Forum Lagata.pl: Emerytury mundurowych - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (6 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Emerytury mundurowych

Ankieta: Emerytury mundurowych (41 użytkowników oddało głos)

Czy mundurowi powinni mieć przywileje emerytalne?

1. Tak (14 głosów [34.15%] - Zobacz)

Procent z głosów: 34.15%

2. Głosowano Nie (26 głosów [63.41%] - Zobacz)

Procent z głosów: 63.41%

3. Nie wiem (1 głosów [2.44%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.44%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825
  • Rejestracja Thu, 05 Feb 09

Napisano 01 November 2011 - 20:50

9macan5 napisał:

Cytat

Po drugie - to nie od wojskowych zależy, gdzie jeżdżą. Oni narażajążycie gdzie by nie pojechali. Spróbuj przez 25 lat żyć w koszarach albona froncie narażając życie. Będziesz mieć tak zjechaną psychikę żegłowa mała. Za to należy się wysoka emerytura i szybsza, nie sądzisz/poza tym wyobrażasz sobie 50 albo 55 albo jeszcze lepiej - 64 letniegoszeregowca z karabinem??? Owszem, kadra oficerska powinna szkolićinnych i być mózgiem wszystkich operacji tak do 50-55 roku życia aleszeregowcy powinni szybko odchodzić na emeryturę.

Narażają życie dla kasy, bo nie musza jeździć na misję tylko chcą! Dziwię się tym wszystkim, którzy dla kasy pchają się do Afganistanu, czy wcześniej do Iraku.
I za to ma być emerytura po 15 latach? To może trzeba było wstąpić do Legii Cudzoziemskiej. Tam i przygód (adrenaliny) więcej i kasa lepsza i to na koszt bogatszych Francuzów a nie Polaków.
A swoją drogą zastanów się co piszesz i jak argumentujesz. Czy żołnierz który przez całe 15 lat służby nie awansuje i jest cały czas tylko szeregowcem zasługuje po tym czasie na emeryturę?
Przecież musi być ostatnim debilem aby przez 15 lat nie awansować. Taki z pewnością nie tylko nie zasługuje na taką wczesną emeryturę, ale powinien być z wojska "wykopany", bo chyba w armii nie potrzeba idiotów, choć takimi łatwiej jest rządzić (dowodzić też?). Nic więc dziwnego że u nich "głowa mała".
Czyżbyś należał do tych biednych,zestresowanych szeregowych z małą głową i ze "zjechaną psychiką?
Ja jestem i będę przeciwny wyróżnianiu głupków, którzy nawet na awans nie potrafią zasłużyć.
I dalej pisze:

Cytat

ŻADEN rząd nie zrówna mundurowych z resztą ludzi, ponieważ doszłoby dorewolucji, a może mi napiszecie JAK wtedy by sobie taki rząd z tymporadził? W ogóle by sobie nie poradził :)

Mocny argument, ale takich którzy go używają należy jak najszybciej z wojska wykopać i to bez emerytury. Widać że w razie potraktowania mundurowych jak wszystkich innych ciężko pracujących obywateli, którzy w czasie pokoju nie raz częściej narażają swe życie niż "mundurowi bohaterowie" w tym lekarze w czasie epidemii, naukowcy czy choćby górnicy, ratownicy GOPR, WOPR a nawet zawodowi kierowcy, których co roku więcej ginie na drogach niż żołnierzy "na zagranicznych wojażach", którzy to tak mocno bronią naszego bezpieczeństwa że za zrównanie ich z pozostałymi zawodami straszysz rewoltą i może wprowadzeniem rządów Hunty? I za takie myślenie i straszenie chcesz tej wcześniejszej emerytury?
Jeśli byłoby na ten temat referendum, głosowałbym na NIE!

Użytkownik anmat1 edytował ten post 01 November 2011 - 21:11

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   semi33 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 554
  • Rejestracja Sun, 14 Aug 11

Napisano 01 November 2011 - 20:56

[quote name='9macan5' timestamp='1320157177' post='254802']
Ci " debile " mundurowi są bardziej wykształceni niż ty zapewne.
/quote]
prawidłowego słowa urzyłeś.
co nie zmienia faktu że zarabiają za dużo i za szybko.
i dla mnie to będą debile mundurowi bo jako całość nie błyszczą rozumem.

"A cwaniaczków szukaj w swoich koszarach. W najbliższej kałuży powinno kilku się taplać"-prince, ten tekst mnie rowalił :hehe: :respekt:
W TYM ŻYCIU KAŻDY MUSI JEŚĆ, STRZYC SIĘ I UMIERAĆ;
SĄ WIĘC 3 GWARANTOWANE ROBOTY: KUCHARZ, FRYZJER I GRABARZ.

Majętności bogatego to jego silny gród i w jego wyobraźni są jak mur obronny. (Przysłów 18:11)

widocznie bardzo wielu ludzi ma dzisiaj wybitnie płytką wyobraźnię...

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   9macan5 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 20
  • Rejestracja Fri, 19 Aug 11

Napisano 01 November 2011 - 21:05

anmat1 ja Cię błagam, ty czytaj posty.. może ja wam wielkimi literami napiszę bo nie rozumiecie : 25 lat. To po pierwsze a po drugie pisałem, że nie jestem wojskowym. I nie mam zamiaru być szeregowcem.. wybieram się na studia oficerskie i nie chcę iśc na emeryturkę w wieku 45 lat ale szeregowi powinni móc na nią iść. AWANSE - Można awansować ( mówię o szeregowym ) tylko w zasięgu kadry szeregowej ( do podporucznika nie włączając go w to ) później potrzebna szkoła.

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825

Napisano 01 November 2011 - 21:22

Wyświetl postUżytkownik 9macan5 dnia 01 November 2011 - 21:05 napisał

anmat1 ja Cię błagam, ty czytaj posty.. może ja wam wielkimi literami napiszę bo nie rozumiecie : 25 lat. To po pierwsze a po drugie pisałem, że nie jestem wojskowym. I nie mam zamiaru być szeregowcem.. wybieram się na studia oficerskie i nie chcę iśc na emeryturkę w wieku 45 lat ale szeregowi powinni móc na nią iść. AWANSE - Można awansować ( mówię o szeregowym ) tylko w zasięgu kadry szeregowej ( do podporucznika nie włączając go w to ) później potrzebna szkoła.

Zastanów się co piszesz. Już kapral nie jest szeregowym nie mówiąc o plutonowym, sierżancie itd. To są podoficerowie!
Ale jeśli ktoś przez cała służbę pozostaje tylko szeregowym...i boi się szkoły jak diabeł święconej wody to według Ciebie najlepsza zachętą do podnoszenia kwalifikacji jest pewność, że jak nic nie będzie robił to i tak ma zapewnioną wczesniejsza emeryturę kosztem pozostałej części społeczeństwa?
A może po ukończeniu tych studiów chciałbyś dowodzić takimi wiecznymi szeregowymi, bo łatwiej?

Powodzenia.

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   9macan5 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 20

Napisano 01 November 2011 - 21:32

przepraszam, może oczywiście awansować w granicach kadry podoficerskiej ;]

Cytat

Ale jeśli ktoś przez cała służbę pozostaje tylko szeregowym...i boi się szkoły jak diabeł święconej wody to według Ciebie najlepsza zachętą do podnoszenia kwalifikacji jest pewność, że jak nic nie będzie robił to i tak ma zapewnioną wczesniejsza emeryturę kosztem pozostałej części społeczeństwa?

szeregowi ucząc się i awansując mają lepiej, ponieważ robią mniej ( mniej fizycznie bo więcej umysłowo ) ale oni nie maja szans zostać np. podporucznikiem.. a to dlatego, że już dziś kadra oficerska to 40% wojskowych. Już niedługo dostanie się na studia oficerskie będzie graniczyło z cudem, nie mówmy więc o tym, że wojsko wyśle szeregowca na te studia. ( chociaż to może byłoby lepsze rozwiązanie... )
W każdym razie niedługo uzyskanie awansu w wojsku będzie b. trudne, ponieważ jest w planach zmniejszenie kadry oficerskiej do 10% ogółu.

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   Sarmata 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 481
  • Rejestracja Thu, 10 Feb 11

Napisano 01 November 2011 - 21:37

Po przeczytaniu kilku wypowiedzi, odeszła mi ochota na dalsze pisanie... .

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 01 November 2011 - 22:47

Szkoda...

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   baabcia 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 24
  • Rejestracja Tue, 27 Sep 11

Napisano 01 November 2011 - 23:06

groch z kapustą nie dyskusja

albo się uporządkujcie albo faktycznie szkoda czasu

chcecie coś komuś zabrać bo jesteście wściekli
czy zastanawiacie się jak powinny po nowemu wyglądać zasady 'pracy' w służbach mundurowych?

chcecie, żeby ktoś chciał być strażakiem? to trzeba mu płacić i to dużo
a jak się chce płacić mniej to trzeba mu coś obiecać - kapisko?
to się obiecuje
a niektórym się wydaje, że czym sa przywileje jak nie odroczona obietnica zapłaty?

niezadowolenia z ZUS-u tu wrzucone
albo pomysł, żeby wiek emerytalny ustalając na podstawie fazy Księżyca - wreszcie trzeba zacząć liczyć i zmieniać

nie chcemy o tym gadać przed wyborami to nie wiemy kto co w polityce szykuje i wybieramy nie wymuszając jasnej oferty

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17117
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 01 November 2011 - 23:29

Wyświetl postUżytkownik baabcia dnia 01 November 2011 - 23:06 napisał

nie chcemy o tym gadać przed wyborami to nie wiemy kto co w polityce szykuje i wybieramy nie wymuszając jasnej oferty

czesto jest tak ze wiemy, tylko nie mamy wpływu na decyzję niemyslacych mas.

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   9macan5 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 20

Napisano 01 November 2011 - 23:33

ogólnie napiszę tylko jedno zdanie odnoszące się do kolegi ze śrubokrętem w avatarze - nigdy nie dyskutuj z idiotą. najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem. ja przyznaję się, popełniłem błąd ponieważ myślałem, iż kolega jest w miarę normalny, ale okazało się że ma klapki na oczach i jest głuchy i ślepy na komentarze innych.

Przypomnę tylko to, co już napisałem - ta dyskusja niema sensu, ponieważ rząd NIGDY nie zgodzi się na zrównanie wieku emerytalnego mundurowych i reszty społeczeństwa. I dobrze, ponieważ mundurowi wykonują specyficzną i niebezpieczną pracę.

tyle z mojej strony - dziękuję ;)

Cytat

czesto jest tak ze wiemy, tylko nie mamy wpływu na decyzję niemyslacych mas.
Nie mamy wpływu na decyzje niemyślących mas, ponieważ niemyślące masy często nie maja pojęcia co się dzieje na świecie, że o polityce nie wspomnę. Tyczy się to najczęściej młodzieży.. Zachęcenie ich do głosowania jest jak złamanie prostego szyfru w kłódce. Jeśli o kimś jest na tyle głośno, że mówią o nim poza wiadomościami, jeśli wpadnie na jeden choćby pomysł, który młodzieży, bądź innej grupie wiekowej się spodoba to reszta dla tych mas niema znaczenia. A to dlatego, że ich polityka nie interesuje.. jedyne co potrafią powiedzieć, to że jest syf. i będą tak mówić za KAŻDEGO rządu.

Użytkownik 9macan5 edytował ten post 01 November 2011 - 23:40

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17117

Napisano 01 November 2011 - 23:40

Wyświetl postUżytkownik 9macan5 dnia 01 November 2011 - 23:33 napisał

rząd NIGDY nie zgodzi się na zrównanie wieku emerytalnego mundurowych i reszty społeczeństwa. I dobrze, ponieważ mundurowi wykonują specyficzną i niebezpieczną pracę.

A co z ratownikami medycznymi, ratownikami GOPR-u? niby nie mundurowi, a tez narazaja zycie...

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   9macan5 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 20

Napisano 01 November 2011 - 23:42

Wyświetl postUżytkownik magia dnia 01 November 2011 - 23:40 napisał

A co z ratownikami medycznymi, ratownikami GOPR-u? niby nie mundurowi, a tez narazaja zycie...

tak.. tutaj masz w zasadzie rację ;) w sumie ja się często zastanawiałem, dlaczego oni nie mają przywilejów :P

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17117

Napisano 01 November 2011 - 23:53

Wyświetl postUżytkownik 9macan5 dnia 01 November 2011 - 23:42 napisał

tak.. tutaj masz w zasadzie rację ;) w sumie ja się często zastanawiałem, dlaczego oni nie mają przywilejów :P

Takich zawodów jest duzo wiecej, tylko nie kazda grupa zawodowa ma jednakowa sile przebicia do walki o swoje prawa. Dodajmy lekarzy chirurgow, neurochirurgów, pracowników RTG, pielegniarki. Irytujace jest jednak to ze jak wywalczy sie takie prawa to korzysta cała grupa zawodowa. NP policjant siedzacy na komendzie od 8 do 15 nie ryzykuje utraty zycia tak jak jego koledzy z prewencji. Pielegniarka w przychodni nie pracuje tak ciezko jak jej kolezanki na naurochirurgii. Lekarz w szpitalu zakaznym rowniez bardziej ryzykuje niz jego kolega w przychodni czy domy starcow.Dlatago bylabym z stopniowaniem tych ulg nawet w grupach zawodowych w zaleznosci od faktycznej szkodliwosci wykonywanego zawodu.

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2546
  • Rejestracja Tue, 16 Dec 08

Napisano 01 November 2011 - 23:55

Nie mamy wpływu na decyzje niemyślących mas, ponieważ niemyślące masy często nie maja pojęcia co się dzieje na świecie, że o polityce nie wspomnę. Tyczy się to najczęściej młodzieży.. Zachęcenie ich do głosowania jest jak złamanie prostego szyfru w kłódce. Jeśli o kimś jest na tyle głośno, że mówią o nim poza wiadomościami, jeśli wpadnie na jeden choćby pomysł, który młodzieży, bądź innej grupie wiekowej się spodoba to reszta dla tych mas niema znaczenia. A to dlatego, że ich polityka nie interesuje.. jedyne co potrafią powiedzieć, to że jest syf. i będą tak mówić za KAŻDEGO rządu.

Głosując na Ruch Poparcia Palikota nie myślałem jak młodzi ludzie o zalegalizowaniu marihuany. Prawda jest taka, że ten postulat był motorem napędowym młodych głosujących. Po prostu to jest partia najbliższa moim poglądom (mam tu na myśli postulat w pełni świeckiego Państwa). Janusz Palikot z łatwością przedstawił plan zaoszczędzenia 133 miliardów złotych rocznie! Grunt w tym, czy można mu wierzyć, iż dokona tego o czym mówił. Ja i wielu ludzi uwierzyło mu. Kolejny problem polega na tym, że jego pomysły mogą nie przejść, ponieważ ustawy będą blokowane przez partie mające więcej posłów w Sejmie. Wyjdzie więc chyba na to, że wszystko co obiecał Palikot będzie próbował przeforsować, ale mu się nie uda. Ale ważne, że pokaże to, iż próbował. Za 4 lata ludzie już zagłosują w większości na jego ugrupowanie i będzie mógł w pełni realizować swój program wyborczy.

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   9macan5 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 20

Napisano 02 November 2011 - 00:05

Cytat

Głosując na Ruch Poparcia Palikota nie myślałem jak młodzi ludzie o zalegalizowaniu marihuany. Prawda jest taka, że ten postulat był motorem napędowym młodych głosujących. Po prostu to jest partia najbliższa moim poglądom (mam tu na myśli postulat w pełni świeckiego Państwa). Janusz Palikot z łatwością przedstawił plan zaoszczędzenia 133 miliardów złotych rocznie! Grunt w tym, czy można mu wierzyć, iż dokona tego o czym mówił. Ja i wielu ludzi uwierzyło mu. Kolejny problem polega na tym, że jego pomysły mogą nie przejść, ponieważ ustawy będą blokowane przez partie mające więcej posłów w Sejmie. Wyjdzie więc chyba na to, że wszystko co obiecał Palikot będzie próbował przeforsować, ale mu się nie uda. Ale ważne, że pokaże to, iż próbował. Za 4 lata ludzie już zagłosują w większości na jego ugrupowanie i będzie mógł w pełni realizować swój program wyborczy.

ja tylko podałem w jaki sposób można manipulować masami. Rozumiem cię ;] też w tych wyborach kibicowałem Palikotowi. W jego programie podobało mi się wszystko oprócz.. braku zainteresowania armią. :( a no i prócz zezwolenia na homoseksualizm..

Cytat

Takich zawodów jest duzo wiecej, tylko nie kazda grupa zawodowa ma jednakowa sile przebicia do walki o swoje prawa. Dodajmy lekarzy chirurgow, neurochirurgów, pracowników RTG, pielegniarki. Irytujace jest jednak to ze jak wywalczy sie takie prawa to korzysta cała grupa zawodowa. NP policjant siedzacy na komendzie od 8 do 15 nie ryzykuje utraty zycia tak jak jego koledzy z prewencji. Pielegniarka w przychodni nie pracuje tak ciezko jak jej kolezanki na naurochirurgii. Lekarz w szpitalu zakaznym rowniez bardziej ryzykuje niz jego kolega w przychodni czy domy starcow.Dlatago bylabym z stopniowaniem tych ulg nawet w grupach zawodowych w zaleznosci od faktycznej szkodliwosci wykonywanego zawodu.

Ale weź pod uwagę, jakie lekarze zarabiają pieniądze ;] policjant ma po prostu pensję głodową. żołnierz, który zalicza się w produ szeregowców / podoficerów ma także grosze ( pierwszy stopień oficerski - podporucznik ma ok. 4.300 brutto ) szeregowy ma trochę ponad 2 tysiące brutto. a ryzykuje najwięcej.. ktoś już tutaj napisał, że ta emerytura to jest jakby zadość uczynienie za tą płace :)

Co do tych na większych stołkach - już pisałem, że oni mogliby iść na emeryturę mając nawet żołnierz 55 lat a policjant nawet i 65. ;]

Użytkownik 9macan5 edytował ten post 02 November 2011 - 00:19

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 02 November 2011 - 01:37

9macan5 napisał:

nie przyszło Ci do głowy, że uczę się w kierunku pójścia do wojska?

Nie, gdyż bardziej trafne byłoby sformułowanie "wolę zostać żołnierzem". Forma, której użyłeś, sugeruje, że jesteś nim aktualnie.

9macan5 napisał:

heh ;] tak jak napisałem - jesteś za mały robaczku ty mój, ażeby zmienić To, do czego dążą rządy Polskie. ( nawet, jeśli popiera Cię 3 forumowiczów ) Tak z ciekawości spytam - jaka partię polityczną popierasz? chyba RPP bo TYLKO ta partia chce ukrócić żołnierzy.

Rządy polskie dążą do tego samego co Ty - czyli złodziejstwa. Dążenia jednak złodziei i wszelkiej maści hołoty nie są miernikiem tego, jak być powinno na świecie.
Zważ też Panie Przyszły Żołdaku Wyciągający Chciwe Łapska Po Nieswoją Własność, że chociaż Twoje taplanie się w błocie nikogo w Polsce nie zbawi, to nie podważam Twojego prawa do zarabiania na chleb moim kosztem, dopóki w tym błocie się taplasz.
Temat nie ma na celu wpływania na polski rząd i służy wywołaniu dyskusji, jak wszystkie inne tematy. Natomiast robactwem nie jest ten, kto kontestuje złodziejstwo (choćby wpływ na jego ukrócenie miał żaden), ale zgraja pasożytów żerująca na zgniłym ciele postkomunizmu, fundującego tym mendom darmową pożywkę w formie mojej krwawicy.

A co do partii w Polsce - nie popieram żadnej.

baabcia napisał:

chcecie coś komuś zabrać bo jesteście wściekli

NIE.

Ja chcę tylko, żeby mnie nie zabierać !

baabcia napisał:

czy zastanawiacie się jak powinny po nowemu wyglądać zasady 'pracy' w służbach mundurowych?

Ankieta dotyczy zasad, jakie należy wprowadzić.
Co do już ustalonych...
Jeżeli zmówi się dwóch złodziei, że jeden ukradnie Ci portfel i odda połowę drugiemu, to od tego momentu jedynym uczciwym rozwiązaniem będzie ukraść Ci portfel..?

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   czlowiek nowej ery 

• researcher and discoverer
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 165
  • Rejestracja Sun, 31 Jul 11

Napisano 02 November 2011 - 03:18

Wyświetl postUżytkownik Prince dnia 31 October 2011 - 21:59 napisał

Dołączona grafika

Pierwszy żigolak RP okazał się wielce łaskawy - postanowił ciągnąć z kieszeni podatników tylko zarobki poselskie (12 tysięcy złotych), rezygnując z jakże zasłużonej emerytury (3 tysiące), którą funduje mu wdzięczny naród, bo raczył zaliczyć Sawicką. Ten zmachany, zasłużony, 35-letni emeryt będzie do końca życia zabierał moje pieniądze, a gdy zechce pracować, to bez względu na aktualne pobory będzie nadal dostawał emeryturę, czyli moje pieniądze :grrr:
A takich jak on są tysiące !

Polska to mądry kraj :gienek

to kurwa i smiec,po co zamiesciłes tu jego zdjecie!!!

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   agar 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 952
  • Rejestracja Mon, 23 May 11

Napisano 02 November 2011 - 09:02

słuzba to 24 godziny gotowości. Chcilbyscie tak? Wiec czy to przywilej?
może za wczesne te emreytury ale uważam jak Sarmata 60-letni policjant goniący 25 latka hmmm czy strażak kiedy chodzi o sekundy na np 5 piętrze i wchodzi w grę drabina...
problemem jest chyba nadmierna biurokracja w administracji państwowej nie emerytury mundurowych do kotrych jak w dym poleca w chwilach zagrożenia, nie zależnie od pory dnia
co do przepuklny i lekarzy wychowali ludzi na tyle ze hehe maja profity i dowody wdzieczności przekraczające te emrytury mundurowych..
ogólnie system emerytalny tez się nie sprawdza. Nie ma kto wypracowywac kasy na emerytów. Nasz odprowadzane pieniadze na przyszle emerytury hehehe torche to inaczej działa

W sumie to jestem przeciwna wszelkim przywilejom a nawet systemowi emerytalnemu. Dla matek samotnych tez, dla rent socjalnych dla ...
To jest mój świat i moje kredki. spadaj mi ze swoimi mazakami

‎" przystań na drodze i popatrz, zapytaj o dawne ścieżki, gdzie jest droga najlepsza, idz po niej, a znajdziesz na niej wytchnienie" Jr6, 16"
https://rapidshare.c...52AA59D98803|0|
inna wersja orwella

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 02 November 2011 - 10:36

Wyświetl postUżytkownik czlowiek nowej ery dnia 02 November 2011 - 03:18 napisał

to xxxxx i xxxxx,po co zamiesciłes tu jego zdjecie!!!

człowieku nowej ery, teksty obelżywe i wulgarne są na naszym forum niedopuszczalne, nawet gdy dotyczą osób, które na szacunek nie zasłużyły.
Zarobiłeś 2 punkty w statusie ostrzeżeń.

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825

Napisano 02 November 2011 - 11:14

Ciekawi mnie z jakiego powodu 9macan5 chce zostać żołnierzem, co prawda nie szeregowym "od czarnej roboty" ale chce być w grupie tych którzy nimi często ( z za biurka) dowodzą.
Jeśli wojsko jest niedoceniane to po co tam się pchać? Co go tam pociąga, przygoda, chęć wyżycia się nad słabszymi (niższymi szarżą) czy możliwość postrzelania sobie do ludzi " w ramach ochrony wolności i demokracji" a może przywileje emerytalne?
Słusznie zauważono,że nie każdy wojskowy, policjant czy strażak w równym stopniu się naraża.
Jeśli np. policjant po 15 czy 25 latach służby nie może wykonywa służby "na ulicy czy szosie" to przecież może pełnić służę za biurkiem, gdzie kondycja fizyczna nie jest tak niezbędna a liczą się inne cechy, choćby doświadczenie i systematyczność. W prewencji zastąpią go młodsi. Przecież teraz w policji pracuje sporo osób na cywilnych etatach. Chociaż spotyka się "w drogówce" nawet 50- letnich policjantów , którzy lepiej się sprawdzają od swych młodszych kolegów. W armii jest podobnie. A ludzi którzy nie chcą się uczyć i podnosić swych kwalifikacji, którzy mundurówkę traktują jako łatwiejszy kawałek chleba, bądź idą tam z braku innej pracy nie warto chyba premiować przywilejami.
Na przywileje trzeba zasłużyć. Jak już wczesnej wspomniano nie tylko mundurowi chroniąc nasze życie i zapewniając bezpieczeństwo narażają się na utratę swego życia i zdrowia. I te kryteria powinny być brane pod uwagę przy ustalania listy zawodów, czy raczej stanowisk uprawniających do wcześniejszego przechodzenia na emeryturę.
Inaczej będzie tak jak w górnictwie, że najwięcej przywilejów mają ludzie którzy ani razy nawet nie zjechali pod ziemię.
I tak nasza tu dyskusja nie wpłynie na stanowisko jakie ustawodawca zajmie w tej sprawie. Może jednak mimo tego spróbujmy ułożyć listę zawodów i stanowisk które większość z nas akceptowałaby jako te na których przepracowanie określonego czasu uprawniałoby do wcześniejszego przechodzenia na emeryturę.
Myślę też że czas agentów-Tomków powinien się skończyć. Jeśli ktoś chce uwodzić panienki to niech robi to ze swojej kieszeni i na swoje konto.
A jeśli łóżkowe figle są tak wyczerpujące to większość z nas powinna już dawno być na wcześniejszej emeryturze (lub w sejmie?)

Opcje tematu:

• (6 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »