Forum Lagata.pl: Czy rodzina przeszkadza w karierze? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czy rodzina przeszkadza w karierze? Czy bycie mamą tworzy nad kobietą szklany sufit?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Szklany Sufit 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1
  • Rejestracja Thu, 24 Nov 11

Napisano 24 November 2011 - 18:25

Czy rodzina przeszkadza na drodze kariery? Czy bycie mamą buduje nad kobietą szklany sufit, który uniemożliwia jej awans na najwyższe i jednocześnie najlepiej płatne stanowiska? Jak godzicie pracę z wychowywaniem dzieci? Jakie macie sposoby, żeby sobie to nieco ułatwić? Czy spotkała Was dyskryminacja w miejscu pracy z powodu bycia mamą?
Odwiedź bloga Szklany Sufit na iwoman.pl albo zapisz się na bezpłatne e-publikacje

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 24 November 2011 - 18:28

Trochę źle postawione pytanie - nie tyle rodzina ma przeszkadzać w karierze co posiadanie dziecka.

Rodzina sama w sobie to często gęsto pomaga w robieniu kariery - vide nepotyzm.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   De facto 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 153
  • Rejestracja Sat, 05 Nov 11

Napisano 24 November 2011 - 19:04

Ale na szczęście jest możliwość dokonania wyboru. Można przecież się samorealizować leżąc przed telewizorem i czekając na przyjście zasiłku ;D

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 24 November 2011 - 19:31

Wyświetl postUżytkownik De facto dnia 24 November 2011 - 19:04 napisał

Można przecież się samorealizować leżąc przed telewizorem i czekając na przyjście zasiłku ;D

Przez pół roku, a co pózniej? :scratchchin:

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 24 November 2011 - 19:34

Wyświetl postUżytkownik Szklany Sufit dnia 24 November 2011 - 18:25 napisał

Czy rodzina przeszkadza na drodze kariery?

Tak

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Evelina 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 70
  • Rejestracja Sun, 13 Nov 11

Napisano 24 November 2011 - 22:17

TAK, tak i jeszcze raz TAK.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10318
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 24 November 2011 - 22:20

Tak - jeżeli jest to patologiczna rodzina. W pozostałych przypadkach pomaga, albo zachowuje się neutralnie.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Stefanka 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 8
  • Rejestracja Mon, 02 Jan 12

Napisano 02 January 2012 - 21:31

Prowadzę własną firmę, dużo wyjeżdżam w biznesowo i jakoś godzę rolę matki z byciem "szefowa" i robieniu kariery. Czuję się spełniona. Mam oparcie w mężu, mamie, teściach i jakoś to wszystko składam do kupy.Gdyby ich nie było...cóż istnieją przedszkola, żłobki i nianie więc pewnie też jakoś musiałabym dać rade. To kwestia chyba troszkę silnej woli

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   HaveFun 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 119
  • Rejestracja Tue, 03 Aug 10

Napisano 13 January 2012 - 14:46

Nie przeszkadzam, tu chodzi bardziej o ustalenie priorytetów, chęci pogodzenia życia zawodowego z rodzinnym, czasem kariera nie musi się kręcić ze szkodą dla rodziny.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   matis 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 50
  • Rejestracja Tue, 14 Feb 12

Napisano 23 March 2012 - 16:50

Wszystko to kwestie indywidualne i w głównej mierze zależy od nastawienia członków rodziny (głównie tej najbliższej). Najwięcej problemów mają zazwyczaj współmałżonkowie i z ich zdaniem powinniśmy się liczyć najbardziej, gdyż razem tworzymy wspólną przyszłość. W przypadku trudności na pewno pomaga rozmowa i szczere postawienie sprawy. Problemy zawsze się pojawiają i trzeba z nimi walczyć, czasami trzeba pójść na ugodę ale najlepiej dojść do konsensusu. Stanowczo odradzam poddawanie się. Kobiety w Polsce są silne, ambitne, wiedzą czego chcą, potrafią się zorganizować i wszystko poukładać tak, aby grało. Poradzimy sobie ze wszystkim, z prowadzeniem domu, z byciem szefową, z byciem mamą. Nawet rozliczania PIT 2011 nie sa dla nas straszne. Grunt to nie rezygnować z marzeń i myśleć z szerokiego punktu widzenia, a nie tylko przez pryzmat własnych potrzeb.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   jasmina 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 32
  • Rejestracja Tue, 19 May 09

Napisano 09 May 2012 - 23:45

Dokładnie, wszystko to kwestie indywidualne. Mam synka, rok i 3 miesiące, po miesiącu od porodu musiałam wrócić do pracy. Na szczęście mam elastyczne godziny pracy, teraz- wsparcie i pomoc rodziców, ale pracuję w różnych godzinach na pełen etat ( a nawet więcej), za dnia opiekuję się synkiem (plac zabaw, spacery i inne takie). Ale w pracy jestem coraz bardziej doceniana, również finansowo. Jedyny problem to to, że nie mam czasu dla siebie i na własne przyjemności. To nie jest też tak, że jest cukierkowo i różowo, bo jednak kiedy jestem z synkiem na spacerze, to często myślę o pracy, nowych projektach etc. I ta praca dyktuje mi rozkład dnia (np. muszę coś zrobić na już, na teraz, więc stoimy z młodym na środku parku i odpisuję ze smartfona na maile albo odbieram telefony służbowe). Ale jakoś to wszystko godzę, również dzięki moim rodzicom.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   przybylek77 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 120
  • Rejestracja Sun, 04 Mar 12

Napisano 13 May 2012 - 12:53

Myślę że w przypadku kobiet nawet pomaga, pojawienie się dziecka sprawia że kobiety stają się o wiele bardziej zorganizowane. Widzę to po swoich pracownicach. Te które mają dzieci pracują bardzo sprawnie, szybko nie tracąc nic na jakości. Wiadomo przy dziecku też trzeba niektóre rzeczy robić szybko ale nie można pozwolić sobie na niedoróbki. Jeśli jeszcze mają w domu męża który po przyjściu z pracy nie kładzie się na kanapie z postawą roszczeniową to jest już super sytuacja. Wiele zależy od sytuacji w której się znajdujemy, nie można uogólniać . Bo jedne koniety trafią na super szefa, wspaniałego męża a u innych jest gorzej

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   myaka 

• nadmorska diablica
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2548
  • Rejestracja Sat, 13 Aug 11

Napisano 14 May 2012 - 14:50

Wyświetl postUżytkownik przybylek77 dnia 13 May 2012 - 12:53 napisał

Myślę że w przypadku kobiet nawet pomaga, pojawienie się dziecka sprawia że kobiety stają się o wiele bardziej zorganizowane. Widzę to po swoich pracownicach. Te które mają dzieci pracują bardzo sprawnie, szybko nie tracąc nic na jakości. Wiadomo przy dziecku też trzeba niektóre rzeczy robić szybko ale nie można pozwolić sobie na niedoróbki. Jeśli jeszcze mają w domu męża który po przyjściu z pracy nie kładzie się na kanapie z postawą roszczeniową to jest już super sytuacja. Wiele zależy od sytuacji w której się znajdujemy, nie można uogólniać . Bo jedne koniety trafią na super szefa, wspaniałego męża a u innych jest gorzej

I Ty jesteś tym ,,super,, szefem? :letssin:
Zauważyłaś, że książka po kilkakrotnym przeczytaniu staje się o wiele grubsza, niż była? Jakby za każdym razem coś zostawało między kartkami: uczucia, myśli, odgłosy, zapachy... A gdy po latach zaczynamy ją kartkować, odnajdujemy w niej nas samych, młodszych, innych...

http://www.karmimypsiaki.pl/home

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   przybylek77 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 120
  • Rejestracja Sun, 04 Mar 12

Napisano 16 May 2012 - 13:05

O to trzeba by spytać moich pracowników :)
Żona inaczej prowadzi swoją firmę ja inaczej prowadzę swoją firmę, i myślę też że dużo zależy od płci szefa ;)

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   myaka 

• nadmorska diablica
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2548
  • Rejestracja Sat, 13 Aug 11

Napisano 16 May 2012 - 15:38

Wyświetl postUżytkownik przybylek77 dnia 16 May 2012 - 13:05 napisał

O to trzeba by spytać moich pracowników :) Żona inaczej prowadzi swoją firmę ja inaczej prowadzę swoją firmę, i myślę też że dużo zależy od płci szefa ;)

Oj tak, z panami duzo lepiej sie pracuje, jakoś tak zawsze po drodze :D
Zauważyłaś, że książka po kilkakrotnym przeczytaniu staje się o wiele grubsza, niż była? Jakby za każdym razem coś zostawało między kartkami: uczucia, myśli, odgłosy, zapachy... A gdy po latach zaczynamy ją kartkować, odnajdujemy w niej nas samych, młodszych, innych...

http://www.karmimypsiaki.pl/home

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   blusia 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 295
  • Rejestracja Fri, 18 May 12

Napisano 18 May 2012 - 21:47

Według mnie częściej mobilizuje.

Cytat

Czy bycie mamą buduje nad kobietą szklany sufit, który uniemożliwia jej awans na najwyższe i jednocześnie najlepiej płatne stanowiska?

Zdecydowanie nie. Chyba tylko w przypadku, kiedy ma nad sobą niezbyt myślącego szefa.

Cytat

Jak godzicie pracę z wychowywaniem dzieci?

Wszystko można, gdy się chce.

Cytat

Jakie macie sposoby, żeby sobie to nieco ułatwić?

Dobra organizacja pracy, kochający mąż, dziadkowie ;)

Cytat

Czy spotkała Was dyskryminacja w miejscu pracy z powodu bycia mamą?

Nigdy.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   currara 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1017
  • Rejestracja Tue, 04 Oct 11

Napisano 19 May 2012 - 01:13

Czy rodzina przeszkadza na drodze kariery? Czy bycie mamą buduje nad kobietą szklany sufit, który uniemożliwia jej awans na najwyższe i jednocześnie najlepiej płatne stanowiska? Jak godzicie pracę z wychowywaniem dzieci? Jakie macie sposoby, żeby sobie to nieco ułatwić? Czy spotkała Was dyskryminacja w miejscu pracy z powodu bycia mamą?

nie wiem jak rodzina ma przeszkadzac w robieniu kariery i w jaki sposob wychowywanie dzieci jest przeszkoda w robienie kariery? jak jestes dobra/y w tym co robisz to kariera robi sie sama, a jak tylko uwazasz sie za taka osobe, coz, zlej baletnicy....a szklany sufit to nie dzieki rodzinie, dzieciom, a szowinistycznej natyrze facetow :)

gallus in suo sterquilinio plurimum potest

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   blusia 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 295
  • Rejestracja Fri, 18 May 12

Napisano 19 May 2012 - 09:15

Wyświetl postUżytkownik currara dnia 19 May 2012 - 01:13 napisał

a szowinistycznej natyrze facetow :)

Czasami kobieta - szef bywa gorsza, niż tuzin facetów. Różnie to bywa.

Opcje tematu:

Strona 1 z 1