Forum Lagata.pl: Matura to bzdura? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Matura to bzdura?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17107
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 11 September 2011 - 22:14

'Matura to bzdura' - czyli śmiac sie czy płakać nad poziomem intelektualnym polskich uczniów i studentów.

Czy tworzenie takich programów uważacie za dobry pomysł?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 11 September 2011 - 23:51

Być może rzeczywiście matura to bzdura, ale z pewnością nie przekonuje mnie o tym ten video-clip. :bbb

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   maneta 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 3456
  • Rejestracja Sun, 21 Mar 10

Napisano 12 September 2011 - 22:47

Uważam, że to bardzo dobry pomysł. W zabawny sposób uświadamia nam, że niektore arkana nauki wyniesione ze szkoły po prostu nam umykają. Coś na zasadzie nie używane- to nie potrzebne. Program zarazem sprawdza nasze "siły" :mruga dając nam do zrozumienia z czego należało by się podciągnąć :D A przy tym wyśmienita zabawa. Co do poziomu intelektualnego polskich uczniów i studentów..... chyba nie jest tak źle. Poziom nauczania w Polsce jest o wiele wyższy niż USA czy Wielkiej Brytanii. U nas nikt nie wybiera sobie dowolnego przedmiotu "Jak uszyć sobie plecak". My mamy wyższe aspiracje. W programie celowo wykorzystano jak najbardziej.... wpadkowe odpowiedzi.... :alexis:

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 13 September 2011 - 00:23

Maneta napisała:

Cytat

Uważam, że to bardzo dobry pomysł. W zabawny sposób uświadamia nam, że niektore arkana nauki wyniesione ze szkoły po prostu nam umykają. Coś na zasadzie nie używane- to nie potrzebne. Program zarazem sprawdza nasze "siły" :mruga dając nam do zrozumienia z czego należało by się podciągnąć :D A przy tym wyśmienita zabawa.

Do podciągania jest jak widać - sporo i jest to na swój sposób zabawne, a w inny sposób - żałosne. ;))
Chcę tylko zwrócić uwagę, że ta zabawnie brakująca wiedza, w większości przypadków nie jest efektem ulotności nauk szkolnych, ale żenującego braku wiadomości dotyczących bieżącego życia i świata wokół nas.
Celowość zdawania matury uważam za dyskusyjną i skłonny jestem uznać ją za bzdurę, ale ten program nie jest dla mnie żadnym argumentem na rzecz jej zniesienia.B)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   nika93 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 28
  • Rejestracja Fri, 30 Sep 11

Napisano 01 October 2011 - 12:51

fajny jest ten program
moim zdanie żródłem niewiedzy jest częst to, że w szkole jest za dużo przedmiotów, za dużo materiału, dużo rzeczy do wkuwania na pamięć, więc później szybko się zapomina
był jeden moment, gdy chciało mi się płakać, nie śmiać-gdy na pytanie kto jest prezydentem kobieta odpowiedziała, że prezydentem jest Lech Kaczyński(a on już wtedy nieżył)to nie brak wiedzy, a totalna ignorancja, jak można nie wiedzieć, zapomnieć o katastrofie smoleńskiej

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   persik06 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 13
  • Rejestracja Sun, 08 Jan 12

Napisano 08 January 2012 - 10:36

Nie lubię tego programu bo jest nudny :D

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Danuta160 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 11
  • Rejestracja Fri, 06 Jan 12

Napisano 05 May 2012 - 13:26

A ja lubię się pośmiać czasem z ludzkiej głupoty. Zresztą nie ma co obwiniać młodych. Często jest tak, że poziom w szkołach jest tak niski, że szukałam bym przyczyn w nauczycielach i samorządach a nie samych uczniach. Wiadomo, że są tacy, którzy uczą się sami z siebie, dla siebie bądź dla rodziców. Ale jednak mobilizacja od strony nauczyciela jest często niezbędna. I to jak sam nauczyciel się przykłada do przekazania wiedzy. Wiem po swoich szkołach, że bywa z nimi różnie.
Objąć Cię chcę
Nieważny cały świat
niech walc nam gra i gra
na zawsze już
O krok tak blisko jesteś przy mnie tuż
O krok sens życia jest tu...

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   elev 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 37
  • Rejestracja Sun, 01 Apr 12

Napisano 05 May 2012 - 17:49

Matura to bzdura. Uczniowie mają nabywać wiedzę, która nie przyda im się w przyszłym życiu. Nic dziwnego,że kilka miesięcy/lat po maturze gówno się pamięta.
Metody nauczania są beznadziejne, system oświaty przestarzały. Dziś liczy się umiejętność korzystania z wiedzy, baz internetowych, bibliotecznych, a nie sama sucha wiedza do wkucia.
Inteligencję się zaniedbuje w naszych polskich szkołach.

Opcje tematu:

Strona 1 z 1