Pomoc - sklep internetowy
Napisano 06 November 2011 - 00:47
Dobra napiszę to prościej.
1) Zakładki jakie strona ma mieć zakładki
Przykładowe zakładki to o mnie, produkty, pomoc, moje konto, kontakt, obsługa klienta
2) Jakie mają być rozwinięcia zakładek czyli w zakładce Moje Konto mogą być działy
Rejestracja, Moje zamówienia, Przechowalnia,Ustawienia konta
w zakładce Pomoc mogą być podgrupy Regulamin, Poradniki, Bezpieczeństwo
w zakładce Obsługa klienta mogą być działy: Czas realizacji zamówienia, Koszty dostawy, Gwarancja, Zakup na raty, Dostępność produktów i inne
Każda z zakładem powinna być opisana i powiadać podgrupy, opisy, zdjęcia, informacje itd.
Jeśli masz produkty to muszą one być jakoś poukładane tematycznie i to Ty ustalasz jak
Musisz podać co się stanie jak ktoś kliknie na zakładkę, jakie manu się rozwinie i co się stanie jak ktoś kliknie w daną pozycje np. jaki wyskoczy komunikat.
3) Wyszukiwarka trzeba ustalić czy ma być a jeśli tak to według czego ma wyszukiwać ?
Po nazwie, po dziale, po cenie, po numerze po czym ?
4) czy sklep ma dawać możliwość logowania się i posiadania własnego konta jak np. allegro czy nie trzeba się logować można od razu kupować i dane podaje się dopiero przy finalizacji.
5) Czy menu ma być górne, boczne jeśli boczne to układ prawo czy lewo strony
To wszystko to są funkcjonalności strony/sklepu.
Do tego dodajesz czy strona ma być na CMS czyli systemie zarządzania treścią – taki komputer strony z okienkami które ci mówią od środka gdzie co dodać do strony, gdzie zdjęcia dać, gdzie opis, gdzie coś zmienić.
1) Zakładki jakie strona ma mieć zakładki
Przykładowe zakładki to o mnie, produkty, pomoc, moje konto, kontakt, obsługa klienta
2) Jakie mają być rozwinięcia zakładek czyli w zakładce Moje Konto mogą być działy
Rejestracja, Moje zamówienia, Przechowalnia,Ustawienia konta
w zakładce Pomoc mogą być podgrupy Regulamin, Poradniki, Bezpieczeństwo
w zakładce Obsługa klienta mogą być działy: Czas realizacji zamówienia, Koszty dostawy, Gwarancja, Zakup na raty, Dostępność produktów i inne
Każda z zakładem powinna być opisana i powiadać podgrupy, opisy, zdjęcia, informacje itd.
Jeśli masz produkty to muszą one być jakoś poukładane tematycznie i to Ty ustalasz jak
Musisz podać co się stanie jak ktoś kliknie na zakładkę, jakie manu się rozwinie i co się stanie jak ktoś kliknie w daną pozycje np. jaki wyskoczy komunikat.
3) Wyszukiwarka trzeba ustalić czy ma być a jeśli tak to według czego ma wyszukiwać ?
Po nazwie, po dziale, po cenie, po numerze po czym ?
4) czy sklep ma dawać możliwość logowania się i posiadania własnego konta jak np. allegro czy nie trzeba się logować można od razu kupować i dane podaje się dopiero przy finalizacji.
5) Czy menu ma być górne, boczne jeśli boczne to układ prawo czy lewo strony
To wszystko to są funkcjonalności strony/sklepu.
Do tego dodajesz czy strona ma być na CMS czyli systemie zarządzania treścią – taki komputer strony z okienkami które ci mówią od środka gdzie co dodać do strony, gdzie zdjęcia dać, gdzie opis, gdzie coś zmienić.
Napisano 07 November 2011 - 10:34
Z lewej strony zrobić menu na produkty podzielone na kategorie (koszulki, bluzy, akcesoria) które będą się rozwijać na zespoły. po lewej stronie informacje o firmie, kontakt, regulamin, logowanie. Żeby coś kupić trzeba się zalogować, jeśli jest możliwość do dołączyć obserwowanie przesyłki.
Napisano 13 November 2011 - 15:08
Darek, nie obraź się, ale .. nic nie wiesz o e-biznesie i chcesz stawiać sklep ?
Dla mnie jedyne co przychodzi w tym momencie do głowy jako rada dla ciebie to firmy na kształt ( nie wiem jak tu z linkami
) tak czy inaczej: chodzi o to, żeby byłą to agencja interaktywna, która poprowadzi ci usługę w całości - zrobi sklep, dobierze hosting, zapewni serwis i zajmie się pozycjonowaniem czy reklamą. Kilka jest takich na rynku więc tylko wyszukiwarki potrzebujesz. Tylko uważaj, to kosztuje.
Co do samego pomysłu zakładania sklepu - przepraszam Cię, ale najpierw się poducz, a potem startuj. Konkurencja jest silna, spraw technicznych dużo - a ty z tego co czytam nie masz pojęcia o niczym.
Dla mnie jedyne co przychodzi w tym momencie do głowy jako rada dla ciebie to firmy na kształt ( nie wiem jak tu z linkami
Co do samego pomysłu zakładania sklepu - przepraszam Cię, ale najpierw się poducz, a potem startuj. Konkurencja jest silna, spraw technicznych dużo - a ty z tego co czytam nie masz pojęcia o niczym.
Napisano 14 November 2011 - 10:40
Evelina atakujesz mnie że nie mam pojęcia o niczym a przecież nawet w temacie masz słowo "Pomoc", więc założyłem ten temat żeby poszukać informacji
Masz rację nie mam pojęcia o e-biznesie, ale chyba po to się zadaje pytania na forum żeby uzyskać odpowiedzi a nie być zjechanym za swoją niewiedzę.
Napisano 14 November 2011 - 15:35
Dariusz, przepraszam, naprawdę nie chciałam urazić. Po prostu teraz jest mnóstwo osób, które chcą zarobić na osobach takich jak ty - niewiedzę się wykorzystuje. Przykre to, ale prawdziwe. Dlatego naprawdę nie złośliwie, namawiam Cię do tego, żebyś się podszkolił, bo jak wyczują, że nie wiesz nawet "co i jak", nie potrafisz sprecyzować oczekiwań - to tylko stracisz. Dzisiaj nawet umowę ( jeśli wybierzesz firmę ) warto jest pokazać prawnikowi bo cuda wypisują )
Jeszcze raz przepraszam, że tak odebrałeś to co napisałam - ale uwierz, ze to dla Twojego dobra. W odpowiedzi na podobny post dałam link do forum optymalizacji i przykładową agencję, gdzie jest wypisane "co firma robi za ciebie" , szczególnie adres forum zapamiętaj tam znajdziesz i odpowiedzi na pytania i info o nie do końca uczciwych firmach czy osobach prywatnych, no i sporo jest osób w podobnej sytuacji do Twojej, czyli takie które się uczą.
Trzeci raz przepraszam, naprawdę życzę ci dobrze - powodzenia i nie daj się
Tutaj masz link do postu o którym pisałam:
http://www.lagata.pl...onowanie-firmy/
Jeszcze raz przepraszam, że tak odebrałeś to co napisałam - ale uwierz, ze to dla Twojego dobra. W odpowiedzi na podobny post dałam link do forum optymalizacji i przykładową agencję, gdzie jest wypisane "co firma robi za ciebie" , szczególnie adres forum zapamiętaj tam znajdziesz i odpowiedzi na pytania i info o nie do końca uczciwych firmach czy osobach prywatnych, no i sporo jest osób w podobnej sytuacji do Twojej, czyli takie które się uczą.
Trzeci raz przepraszam, naprawdę życzę ci dobrze - powodzenia i nie daj się
Tutaj masz link do postu o którym pisałam:
http://www.lagata.pl...onowanie-firmy/
Użytkownik Evelina edytował ten post 14 November 2011 - 15:41
Napisano 17 November 2011 - 10:31
Dziękuję
jak coś się ruszy dam znać :)teraz planuję sprawdzić platformę sklepową msite (to co na poprzedniej stronie podał Frodo) mają opcję testu na 14 dni, więc nic nie tracę
Napisano 18 November 2011 - 18:55
Darek od razu porównaj sobie hostingi - nawet jak będziesz korzystał z . oj z fachowca ( agencji interaktywnej czy innego kogoś komu to zlecisz) bo to też jest ważne: hosting i hosting niby to samo ( no w obu przypadkach mamy hosting), a w praktyce .. sama zrezygnowałam z usług pewnego sklepu tylko dlatego, że działał jakby chciał, a nie dał rady
Wybierz sobie z sieci 2-3 oferty, które uważasz za dobre, godne uwagi - to też pomoże ci wybrać komu zlecić zbudowanie i czy nie lepiej robić to samodzielnie
Tam na forum optymalizacji masz dział "strony do oceny" - poparz sobie na sklepy i zobacz do czego tzn do jakich szczegółów najczęściej się czepiają ludzie ( swój projekt też możesz pokazać przed wejściem na rynek - tu, czy tam - mało ważne, grunt, żeby ocenił to ktoś niezależny, swoich błędów ciężko się szuka)
możesz też na giełdach dla freelencerów poszukać zleceń w stylu "zlecę stworzenie sklepu" i popatrzeć jakie ludzie mają wymagania i jak to wyceniają - też przydatna wiedza.
Przy sklepie jest jeszcze kwestia płatności więc o tym też poczytaj ( tzn które ludzie najbardziej lubią )
Uważaj z regulaminem. Tu naprawdę lepiej iść do prawnika - nawet nie próbuj machnąć kopiuj/wklej z innego sklepu - w sieci szybko się takie kwiatki znajduje i skutki bywają ..
Koniecznie dobrze wszystko policz - może na początku rozsądniej będzie skorzystać z allegro, a dopiero po jakimś czasie ruszyć z własnym biznesem ? Koszty są naprawdę duże ( stworzenie, reklama, pozycjonowanie, serwis .. pla pla pla ) więc naprawdę licz dokładnie i to w najczarniejszych scenariuszach. Od razu nastwiaj się, że nawet przez rok możesz dokładać do interesu. Nie oszczędzaj na początku - żeby zacząć oszczędzać, trzeba co nieco poznać rynek. Innymi słowy - ucz się, czytaj, pytaj - co w głowie, to Twoje.
Tam na forum optymalizacji masz dział "strony do oceny" - poparz sobie na sklepy i zobacz do czego tzn do jakich szczegółów najczęściej się czepiają ludzie ( swój projekt też możesz pokazać przed wejściem na rynek - tu, czy tam - mało ważne, grunt, żeby ocenił to ktoś niezależny, swoich błędów ciężko się szuka)
możesz też na giełdach dla freelencerów poszukać zleceń w stylu "zlecę stworzenie sklepu" i popatrzeć jakie ludzie mają wymagania i jak to wyceniają - też przydatna wiedza.
Przy sklepie jest jeszcze kwestia płatności więc o tym też poczytaj ( tzn które ludzie najbardziej lubią )
Uważaj z regulaminem. Tu naprawdę lepiej iść do prawnika - nawet nie próbuj machnąć kopiuj/wklej z innego sklepu - w sieci szybko się takie kwiatki znajduje i skutki bywają ..
Koniecznie dobrze wszystko policz - może na początku rozsądniej będzie skorzystać z allegro, a dopiero po jakimś czasie ruszyć z własnym biznesem ? Koszty są naprawdę duże ( stworzenie, reklama, pozycjonowanie, serwis .. pla pla pla ) więc naprawdę licz dokładnie i to w najczarniejszych scenariuszach. Od razu nastwiaj się, że nawet przez rok możesz dokładać do interesu. Nie oszczędzaj na początku - żeby zacząć oszczędzać, trzeba co nieco poznać rynek. Innymi słowy - ucz się, czytaj, pytaj - co w głowie, to Twoje.
Napisano 21 November 2011 - 10:55
Z regulaminem już słyszałem że lepiej iść do prawnika żeby nie wyszły żadne luki które mogli by wykorzystać nieuczciwi klienci
dziękuję Ci za wszystkie porady

Logowanie