Forum Lagata.pl: SYF czyli III Rzeczpospolita - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (10 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

SYF czyli III Rzeczpospolita

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   hrymr 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 10
  • Rejestracja Sun, 05 Jun 11

Napisano 28 July 2011 - 00:58

27 lipca 2011 o godzinie 19:30 w Wiadomościach usłyszałem takie oto słowa: "Poznamy winnych katastrofy smoleńskiej wśród mundurowych"- powiedziała Małgorzata Wyszyńska. A ja się pytam- co to znaczy? Czy wojsko poczuwa się do odpowiedzialności za lot cywilny? Przecież tak właśnie nas się przekonuje, że nie był to lot wojskowy i właśnie dlatego zastosowano taką a nie inną procedurę dochodzeniową. W sprawie tak ważnej dla racji stanu manipuluje się i kłamie na każdym kroku. Czasami używa się dzień po dniu argumentacji, która wzajemnie sobie przeczy. Niestety większość mieszkańców Polski (w tym przypadku słowo "Polacy" nie przechodzi mi przez gardło. Chamstwo jest ponadnarodowe. Internacjonalistyczne.) ślepo powtarza brednie zasłyszane w "telewizorze".

Pamiętam zeszłoroczną powódź, która nastąpiła z okazji wyborów prezydenckich. Pan premier Donald Tusk odwiedzał powodzian, pomagał im i współczuł. Do mikrofonów powiedział, że nie widzi powodów by ogłaszać STAN KLĘSKI ŻYWIOŁOWEJ (co opóźniłoby wybory), po czym dodał z uśmieszkiem często spotykanym u dworcowych krętaczy grających w trzy karty: "Choć oczywiście mamy tu do czynienia z klęską żywiołową". To ja pytam się, po co w ogóle istnieje coś takiego jak STAN KLĘSKI ŻYWIOŁOWEJ? Skoro nie używa się go wtedy jak mamy do czynienia z klęską żywiołową? Ja wiem czemu. Dla tych co mają problemy ze zrozumieniem "oczywistych oczywistości" wyłożę to najprościej jak można: Bo premiera Donalda Tuska kompletnie nie obchodzą ludzie, ich wsie czy miasta. Jesteście dla niego tylko naiwnymi głupcami, od których trzeba wydrwić głosy po to, by dorwać się do koryta.
Niby rzecz oczywista ale jednak chyba ludzie nie zdają sobie z tego sprawy skoro ci karierowicze z PO mają takie poparcie.

Śledztwo w sprawie Barbary Blidy zostało umorzone, a mimo to komuniści z PZPR zwanej SLD, wspólnie z cinkciarzami z PO chcą podać Kaczyńskiego i Ziobrę przed trybunałem stanu. Akurat teraz. W czasie i przed kampanią wyborczą. Zapytany przez dziennikarza Kalisz o szczegóły samobójstwa Blidy zaczął opowiadać jakieś dyrdymały, że Blida samobójstwa popełnić nie chciała, że pistolet trzymała tak lub inaczej, kciuk miała tu czy tam, a jak nie miał już nic mądrego do powiedzenia, to stwierdził że takimi detalami zajmuje się sąd. No, a sąd przecież sprawę umorzył, więc co ja mam myśleć o tej całej komisji śledczej? Kłamcy i krętacze. Tyle mam do powiedzenia na jej temat. Jestem prostym człowiekiem, a nie mogę oprzeć się wrażeniu, że ci którzy nazywają siebie politykami oraz telewizory mają mnie za gówniarza lub za dzikusa z IQ poniżej 90 punktów. Dlaczego ONI jeszcze są przy władzy? Czy jesteśmy tak durnym narodem, że nie zasługujemy na nic lepszego? Spocony Jacek Kalisz oburzał się w telewizorze na Kaczyńskiego, który powinien odpowiedzieć za IV Rzeczpospolitą. Uważam czepianie się IV Rzeczpospolitej za cyniczne draństwo. Po pierwsze IV Rzeczpospolita nigdy nie powstała. Mówienie o samobójstwie Blidy jako o zbrodni IV Rzeczpospolitej jest świństwem na miarę moralności polityków III Rzeczpospolitej. Blida nie została zamordowana- Blida popełniła samobójstwo. Czemu? To już inna sprawa. Mnie, mojej rodziny ani do moich znajomych o szóstej rano nie nachodzą żadne "uzbrojone bandy", jak raczył był Marek Siwiec nazwać funkcjonariuszy Policji. Czemu? Bo jestem uczciwy a moje nazwisko nie jest kojarzone z żadnymi przekrętami. Pani Blida musiała się o coś otrzeć skoro stała się obiektem zainteresowania CBA. Nie twierdzę, że była czemukolwiek winna ale jakoś tak mi się w życiu utarło, że kryształowymi ludźmi policja nie ma zwyczaju się interesować.

No to teraz dla porównania powiedzmy sobie czym jest III Rzeczpospolita.

Sowiecka swołocz wymordowała w Katyniu część naszej elity. Potem ci mordercy i zbrodniarze za pomocą bagnetu i knuta, przy udziale lokalnych kolaborantów i innych kanalii utworzyli POLSKĄ RZECZPOSPOLITĄ LUDOWĄ. Proszę sobie tą nazwę dobrze zapamiętać. POLSKA RZECZPOSPOLITA LUDOWA za pomocą UB a potem SB, mordowała i likwidowała KAŻDY przejaw wolnej Polski jaką niewątpliwie byłą Polska przedwojenna. Jeśli mówię mordowano, to proszę sobie nie wyobrażać patosu. Proszę sobie nie wyobrażać dumnych herosów, którym dano do zapalenia ostatniego papierosa i któremu z szacunkiem posyłano kulę w serce by ten stał się męczennikiem wolnej Polski. Ci ludzie herosów już nie przypominali. Były to potwornie umęczone ciała i dusze. Z powyrywanymi paznokciami, odbitymi nerkami, zmiażdżonymi jądrami, powybijanymi zębami, popękanymi bębenkami. A kuli nie posyłano im w serce lecz w tył głowy, którą przed strzałem niejednokrotnie wpychano do kibla po to, by nie ubrudzić mózgiem i krwią podłogi. Ciała potem wywożono w nieznane miejsca i zakopywano. A może palono? Do dziś nie wiadomo. TO WŁAŚNIE BYŁA POLSKA RZECZPOSPOLITA LUDOWA. Ona później ewoluowała. Nie na mniej okrutną. Na bardziej wyrachowaną. Ludzi mordowano do samego końca POLSKIEJ RZECZPOSPOLITEJ LUDOWEJ. Co się z nią stało? Ano władcy POLSKIEJ RZECZPOSPOLITEJ LUDOWEJ skumali się z dawną opozycją i utworzyli III Rzeczpospolitą. PRL kolaborowało z ZSRR. III RP kolaboruje z PRL. III RP podobnie jak PRL boi się II RP jak ognia. Jak diabeł święconej wody. Przyczyna jest oczywista. II RP i III RP to inne elity i inny system wartości. Przy elitach II RP "nasze" elity to tylko żałośni kolaboranci, którzy starają się za wszelką cenę "ustawić". Wartości II RP przerastają zdolności pojmowania większości mieszkańców Polski a już na pewno przerastają "nasze" elity. Na przykład, dawniej umowa ustna kojarzona była z umową dżentelmeńską lub słowem honoru, które wiązało znacznie bardziej niż słowo pisane. Dziś o takich umowach mówi się "na gębę" i już wiadomo, że ktoś kogoś "wydyma". Dawniej używając słowa "towarzystwo", miało się na myśli elitę i salony. Tak zwane sfery wyższe. Dziś używa się tego terminu wobec szemranej grupy lub wobec meneli. Natomiast wymawiając dziś słowa "Bóg, Honor, Ojczyzna" nie oczekujmy na zrozumienie. To obce większości ludziom wartości. Raczej spodziewajmy się, że potomkowie chamów z folwarcznych czworaków nazywają nas "moherami". III Rzeczpospolita ma podobny do PRL stosunek do historii. Wmawia nam, że powinniśmy czuć się winni, zakompleksieni, że jesteśmy beznadziejnymi nieudacznikami. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że gdyby nie presja społeczna to również Katyń przysypano by grubą warstwą zapomnienia. Wszak ta "pospolita zbrodnia" jest nie na rękę kacapom, wobec których III RP wykazuje niesłychany serwilizm. Bez komentarza pozostawię postawienie pomnika swołoczy, która dostała NA NASZYCH ZIEMIACH od nas baty w 1920. To jak traktuje się historię w III RP można sprawdzić pytając przeciętnego człowieka co wie o tzw. Rzezi Wołyńskiej.

Na zakończenie miałem zamiar przedstawić listę zbrodni III RP, ale jest ona stanowczo zbyt długa by zawrzeć ją jako dodatek do wpisu. Sporządzenie jej wymaga sporo czasu i należy poświęcić zupełnie odrębny i proszę mi wierzyć, obszerny temat. Jednak pamiętajmy, kiedy orędownik okrągłego stołu wypomina zbrodnie IV RP, przypomnijmy sobie takie postacie jak Krzysztof Olewnik, gen. Papała i wielu, wielu innych będącymi ofiarami kolaborującej z PRL III Rzeczpospolitej.

Rafał Ziemkiewicz nazywa czasy PRL syfem. Nie sposób się z nim nie zgodzić. To bardzo trafne określenie w stosunku do... hm... no właśnie syfu jakim był PRL. Jednak kiedy przyjrzymy się Polsce przedwojennej ciężko jest III RP nazwać inaczej jak... syf.

hrymr

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   baltowcom 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 5
  • Rejestracja Sun, 04 Jul 10

Napisano 28 July 2011 - 05:16

Brawo za trafny tekst!Trafny,bo moje spostrzeżenia są podobne.

Niepoprawni.pl . . . NowyEkran.pl . . . .Salon24.pl(nie bój się ostrzeżenia Jankego!)

HOME - Bałtów - baltowcom

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   buz 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 11
  • Rejestracja Fri, 30 Apr 10

Napisano 01 August 2011 - 15:23

tytuł jest troszkę przesadzony.
Portal z Pracą i Ogłoszeniami drobnymi czyli Praca i ogłoszenia za darmo.

ogłoszenia

Katalog stron

katalog stron

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Przechodzień 

• wersja z zaimplementowana złośliwością
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1795
  • Rejestracja Sun, 23 Oct 11

Napisano 22 November 2011 - 23:49

Wyświetl postUżytkownik hrymr dnia 28 July 2011 - 00:58 napisał

Rafał Ziemkiewicz nazywa czasy PRL syfem. Nie sposób się z nim nie zgodzić. To bardzo trafne określenie w stosunku do... hm... no właśnie syfu jakim był PRL. Jednak kiedy przyjrzymy się Polsce przedwojennej ciężko jest III RP nazwać inaczej jak... syf.hrymr

p.Ziemkiewicz to niech sobie przypomni kto go wyksztalcil w tym syfie i za ile.

Przez glupich Polakow okreslajacych swoje wlasne panstwo jako syf mamy taka wlasnie wizje Polski na swiecie. Panstwo moze byc niedoskonale, dzialajace wadliwie, ale to wciaz nasze panstwo. Gram szacunku dla pracy i zycia moich rodzicow i dziadkow, prosze.

Użytkownik Al_Hadzi edytował ten post 22 November 2011 - 23:50

_ _ _
óida oudén eidós
Dołączona grafika_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Dołączona grafika

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   trussela 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 33
  • Rejestracja Mon, 10 Oct 11

Napisano 23 November 2011 - 11:19

Wyświetl postUżytkownik Al_Hadzi dnia 22 November 2011 - 23:49 napisał

Przez glupich Polakow okreslajacych swoje wlasne panstwo jako syf mamy taka wlasnie wizje Polski na swiecie. Panstwo moze byc niedoskonale, dzialajace wadliwie, ale to wciaz nasze panstwo. Gram szacunku dla pracy i zycia moich rodzicow i dziadkow, prosze.

Dobrze powiedziane :jes Mówiąc, że nasze państwo to syf, trzeba sobie zdawać sprawę, że sami ten syf tworzymy. Przecież ktoś tych ludzi do polityki wybiera, prawda? Nie jest to sprawka wróżek, tylko nas, obywateli :P Ale chyba nasz naród tak ma, tylko narzekać i narzekać...

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 23 November 2011 - 12:25

................................................Na zakończenie miałem zamiar przedstawić listę zbrodni III RP, ale jest ona stanowczo zbyt długa by zawrzeć ją jako dodatek do wpisu. Sporządzenie jej wymaga sporo czasu i należy poświęcić zupełnie odrębny i proszę mi wierzyć, obszerny temat. Jednak pamiętajmy, kiedy orędownik okrągłego stołu wypomina zbrodnie IV RP, przypomnijmy sobie takie postacie jak Krzysztof Olewnik, gen. Papała i wielu, wielu innych będącymi ofiarami kolaborującej z PRL III Rzeczpospolitej.
.......................................................................................................................................ciężko jest III RP nazwać inaczej jak... syf.
hrymr

