Forum Lagata.pl: Lekcje o seksie - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (4 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Lekcje o seksie

Ankieta: Jak powinno wyglądać wychowanie seksualne w szkole? (42 użytkowników oddało głos)

Jak powinno wyglądać wychowanie seksualne w szkole?

1. Lekcje o seksie obowiązkowe dla wszystkich - prowadzone przez wykwalifikowaną kadrę (psycholog, seksuolog, itp.) (24 głosów [57.14%] - Zobacz)

Procent z głosów: 57.14%

2. Lekcje o seksie dla chętnych - prowadzone przez wykwalifikowaną kadrę (psycholog, seksuolog, itp.) (6 głosów [14.29%] - Zobacz)

Procent z głosów: 14.29%

3. Przygotowanie do życia w rodzinie - dla chętnych albo obowiązkowe - lekcje kładące nacisk na aspekt duchowy rodziny, prowadzone przez psychologa albo katechetę (3 głosów [7.14%] - Zobacz)

Procent z głosów: 7.14%

4. Nie powinno być lekcji o seksie, a do życia w rodzinie powinna przygotować rodzina. Grupowe zajęcia w szkole można zastąpić szerokim dostępem do materiałów edukacyjnych, oraz pomocą psychologów i seksuologów dla chętnych (8 głosów [19.05%] - Zobacz)

Procent z głosów: 19.05%

5. Jeszcze inne rozwiązanie (1 głosów [2.38%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.38%

6. Nie wiem (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 30 August 2011 - 14:34

Opcje lewicowe współczesnej Europy uznały (z posłanką Skrzeczyszyn na czele), że szkoła ma uczyć o seksie Dołączona grafika
WSZYSTKICH ! :grrr:
Takie cenne pogadanki jak wkładać i wyjmować dziewczynce dały bogate plony w UK - ilość ciąż nastolatek kilkukrotnie wzrosła !
Wygląda na to, że lewacy znaleźli sposób na "naturalny ubytek" :oklasky:

Dołączona grafika

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   imbirowa 

• nielubieszpinaku.
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5019
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 31 August 2011 - 17:11

myślę Prince, że ten temat spokojnie można połączyć z tym, który ja kiedyś założyłam. :]
ta ankieta pasuje idealnie. :]

http://www.lagata.pl...acja-seksualna/

Użytkownik imbirowa edytował ten post 31 August 2011 - 17:13

Internet skupia szaleńców.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 31 August 2011 - 21:11

Wyświetl postUżytkownik imbirowa dnia 31 August 2011 - 17:11 napisał

myślę Prince, że ten temat spokojnie można połączyć z tym, który ja kiedyś założyłam. :]
ta ankieta pasuje idealnie. :]

Niestety nie można go spokojnie połączyć, gdyż wtedy mój temat nie byłby moim tematem, a zakładałem go z określonym zamysłem. Zresztą nie życzyłaś sobie przenoszenia swojego, więc tym bardziej bym nie śmiał przenosić i jeszcze dokładać ankietę :ano:

To może chociaż zagłosuj..?

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   tynkigipsowe 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2
  • Rejestracja Sat, 06 Jun 09

Napisano 01 September 2011 - 08:28

Trochę źle skonstruowałeś ankietę. Odpowiedzi nie wykluczają się nawzajem, tak mi się zdaje.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   imbirowa 

• nielubieszpinaku.
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5019

Napisano 01 September 2011 - 09:16

Wyświetl postUżytkownik Prince dnia 31 August 2011 - 21:11 napisał

Niestety nie można go spokojnie połączyć, gdyż wtedy mój temat nie byłby moim tematem, a zakładałem go z określonym zamysłem. Zresztą nie życzyłaś sobie przenoszenia swojego, więc tym bardziej bym nie śmiał przenosić i jeszcze dokładać ankietę :ano:

To może chociaż zagłosuj..?

no ja tam protestu nie widzę :] .
Internet skupia szaleńców.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   GoGol_PL 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 14
  • Rejestracja Tue, 02 Aug 11

Napisano 01 September 2011 - 13:01

Lekcje o seksie obowiązkowe dla wszystkich - prowadzone przez wykwalifikowaną kadrę (Prostytutki, Tancerki, itp.)

