Forum Lagata.pl: Małżeństwo - wartość dawniej i dziś - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Małżeństwo - wartość dawniej i dziś

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6307
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 29 June 2011 - 14:26

Dawniej zawarcie związku małżeńskiego było "obowiązkiem" każdego obywatela. "Stary kawaler", czy "stara panna" (nie daj Boże panna z dzieckiem) byli wyśmiewani, postrzegani jako ktoś gorszy, wytykani palcami.
Dziś to się zmieniło i wydaje się, że nikt (albo przynajmniej zdecydowana większość) nie zwraca na to uwagi. Ale czy nadal małżeństwo ma tą samą wartość, czy zawierane jest z miłości ( a może ważniejsze są inne pobudki), czy może preferowane są niezalegalizowane związki. W jakich kategoriach ocenia się dzisiaj "związek małżeński"?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   bingalaszatanu 

• Towarzysz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 277
  • Rejestracja Tue, 07 Jun 11

Napisano 29 June 2011 - 19:36

Teraz żyje się na kocią łapę! Bez intercyz, ślubów kościelnych czy cywilnych. Testy DNA na ojcostwo się robi czy wszelakie konkubinaty są! XXI wiek mamy!
Znudziły mi się fora! Siedzę na nich tylko dla zabicia czasu!

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Koralik13 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7
  • Rejestracja Wed, 28 Dec 11

Napisano 28 December 2011 - 13:14

A mi się wydaje, że zależy to od człowieka. Nie wiem jaką to wartość miało 50 lat temu, ale dla mnie małżeństwo ma ogromne znaczenie, a ślub wymiar symboliczny, bardzo znaczący.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Przechodzień 

• wersja z zaimplementowana złośliwością
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1795
  • Rejestracja Sun, 23 Oct 11

Napisano 28 December 2011 - 18:42

Wyświetl postUżytkownik Anette dnia 29 June 2011 - 14:26 napisał

Dawniej zawarcie związku małżeńskiego było "obowiązkiem" każdego obywatela. "Stary kawaler", czy "stara panna" (nie daj Boże panna z dzieckiem) byli wyśmiewani, postrzegani jako ktoś gorszy, wytykani palcami.
Dziś to się zmieniło i wydaje się, że nikt (albo przynajmniej zdecydowana większość) nie zwraca na to uwagi. Ale czy nadal małżeństwo ma tą samą wartość, czy zawierane jest z miłości ( a może ważniejsze są inne pobudki), czy może preferowane są niezalegalizowane związki. W jakich kategoriach ocenia się dzisiaj "związek małżeński"?

To zalezy tylko i wylacznie od ludzi dane malzenstwo tworzacych. Generalizowanie niewiele tu wniesie.
_ _ _
óida oudén eidós
Dołączona grafika_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Dołączona grafika

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   agar 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 952
  • Rejestracja Mon, 23 May 11

Napisano 28 December 2011 - 19:56

Role rodziny w systemie socjalistycznym przejeło państwo.
troska o wychowanie dzieci i zabezpieczenie starości, o bliskich słabszych których trzeba chronić...
Dzieci przestały byc dobrem rodziny, staja sie własnoscia państwa, które mówi jak masz je wychować, starzy jeszcze siła rozpędu jakos dogorywaja na rentach. Ale i ten problem powoli rozwiązuja wyjazdowe ekipy eutanazjne...
Paradoksalnie w państwach gdzie takiej opieki nie ma, rodzina jest dalej wartościa nadrzędna i nie ma porblemów z demografia..
To jest mój świat i moje kredki. spadaj mi ze swoimi mazakami

‎" przystań na drodze i popatrz, zapytaj o dawne ścieżki, gdzie jest droga najlepsza, idz po niej, a znajdziesz na niej wytchnienie" Jr6, 16"
https://rapidshare.c...52AA59D98803|0|
inna wersja orwella

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Szczypta. 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 753
  • Rejestracja Sat, 24 Dec 11

Napisano 29 December 2011 - 17:51

Wyświetl postUżytkownik Anette dnia 29 June 2011 - 14:26 napisał

Czasy się zmieniają...nic nie jest teraz jak kiedyś. Także myślę, że teraz żaden wstyd mieć dziecko, a nie wychowywać go z partnerem. Myślę, że zachowanie ludzi dawniej wypływało stąd iż bardzo dużo wpływu na ich poglądy i zachowanie miał inny człowiek" A co ludzie powiedzą, panna z dzieckiem? Przecież to nie do pomyślenia!" A teraz już nikt nie przejmuje się zbytnio co sąsiad powie...WOLNA Polska w końcu...*sarkazm*
A co do zawierania małżeństwa, może jest jeszcze na świecie kilkadziesiąt osób, które połączą się ze sobą dla MIŁOŚCI a nie dla MAJĄTKU. :old:

Użytkownik Szczypta. edytował ten post 29 December 2011 - 17:53

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   myaka 

• nadmorska diablica
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2548
  • Rejestracja Sat, 13 Aug 11

Napisano 29 December 2011 - 18:00

Wyświetl postUżytkownik Szczypta. dnia 29 December 2011 - 17:51 napisał

Czasy się zmieniają...nic nie jest teraz jak kiedyś. Także myślę, że teraz żaden wstyd mieć dziecko, a nie wychowywać go z partnerem. Myślę, że zachowanie ludzi dawniej wypływało stąd iż bardzo dużo wpływu na ich poglądy i zachowanie miał inny człowiek" A co ludzie powiedzą, panna z dzieckiem? Przecież to nie do pomyślenia!" A teraz już nikt nie przejmuje się zbytnio co sąsiad powie...WOLNA Polska w końcu...*sarkazm*A co do zawierania małżeństwa, może jest jeszcze na świecie kilkadziesiąt osób, które połączą się ze sobą dla MIŁOŚCI a nie dla MAJĄTKU. :old:

To o czym piszesz, ja obserwuje, jadąc np do swojej Babci na wieś.
Co sąsiedzi powiedzą, jak to będzie wyglądać w ich oczach, w ogóle tylko ruszające się firanki w oknach, bo to ciekawi kto przyjechał, etc.
To jest na porządku dziennym.
Zauważyłaś, że książka po kilkakrotnym przeczytaniu staje się o wiele grubsza, niż była? Jakby za każdym razem coś zostawało między kartkami: uczucia, myśli, odgłosy, zapachy... A gdy po latach zaczynamy ją kartkować, odnajdujemy w niej nas samych, młodszych, innych...

http://www.karmimypsiaki.pl/home

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Szczypta. 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 753
  • Rejestracja Sat, 24 Dec 11

Napisano 29 December 2011 - 18:34

Wiem, że tak jest :) Tego już nikt nie zmieni. "Starych drzew się nie przesadza"

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   jasminna 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 55
  • Rejestracja Thu, 11 Aug 11

Napisano 02 January 2012 - 17:18

Też zauważyłam, że na wsi np. obowiązkowo bierze się ślub, jeśli para "wpadła". Oczywiście takie małżeństwa bardzo często są potem szczęśliwe, ale presja, by ślub wziąć, zanim dziecko się urodzi, jest bardzo duża. W mieście ludzie także decydują się z tego powodu na ślub, ale też czesto czekają, by ślub był już po porodzie lub w ogóle związków małżeńskich nei zawierają.

Nie uważam, że instytucja małżeństwa jest przereklamowana obecnie. Dla dojrzałych związków jest to kolejny krok naprzód, ludzie dają sobie więcej czasu na przemyślenie kwestii ślubu, ale jeśli już się decydują, to mają pewność :)

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   bingalaszatanu 

• Towarzysz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 277
  • Rejestracja Tue, 07 Jun 11

Napisano 05 January 2012 - 13:41

Niech każdy żyje jak chce!
Znudziły mi się fora! Siedzę na nich tylko dla zabicia czasu!

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   salomonka 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 5
  • Rejestracja Mon, 09 Jan 12

Napisano 09 January 2012 - 23:04

kiedyś kobieta musiała wyjść za mąż, takie były zwyczaje, tradycja itp
teraz ślub bierze bo chce
Wszystko, co robił, robił dla zabicia czasu. Znał wiele sposobów zabijania czasu, a niekiedy ludzi. życzenia na roczek dla dziewczynki

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 10 January 2012 - 05:39

Nie musiała - stare panny były w sumie zawsze.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   jasminna 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 55

Napisano 13 January 2012 - 13:32

Tylko kiedy ślub był o tyle koniecznością, że nikt nie żył na kocią łapę, a stare panny to inna sprawa :) Teraz związki niesformalizowane w żaden sposób są na porządku dziennym i nikogo to nie dziwi.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   myaka 

• nadmorska diablica
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2548
  • Rejestracja Sat, 13 Aug 11

Napisano 13 January 2012 - 13:40

Wyświetl postUżytkownik jasminna dnia 13 January 2012 - 13:32 napisał

Tylko kiedy ślub był o tyle koniecznością, że nikt nie żył na kocią łapę, a stare panny to inna sprawa :) Teraz związki niesformalizowane w żaden sposób są na porządku dziennym i nikogo to nie dziwi.

oj co poniektórych dziwi.
Np na wsi, jak jest u sąsiada para która żyje bez ślubu, to zostaje obgadana na cała wieś, że jak tak można . <_<
Zauważyłaś, że książka po kilkakrotnym przeczytaniu staje się o wiele grubsza, niż była? Jakby za każdym razem coś zostawało między kartkami: uczucia, myśli, odgłosy, zapachy... A gdy po latach zaczynamy ją kartkować, odnajdujemy w niej nas samych, młodszych, innych...

http://www.karmimypsiaki.pl/home

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   jasminna 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 55

Napisano 17 January 2012 - 17:04

Pisałam wyżej własnie o tym, co obserwuję na wsi - tam presja do zawarcia ślubu jest wciąż bardzo duża.

Opcje tematu:

Strona 1 z 1