Tę litanię skarg i żalów powinieneś chyba skierować do Pana Boga jeśli jesteś osobą wierzącą. Przy okazji dołącz też zażalenie na niekorzystną pogodę i liczne klęski żywiołowe, o których zresztą wspomniałeś.
Historyczne doświadczenia naszego narodu dotykają nie tylko Twojej wrażliwości, ale nie daje się tego leczyć przy pomocy fobii i nienawiści. Jeśli natomiast dręczą Cię niespełnione oczekiwania polityczne, to już Twój problem i jeśli wolisz żyć za świadomością życia w syfie, to także Twój wybór.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   anmat1 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 825
  • Rejestracja Thu, 05 Feb 09

Napisano 23 November 2011 - 12:46

hrymr napisał:

Cytat

Raczej spodziewajmy się, że potomkowie chamów z folwarcznych czworaków nazywają nas "moherami". III Rzeczpospolita ma podobny do PRL stosunek do historii.

Panie hrabio hrymr to te chamy pracowały na to aby tacy jak pan moherowi hrabiowie mogli żyć w luksusach i przegrywać w kasynach całe wsie. Niektórzy obdarowywali nimi kościoły i klasztory, aby te chamy pracowały na chlebuś i masełko dla ojczulków podczas gdy ci sycili miody, pędzli gorzałkę i piekli pierniki.
Ty chciałbyś aby i w III RP było podobnie, bo mnie i jednego Rydzyka za dużo, który ze skargą na tych chamów, którzy nie chcą mu dać więcej kasy na rozwój jego imperium jeździł na skargę do świeckiej UE i opluwał w niej Polskę.
Kto najbardziej przyczynił sie do tragedii smoleńskiej wszyscy wiedza i tylko tylko PiS na czele ze swym wodzem jego politycznym komisarzem A.M. oraz tacy zaślepieni nienawiścią jak ty i traktujący biedniejszych od siebie jak folwarczne bydło nie przyjmują tego do wiadomości.
Nie będę się odnosił do innych poruszonych przez ciebie spraw oraz obrażania w twoim poście osób, bo to tylko świadczy o tobie, twojej kulturze oraz czego moglibyśmy się spodziewać gdyby tacy jak ty doszli do władzy.
To że piszę "ty czy ciebie" z malej litery to nie błąd, ale pokazanie że według mnie człowiek, choćby i hrabia który nie szanuje i obraża innych sam na szacunek nie zasługuje.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 23 November 2011 - 15:46

Cytat

chcą podać Kaczyńskiego i Ziobrę przed trybunałem stanu

Ale to będzie zabawa :excl: :rotfl:
Będą "zwalać" jeden na drugiego. Już teraz Ziobro "kocha" Kaczyńskiego ( i wzajemnie) "jak psy dziada w ciasnym kącie" :letssin:

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173
  • Rejestracja Tue, 15 Nov 11

Napisano 23 November 2011 - 16:30

27 lipca 2011 o godzinie 19:30 w Wiadomościach usłyszałem takie oto słowa: "Poznamy winnych katastrofy smoleńskiej wśród mundurowych"- powiedziała Małgorzata Wyszyńska. A ja się pytam- co to znaczy? Czy wojsko poczuwa się do odpowiedzialności za lot cywilny? Przecież tak właśnie nas się przekonuje, że nie był to lot wojskowy i właśnie dlatego zastosowano taką a nie inną procedurę dochodzeniową. W sprawie tak ważnej dla racji stanu manipuluje się i kłamie na każdym kroku. Czasami używa się dzień po dniu argumentacji, która wzajemnie sobie przeczy. Niestety większość mieszkańców Polski (w tym przypadku słowo "Polacy" nie przechodzi mi przez gardło. Chamstwo jest ponadnarodowe. Internacjonalistyczne.) ślepo powtarza brednie zasłyszane w "telewizorze".

Pamiętam zeszłoroczną powódź, która nastąpiła z okazji wyborów prezydenckich. Pan premier Donald Tusk odwiedzał powodzian, pomagał im i współczuł. Do mikrofonów powiedział, że nie widzi powodów by ogłaszać STAN KLĘSKI ŻYWIOŁOWEJ (co opóźniłoby wybory), po czym dodał z uśmieszkiem często spotykanym u dworcowych krętaczy grających w trzy karty: "Choć oczywiście mamy tu do czynienia z klęską żywiołową". To ja pytam się, po co w ogóle istnieje coś takiego jak STAN KLĘSKI ŻYWIOŁOWEJ? Skoro nie używa się go wtedy jak mamy do czynienia z klęską żywiołową? Ja wiem czemu. Dla tych co mają problemy ze zrozumieniem "oczywistych oczywistości" wyłożę to najprościej jak można: Bo premiera Donalda Tuska kompletnie nie obchodzą ludzie, ich wsie czy miasta. Jesteście dla niego tylko naiwnymi głupcami, od których trzeba wydrwić głosy po to, by dorwać się do koryta.
Niby rzecz oczywista ale jednak chyba ludzie nie zdają sobie z tego sprawy skoro ci karierowicze z PO mają takie poparcie.

Śledztwo w sprawie Barbary Blidy zostało umorzone, a mimo to komuniści z PZPR zwanej SLD, wspólnie z cinkciarzami z PO chcą podać Kaczyńskiego i Ziobrę przed trybunałem stanu. Akurat teraz. W czasie i przed kampanią wyborczą. Zapytany przez dziennikarza Kalisz o szczegóły samobójstwa Blidy zaczął opowiadać jakieś dyrdymały, że Blida samobójstwa popełnić nie chciała, że pistolet trzymała tak lub inaczej, kciuk miała tu czy tam, a jak nie miał już nic mądrego do powiedzenia, to stwierdził że takimi detalami zajmuje się sąd. No, a sąd przecież sprawę umorzył, więc co ja mam myśleć o tej całej komisji śledczej? Kłamcy i krętacze. Tyle mam do powiedzenia na jej temat. Jestem prostym człowiekiem, a nie mogę oprzeć się wrażeniu, że ci którzy nazywają siebie politykami oraz telewizory mają mnie za gówniarza lub za dzikusa z IQ poniżej 90 punktów. Dlaczego ONI jeszcze są przy władzy? Czy jesteśmy tak durnym narodem, że nie zasługujemy na nic lepszego? Spocony Jacek Kalisz oburzał się w telewizorze na Kaczyńskiego, który powinien odpowiedzieć za IV Rzeczpospolitą. Uważam czepianie się IV Rzeczpospolitej za cyniczne draństwo. Po pierwsze IV Rzeczpospolita nigdy nie powstała. Mówienie o samobójstwie Blidy jako o zbrodni IV Rzeczpospolitej jest świństwem na miarę moralności polityków III Rzeczpospolitej. Blida nie została zamordowana- Blida popełniła samobójstwo. Czemu? To już inna sprawa. Mnie, mojej rodziny ani do moich znajomych o szóstej rano nie nachodzą żadne "uzbrojone bandy", jak raczył był Marek Siwiec nazwać funkcjonariuszy Policji. Czemu? Bo jestem uczciwy a moje nazwisko nie jest kojarzone z żadnymi przekrętami. Pani Blida musiała się o coś otrzeć skoro stała się obiektem zainteresowania CBA. Nie twierdzę, że była czemukolwiek winna ale jakoś tak mi się w życiu utarło, że kryształowymi ludźmi policja nie ma zwyczaju się interesować.

No to teraz dla porównania powiedzmy sobie czym jest III Rzeczpospolita.

