Forum Lagata.pl: Narzekam na to, że mam tani aparat... - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Narzekam na to, że mam tani aparat... [czy budżet ma wpływ na wielkość artysty fotografika]

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Zdrowa Marchewka 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 55
  • Rejestracja Mon, 24 Dec 07

Napisano 23 October 2011 - 21:18

Narzekam na to, że mam tani aparat, jedną z tańszych lustrzanek, a chciałbym jako osoba fotografująca mieć większy budżet.

Często słysze odpowiedź:

Cytat

To nie ma znaczenia jaki masz aparat, czy drogi, czy tani bo wszystko przecież zależy od umiejętności fotografika.

Czy moi znajomi mają rację? Czy wielkość portfela fotografika ma wpływ na to, czy dalej on zajdzie?

Użytkownik Zdrowa Marchewka edytował ten post 23 October 2011 - 21:19

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Darecki 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 3
  • Rejestracja Sun, 13 Nov 11

Napisano 13 November 2011 - 20:29

Wyświetl postUżytkownik Zdrowa Marchewka dnia 23 October 2011 - 21:18 napisał

Czy wielkość portfela fotografika ma wpływ na to, czy dalej on zajdzie?

Oczywiście, że wielkość portfela nie ma wpływu na to jakim jesteś fotografem.
Jak wszyscy pewnie wiedzą nie jest ważny sprzęt ale właśnie fotograf.
Nawet najlepszym i najdroższym aparatem za kilkanaście tyś zł nie zrobisz dobrego zdjęcia jeśli nie masz do tego tzw smykałki.
Mam nawet taki przykład. W szkole w której sie uczyłem był taki gość który kupił sobie jakiś wypasiony aparat i wachlarz obiektywów bo chciał być wielkim Fotografem. Jednak jegoz zdjęcia były tak banalne, że wyglądały niekiedy jakby zrobił je jakiś laik zwykłą cyfrówka albo i nawet telefonem.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17113
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 13 November 2011 - 21:14

Wyświetl postUżytkownik Zdrowa Marchewka dnia 23 October 2011 - 21:18 napisał

Narzekam na to, że mam tani aparat, jedną z tańszych lustrzanek, a chciałbym jako osoba fotografująca mieć większy budżet.
Czy moi znajomi mają rację? Czy wielkość portfela fotografika ma wpływ na to, czy dalej on zajdzie?

Mają rację im lepszy sprzet, tym efekty pracy bardziej zadowalajace, chociaż oprócz aparatu ważny jest talent fotografa. Z tego co pamietam Ty go posiadasz więc dlaczego nie skorzystasz z unijnego dofinansowania na własną działalnosć? Warto zainwestowac w siebie tym bardziej, że masz duze predyspozycje do pracy w tym zawodzie.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Kasiaa 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 18
  • Rejestracja Sat, 19 Nov 11

Napisano 20 November 2011 - 23:44

W fotografii najważniejsza jest kompozycja i tutaj najważniejszy jest fotografujący. To on odpowiada za dane ujęcie i żaden aparat za niego tego nie zrobi. Sam aparat (w tym przypadku również obiektywy do lustrzanki) odpowiada za techniczne wykonanie zdjęcia - o lepszą jakość.
Za rozdzielczość, winietowanie, aberracje chromatyczną, odblaski itp. itd. odpowiada sprzęt. Im więcej wydamy, tym technicznie zdjęcia będą lepsze.

Zdrowa Marchewka : tak z babskiej ciekawości zapytam, jaki masz aparat ? ;)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Sarmata 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 481
  • Rejestracja Thu, 10 Feb 11

Napisano 21 November 2011 - 00:32

Wyświetl postUżytkownik Kasiaa dnia 20 November 2011 - 23:44 napisał

W fotografii najważniejsza jest kompozycja i tutaj najważniejszy jest fotografujący. To on odpowiada za dane ujęcie i żaden aparat za niego tego nie zrobi. Sam aparat (w tym przypadku również obiektywy do lustrzanki) odpowiada za techniczne wykonanie zdjęcia - o lepszą jakość.
Za rozdzielczość, winietowanie, aberracje chromatyczną, odblaski itp. itd. odpowiada sprzęt. Im więcej wydamy, tym technicznie zdjęcia będą lepsze.

Zdrowa Marchewka : tak z babskiej ciekawości zapytam, jaki masz aparat ? ;)

Chyba dobry, bo jeżeli się nie mylę, Marchewka był laureatem konkursu Kadr Historii.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Evelina 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 70
  • Rejestracja Sun, 13 Nov 11

Napisano 21 November 2011 - 12:41

Marchewka, ja od kilku dni przeglądam galerie fotografów, tzw zawodowców:

fotografia ślubna
też głownie ślubne
tu jeszcze jedne

i jeszcze z setkę adresów mogłabym podać, bo kiedy szuka się fotografa tak właśnie się robi. ALE. Natknęłam się na albumy studentów, amatorów - ludzi, którzy cykają, bo lubią (picasa itp ) Większość z nich nie ma super sprzętu, właśnie ze względu na cenę, a mimo to zdjęcia ma niejednokrotnie lepsze, niż ci tak zwani zawodowcy. Nie powiem, że sprzęt jest całkiem bez znaczenia, ale myślę, że nawet lepiej jest zaczynać z czymś słabszym, tak, żeby mieć dodatkową mobilizację do kombinowania, szukania jeszcze lepszego ujęcia itd.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   rados85 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 3
  • Rejestracja Thu, 15 Mar 12

Napisano 21 March 2012 - 16:10

I ja uważam, że najistotniejsze są umiejętności i wyobraźnia fotografa. Niektóre osoby mając aparaty kompaktowe potrafią pstryknąć piękne zdjęcia. Tak uchwycą moment, światło i to coś, że zdjęcie zachwyca. Zapewne dobry aparat sprawia, że zdjęcie jest bardziej czyste, pozbawione szumów i doświetlone. Ale nic nie zastąpi człowieka i jego zdolności do chwytania wyjątkowych momentów.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Rabiosa 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2
  • Rejestracja Mon, 19 Mar 12

Napisano 30 April 2012 - 10:34

ja też myślę, że najpierw umiejętności fotografa a później sprzęt się liczy, jako przykład można podać profesjonalną sesję zrobioną nokią n8: http://www.fotopolis...obiona-nokia-n8, dowód na to, że ładne zdjęcia można zrobić prawie wszystkim ;) ale co do sprzętu myślę, że obecnie na rynku jest tyle propozycji, że można znaleźć w rozsądnej cenie naprawdę dobre aparaty. ja mogę od siebie polecić bezlusterkowce Panasonica, niby nie to samo co lustrzanki, a zdjęcia wychodzą dobre :)

Opcje tematu:

Strona 1 z 1