Forum Lagata.pl: Zagadki biblijne - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Zagadki biblijne Napisz, pomyśl, odpisz no i się podziel...

#21 Użytkownik jest zalogowany   bolo2008 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 518
  • Rejestracja Sat, 01 Oct 11

Napisano 15 March 2012 - 18:52

Wyświetl postUżytkownik bolo2008 dnia 14 March 2012 - 19:43 napisał

To też zagadka bibilijna; Co to był za pojazd w który wsiadł Eliasz i gdzie nim odleciał?

Następna; Po co wysłał Bóg do Abrahama trzech mężów Bożych?

#22 Użytkownik jest zalogowany   bolo2008 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 518

Napisano 15 March 2012 - 19:01

Wyświetl postUżytkownik bolo2008 dnia 15 March 2012 - 18:52 napisał

Następna; Po co wysłał Bóg do Abrahama trzech mężów Bożych?

Kogo zobaczyły niewiasty w grobie Jezusa?
a)Młodzieńca
b)Anioła
c)Dwóch mężów

#23 Użytkownik jest zalogowany   bolo2008 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 518

Napisano 15 March 2012 - 19:26

Następna; Po co przyszli mężowie boży do Abrahama?

Kogo zastały niewiasty(a) w grobie Jezusa?
a) Anioła
b)Młodzieńca
c)Dwóch mężów

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   agar 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 952
  • Rejestracja Mon, 23 May 11

Napisano 16 March 2012 - 07:20

Dlaczego Kain zabił Abla? bo był zazdrosny że Bóg przyjął ofiarę Abnla nie jego.
Pytanie zasadnicze powinno byc dlaczego Bóg nie przyjął ofiary Kaina?
OD początku ofiara symbolizowała Jezusa i miała uswiadomoc ludzkości czym jest grzech. Że kara za grzech jest smierc, ze tylko smierc Mesjasza, zapowiedzianego w słowach w Edenie może człowieka wyzwolic z tego. Ze jest ofiara zastępcza i nadzieja dla człowieka. Ito jedyna droga do wyzwolenia. Bogu ofiary czowieka nie sa potrzebne , one byly ustanowione dla człowieka, poglądowa wskazówka.
Pytasz Bolo jaki pojazd zabrał Eliasza? Krótko poweim Bozy. zy istotne ejst jaki miała napęd? czy dokładnie opisany technicznie? Cóz , nie oczekujemy tego po ludziachktózy mieli inne słownictwo i mniejsza wiedze zeby to nzawać co widza zrozumiale dla nas. Emocje od czasów Edenu sie nei zmienily, człowiek jest taki sam i odczuwa identycznie, technika jest inna i on aulega zmianie, czy postepowi to dyskusyjne. Ale ona powduje problemy w opisach z róznych wieków.
No nad tym dlaczego do Abrahama wysła Bog trzech męzów powiem Ci ze sie nie zastanawaiłam..mże pomyslę , opdpowiem zgodnie ze swoja wiedza i swiatopogladem
Kogo widziały kobiety w grobie Jezusa? Opisy nie wykluczaja się Bolo. Absolutnie nie. Ale to chyba oczywiste..

Użytkownik agar edytował ten post 16 March 2012 - 07:21

To jest mój świat i moje kredki. spadaj mi ze swoimi mazakami

‎" przystań na drodze i popatrz, zapytaj o dawne ścieżki, gdzie jest droga najlepsza, idz po niej, a znajdziesz na niej wytchnienie" Jr6, 16"
https://rapidshare.c...52AA59D98803|0|
inna wersja orwella

#25 Użytkownik jest zalogowany   bolo2008 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 518

Napisano 16 March 2012 - 18:14

Wyświetl postUżytkownik agar dnia 16 March 2012 - 07:20 napisał

Dlaczego Kain zabił Abla? bo był zazdrosny że Bóg przyjął ofiarę Abnla nie jego.
Pytanie zasadnicze powinno byc dlaczego Bóg nie przyjął ofiary Kaina?
OD początku ofiara symbolizowała Jezusa i miała uswiadomoc ludzkości czym jest grzech. Że kara za grzech jest smierc, ze tylko smierc Mesjasza, zapowiedzianego w słowach w Edenie może człowieka wyzwolic z tego. Ze jest ofiara zastępcza i nadzieja dla człowieka. Ito jedyna droga do wyzwolenia. Bogu ofiary czowieka nie sa potrzebne , one byly ustanowione dla człowieka, poglądowa wskazówka.
Pytasz Bolo jaki pojazd zabrał Eliasza? Krótko poweim Bozy. zy istotne ejst jaki miała napęd? czy dokładnie opisany technicznie? Cóz , nie oczekujemy tego po ludziachktózy mieli inne słownictwo i mniejsza wiedze zeby to nzawać co widza zrozumiale dla nas. Emocje od czasów Edenu sie nei zmienily, człowiek jest taki sam i odczuwa identycznie, technika jest inna i on aulega zmianie, czy postepowi to dyskusyjne. Ale ona powduje problemy w opisach z róznych wieków.
No nad tym dlaczego do Abrahama wysła Bog trzech męzów powiem Ci ze sie nie zastanawaiłam..mże pomyslę , opdpowiem zgodnie ze swoja wiedza i swiatopogladem
Kogo widziały kobiety w grobie Jezusa? Opisy nie wykluczaja się Bolo. Absolutnie nie. Ale to chyba oczywiste..

Zapomniałem dodać że w grobie też nie było nikogo,pusty grób?Można mniemać że to opis czterech różnych osób pochowanych w grobie, ale nie bede ze słowem bożym się sprzeczał. Gdyby mocą bożą została zapłodniona Sara majac 90 lat,przyjąłbym to bez komentarza. Ale trzech mężów bożych, to już personel, zapłodnić kobiete bez jajeczkowania jest niebywałym wyczynem na ówczesne czasy,(co się z tego czynu narodzi?)oczekiwanie? Rodzi się Izaak,Bóg przygotowuje Abrahama na wypadek gdyby płód okazał się nieudany(zabijesz go na ofiarę)po przeanalizowaniu rozwoju dziecka,zaniechano likwidacje. Potomstwo Izaaka jest też ciekawe, żona mu rodzi blizniaki, jeden owłosiony jak małpa drugi normalny, mimo wszystko można przyjąć że zapłodnienie Sary In Vitro udane, Izrael jest tworem bożym,i wybranym! Przybyli i odlecieli jak Eliasz,czym były pojazdy, smokiem latającym i zionącym ogniem, czy na ówczesne czasy taki opis rakiety podlega dyskusji?
Takimi opisami się fascynuje czytając biblie, jako starożytne dzieło, a co stare to ciekawe.

#26 Użytkownik jest zalogowany   bolo2008 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 518

Napisano 16 March 2012 - 18:25

Dlaczego Kain zabił Abla? bo był zazdrosny że Bóg przyjął ofiarę Abnla nie jego>
Zazdrosny jak Bóg, racja Boga nie powinno się naśladować,człowiek nigdy nie będzie Bogiem, mimo że stał się taki jak bogowie zna dobro i zło, szkoda że nie sięgnął po owoc z drzewa życia,przecież po to tam rosło, idiota, bezmózgowiec, nie chciało mu się żyć wiecznie?

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   agar 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 952

Napisano 16 March 2012 - 19:04

Witaj uczniu Denikena..
brawo..
Twoje prawo tak interpretować. I słusznie je interpretujesz. Bardzo ciekawie i realistycznie, z duża doza prawdopodobieństwa.
Nie jest dla mnie nowością takie podejście do Biblii. Nic nowego nie powiedziałeś, przynajmniej mi.
ja mam inne zdanie które znasz, a najprawdopodobniej wiesz lepiej ode mnie co i jak myślę.
no, no...

Użytkownik agar edytował ten post 16 March 2012 - 19:05

‎" przystań na drodze i popatrz, zapytaj o dawne ścieżki, gdzie jest droga najlepsza, idz po niej, a znajdziesz na niej wytchnienie" Jr6, 16"
inna wersja orwella

#28 Użytkownik jest zalogowany   bolo2008 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 518

Napisano 17 March 2012 - 17:50

Różnica w czytaniu polega na tym,że użyjesz własnego rozumu, albo Ci go ktoś narzuci,jezeli posłuchasz obcej nauki będziesz jego niewolnikiem, mimo że niczym się nie różni od Ciebie. Wolność rozumowania jest wyzwoleniem nie ma innej obcji!

#29 Użytkownik jest zalogowany   bolo2008 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 518

Napisano 17 March 2012 - 18:14

Jeszce jedna zagadka; dlaczego Bóg ukarał węża nie szatana który się wcielił w niego w raju?
Dla przypomnienia werset; 1Moj.3:14 Wtedy rzekł Pan Bóg do węża; Ponieważ to uczyniłeś,będziesz przeklęty wśród wszelkiego bydła i wszelkiego dzikiego zwierza.Na brzuchu będziesz się czołgał i proch będziesz jadł, po wszystkie dni życia swego.
Murzyn zawinił a cygana powiesili, wg sprawiedliwości,Amen.Biedny wąż, czołgać się teraz musi, wyżej pięty nie ma szans?

#30 Użytkownik jest zalogowany   bolo2008 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 518

Napisano 21 March 2012 - 20:34

Nie mogę pojąć dlaczego ludzie zrobili z węża diabła,szkoda że nikt nie odpowiedział,to bardzo ciekawa zagadka?

#31 Użytkownik jest zalogowany   Szczypta. 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 753
  • Rejestracja Sat, 24 Dec 11

Napisano 21 March 2012 - 20:54

Chyba po to, żeby pokazać człowiekowi, że to jest złe, a wąż symbolizuje to zło?

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 21 March 2012 - 21:21

Cytat

Nie mogę pojąć dlaczego ludzie zrobili z węża diabła,szkoda że nikt nie odpowiedział,to bardzo ciekawa zagadka?

Wyświetl postUżytkownik Szczypta. dnia 21 March 2012 - 20:54 napisał

Chyba po to, żeby pokazać człowiekowi, że to jest złe, a wąż symbolizuje to zło?

Widzę,że dyskutujemy tu o bajkach :) To może podyskutujemy o tym, jak dwoje nieznośnych smarkaczy wsadziło biedną staruszkę do pieca po tym, jak ona poczęstowała ich pierniczkami ze ścian swojej chatki na kurzej nóżce :wysmiewacz:

#33 Użytkownik jest zalogowany   bolo2008 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 518

Napisano 24 March 2012 - 08:11

Wyświetl postUżytkownik t.oskar dnia 21 March 2012 - 21:21 napisał

Widzę,że dyskutujemy tu o bajkach :) To może podyskutujemy o tym, jak dwoje nieznośnych smarkaczy wsadziło biedną staruszkę do pieca po tym, jak ona poczęstowała ich pierniczkami ze ścian swojej chatki na kurzej nóżce :wysmiewacz:

To fakt,dlatego piszę, żeby obudzić w czytelniku zdrowy rozsądek,to co pisali skryby 3000 lat wstecz, jest mitem a nie całkowitą prawdą.
Dlatego nadano tej księdze rangę "słowa bożego"żeby przykryć bezsens niektórych wpisów.(kto czyta niechaj uważa)

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   agar 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 952

Napisano 26 March 2012 - 22:35

Wyświetl postUżytkownik bolo2008 dnia 17 March 2012 - 17:50 napisał

Różnica w czytaniu polega na tym,że użyjesz własnego rozumu, albo Ci go ktoś narzuci,jezeli posłuchasz obcej nauki będziesz jego niewolnikiem, mimo że niczym się nie różni od Ciebie. Wolność rozumowania jest wyzwoleniem nie ma innej obcji!

Uważasz sie za wolnego?
ja widzę tylko politpoprawność nie wolność
Oskar dla Ciebie bajki dla mnie nie. jak chcesz załóż wątek o Jasiu i Małgosi ale w innym dziale, ten to religia o ile nie zauważyłeś.Porozmawiam tez o ile zaprezentujesz godny poziom.
Chyba ze będziesz twórca nowej religii ustalisz jej kanony i znajdziesz wyznawców to sobie pogadamy tutaj . Jesli nie proponowałabym Ci może w takim razie zając się religia Latającego Potwora Spaghetti.
Następnie o ile nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia w temacie to może milcz lepiej , co?
Na razie widze tylko krytykę i to dość prymitywna religii. Nie wiele usłyszałam od Was dlaczego , nie wierzycie, na jakich podstawach.. Dlaczego swoja niewiarę próbujecie podeprzeć moja wiarą? Nie macie żadnych innych argumentów na swoja postawę prócz krytyki wiary?
czyli i tak swoja posatwe opieracie na wierze..
Uzasadnijcie swój ateizm, poglady nie jako odbicie wiry, religii ale na tyle silnie swoimi argumentami zeby było o czym rozmawiac.

Użytkownik agar edytował ten post 26 March 2012 - 22:46

inna wersja orwella

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 29 March 2012 - 15:31

Cytat

Oskar dla Ciebie bajki dla mnie nie. jak chcesz załóż wątek o Jasiu i Małgosi ale w innym dziale, ten to religia o ile nie zauważyłeś

Ależ bajeczka o Jasiu i Malgosi praktycznie niczym nie różni sie od bajeczki o Adamie, Ewie i wężu :rotfl: No i o Bogu jako o starszym facecie nagle zauważającym "pierwszych rodziców" strojących się w liście, bo po zjedzeniu jabłuszka stwierdzili że są "na golasa". :letssin: .

Użytkownik t.oskar edytował ten post 29 March 2012 - 15:33

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   agar 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 952

Napisano 29 March 2012 - 15:37

nie wiedzisz roznicy?
na podstawie jednej powstała relgia a druga służyła jako straszak dla dzieci i niewyszła poza zbiory bajek.
To temat religia. Więc masz jakis problem?
chyba tak , zacieklośc , oglupiająca troche.
No i towje postrzeganie. Nie ma nigdzie w Biblii napisane ze Bóg to starszy facet, i ze zjedli jabłko..
Mówisz o czyms czego kompletnie nie znasz ...

inna wersja orwella

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2