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Troll 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 477
  • Rejestracja Mon, 16 May 11

Napisano 01 September 2011 - 13:07

Jako iz jestem liberalem i uwazam ze szkolnictwo powinno byc prywane, co za tym idze rodzice powinno miec wklad w decyzje jaki program ma byc nauczany ich dziecku.

Jedna szkola by oferowala takie lekcje a inna nie - konkurencja, a rodzic by sobie wybierali wedlug tego co uwazaja za sluszne.

Nic obowiazkowego (moze za wyjatkiem paru przedmiotow jak polski, matma oczywiscie) - kazdy uczen powinen sam kreowac swoja sciezke edukacji i wybierac sobie przedmioty.

Cytat

Lekcje o seksie obowiązkowe dla wszystkich - prowadzone przez wykwalifikowaną kadrę (Prostytutki, Tancerki, itp.)

Tak i na zaliczenie kazdy uczen ma.. zaliczenie - laborki przeciez musza byc :jes

Użytkownik Troll edytował ten post 01 September 2011 - 13:08

off

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   naranja.d 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 55
  • Rejestracja Sun, 01 May 11

Napisano 01 September 2011 - 13:31

Cytat

[#103148] Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie.

Nie mogę zagłosować, choć ja akurat jestem za takimi lekcjami :P ekhm bez części praktycznej :P

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2546
  • Rejestracja Tue, 16 Dec 08

Napisano 01 September 2011 - 13:33

A jesteś zalogowana?

(z posłanką Skrzeczyszyn na czele)

Skoro się nabijasz z głosu tej pani, to pewnie znasz przyczynę jaka powoduje taki a nie inny głos?

Użytkownik Sebastian edytował ten post 01 September 2011 - 13:36

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   sezamka 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 40
  • Rejestracja Sat, 26 Sep 09

Napisano 01 September 2011 - 13:54

Oczywiście obowiązkowe Lekcję o Sexie i to przez Fachowców;Lekarzy,Seksuologów,Psychologów.
Broń boże--jak pomieszacie znowu to z "kk" to będziemy mieli następne cudeńka za ILE>

Przerabialiśmy to już;zabranianie badań Prenatalnych,mają się robić,dzieci bez nóg,bez mózgu a więcej nie będę pisać.

Po gwałtach;

po HIV-e.

po innych chorobach.

Takie chcemy mieć społeczeństwo,może ktoś się do tego mojego postu ustosunkuję,.
Tylko kmonkretna Edukacja pomoże młodym ludziom ocenić wartości SEKSUALNE.
A nie tylko::::włożyć i wyjąć. I UWALI C SIĘ SPAĆ...

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Nina 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 15
  • Rejestracja Sat, 30 Apr 11

Napisano 01 September 2011 - 14:11

Oczywistym jest fakt ze rodzice powinni w rozsadny i (biorac pod uwage doswiadczenie)wyczerpujacy sposob dzieciom wyjasnic co to jest i zczym sie to je,ale znajac mentalnosc(nie chce obrazac niczyich uczuc!)Polakow moge smialo i glosno powiedziec ze w olbrzymiej czesci rodzice majacy dzieci w wieku dorastania wola sluchac kazan koscielnych i tym sie kierowac anizeli isc z postepem czasu i swiadomosci.
Pytanie zadane w sondzie nie jest bez znaczenia,bo nie wystarczy lekcja o wychowaniu seksualnym prowadzona przez specjalistow z tej dziedziny,wieksza odpowiedzialnosc jak juz wspomnialam ponosza rodzice,ale..............

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   kamila_86 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2
  • Rejestracja Fri, 12 Aug 11

Napisano 01 September 2011 - 14:19

Też jestem za tymi zajęciami jednak na chwilę obecna nie widzę tej wykwalifikowanej kadry :):) nie mówiąc już o prehistorycznych edukacyjnych filmikach jakie puszczają, maja tyle wspólnego z seksem i rzeczywistością co króliczek wielkanocny z gwiazdką. Kolejny minus to brak dialogu najczęściej to forma suchego wykładu, a przydała by się osoba która potrafiłaby nawiązać dobry kontakt. Są to rzeczy na które ciężko się otworzyć w rozmowie nie mówiąc już o tym że nasze nazewnictwo wszystkiego co związane jest z intymnością nie zachwyca urokiem. Nie wiem jak u was ale na zajęciach których uczestniczyłam nikt nie pokazał jak rzeczywiście wyglądają ciała kobiet/mężczyzn i ich elementy, nikt nie pokazał że każdy jest inny, nikt nie nauczył na tym przykładzie akceptacji własnego ciała, była może i mowa o antykoncepcji ale czy kto ktokolwiek z was ją widział? pokazywali wam krążki dopochwowe jak wygląda spirala itp. do dziś dnia są osoby po 20 roku życia i nie wiedzą że są rozmiary gumek... a co z informacją odnośnie tego co w dalszym życiu jakie badania czynności wykonywać kiedy się nie zachodzi w ciąże kiedy należałoby się tym zainteresować itd. Takie zajęcia jak najbardziej ale po gruntownej przemianie.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2546

Napisano 01 September 2011 - 14:57

Tutaj należy też nawiązać do lekcji religii w szkołach publicznych. Pamiętam jak ksiądz na religii mówił o tym, że używanie prezerwatyw jest grzechem i nie wolno tego robić. Godzinę później na przedmiocie "wychowanie do życia w rodzinie" pani seksuolog mówiła zupełnie odwrotnie w stosunku do tego, co wcześniej mówił ksiądz. Prezerwatywa zabezpiecza przed chorobami i niechcianą ciążą. Jaki wyciągnąłem z tego wniosek? W szkołach należy uczyć wiedzy, a nie wiary i m. in. dlatego religia powinna być wycofana ze szkół publicznych, a w jej miejsce wprowadzone takie przedmioty jak etyka, religioznawstwo, czy właśnie wychowanie seksualne albo do życia w rodzinie (jak zwał tak zwał).

Użytkownik Sebastian edytował ten post 01 September 2011 - 14:59

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   naranja.d 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 55
  • Rejestracja Sun, 01 May 11

Napisano 01 September 2011 - 15:14

Wyświetl postUżytkownik Sebastian dnia 01 September 2011 - 13:33 napisał

A jesteś zalogowana?

jestem :(

SebastianTy przynajmniej miałeś panią seksuolog. Ja miałam panią niewiadomego pochodzenia, która chodziła w czarnym golfie z długimi rękawami, czarnej spódnicy do kostek i wielkim krzyżu na szyi i pokazywała nam zdjęcia dzieci z wrośniętymi spiralkami i przekonywała nastolatki, że kalendarzyk to najlepsza forma antykoncepcji.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 01 September 2011 - 17:14

Nina napisał:

Oczywistym jest fakt ze rodzice powinni w rozsadny i (biorac pod uwage doswiadczenie)wyczerpujacy sposob dzieciom wyjasnic co to jest i zczym sie to je,ale znajac mentalnosc(nie chce obrazac niczyich uczuc!)Polakow moge smialo i glosno powiedziec ze w olbrzymiej czesci rodzice majacy dzieci w wieku dorastania wola sluchac kazan koscielnych i tym sie kierowac anizeli isc z postepem czasu i swiadomosci.
Pytanie zadane w sondzie nie jest bez znaczenia,bo nie wystarczy lekcja o wychowaniu seksualnym prowadzona przez specjalistow z tej dziedziny,wieksza odpowiedzialnosc jak juz wspomnialam ponosza rodzice,ale..............

Być może masz argumenty na poparcie takich lekcji w szkołach, ale nienawiść do Kościoła Katolickiego nim nie jest :tak:
Sprawa wygląda tak:
Seks jest neutralnym zjawiskiem w sensie moralnym i etycznym.
Narzucanie komukolwiek seksu jest złe - zwłaszcza narzucanie go dzieciom, z których wiele może:
- rozwijać się biologicznie z opóźnieniem (co za tym idzie - również psychoseksualnie)
- nie rozwijać się wcale seksualnie (z powodu braku jąder, chorób genetycznych, lub schorzeń endokrynologicznych innego rodzaju)
- mieć problemy z samoakceptacją (zjawisko częste w tym wieku), które będą potęgowane przez pogadanki o seksie

Nie każdy dorosły człowiek chce gadać i słuchać o seksie, więc dziecko tym bardziej !

Zainteresowani seksem znajdą informacje o seksie we właściwym czasie - narzucanie ich reszcie dla jednych kończy się traumą, dla innych tak jak w UK (gdzie ilość niechcianych ciąż wśród nieletnich kilkukrotnie wzrosła).

Pomysł postkomunistów woła o pomstę do nieba, wznosząc to zawodzenie razem z kilkoma innymi, równie mądrymi jak on (typu fundowanie in vitro za moje pieniądze, mordowanie płodów na każde życzenie zapłodnionej samicy, itp.).

Sebastian napisał:

Skoro się nabijasz z głosu tej pani, to pewnie znasz przyczynę jaka powoduje taki a nie inny głos?

Potencjalnych przyczyn jest wiele - stawiam na oral brudnym bananem ze skórą :ano:

Naranja.d - co i dlaczego nie działa..?

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   lokomotif 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 25
  • Rejestracja Wed, 10 Nov 10

Napisano 01 September 2011 - 17:18

Takie cenne pogadanki jak wkładać i wyjmować dziewczynce dały bogate plony w UK - ilość ciąż nastolatek kilkukrotnie wzrosła !
Wygląda na to, że lewacy znaleźli sposób na "naturalny ubytek" :oklasky:

Typowy program odpada moim zdaniem... więc wygląda na to, że psycholog ma najwięcej pracy........ może praktycznie było by prowadzić je tempem które nie sprowokuje procesów biologicznych.

:bobo:

Badanie na jakim etapie są przyszli kochankowie jest raczej niezbędne zanim przejdą do bezpośrednich zajęć.........
pewnie znalazło by się tez kilka osób, które trzeba by wspomóc indywidualnie, zeby nie przeżywały jakis obciążeń z tego powodu

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404

Napisano 01 September 2011 - 17:42

Przy dzisiejszej dostępności źródeł edukacji seksualnej, bez sensu byłoby zawracać głowę młodym ludziom, tworząc specjalny wycinek wiedzy przeznaczony na ich użytek. Można jedynie ukierunkować ich zainteresowania tymi sprawami na określone źródła wiedzy. Ci, którzy dojrzeli już fizycznie i emocjonalnie do skorzystania z tej wiedzy, z pewnością sobie poradzą a tym, którzy z różnych przyczyn, o których pisze Prince – nie są jeszcze gotowi – zaoszczędzi się niepotrzebnego stresu i popadania w kompleksy.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2546

Napisano 01 September 2011 - 17:43

Potencjalnych przyczyn jest wiele - stawiam na oral brudnym bananem ze skórą :ano:

Jak nigdy zaprezentowałeś bardzo niski poziom, o który to ja na tym forum jestem niekiedy oskarżany.
Otóż informuję Cię, że być może (ale niekoniecznie) gdybyś sam prowadził zajęcia na uniwersytetach przez ponad 30 lat, to też zmieniłby się Tobie głos. Nikt tak się w życiu nie nagada jak wykładowca. Pani Senyszyn nie ma takiego głosu od zawsze. Jest to nic innego jak choroba zawodowa, którą na szczęście da się leczyć odpowiednimi ćwiczeniami. Wyśmiałeś czyjąś chorobę. Wiesz - płycej się nie da...

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 01 September 2011 - 17:52

Wyśmiałeś czyjąś chorobę. Wiesz - płycej się nie da...

Powiało rapem rodem z dissa na Ryszarda Peję B)

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Szpak 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1056
  • Rejestracja Sat, 30 Apr 11

Napisano 01 September 2011 - 17:57

Jestem zalogowany i nie mogę oddać głosu.

Opcje tematu:

• (4 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »