'Matura to bzdura' - czyli śmiac sie czy płakać nad poziomem intelektualnym polskich uczniów i studentów.
Czy tworzenie takich programów uważacie za dobry pomysł?
Strona 1 z 1
Matura to bzdura?
Napisano 11 September 2011 - 23:51
Być może rzeczywiście matura to bzdura, ale z pewnością nie przekonuje mnie o tym ten video-clip.
Napisano 12 September 2011 - 22:47
Uważam, że to bardzo dobry pomysł. W zabawny sposób uświadamia nam, że niektore arkana nauki wyniesione ze szkoły po prostu nam umykają. Coś na zasadzie nie używane- to nie potrzebne. Program zarazem sprawdza nasze "siły"
dając nam do zrozumienia z czego należało by się podciągnąć
A przy tym wyśmienita zabawa. Co do poziomu intelektualnego polskich uczniów i studentów..... chyba nie jest tak źle. Poziom nauczania w Polsce jest o wiele wyższy niż USA czy Wielkiej Brytanii. U nas nikt nie wybiera sobie dowolnego przedmiotu "Jak uszyć sobie plecak". My mamy wyższe aspiracje. W programie celowo wykorzystano jak najbardziej.... wpadkowe odpowiedzi....
Napisano 13 September 2011 - 00:23
Maneta napisała:
Do podciągania jest jak widać - sporo i jest to na swój sposób zabawne, a w inny sposób - żałosne.
Chcę tylko zwrócić uwagę, że ta zabawnie brakująca wiedza, w większości przypadków nie jest efektem ulotności nauk szkolnych, ale żenującego braku wiadomości dotyczących bieżącego życia i świata wokół nas.
Celowość zdawania matury uważam za dyskusyjną i skłonny jestem uznać ją za bzdurę, ale ten program nie jest dla mnie żadnym argumentem na rzecz jej zniesienia.
Cytat
Uważam, że to bardzo dobry pomysł. W zabawny sposób uświadamia nam, że niektore arkana nauki wyniesione ze szkoły po prostu nam umykają. Coś na zasadzie nie używane- to nie potrzebne. Program zarazem sprawdza nasze "siły"
dając nam do zrozumienia z czego należało by się podciągnąć
A przy tym wyśmienita zabawa.
Do podciągania jest jak widać - sporo i jest to na swój sposób zabawne, a w inny sposób - żałosne.
Chcę tylko zwrócić uwagę, że ta zabawnie brakująca wiedza, w większości przypadków nie jest efektem ulotności nauk szkolnych, ale żenującego braku wiadomości dotyczących bieżącego życia i świata wokół nas.
Celowość zdawania matury uważam za dyskusyjną i skłonny jestem uznać ją za bzdurę, ale ten program nie jest dla mnie żadnym argumentem na rzecz jej zniesienia.
Napisano 01 October 2011 - 12:51
fajny jest ten program
moim zdanie żródłem niewiedzy jest częst to, że w szkole jest za dużo przedmiotów, za dużo materiału, dużo rzeczy do wkuwania na pamięć, więc później szybko się zapomina
był jeden moment, gdy chciało mi się płakać, nie śmiać-gdy na pytanie kto jest prezydentem kobieta odpowiedziała, że prezydentem jest Lech Kaczyński(a on już wtedy nieżył)to nie brak wiedzy, a totalna ignorancja, jak można nie wiedzieć, zapomnieć o katastrofie smoleńskiej
moim zdanie żródłem niewiedzy jest częst to, że w szkole jest za dużo przedmiotów, za dużo materiału, dużo rzeczy do wkuwania na pamięć, więc później szybko się zapomina
był jeden moment, gdy chciało mi się płakać, nie śmiać-gdy na pytanie kto jest prezydentem kobieta odpowiedziała, że prezydentem jest Lech Kaczyński(a on już wtedy nieżył)to nie brak wiedzy, a totalna ignorancja, jak można nie wiedzieć, zapomnieć o katastrofie smoleńskiej
Napisano 05 May 2012 - 13:26
A ja lubię się pośmiać czasem z ludzkiej głupoty. Zresztą nie ma co obwiniać młodych. Często jest tak, że poziom w szkołach jest tak niski, że szukałam bym przyczyn w nauczycielach i samorządach a nie samych uczniach. Wiadomo, że są tacy, którzy uczą się sami z siebie, dla siebie bądź dla rodziców. Ale jednak mobilizacja od strony nauczyciela jest często niezbędna. I to jak sam nauczyciel się przykłada do przekazania wiedzy. Wiem po swoich szkołach, że bywa z nimi różnie.
Objąć Cię chcę
Nieważny cały świat
niech walc nam gra i gra
na zawsze już
O krok tak blisko jesteś przy mnie tuż
O krok sens życia jest tu...
Nieważny cały świat
niech walc nam gra i gra
na zawsze już
O krok tak blisko jesteś przy mnie tuż
O krok sens życia jest tu...
Napisano 05 May 2012 - 17:49
Matura to bzdura. Uczniowie mają nabywać wiedzę, która nie przyda im się w przyszłym życiu. Nic dziwnego,że kilka miesięcy/lat po maturze gówno się pamięta.
Metody nauczania są beznadziejne, system oświaty przestarzały. Dziś liczy się umiejętność korzystania z wiedzy, baz internetowych, bibliotecznych, a nie sama sucha wiedza do wkucia.
Inteligencję się zaniedbuje w naszych polskich szkołach.
Metody nauczania są beznadziejne, system oświaty przestarzały. Dziś liczy się umiejętność korzystania z wiedzy, baz internetowych, bibliotecznych, a nie sama sucha wiedza do wkucia.
Inteligencję się zaniedbuje w naszych polskich szkołach.
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Logowanie