Jeżeli ktoś z Was będzie korzystał przy wypisywaniu ocen opisowych z programu komputerowego firmy Librus to ostrzegam, ze jest kłopot z dziećmi, które urodziły się poza granicami naszego kraju. Oprócz miejsca urodzenia (miasto) należy wpisać też województwo, do wybrania z listy są tylko polskie, ręcznie tego zrobić nie można. Puste miejsce na świadectwie zostać nie może, a wykreskować też się podobno nie da. Oczekujemy speca z w/w firmy, który ma przyjechać do naszej szkoły i jakoś to obejść. Jak tylko będę wiedziała co i jak, dam znać.
Strona 1 z 1
ocena opisowa na świadectwie
Napisano 16 June 2006 - 22:24
Dzis drukowalam swiadectwa. W przypadku dzieci, ktore urodzily sie poza granicami naszego kraju, wpisujemy miasto i kraj po przecinku, a wojewodztwo kreskujemy.
Korzystajac z programu Librus pamietac tez trzeba o opcji sprawdz, wtedy program sam wykreskuje wszystkie puste pola.
Mnie dzis po licznych przebojach udalo sie wszystkie swadectwa wydrukowac. Jednak wciaz z drzeniem serca nasluchuje, czy nie zadzwoni telefon i nie dowiem sie od pani dyrektor, ze mam natychmiast przyjezdzac do szkoly bo sa bledy ...
Korzystajac z programu Librus pamietac tez trzeba o opcji sprawdz, wtedy program sam wykreskuje wszystkie puste pola.
Mnie dzis po licznych przebojach udalo sie wszystkie swadectwa wydrukowac. Jednak wciaz z drzeniem serca nasluchuje, czy nie zadzwoni telefon i nie dowiem sie od pani dyrektor, ze mam natychmiast przyjezdzac do szkoly bo sa bledy ...
Napisano 17 June 2006 - 11:10
mialem "przyjemnosc" uczestniczyc w wydruku - wiem, ze zawsze poczatki sa trudne - ale chyba wolalbym je napisac recznie - ukladajac ocene z rozsypanki zdaniowej jakos mi nie odpowiada, brzmi to dla mnie jakos mechanicznie i sztucznie. (to sa obserwacje z boku nie jestem nauczycielem)
Napisano 17 June 2006 - 11:23
Calkowicie sie z Lukaszem zgadzam. Jako rodzic nie chcialabym dostac takiego swiadectwa, nie wiele ono by mi powiedzialo. Mysle, ze przede wszystkim rodzice powinni byc swiadomi jakie umiejetnosci dzieci powinny zdobyc na danym poziomie edukacji. Dopiero potem informowanie ich o kolejnych postepach ucznia mialoby sens. O czym powiadomi rodzica zdanie: dokonuje czesciowej syntezy liter....albo: zwykle poprawnie dodaje i odejmuje w zakresie 0-25, skoro nie jest on swiadomy jaka jest norma w pierwszej klasie.
Napisano 18 June 2007 - 05:51
Na szczescie tez teraz jestem juz po drukowaniu swiadectw - mi udalo sie szybciutko, ale niektore kolezanki mialy jazdy- a to nie to co potrzeba na dyskietce, albo brak pliku, albo co innego.
Wydaje mi sie, ze najwieksza wada tego systemu jest fakt, ze skopiowac oceny mozna jedynie na dyskietke. Poniewaz wszystko pisalam na laptopie, kolezanka pozyczyla mi w ostatniej chwile stacje dyskow do podpiecia - uratowala mi w ten sposob zycie. Lukasz prawie do ostatniej chwili twierdzil, ze zgra wszystko na plyte, a jak sie okazalo, ze jednak nie da rady to powiedzial tylko: ups...
Poza tym generalnie nie polecam tego programu
Wydaje mi sie, ze najwieksza wada tego systemu jest fakt, ze skopiowac oceny mozna jedynie na dyskietke. Poniewaz wszystko pisalam na laptopie, kolezanka pozyczyla mi w ostatniej chwile stacje dyskow do podpiecia - uratowala mi w ten sposob zycie. Lukasz prawie do ostatniej chwili twierdzil, ze zgra wszystko na plyte, a jak sie okazalo, ze jednak nie da rady to powiedzial tylko: ups...
Poza tym generalnie nie polecam tego programu
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Logowanie