Kwiaty,które lubią cień
Napisano 14 November 2011 - 10:39
Napisano 14 November 2011 - 13:42
Rośliny, które nie lubią miejsc bezpośrednio nasłonecznionych to:
Nefrolepis wysoki-Dobrym miejscem dla tej rośliny jest okno o wystawie wschodniej.
fatsjobluszcz-Roślina ma prostą łodygę, która początkowo jest wzniesiona, a później płoży się. Osiąga ponad 1 m wysokości. Liście są lśniące, zielone, dłoniaste, 3–5-klapowe. W sprzedaży są także odmiany o biało obrzeżonych liściach.
Filodendrony-To pnącza z charakterystycznymi korzeniami powietrznymi - można je prowadzić na palikach owiniętych mchem (często korzenie powietrzne wrastają w warstwę mchu) lub pozostawić jako rośliny zwisające. Filodendrony mają lśniące, najczęściej skórzaste liście o kształcie sercowatym, strzałkowatym lub lancetowatym.
Figowiec pnący (Ficus pumila) – pnącze posiadające korzenie czepne, bardzo łatwo rozrasta się. Liście są drobne, zielone,
Figowiec wąskolistny (Ficus longifolia) to roślina o dość dużych rozmiarach (dorasta prawie do 2 m wysokości), dlatego należy przeznaczyć dla niej sporo miejsca w pokoju. Ma formę krzewu bądź małego drzewka. Liście są wąskie, długie, zwisające.
Cissus rombolistny (Cissus rhombifolia). Ten ostatni ma ciemnozielone, błyszczące liście. Można go prowadzić na podporze z palika lub traktować jako rośliną zwisającą. Pamiętajmy, że brązowienie czubków jego liści świadczy o tym, że wilgotność powietrza w pomieszczeniu jest zbyt niska (roślina ma po prostu za sucho).
Możesz poczytać o tych roślinach na necie
Użytkownik myaka edytował ten post 14 November 2011 - 13:53
http://www.karmimypsiaki.pl/home
Napisano 15 November 2011 - 07:06
Użytkownik myaka dnia 14 November 2011 - 13:42 napisał
Właściwie to o takie i takie
Przedpokoje mam zupełnie zacienione,więc tam musiałabym wyszukać jakieś kwiaty nie lubiące słońca w ogóle
Dzięki myaka za informacje
Napisano 15 November 2011 - 10:31
lisci. Tworza piekne kępy zieleni na scianie, zwiasające z mebla czy jak kto lubi. Ale należa do wiszących. Znasz je zapewnie. Nie sąś modne, Niezasłuzenie sa teraz w cieniu innych roslin.
http://www.swiatkwia...stka-id508.html
papirus, lubi wilgoc i tez jonizuje powietrze..
podobnie wszelkie paprocie
Użytkownik agar edytował ten post 15 November 2011 - 10:32
" przystań na drodze i popatrz, zapytaj o dawne ścieżki, gdzie jest droga najlepsza, idz po niej, a znajdziesz na niej wytchnienie" Jr6, 16"
https://rapidshare.c...52AA59D98803|0|
inna wersja orwella
Napisano 16 November 2011 - 10:04
Użytkownik Prince dnia 15 November 2011 - 21:25 napisał
I co to są "kwiaty domowe" ??
Ogólnie o rośliny,ale niewielkie. Nie zamierzam hodować w domu drzew.
Miałam na myśli kwiaty,które mogłabym trzymać w domu,a nie w ogrodzie.
Czy teraz jak już rozwiałam Twoje wątpliwości to możesz polecić jakieś rośliny?
Użytkownik Anette edytował ten post 16 November 2011 - 10:04
Napisano 16 November 2011 - 16:12
Użytkownik Anette dnia 16 November 2011 - 10:04 napisał
Czy teraz jak już rozwiałam Twoje wątpliwości to możesz polecić jakieś rośliny?
Z tego rozumiem, że chodzi Ci o rośliny doniczkowe, które rosną w cieniu..?
Takich jest całe mnóstwo, o ile nie mylisz cienia z ciemnością...
Napisano 20 November 2011 - 15:03
Użytkownik Prince dnia 16 November 2011 - 16:12 napisał
Takich jest całe mnóstwo, o ile nie mylisz cienia z ciemnością...
No właśnie w przedpokoju nie mam w ogóle okien,więc akurat w tym jednym miejscu mógłby być problem z kwiatami,chyba że sobie dam sztuczne

Logowanie