Forum Lagata.pl: Emerytury mundurowych - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (6 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Emerytury mundurowych

Ankieta: Emerytury mundurowych (41 użytkowników oddało głos)

Czy mundurowi powinni mieć przywileje emerytalne?

1. Tak (14 głosów [34.15%] - Zobacz)

Procent z głosów: 34.15%

2. Głosowano Nie (26 głosów [63.41%] - Zobacz)

Procent z głosów: 63.41%

3. Nie wiem (1 głosów [2.44%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.44%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 31 October 2011 - 21:59

Dołączona grafika

Pierwszy żigolak RP okazał się wielce łaskawy - postanowił ciągnąć z kieszeni podatników tylko zarobki poselskie (12 tysięcy złotych), rezygnując z jakże zasłużonej emerytury (3 tysiące), którą funduje mu wdzięczny naród, bo raczył zaliczyć Sawicką. Ten zmachany, zasłużony, 35-letni emeryt będzie do końca życia zabierał moje pieniądze, a gdy zechce pracować, to bez względu na aktualne pobory będzie nadal dostawał emeryturę, czyli moje pieniądze :grrr:
A takich jak on są tysiące !

Polska to mądry kraj :gienek

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Sarmata 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 481
  • Rejestracja Thu, 10 Feb 11

Napisano 31 October 2011 - 22:16

To zrób tak jak on, skończ uniwerek, dostań się do służb specjalnych, przepracuj 15 lat, i emeryturka.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 31 October 2011 - 22:19

Użytkownik Sarmata dnia 31 October 2011 - 22:16 napisał

To zrób tak jak on, skończ uniwerek, dostań się do służb specjalnych, przepracuj 15 lat, i emeryturka.

Nie interesuje mnie praca w służbach mundurowych.

I co to jest "uniwerek"..? :gienek

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Sarmata 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 481

Napisano 31 October 2011 - 22:30

Użytkownik Prince dnia 31 October 2011 - 22:19 napisał

Nie interesuje mnie praca w służbach mundurowych.

I co to jest "uniwerek"..? :gienek

W takim razie im nie zazdrość szybkiej emerytury.

A tak przepraszam, "uniwerek" to w slangu młodzieżowym, Uniwersytet, szkoła wyższa.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   semi33 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 554
  • Rejestracja Sun, 14 Aug 11

Napisano 31 October 2011 - 22:31

Kiedy czytam takie tematy to zaraz w myslach mam następujący obraz:
przenosze się ubrany jak Neo i mam pelno broni przy sobie do sejmu gdzie efektownie wchodze i ręcznie pokonuje tych wszystkich polityjków a potem pomalutku zabijam wszystkich mundurowych i tych innych zbirów CO MI KASĘ KRADNĄ!!!!!!!!!!!!!
LUUUDZIE!!!!!
to jest po prostu nie szanowanie czlowieka. ciężko pracującego czlowieka. pokazanie mu że się go ma w dupie i danie do zrozumienia że na g... jego praca bo ważniejsi są debile mundurowi

masakra :cr :cr :cr
W TYM ŻYCIU KAŻDY MUSI JEŚĆ, STRZYC SIĘ I UMIERAĆ;
SĄ WIĘC 3 GWARANTOWANE ROBOTY: KUCHARZ, FRYZJER I GRABARZ.

Majętności bogatego to jego silny gród i w jego wyobraźni są jak mur obronny. (Przysłów 18:11)

widocznie bardzo wielu ludzi ma dzisiaj wybitnie płytką wyobraźnię...

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 31 October 2011 - 22:33

Użytkownik Sarmata dnia 31 October 2011 - 22:30 napisał

W takim razie im nie zazdrość szybkiej emerytury.

A tak przepraszam, "uniwerek" to w slangu młodzieżowym, Uniwersytet, szkoła wyższa.

Ja im niczego nie zazdroszczę, tylko protestuję przeciw okradaniu mnie z moich pieniędzy, żeby oddawać je darmozjadom.

A studia chyba nie są potrzebne, żeby zostać agentem. Swoje zresztą dawno skończyłem...

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Sarmata 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 481

Napisano 31 October 2011 - 22:41

Cytat

Ja im niczego nie zazdroszczę, tylko protestuję przeciw okradaniu mnie z moich pieniędzy, żeby oddawać je darmozjadom.

Zobacz ilu mundurowych wróciło do domu w foliowych workach z Iraku i Afganistanu, ilu strażaków codziennie naraża swoje życie gasząc pożary tam gdzie jest instalacja gazowa, ilu policjantów codziennie naraża życie, byś mógł spokojnie pisać po forach... .

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17117
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 31 October 2011 - 22:42

Zeby takie 35 letni nieroby mogły cieszyć się emeryturą, rząd prawdopodobnie wydłuzy czas emerytalny pozostałym Polakom.. do 67lat, wszystko przed nami.

Cytat

Użytkownik Sarmata dnia 31 October 2011 - 21:41 napisał

Zobacz ilu mundurowych wróciło do domu w foliowych workach z Iraku i Afganistanu,

A kto im tam kazał jechać?
Chęc zysku zdominowała zdrowy rozsadek.

Użytkownik magia edytował ten post 31 October 2011 - 22:49

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 31 October 2011 - 22:47

Sarmata napisał:

Zobacz ilu mundurowych wróciło do domu w foliowych workach z Iraku i Afganistanu,

Nie wiem ilu OKUPANTÓW wróciło w foliowych workach, ale jeżeli nie wszyscy, to stanowczo za mało :tak:

Sarmata napisał:

ilu strażaków codziennie naraża swoje życie gasząc pożary tam gdzie jest instalacja gazowa, ilu policjantów codziennie naraża życie, byś mógł spokojnie pisać po forach... .

Ale założę się, że jak dostaniesz przepukliny, to nie polecisz z nią do strażaka B)
Swoją drogą to wszyscy narażają życie - CODZIENNIE.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Sarmata 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 481

Napisano 31 October 2011 - 22:54

Cytat

Nie wiem ilu OKUPANTÓW wróciło w foliowych workach, ale jeżeli nie wszyscy, to stanowczo za mało

Nie rozmawiamy o celowości wysłania wojsk na misje, które moim zdaniem są głupotą rządu.

Cytat

Swoją drogą to wszyscy narażają życie - CODZIENNIE.

Ale nie wszyscy narażają życia w Twojej obronie.

Cytat

Ale założę się, że jak dostaniesz przepukliny, to nie polecisz z nią do strażaka

Nie rozumiem?

Jestem natomiast za tym by w mundurówce oddzielić tych co działają na pierwszej linii, od tych siedzących za biurkiem-sztabowców. Policjantom patrolującym ulice, strażakom z zastępów szturmowych, żołnierzom liniowym zostawić te 15 lat, reszta tak jak inni 65.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 31 October 2011 - 23:11

Sarmata napisał:

Nie rozmawiamy o celowości wysłania wojsk na misje, które moim zdaniem są głupotą rządu.

Wyjazdy na okupacje były dobrowolne.
I jak się mają te foliowe worki do zabierania mi kasy..?

Sarmata napisał:

Ale nie wszyscy narażają życia w Twojej obronie.

Mundurowi też nie narażają życia w mojej obronie. Robią to dla pieniędzy, podobnie jak wiele innych, równie pożytecznych grup zawodowych, które narażają swoje życie w pracy. Zresztą nie mam nic przeciwko, żeby dawać im moje pieniądze, kiedy narażają to życie. Wszak składam się na ich pensję państwową. Ale emerytura ??

Sarmata napisał:

Nie rozumiem?

Strażak gasi pożary, chirurg łata człowieka. Potrzebne są obie grupy, więc dlaczego chcesz mnie okradać, żeby oddawać pieniądze tym pierwszym, gdy już przestają pracować..?

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Sarmata 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 481

Napisano 31 October 2011 - 23:25

Cytat

Wyjazdy na okupacje były dobrowolne.

Rzekomo wyjazdy były dobrowolne, ale jak jakiś żołnierz nie chciał jechać to się mógł pożegnać z karierą.

Cytat

I jak się mają te foliowe worki do zabierania mi kasy..?

Pojechali, byś ty nie musiał jechać.

Cytat

Strażak gasi pożary, chirurg łata człowieka. Potrzebne są obie grupy, więc dlaczego chcesz mnie okradać, żeby oddawać pieniądze tym pierwszym, gdy już przestają pracować..?

Mundurowi więcej zrobią przez te 15 lat, niż lekarz przez 30.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 31 October 2011 - 23:47

Sarmata napisał:

Pojechali, byś ty nie musiał jechać.

Byłoby to chwalebne, jednak nie posądzam ich o taki altruizm. Na okupację pojechali dla kasy, a sama okupacja nie była Polsce potrzebna, więc również mój wyjazd.

Poza tym chyba nie bardzo rozumiesz ideę emerytury. W założeniach ma być zwrotem pieniędzy oddawanych byłemu pracownikowi, gdy z uwagi na wiek nie jest zdolny do pracy. Emerytura nie jest zapłatą za pracę !

Sarmata napisał:

Rzekomo wyjazdy były dobrowolne, ale jak jakiś żołnierz nie chciał jechać to się mógł pożegnać z karierą.

Czyli jednak kariera..? A wyżej twierdziłeś... że robili to dla mnie :cr

Sarmata napisał:

Mundurowi więcej zrobią przez te 15 lat, niż lekarz przez 30.

Jakie są jednostki "zrobienia"..? :bbb

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Sarmata 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 481

Napisano 31 October 2011 - 23:59

Cytat

Byłoby to chwalebne, jednak nie posądzam ich o taki altruizm. Na okupację pojechali dla kasy, a sama okupacja nie była Polsce potrzebna, więc również mój wyjazd.

Byłeś w wojsku?

Cytat

Poza tym chyba nie bardzo rozumiesz ideę emerytury. W założeniach ma być zwrotem pieniędzy oddawanych byłemu pracownikowi, gdy z uwagi na wiek nie jest zdolny do pracy. Emerytura nie jest zapłatą za pracę !

Wyobraź sobie 64 letniego strażaka, który gasi pożar twojego domu, śmiga po dachu, lub wydobywa twoją rodzinę ze zgniecionych samochodów, wyobraź sobie 64 letniego policjanta, który goni po ulicach mordercę, który przed chwilą wbił ci nóż w plecy za 50 gr, wyobraź sobie 64 letnich żołnierzy, którzy mają chronić Twoją rodzinę, nie ważne przed czym, powodzą, wojną, promieniowaniem radioaktywnym, zagrożeniem chemicznym... . Nie dadzą rady.
Zrozum, te zawody są specyficzne.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 31 October 2011 - 23:59

Cytat

Mundurowi też nie narażają życia w mojej obronie. Robią to dla pieniędzy, podobnie jak wiele innych, równie pożytecznych grup zawodowych, które narażają swoje życie w pracy. Zresztą nie mam nic przeciwko, żeby dawać im moje pieniądze, kiedy narażają to życie. Wszak składam się na ich pensję państwową. Ale emerytura ??

Poczekaj,aż sam bedziesz emerytem, wtedy inni złożą sie na Twoją egzystencje. Chyba,że nie dożyjesz, nieboraku :cry
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :mruga

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 01 November 2011 - 00:28

Sarmata napisał:

Byłeś w wojsku?

Brak związku z tematem.

Sarmata napisał:

Wyobraź sobie 64 letniego strażaka, który gasi pożar twojego domu, śmiga po dachu, lub wydobywa twoją rodzinę ze zgniecionych samochodów, wyobraź sobie 64 letniego policjanta, który goni po ulicach mordercę, który przed chwilą wbił ci nóż w plecy za 50 gr, wyobraź sobie 64 letnich żołnierzy, którzy mają chronić Twoją rodzinę, nie ważne przed czym, powodzą, wojną, promieniowaniem radioaktywnym, zagrożeniem chemicznym... . Nie dadzą rady.
Zrozum, te zawody są specyficzne.

Każdy zawód ma swoją specyfikę. Co z tego..? Specyfika żadnego zawodu nie uprawnia, żeby okradać mnie z moich pieniędzy. Jeżeli policjant traci siły do ścigania morderców, to niech go przeniosą do biura.
W pracy płaci się za usługi a nie za zasługi, dlatego społeczeństwo składa się na pensje państwowe (np. dla policjantów). Na swoją emeryturę pracownik sam niech odkłada.

t.oskar napisał:

Poczekaj,aż sam bedziesz emerytem, wtedy inni złożą sie na Twoją egzystencje.

Kompletnie nie rozumiesz systemu i założeń ekonomicznych. Na swoją emeryturę odkładam ja sam - pracując.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Sarmata 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 481

Napisano 01 November 2011 - 00:53

Cytat

Brak związku z tematem.

Pytam, bo widzę, że nie masz pojęcia co znaczy rozkaz w wojsku.

Cytat

Każdy zawód ma swoją specyfikę. Co z tego..? Specyfika żadnego zawodu nie uprawnia, żeby okradać mnie z moich pieniędzy. Jeżeli policjant traci siły do ścigania morderców, to niech go przeniosą do biura.
W pracy płaci się za usługi a nie za zasługi, dlatego społeczeństwo składa się na pensje państwowe (np. dla policjantów). Na swoją emeryturę pracownik sam niech odkłada.

Twoja kasa idzie również na posłów i senatorów, którzy walczą by dwie kadencje jako senator czy poseł uprawniały ich do emerytur(jeżeli jeszcze tego nie uchwalili)... .

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2546
  • Rejestracja Tue, 16 Dec 08

Napisano 01 November 2011 - 12:30

Nie powinno być żadnych przywilejów i każdy powinien być traktowany równo. W rekompensacie mundurowi powinni zarabiać dwa razy więcej i nie musi być ktoś taki żołnierzem czy policjantem do 65 roku życia. Jak czuje, że już nie daje rady w tym zawodzie to może się zwolnić i poszukać innej pracy. Ewentualnie wojsko czy policja może pomóc szukać dla takiego delikwenta innej roboty. Wszędzie powinno się pracować na umowę o pracę. W wojsku i policji również. Bez wyjątków.

Użytkownik S.B. edytował ten post 01 November 2011 - 12:31

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 01 November 2011 - 12:44

Sarmata napisał:

Pytam, bo widzę, że nie masz pojęcia co znaczy rozkaz w wojsku.

O rozkazach nie pisałem w ogóle.

Sarmata napisał:

Twoja kasa idzie również na posłów i senatorów, którzy walczą by dwie kadencje jako senator czy poseł uprawniały ich do emerytur(jeżeli jeszcze tego nie uchwalili)... .

Więc moja kasa idzie na pensję poselską.
Jeżeli uchwalą jakieś przedwczesne emerytury dla posłów, to będę też protestował :tak:

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   sezamka 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 40
  • Rejestracja Sat, 26 Sep 09

Napisano 01 November 2011 - 14:06

Wiele ulg już zlikwidowali i moim zdaniem nie powinno być wyjątków dla Mundurowych.
Oni korzystają z różnych dodatkowych preferencjii i na tym koniec.
Emeryt-Rencista ma około 1400zł renciny i musi to wszystko poukładać w klocki bo innego
obliczania przez ZUS nie ma.Swoją drogą Zakłady musiały zlikwidować dokumenty po ustawie zrobionej po 1980 roku i
bądż mądry,jak nie masz Zarobków,na które ZUS niby czeka..

Opcje tematu:

• (6 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »