Forum Lagata.pl: Błędne oprogramowanie. - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Błędne oprogramowanie. Błędy przy kopiowaniu i wklejaniu do odpowiedzi....

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825
  • Rejestracja Thu, 05 Feb 09

Napisano 19 October 2011 - 11:14

Witam.
Zauważyłem,że jeśli przy odpowiedzi skopiuję czyjąś wypowiedź i wkleję ją jako cytat to widać różnicę miedzy "oryginałem" a tekstem który został skopiowany i wklejony.
Rożnica polega na tym że w skopiowanym tekście często znikają spacje miedzy poszczególnymi wyrazami co wygląda jakby ich autor napisał je niechlujnie lub z błędem. Poza tym stają się mniej zrozumiałe, a początkujący forumowicz może odnieść wrażenie że cytujący jego wypowiedź robi to złośliwie.
Czy informatycy Lagata nie nie są w stanie tego poprawić?
A może ja się tylko czepiam bo inni tez to zauważyli, ale im to nie przeszkadza?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 19 October 2011 - 13:09

Wyświetl postUżytkownik anmat1 dnia 19 October 2011 - 11:14 napisał

Witam.
Zauważyłem,że jeśli przy odpowiedzi skopiuję czyjąś wypowiedź i wkleję ją jako cytat to widać różnicę miedzy "oryginałem" a tekstem który został skopiowany i wklejony.
Rożnica polega na tym że w skopiowanym tekście często znikają spacje miedzy poszczególnymi wyrazami co wygląda jakby ich autor napisał je niechlujnie lub z błędem. Poza tym stają się mniej zrozumiałe, a początkujący forumowicz może odnieść wrażenie że cytujący jego wypowiedź robi to złośliwie.
A może ja się tylko czepiam bo inni tez to zauważyli, ale im to nie przeszkadza?

Problem ten, polegający na zmianie struktury tekstu w wyniku kopiowania i wstawiania, prawie na pewno nie ma nic wspólnego z oprogramowaniem Lagaty. Również zauważyłem ten efekt, gdy korzystałem z przeglądarki Opera i tylko tam. Nie widzę natomiast takich trudności w przypadku Firefoxa czy I.E. Myślę, że niektóre przeglądarki mogą wykazywać drobne błędy we współpracy ze skryptem programowym Lagaty.
Dla uniknięcia tego problemu, proponuję korzystanie z opcji "cytuj" oraz usuwanie zbędnej części tekstu.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 19 October 2011 - 14:47

Wyświetl postUżytkownik anmat1 dnia 19 October 2011 - 11:14 napisał

Witam.

Po pierwsze Lagata nie ma informatyków.
A po drugie masz rację - Twoje oprogramowanie jest błędne. Czy Twoi informatycy nie mogą tego poprawić :?: :gienek

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825

Napisano 19 October 2011 - 22:09

Wyświetl postUżytkownik makron dnia 19 October 2011 - 13:09 napisał

Problem ten, polegający na zmianie struktury tekstu w wyniku kopiowania i wstawiania, prawie na pewno nie ma nic wspólnego z oprogramowaniem Lagaty. Również zauważyłem ten efekt, gdy korzystałem z przeglądarki Opera i tylko tam. Nie widzę natomiast takich trudności w przypadku Firefoxa czy I.E. Myślę, że niektóre przeglądarki mogą wykazywać drobne błędy we współpracy ze skryptem programowym Lagaty.
Dla uniknięcia tego problemu, proponuję korzystanie z opcji "cytuj" oraz usuwanie zbędnej części tekstu.

Niestety właśnie korzystam z Firefox'a i na nim występuje to zjawisko.
No cóż będę się nad tym dalej męczył, ale dziękuję za poważna odpowiedź na która nie stać było Prince.
Sądziłem że jednak Lagata jest "obsługiwana" przez informatyków i nie przypuszczałem że tu oprogramowanie jak i inne skrypty (jak wynika z odpowiedzi Prince) piszą sami użytkownicy.
Mylić się jest ludzką rzeczą.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 19 October 2011 - 22:14

Wyświetl postUżytkownik anmat1 dnia 19 October 2011 - 22:09 napisał

Sądziłem że jednak Lagata jest "obsługiwana" przez informatyków i nie przypuszczałem że tu oprogramowanie jak i inne skrypty (jak wynika z odpowiedzi Prince) piszą sami użytkownicy.

Grunt to rozumieć pojęcia :hehe:
Skrypty nie są pisane pod konkretne fora tylko są komercyjnym oprogramowaniem nabywanym przez właściciela w całości.
Masz pytanie do tych "programistów lagaty"..?
To proszę:
http://www.invisionp...any/contact.php

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404

Napisano 19 October 2011 - 22:40

Wyświetl postUżytkownik anmat1 dnia 19 October 2011 - 22:09 napisał

Mylić się jest ludzką rzeczą.

Anmat, wyjaśnialiśmy już sobie jakiś czas temu, że Lagata korzysta z komercyjnego oprogramowania, podobnie jak inne fora:

Wyświetl postUżytkownik makron dnia 23 July 2011 - 19:26 napisał

Istnieje po prostu komercyjne oprogramowanie do montowania z niego forów internetowych. Prawdopodobnie wszystkie znane i nieznane mi fora korzystają z takich programów, które się zwyczajnie kupuje, płacąc za licencję. :)

Z tego właśnie powodu Prince nie powtarzał tej informacji odpowiadając Ci za pierwszym razem.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825

Napisano 20 October 2011 - 08:57

Wyświetl postUżytkownik makron dnia 19 October 2011 - 22:40 napisał

Anmat, wyjaśnialiśmy już sobie jakiś czas temu, że Lagata korzysta z komercyjnego oprogramowania, podobnie jak inne fora:

Z tego właśnie powodu Prince nie powtarzał tej informacji odpowiadając Ci za pierwszym razem.

Bywam i na innych forach ale na nich nie zauważyłem podobnego "zjawiska". Widocznie tamte fora wybrały inne oprogramowanie lub przy zakupie ,po zauważeniu błędów
zażądały korekty i ta została zrobiona. Za to na innym forum spotkałem inną nieprawidłowość, zmianę polskich liter na znaki graficzne. Widocznie w tamtym oprogramowaniu nie uwzględniono kodowania UTF-8, które obecnie poza windą najczęściej jest stosowane. Być może jakieś drobne przeoczeni jest i na Lagata.
A odpowiedź Prince jak zwykle była grzeczna i taktowna.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404

Napisano 20 October 2011 - 10:18

Wyświetl postUżytkownik anmat1 dnia 20 October 2011 - 08:57 napisał

Bywam i na innych forach ale na nich nie zauważyłem podobnego "zjawiska". Widocznie tamte fora wybrały inne oprogramowanie lub przy zakupie ,po zauważeniu błędów
zażądały korekty i ta została zrobiona. Za to na innym forum spotkałem inną nieprawidłowość, zmianę polskich liter na znaki graficzne. Widocznie w tamtym oprogramowaniu nie uwzględniono kodowania UTF-8, które obecnie poza windą najczęściej jest stosowane. Być może jakieś drobne przeoczeni jest i na Lagata.

Ale w skrypcie Lagaty nie stosuje się kodowania UTF-8, tylko ISO-8859-2. Nie jestem informatykiem i nie będę się tu wymądrzał, ale u nas (w Polsce) jest to najbardziej zalecany typ kodowania znaków, także wg zaleceń Polskiego Komitetu Normalizacyjnego.
Nie przypuszczam jednak, aby to właśnie było powodem Twoich problemów. Może raczej ustawienia JavaScript w przeglądarce.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 21 October 2011 - 00:53

Wyświetl postUżytkownik anmat1 dnia 20 October 2011 - 08:57 napisał

Forma pierwszej odpowiedzi adekwatna do formy pytania.
Skoro z góry przyjąłeś, że problemy leżą po stronie lagaty i obarczyłeś winą "informatyków lagaty", to ja obarczyłem nią Twoich.
Odpowiedź druga - merytoryczna, wyważona, na temat. Podałem Ci nawet kontakt do autorów skryptu.

Opcje tematu:

Strona 1 z 1