Sowiecka swołocz wymordowała w Katyniu część naszej elity. Potem ci mordercy i zbrodniarze za pomocą bagnetu i knuta, przy udziale lokalnych kolaborantów i innych kanalii utworzyli POLSKĄ RZECZPOSPOLITĄ LUDOWĄ. Proszę sobie tą nazwę dobrze zapamiętać. POLSKA RZECZPOSPOLITA LUDOWA za pomocą UB a potem SB, mordowała i likwidowała KAŻDY przejaw wolnej Polski jaką niewątpliwie byłą Polska przedwojenna. Jeśli mówię mordowano, to proszę sobie nie wyobrażać patosu. Proszę sobie nie wyobrażać dumnych herosów, którym dano do zapalenia ostatniego papierosa i któremu z szacunkiem posyłano kulę w serce by ten stał się męczennikiem wolnej Polski. Ci ludzie herosów już nie przypominali. Były to potwornie umęczone ciała i dusze. Z powyrywanymi paznokciami, odbitymi nerkami, zmiażdżonymi jądrami, powybijanymi zębami, popękanymi bębenkami. A kuli nie posyłano im w serce lecz w tył głowy, którą przed strzałem niejednokrotnie wpychano do kibla po to, by nie ubrudzić mózgiem i krwią podłogi. Ciała potem wywożono w nieznane miejsca i zakopywano. A może palono? Do dziś nie wiadomo. TO WŁAŚNIE BYŁA POLSKA RZECZPOSPOLITA LUDOWA. Ona później ewoluowała. Nie na mniej okrutną. Na bardziej wyrachowaną. Ludzi mordowano do samego końca POLSKIEJ RZECZPOSPOLITEJ LUDOWEJ. Co się z nią stało? Ano władcy POLSKIEJ RZECZPOSPOLITEJ LUDOWEJ skumali się z dawną opozycją i utworzyli III Rzeczpospolitą. PRL kolaborowało z ZSRR. III RP kolaboruje z PRL. III RP podobnie jak PRL boi się II RP jak ognia. Jak diabeł święconej wody. Przyczyna jest oczywista. II RP i III RP to inne elity i inny system wartości. Przy elitach II RP "nasze" elity to tylko żałośni kolaboranci, którzy starają się za wszelką cenę "ustawić". Wartości II RP przerastają zdolności pojmowania większości mieszkańców Polski a już na pewno przerastają "nasze" elity. Na przykład, dawniej umowa ustna kojarzona była z umową dżentelmeńską lub słowem honoru, które wiązało znacznie bardziej niż słowo pisane. Dziś o takich umowach mówi się "na gębę" i już wiadomo, że ktoś kogoś "wydyma". Dawniej używając słowa "towarzystwo", miało się na myśli elitę i salony. Tak zwane sfery wyższe. Dziś używa się tego terminu wobec szemranej grupy lub wobec meneli. Natomiast wymawiając dziś słowa "Bóg, Honor, Ojczyzna" nie oczekujmy na zrozumienie. To obce większości ludziom wartości. Raczej spodziewajmy się, że potomkowie chamów z folwarcznych czworaków nazywają nas "moherami". III Rzeczpospolita ma podobny do PRL stosunek do historii. Wmawia nam, że powinniśmy czuć się winni, zakompleksieni, że jesteśmy beznadziejnymi nieudacznikami. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że gdyby nie presja społeczna to również Katyń przysypano by grubą warstwą zapomnienia. Wszak ta "pospolita zbrodnia" jest nie na rękę kacapom, wobec których III RP wykazuje niesłychany serwilizm. Bez komentarza pozostawię postawienie pomnika swołoczy, która dostała NA NASZYCH ZIEMIACH od nas baty w 1920. To jak traktuje się historię w III RP można sprawdzić pytając przeciętnego człowieka co wie o tzw. Rzezi Wołyńskiej.

Na zakończenie miałem zamiar przedstawić listę zbrodni III RP, ale jest ona stanowczo zbyt długa by zawrzeć ją jako dodatek do wpisu. Sporządzenie jej wymaga sporo czasu i należy poświęcić zupełnie odrębny i proszę mi wierzyć, obszerny temat. Jednak pamiętajmy, kiedy orędownik okrągłego stołu wypomina zbrodnie IV RP, przypomnijmy sobie takie postacie jak Krzysztof Olewnik, gen. Papała i wielu, wielu innych będącymi ofiarami kolaborującej z PRL III Rzeczpospolitej.

Rafał Ziemkiewicz nazywa czasy PRL syfem. Nie sposób się z nim nie zgodzić. To bardzo trafne określenie w stosunku do... hm... no właśnie syfu jakim był PRL. Jednak kiedy przyjrzymy się Polsce przedwojennej ciężko jest III RP nazwać inaczej jak... syf.

hrymr

Gdyby nie PRL to dziś bylibyśmy bogatym krajem. Opowiadał mi znajomy że na pierwszą miesięczną wypłatę po wojnie dostał tuzin guzików i kawał mięsa. Ludzie wtedy pracowali prawie za darmo.Czerwoni zmarnowali ogromny wysiłek ludzi pracy.

Ogólnie zgadzam się z tym co napisałeś. Uważam że największe spustoszenie umysłowe rozsiewa telewizja. Kłamstwo, głupawe seriale, to robota redaktorów pracujących w telewizji.
Szef CNN powiedział: każdy nadawca telewizyjny jest przestępcą.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 23 November 2011 - 23:47

Wyświetl postUżytkownik Piskorz dnia 23 November 2011 - 16:30 napisał

Gdyby nie PRL to dziś bylibyśmy bogatym krajem.

Równie rozsądnie brzmiałoby takie stwierdzenie:
"Gdyby nie moja klitka na strychu, to mieszkałbym w pięknej willi."

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17107
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 24 November 2011 - 00:13

Ludzie wtedy pracowali prawie za darmo.

To w zasadzie do dzisiaj nic się nie zmieniło. Sa tacy którzy zarabiaja 1tys/miesiac.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 24 November 2011 - 00:59

Szef CNN powiedział: każdy nadawca telewizyjny jest przestępcą.

Gdyby nie wyjaśnienie, że powiedział to szef CNN, pomyślałbym, że to słowa Macierewicza. :blush:

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173

Napisano 24 November 2011 - 15:13

Wyświetl postUżytkownik makron dnia 24 November 2011 - 00:59 napisał

Gdyby nie wyjaśnienie, że powiedział to szef CNN, pomyślałbym, że to słowa Macierewicza. :blush:

To był Ted Terner. Maciarewicza zwalczają ci którzy mają coś za uszami np. przekręty, agentura, esbecja, TV[bo szczególnie tam jest ich dużo],a zwykły człowiek nie ma potrzeby się go bać.

Wyświetl postUżytkownik Prince dnia 23 November 2011 - 23:47 napisał

Równie rozsądnie brzmiałoby takie stwierdzenie:
"Gdyby nie moja klitka na strychu, to mieszkałbym w pięknej willi."

Mieszkam w willi. Willę to trzeba utrzymać bo sama jeść nie da.

Najbardziej zmarnowanym czasem dla Polski były rządy Jaruzela- bodajże 8 zmarnowanych lat.
Zastój, marazm totalny. Ten facet powinien zgnić we więzieniu a skurczybyk bierze grubą kasę i jeszcze ochronę zbrodniarzowi dali.

Wyświetl postUżytkownik magia dnia 24 November 2011 - 00:13 napisał

To w zasadzie do dzisiaj nic się nie zmieniło. Sa tacy którzy zarabiaja 1tys/miesiac.

Masz piękny awatar, kojarzy mi się z latem - i chyba nie tylko mnie.

Ja myślę że z dzisiejszymi czasami nie ma porównania, jesteśmy bogatsi,ludzie tak ciężko nie harują. W porównamiu z Zachodem to oczywiście mizeria.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Przechodzień 

• wersja z zaimplementowana złośliwością
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1795
  • Rejestracja Sun, 23 Oct 11

Napisano 24 November 2011 - 15:31

Wyświetl postUżytkownik Piskorz dnia 24 November 2011 - 14:50 napisał

To był Ted Terner. Maciarewicza zwalczają ci którzy mają coś za uszami np. przekręty, agentura, esbecja, TV[bo szczególnie tam jest ich dużo],a zwykły człowiek nie ma potrzeby się go bać.

primo: Ted Turner

secundo: Antoni Macierewicz
_ _ _
óida oudén eidós
Dołączona grafika_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Dołączona grafika

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173

Napisano 24 November 2011 - 15:40

Wyświetl postUżytkownik Al_Hadzi dnia 24 November 2011 - 15:31 napisał

primo: Ted Turner

secundo: Antoni Macierewicz

Nie przejmuj się drobiazgami.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 24 November 2011 - 17:03

Wyświetl postUżytkownik Piskorz dnia 24 November 2011 - 15:13 napisał

Mieszkam w willi.

Gratuluję, obawiam się jednak, że nie zrozumiałeś mojego przykładu. Warunki mieszkaniowe użytkowników nie są tematem dyskusji, a przykład z willą podałem, aby zobrazować irracjonalność twierdzenia "bylibyśmy bogaci, gdyby nie PRL".
Równie abstrakcyjnie brzmi teza "mieszkałbym w pięknej willi, gdyby nie moja klitka", albo - "gdyby nie moje puste konto, to byłbym bogaty". Sedno w tym, że puste konto nie jest powodem biedy, tylko biedy... WYNIKIEM.
Tak samo PRL był wynikiem wojny i decyzji naszych "przyjaciół" z Zachodu, którzy bez mrugnięcia okiem i z własnej inicjatywy oddali nas pod opiekę Stalina. Zrównana z ziemią Polska została odbudowana przez Rosjan, którzy sami zmagali się z biedą - kolejnym krokiem było oderwanie od ZSRR, a ludziom takim jak Jaruzelski zawdzięczasz, że stało się to bezkrwawo.
Zwolennicy różnych Powstań Warszawskich i innych malowniczych rzezi nie mogą do dziś odżałować hektolitrów krwi, jakich Polsce oszczędził generał, więc atakują tego poczciwego staruszka w najbardziej prostacki sposób, pociągając za sobą co mniej rozgarniętych wyborców i tłukąc partyjny interes.
Mitomania, tropienie wydumanych spisków, oszczerstwa - to sposób działania tej wesołej drużyny, która (co ciekawe) na sztandarach niesie hasła typowo komunistyczne, co (o dziwo) jej miłośnikom nie przeszkadza w ogóle :hehe:

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Piskorz 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1173

Napisano 24 November 2011 - 17:29

Wyświetl postUżytkownik Prince dnia 24 November 2011 - 17:03 napisał

Gratuluję, obawiam się jednak, że nie zrozumiałeś mojego przykładu. Warunki mieszkaniowe użytkowników nie są tematem dyskusji, a przykład z willą podałem, aby zobrazować irracjonalność twierdzenia "bylibyśmy bogaci, gdyby nie PRL".
Równie abstrakcyjnie brzmi teza "mieszkałbym w pięknej willi, gdyby nie moja klitka", albo - "gdyby nie moje puste konto, to byłbym bogaty". Sedno w tym, że puste konto nie jest powodem biedy, tylko biedy... WYNIKIEM.
Tak samo PRL był wynikiem wojny i decyzji naszych "przyjaciół" z Zachodu, którzy bez mrugnięcia okiem i z własnej inicjatywy oddali nas pod opiekę Stalina. Zrównana z ziemią Polska została odbudowana przez Rosjan, którzy sami zmagali się z biedą - kolejnym krokiem było oderwanie od ZSRR, a ludziom takim jak Jaruzelski zawdzięczasz, że stało się to bezkrwawo.
Zwolennicy różnych Powstań Warszawskich i innych malowniczych rzezi nie mogą do dziś odżałować hektolitrów krwi, jakich Polsce oszczędził generał, więc atakują tego poczciwego staruszka w najbardziej prostacki sposób, pociągając za sobą co mniej rozgarniętych wyborców i tłukąc partyjny interes.
Mitomania, tropienie wydumanych spisków, oszczerstwa - to sposób działania tej wesołej drużyny, która (co ciekawe) na sztandarach niesie hasła typowo komunistyczne, co (o dziwo) jej miłośnikom nie przeszkadza w ogóle :hehe:

Następnym razem możesz dać jakiś inny malowniczy przykład- nie ma sprawy.

"Polska została odbudowana przez Rosjan". Tu z Tobą nie da się dyskutować-wymiękam.

Jaruzel ma krew na rękach więc nie rób ze zbrodniarza bohatera.

Rosjanie jest to naród bez kultury, którym rządzi zgraja bandytów. Tak było i jest a jak być przestanie to chciałbym Cię zapewnić że będziesz pierwszą osobą która się o tym dowie.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 24 November 2011 - 20:37

Piskorz napisał:

Następnym razem możesz dać jakiś inny malowniczy przykład- nie ma sprawy.

Nie muszę dawać innego przykładu, bo trafny jest ten, który dałem.

Cytat

"Polska została odbudowana przez Rosjan". Tu z Tobą nie da się dyskutować-wymiękam.

Wymiękasz, bo to jest fakt - z tym nie da się dyskutować :tak:

Cytat

Jaruzel ma krew na rękach więc nie rób ze zbrodniarza bohatera.

A powiesz nam czyją krew :?: :gienek

Cytat

Rosjanie jest to naród bez kultury, którym rządzi zgraja bandytów.

Tiaaa... Pewnie powiedzieli tak Jarek z Antkiem, a oni się znają - co nie..? Nie tylko na katastrofach lotniczych :D

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2546
  • Rejestracja Tue, 16 Dec 08

Napisano 24 November 2011 - 20:54

Uważam, że gdyby po wojnie Polska została państwem demokratycznym jak Francja czy RFN i skorzystała z Planu Marshalla, to dzisiaj nasz kraj byłby jednym z najbogatszych w Europie.

Użytkownik S.B. edytował ten post 24 November 2011 - 20:54

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 24 November 2011 - 21:03

Wyświetl postUżytkownik S.B. dnia 24 November 2011 - 20:54 napisał

Uważam, że gdyby po wojnie Polska została państwem demokratycznym jak Francja czy RFN i skorzystała z Planu Marshalla, to dzisiaj nasz kraj byłby jednym z najbogatszych w Europie.

Wątpię - Polska była zrównana z ziemią w przeciwieństwie do krajów zachodnich, ale pod wpływami Zachodu byłoby lepiej - to pewne... Tak czy siak, warto zachować właściwy kierunek pretensji, bo obarczanie winą "sowietów" a tym bardziej Jaruzelskiego jest śmieszne (PiS-uar na tym jedzie od lat).

Opcje tematu:

• (10 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »