Forum Lagata.pl: Problem aborcji - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (29 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Problem aborcji

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   pajacykPL 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 26
  • Rejestracja Thu, 26 May 11

Napisano 11 July 2011 - 08:01

Witam

Co sądzicie o aborcji? W których sytuacjach może być ona dopuszczona, a w których powinno się jej surowo zabraniać. A może są wśród nas osoby, które uważają, że człowiek posiada bezdyskusyjne prawo do życia i jego istnienie nie powinno być kwestią wyboru innych (w tym wypadku swojej matki)?

Aby nie posądzono mnie o brak zbieżności z tematyką działu, dodam że niedawno przedstawiono w sejmie projekt obywatelski nowej ustawy antyaborcyjnej, inicjowany przez Kościół.

Użytkownik pajacykPL edytował ten post 11 July 2011 - 08:03

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 11 July 2011 - 15:00

Aborcja powinna być dopuszczalna w przypadku gwałtu i w przypadku kiedy ciąża zagraża życiu/zdrowiu kobiety.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 11 July 2011 - 15:18

Wyświetl postUżytkownik pajacykPL dnia 11 July 2011 - 08:01 napisał

Witam
Aby nie posądzono mnie o brak zbieżności z tematyką działu, dodam że niedawno przedstawiono w sejmie projekt obywatelski nowej ustawy antyaborcyjnej, inicjowany przez Kościół.

Mimo wszystko, posądzam Cię o taki brak zbieżności i przenoszę temat do "Świata nauki i problemów...". Aborcja nie może być uważana za temat religijny niezależnie od tego, czyja inicjatywa ustawodawcza ją wspiera.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2546
  • Rejestracja Tue, 16 Dec 08

Napisano 11 July 2011 - 19:10

Popieram obecny zapis aborcyjny. Wprowadziłbym jednak jeszcze jedną rzecz. W przypadku, gdy kobieta chciałaby usunąć zdrowy płód z powodu np. kariery zawodowej, to musiałaby ona zapłacić za to z własnej kieszeni. Wiem, że to brzmi tak jakbym wyceniał ludzkie życie i może to się wielu nie podobać. Nie podaję jednak kwoty. Zostawiam to państwu, ale to musi być dużo - bardzo dużo. Skoro ktoś nie chce brać odpowiedzialności etycznej, powinien ponieść odpowiedzialność materialną. Nie może być tak, że chłopak powie do dziewczyny: "Chodź się prześpimy bez zabezpieczeń, a jak wpadniemy to usuniesz, bo prawo nam na to pozwala". To jest zwykły brak odpowiedzialności. Jestem jednak w stanie zrozumieć kobiety, które wpadły i ta niechciana ciąża może zrujnować im przyszłość. Tak też nie może być, ale za błędy się płaci. Są też sytuacje, kiedy kobieta chce usunąć a ojciec nie, lub odwrotnie. W takim wypadku o ciąży powinien zadecydować sąd - wysłuchać argumentów jednej i drugiej strony i postanowić. To jest ciężki temat. Ile ludzi tyle poglądów.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 11 July 2011 - 19:24

Wyświetl postUżytkownik Sebastian dnia 11 July 2011 - 19:10 napisał

Popieram obecny zapis aborcyjny. Wprowadziłbym jednak jeszcze jedną rzecz. W przypadku, gdy kobieta chciałaby usunąć zdrowy płód z powodu np. kariery zawodowej, to musiałaby ona zapłacić za to z własnej kieszeni.

Jesteś pewien, że znasz "obecny zapis aborcyjny"..?

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2546

Napisano 11 July 2011 - 19:43

Tak. Można usunąć ciążę w trzech przypadkach:
- gwałt
- uszkodzony płód
- zagrożenie życia kobiety.

To należałoby uzupełnić tym, co napisałem wyżej, bo nie ma możliwości w tej chwili usuwać zdrowych płodów, chyba że są wynikiem gwałtu, ale po co o tym miałem wspominać, skoro napisałem, że zgadzam się z obecnym zapisem?

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6307
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 21 July 2011 - 13:45

Wyświetl postUżytkownik pajacykPL dnia 11 July 2011 - 08:01 napisał

Witam

Co sądzicie o aborcji? W których sytuacjach może być ona dopuszczona, a w których powinno się jej surowo zabraniać. A może są wśród nas osoby, które uważają, że człowiek posiada bezdyskusyjne prawo do życia i jego istnienie nie powinno być kwestią wyboru innych (w tym wypadku swojej matki)?

Zawsze byłam przeciwna aborcji,ale po dłuższym zastanowieniu to już sama nie wiem. Z jednej strony aborcja to tak jakby zabójstwo nienarodzonego jeszcze człowieka,z drugiej strony urodzenie niechcianego dziecka,które miałoby potem być odrzucone przez matkę i które już od urodzenia miałoby być skazane na cierpienie.Nie wiem co jest gorsze.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Szpak 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1056
  • Rejestracja Sat, 30 Apr 11

Napisano 21 July 2011 - 20:17

Aborcja powinna być dopuszczalna tylko w przypadku bezpośredniego zagrożenia życia matki (np. nowotwór i konieczność chemioterapii). Nikt nie może wymagać w świeckim państwie, aby ktoś cenił własne życie mniej od innego. Absolutnie nie zgadzam się, aby aborcje były wykonywane np.z powodu zagrożenia wzroku matki (przypadek Alicji Tysiąc). Sam kiedyś odmówiłem zgody na znieczulenie takiej pacjentki.
Nie można też karać płodu, który też jest człowiekiem, za gwałt jego biologicznego ojca na matce. Aborcja w przypadku gwałtu odpada.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6307
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 21 July 2011 - 20:35

Wyświetl postUżytkownik Szpak dnia 21 July 2011 - 20:17 napisał

Nie można też karać płodu, który też jest człowiekiem

No ale weź pod uwagę,że takie niechciane z różnych względów dziecko też jest karane i to bardziej. Wszystko jest ok,jeśli taka matka która np. sobie wpadła pogodzi się z syt. i jakoś podoła obowiązkom macierzyńskim ( a nie jest to łatwe). Ale znam np. dziewczynę,która wpadła sobie w wieku 16 lat,przez okres ciąży paliła i piła i już na samym początku zafundowała dziecku bardzo silną astmę i pobyt w szpitalach.Na dodatek wychowuje to dziecko sama i co się dzieje za zamkniętymi drzwiami tego nie wiem,jednak biorąc pod uwagę,że nie jest ona zbyt normalna,wcale by mnie nie zdziwiło gdyby to dziecko zaniedbywała lub w jakiś sposób wyżywała się na nim. Jeśli nawet dziecko trafiłoby do domu dziecka to też jest dla niego przykry los,a z pewnością większość takich matek i tak dziecka nie oddaje,mimo iż sobie nie radzą z wychowaniem. Czy nie lepiej byłoby dla takiego dziecka,aby zostało usunięte póki jeszcze jest płodem niż gdy ma cierpieć całe dzieciństwo,a potem całe dorosłe życie mieć problemy z tym związane?

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 21 July 2011 - 20:46

Nie można też karać płodu, który też jest człowiekiem, za gwałt jego biologicznego ojca na matce. Aborcja w przypadku gwałtu odpada.

Ale matkę, która też jest człowiekiem(tak kobiety to ludzie) można pokarać? :gienek

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2546

Napisano 21 July 2011 - 21:31

Może to niech kobieta sama decyduje o swoim ciele co? Nie może być tak, że ktoś na nią wlezie, spuści się i zrobi jej dziecko. Kobieta ma prawo nie chcieć tego dziecka w każdym momencie swojego życia. Powiem więcej - kara za gwałt ze skutkiem zapłodnienia powinna być taka sama jak kara za zabicie człowieka - dożywocie. Za karą śmierci nie jestem, ale gdyby była, to powinna być wymierzana gwałcicielom. Za powołanie na siłę człowieka do życia karą powinna być utrata własnego życia.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Szpak 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1056

Napisano 21 July 2011 - 21:54

Cytat

Czy nie lepiej byłoby dla takiego dziecka,aby zostało usunięte póki jeszcze jest płodem niż gdy ma cierpieć całe dzieciństwo,a potem całe dorosłe życie mieć problemy z tym związane?

A jakie prawo my mamy oceniać wartość takiego życia i na tej podstawie decydować życie, czy śmierć. Można uznać życie bezdomnych za mało wartościowe i eksterminować ich.

Cytat

Ale matkę, która też jest człowiekiem(tak kobiety to ludzie) można pokarać? :gienek

Nie można. I dlatego gwałciciel, jeśli zostanie ujęty i skazany musi ponieść karę. Za co mamy karać dziecko?

Cytat

Może to niech kobieta sama decyduje o swoim ciele co?

Płód nie jest jej ciałem. Ma inne DNA.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2546

Napisano 21 July 2011 - 22:08

Płód nie jest jej ciałem. Ma inne DNA.

Ja nie napisałem, że płód jest ciałem kobiety. Jesteś facetem - ja też, więc nie mamy moralnego prawa wypowiadać się na ten temat. Chcesz zgwałconej młodej dziewczynie kazać nosić dziecko, choć ta dziewczyna jeszcze nigdy nikogo nie pocałowała z miłości? Zajmij się swoim życiem, a nie cudzym. Jeśli do ginekologa katolika przychodzi dziewczyna w celu usunięcia ciąży, to lekarz ma obowiązek to zrobić, a swoje prywatne poglądy zostawić za drzwiami gabinetu. Może tego nie chcieć, wtedy jego bóg mu wybaczy. Jeśli wybrał taki zawód to powinien się liczyć z tym, ze takie sytuacje będą miały miejsce.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Szpak 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1056

Napisano 21 July 2011 - 22:22

Chyba cię pogięło Sebastianie!
Masz mentalność Dorna.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2546

Napisano 21 July 2011 - 22:31

Raczej Ciebie pogięło. Co - argumentów brak? I nie porównuj mnie do tego człowieka, bo jest on na zupełnie odwrotnym biegunie politycznym ode mnie i go nie lubię. Raczej wolę Joasię Senyszyn.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Szpak 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1056

Napisano 21 July 2011 - 23:08

Chcesz tak jak Dorn wsadzać lekarzy w kamasze i kazać im robić rzeczy, których w demokracji robić nie muszą.

Cytat

Ja nie napisałem, że płód jest ciałem kobiety.

Nieprawda, napisałeś:

Cytat

Może to niech kobieta sama decyduje o swoim ciele co?

Powiedz mi dlaczego fakt bycia mężczyzną odbiera prawo głosu w tej sprawie?
Dlaczego denerwuje cię ta dyskusja do tego stopnia, że śmiesz mi mówić czym mam się zająć?
Ja zostając lekarzem przysięgałem ludzi leczyć, nie zbijać.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2546

Napisano 21 July 2011 - 23:13

Ciekawe czy tak samo byś myślał jakbyś był kobietą, facet by Cię zgwałcił, zapłodnił, Ty poszedłbyś usunąć ciążę a lekarz by odmówił. Postaw się w sytuacji tej kobiety. Wyobraź sobie, że nie ma religii. Odstaw ją na chwilę na bok, bo nie każdy jest katolikiem i nie musi się zgadzać z Tobą.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Szpak 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1056

Napisano 21 July 2011 - 23:36

Gdyby to mężczyźni zachodzili w ciążę, nic by to nie zmieniło w kwalifikacji aborcji jako zabójstwa.
Ja religię odstawiłem na bok. Powiedziałem, że dopuszczam aborcję w przypadku poważnego zagrożenia życia.
To jest rola Kościoła, aby przypominał swoim wiernym, że nikt nie ma większej miłości niż ta, gdy ktoś życie swoje oddaje z przyjaciół swoich. Tej zasady nie muszą przyjmować wszyscy, bo pochodzi z wiary.
Ale religia nie ma nic do rzeczy gdy na szali kładziemy życie człowieka i na drugiej szali dziewięciomiesięczne cierpienia innego. Życie jest podstawową wartością i nie ma od niego większej.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2546

Napisano 21 July 2011 - 23:41

Chcesz powiedzieć, że jakbyś był zgwałconą i zapłodnioną kobietą to nie usunąłbyś swojej ciąży i donosiłbyś ją do końca? I co byś zrobił z tym dzieckiem? Wychował? Więcej takich kobiet nam Polakom życzę. Tylko siadać na nie, gwałcić i robić dzieci, a w Polsce więcej ludzi będzie się rodzić niż umierać.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Szpak 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1056

Napisano 22 July 2011 - 00:18

Tak bym zrobił. Mnie dziwi, że ciebie to dziwi, wszak w wczoraj w temacie:"Czy przykazania ograniczają naszą wolność?" o 21.37 napisałeś:

Cytat

"Wolność jednego człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka". Zatem przykazanie "nie zabijaj" jest czymś naturalnym. Nikt nie chce umierać, więc sami nie zabijamy

Opcje tematu:

• (29 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »