUżytkownik makron dnia 25 November 2011 - 23:32 napisał

Napisałem już co myślę o solipsyzmie. Zaprzeczenia i wnioski pozostawiam innym. Myślę, ze zrobią to lepiej niż ja mógłbym.

I jeszcze jedno młody kolego. Jeśli odczuwasz nieodpartą potrzebę używania wulgaryzmów, to maskuj je trochę przez częściowe wykropkowanie. Wymają tego dobre zwyczaje tego forum, których nie ma potrzeby zmieniać. :bbb

Starszy kolego, zostaw mnie w spokoju :)

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404

Napisano 26 November 2011 - 16:20

Wyświetl postUżytkownik Paradoks dnia 26 November 2011 - 16:09 napisał

Starszy kolego, zostaw mnie w spokoju :)

Spokoju masz tutaj pod dostatkiem, ale zwróciłem Ci uwagę na regulamin forum, gdyż niektórzy użytkownicy wykazują pewną wrażliwość na stosowanie słów uważanych za wulgarne. :lol:
Poza tym, uwag administratorów i moderatorów nie należy lekceważyć, więc zalecam ostrożność.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   semi33 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 554

Napisano 26 November 2011 - 17:55

Wyświetl postUżytkownik Paradoks dnia 26 November 2011 - 16:09 napisał

nie pamiętam moich narodzin, a Ty? W solipsyzmie wszystko może fikcją. Np. odczucie czasu. Człowiek uczy się, że czas płynie na podstawie swoich doświadczeń z tego życia. Nie można udowodnić realizmu tylko dlatego, że w realności coś istnieje - błąd logiczny. Tak samo można by powiedzieć, że nie wierzy się w solipsyzm, bo się widzi, że w świecie realnym (czyli być może zmyślonym) ta filozofia jest niepopularna. Nie można zaufać nikomu.

No dobra, nie pamiętam swoich urodzin jak chyba większość. Skoro w solipsycyźmie wszystko może być fikcją to na jakiej podstawie stoi ten pogląd?
Solipsycyzm musiał mieć twórcę a ten myśłał zapewne podobnie jak ty w rezultacie setki podobnych wam ludzi wykluczają się wzajemnie.
to zasadniczo sprowadza się do jednej kwestii, gdzie świat realny staje się częścią solipsycyzmu?
Może odpowiesz w naszej głowie, no dobra ale dlaczego przedtem go tam nie było?
czyżbyś przedtem nie istniał? skoro tylko ty jesteś realny a reszta jest fikcją w mojej główce to jeszcze raz pytam gdzie jest mój początek?
Czas nie jest może i wiarygodnym źródłem informacjii o otaczającej nas rzeczywistości bo czas (gdzieś tu jet ten temat) jest względną wartiościa tylko nas, ludzi. Dla Boga (zakładamy że obydwoje wierzymy w jego istnienie) czasu nie ma bo on jest wieczny. i znowu dróga kwestia, jak stworzenie o solipsycystycznym ukierunkowaniu swojej filozofii życiowej może wytłumaczyć umiejętność istnienia bezkresnego skoro sama zaczęła kiedyś istnieć?
solipsycyzm można by udowodnić jednak obawiam się że nie na na naszej ludzkiej płaszczyźnie bo my tutaj zasadniczo mamy do czynienia z realnością co nie jest do pogodzenia z solipsycyzmem. trzeba by było "wyjść" po za ludzkie bariery i sprawdzić.
A co jeśli śpisz i masz sen? skoro i tak cały świat jest w twojwj głowie to co się w tym świecie dzieje kiedy śpisz?

Użytkownik semi33 edytował ten post 26 November 2011 - 17:57

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Paradoks 

• biały kameleon
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 81

Napisano 27 November 2011 - 00:32

Wyświetl postUżytkownik semi33 dnia 26 November 2011 - 17:55 napisał

No dobra, nie pamiętam swoich urodzin jak chyba większość. Skoro w solipsycyźmie wszystko może być fikcją to na jakiej podstawie stoi ten pogląd?

Tego poglądu nie da się uzasadnić, ani zaprzeczyć. Ale i tak może poprzewracać w głowie ;)

Solipsycyzm musiał mieć twórcę a ten myśłał zapewne podobnie jak ty w rezultacie setki podobnych wam ludzi wykluczają się wzajemnie.

To ja mogłem stworzyć świat fizyczny, "realność", wraz z jej historią. Nie wiem czy świat istniał przed moimi narodzinami. Przecież nie mogę tego stwierdzić za pomocą samej świadomości.

to zasadniczo sprowadza się do jednej kwestii, gdzie świat realny staje się częścią solipsycyzmu?
Może odpowiesz w naszej głowie, no dobra ale dlaczego przedtem go tam nie było?
czyżbyś przedtem nie istniał?

Świat realny może definiować solipsyzm, np. poprzez język, którego uczy się w świecie realnym. Jednakże i to może być fikcją.
Nie wiem o co ci dokładnie chodzi.

skoro tylko ty jesteś realny a reszta jest fikcją w mojej główce to jeszcze raz pytam gdzie jest mój początek?

W solipsyzmie może istnieć tylko jedna osoba - w tym wypadku ja albo Ty. Możesz być kreacją moich myśli.

Czas nie jest może i wiarygodnym źródłem informacjii o otaczającej nas rzeczywistości bo czas (gdzieś tu jet ten temat) jest względną wartiościa tylko nas, ludzi. Dla Boga (zakładamy że obydwoje wierzymy w jego istnienie) czasu nie ma bo on jest wieczny.

1. Nie wierzę w boga.
2. Czas zaczął się przy wielkim wybuchu.
3. Twoja wizja boga jest iście chrześcijańska, nie mająca zupełnie nic wspólnego z solipsyzmem. Germanie wierzyli w Thora, boga z młotem.

i znowu dróga kwestia, jak stworzenie o solipsycystycznym ukierunkowaniu swojej filozofii życiowej może wytłumaczyć umiejętność istnienia bezkresnego skoro sama zaczęła kiedyś istnieć?

a kto powiedział, że istnienie jest bezkresne?

solipsycyzm można by udowodnić

... właśnie starasz mi się wyjaśnić, że to durny pogląd

jednak obawiam się że nie na na naszej ludzkiej płaszczyźnie bo my tutaj zasadniczo mamy do czynienia z realnością co nie jest do pogodzenia z solipsycyzmem. trzeba by było "wyjść" po za ludzkie bariery i sprawdzić.

mówisz od rzeczy.

A co jeśli śpisz i masz sen? skoro i tak cały świat jest w twojwj głowie to co się w tym świecie dzieje kiedy śpisz?

Całe moje ciało wraz z jego fizjologią może być produktem moich myśli.
Nie wiem co się dzieje. Wszystko jest możliwe, mało co wiemy.
Mogę być istnieniem, które stworzyło sobie ciało i świat. Czymś prawie że bezosobowym, siłą twórczą.
Poza tym - "solipsyzm", nie "solipsycym".

Synchroniczność przypomina mi wybryki podświadomości podczas snu.

Jeśli zaakceptujemy solipsyzm, to "człowiek" albo dostanie status boga, który tworzy cały wszechświat, albo będzie trzeba go wsadzić w wymiary, które istnieją ponad tutejszym światem rzeczywistym. Świadomość byłaby wtedy fragmentem większego wszechświata.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   semi33 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 554

Napisano 27 November 2011 - 13:54

Wiem że nie wierzysz w Boga dlatego pisałem o założeniu takiej możliwości. Owszem, staram się udowodnić nielogiczność tego twierdzenia ale bacząc na twoją upartość postanowiłem iść twoim tokiem rozumowania. jak sam widzisz nic mądrego z tego nie wynikło. Ciekawe że ty masz problem z przyjęciem normalnego stanowiska w tej sprawie.
pomyśł czy to logiczne: ja jestem prawdziwy a świat nie?
to pytam jeszcze raz skąd się wziąłeś? gdzie TY masz swój początek?
od wieków ludzie mają jeden ustalony porządek rzeczy a ty jakąs dziwną teroią próbujesz sobie w głowce namiesazać.
szkoda
obyś odnalazł mądrość w życiu :jes

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Paradoks 

• biały kameleon
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 81

Napisano 27 November 2011 - 14:23

Wyświetl postUżytkownik semi33 dnia 27 November 2011 - 13:54 napisał

Wiem że nie wierzysz w Boga dlatego pisałem o założeniu takiej możliwości.

Ale po co? Przecież bóg w ogóle nie pasuje do solipsyzmu. Jest w pewnym stopniu niezależny od tego poglądu, ale wg tradycyjnej definicji solipsyzmu istnieje tylko świadomość solipsysty.

Owszem, staram się udowodnić nielogiczność tego twierdzenia ale bacząc na twoją upartość postanowiłem iść twoim tokiem rozumowania. jak sam widzisz nic mądrego z tego nie wynikło.

Póki co nie zdołałeś podać argumentu, który zmieniłby moje stanowisko.

Ciekawe że ty masz problem z przyjęciem normalnego stanowiska w tej sprawie.

Zależy jak definiujesz słowo "problem". Uważam, że solipsyzm jest ideą, którą powinien poznać każdy myślący człowiek. Wychodząc z założenie, że warto w ogóle edukować ludzi... ;)

pomyśł czy to logiczne: ja jestem prawdziwy a świat nie?

Ja wiem, że ja istnieję, ale ty z twojej perspektywy nie możesz tego stwierdzić. Solipsyzm dotyczy każdego. Jeśli powiem: istnieję, to nie możesz dać wiary mojemu słowu, ponieważ mogę być fikcją. To zdanie nie jest koniecznie "logiczne" w bezpośrednim znaczeniu tego słowa, ponieważ nie wypływa ono z logiki, nie jest jej konsekwencją - znajduje się ponad nią. Solipsyzmowi nie da się zaprzeczyć używając logiki.

to pytam jeszcze raz skąd się wziąłeś? gdzie TY masz swój początek?

A skąd się wziąłeś ty, jak powstała świadomość? To najtrudniejsze pytania, których nie rozwiązała jeszcze nauka. Zadając je skazujesz rozmówcę na "przegraną", która wyniki z niemożliwości wiedzy.
Tylko, że wychodząc z założenia, że żyję w iluzji, mam "fory". Nie muszę wierzyć w to, że nie żyję wiecznie, Ty musisz temu zaprzeczyć ;)

od wieków ludzie mają jeden ustalony porządek rzeczy a ty jakąs dziwną teroią próbujesz sobie w głowce namiesazać.

myślisz, że to ja wymyśliłem solipsyzm? Ten pogląd powstał wieki przez Jezusem. Taka dola filozofa - wiedza miesza w głowie. Wiedza o ludzkiej niewiedzy. Na forum philosophie-raum.de wątek o solipsyzmie ma już ponad 400 stron.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 23 December 2011 - 09:01

Wyświetl postUżytkownik Paradoks dnia 25 November 2011 - 21:05 napisał

Na chuj ludziom w ogóle filozofia?

Właśnie! :jes

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   luciu 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 223
  • Rejestracja Wed, 28 Sep 11

Napisano 23 December 2011 - 11:06

Wyświetl postUżytkownik Anette dnia 23 December 2011 - 09:01 napisał

Właśnie! :jes

Filozofia bezpośrednio nam rzeczywiście nie jest potrzebna. Jednak bez niej rozumielibyśmy świat znacznie mniej. Dzięki filozofii możemy połączyć wiele dziedzin wiedzy i wyciągać ogólne wnioski. Nauki podstawowe bez filozofii zatrzymałyby się na pewnym poziomie. Ciemnogród miałby pole do popisu. Zresztą filozofia była jedną z pierwszych z nauk, mająca początek w starożytnej Grecji.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 24 December 2011 - 09:15

"Wiem,że nic nie wiem"

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Stef 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 69
  • Rejestracja Tue, 04 Jan 11

Napisano 25 December 2011 - 16:56

Do powyższej wypowiedzi można dodać tylko to:

Myślę, więc jestem!

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Daria1984 

• Nie zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 65
  • Rejestracja Tue, 17 Jan 12

Napisano 27 January 2012 - 23:07

Taki pogląd jest typowy raczej dla ludzi wewnątrzsterownych. Mnie osobiście on jakoś nie przekonuje. Z jednego prostego powodu: na niektóre elementy środowiska zewnętrznego po prostu nie mamy wpływu.

Opcje tematu:

Strona 1 z 1