Forum Lagata.pl: Osiedla w Warszawie - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Osiedla w Warszawie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   HaniaL 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 21
  • Rejestracja Wed, 17 Nov 10

Napisano 06 April 2011 - 14:21

Hej, zamierzam kupić mieszkanie w Warszawie na zamkniętym, nowym osiedlu. Wiecie na co zwrócić uwagę przy wyborze takiego mieszkania, jakie zadać pytania, co sprawdzić przed zakupem? Przyznaje że jestem goła i wesoła w tym temacie i potrzebuje pomocy!!!

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17107
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 06 April 2011 - 18:06

Wyświetl postUżytkownik HaniaL dnia 06 April 2011 - 14:21 napisał

Wiecie na co zwrócić uwagę przy wyborze takiego mieszkania

Na sąsiadów. ;)

znalazłam dla Ciebie kilka rad...

Kupno mieszkania oprócz najważniejszej czynności czyli wyboru wiąże się z kilkoma czynnościami które zawsze muszą się odbyć

Zakup mieszkania wiąże się z kilkoma ważnymi czynnościami. Oprócz znalezienia właściwego mieszkania, obowiązkowo odwiedzimy notariusza. Ale po kolei.

1. Znajdujemy odpowiednie mieszkanie - to chyba najważniejsza czynność, o ostatecznym kształcie mieszkania decyduje wielkość naszej rodziny, ilość pokoi i przede wszystkim posiadane pieniądze, własne lub możliwość pożyczenia (np. kredyt bankowy)

2. Sprawdzamy stan prawny mieszkania, jeżeli jest z rynku wtórnego, jeżeli to rynek pierwotny o zakup pochodzi np. od dewelopera mieszkań to sprawdzamy wiarygodność dewelopera. Przy istniejącym mieszkaniu obowiązkowo odpis z księgi wieczystej,

3. Negocjujemy cenę – aktualnie jest zastój na rynku nieruchomości więc możemy dużo urwać od ceny wyjściowej

4. Podejmujemy ostateczną decyzję, że to te własne mieszkanie kupimy.

5a. Podpisujemy umowę przedwstępną (jeżeli kupujemy w kredycie) w formie umowy cywilno prawnej lub u notariusza, z tym drugim wariantem wiążą się dodatkowe koszty.

5b. Jeżeli posiadamy odpowiednią ilość pieniędzy to podpisujemy akt notarialny nabycia mieszkania i określamy w nim termin wydania mieszkania. W tym przypadku pomijamy kolejne kroki.

6. Składamy wniosek o kredyt i czekamy na decyzję banku, do wniosku potrzebna będzie wycena (dla mieszkań używanych), przy rynku pierwotnym przeważnie decyduje cena dewelopera jako wartość mieszkania.

7. Dostajemy pozytywną decyzję z banku, bądź nie

8. Podpisujemy umowę kredytową, w której zawarte są m.in. informacje o przelewie środków finansowych na rachunek właściciela mieszkania.

9. Podpisanie aktu notarialnego u notariusza – określmy w nim datę wydania mieszkania, zlecamy notariuszowi wpis do hipoteki oraz przeważnie odprowadzenie wszelkich niezbędnych podatków.

10a. Wydanie mieszkania – spisujemy protokół wydania, spisujemy liczniki i odbieramy klucze

10b. Przy nowym mieszkaniu - podpisujemy protokół odbiorczy jeżeli nie mamy zastrzeżeń co do solidności i jakości wykonania naszego wymarzonego mieszkania.

Przy zakupie mieszkania od dewelopera przyda się poradnik „Porady jak kupić mieszkanie od dewelopera”

http://www.deweloper...-w-bialymstoku/

Użytkownik magia edytował ten post 06 April 2011 - 18:09

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   HaniaL 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 21

Napisano 07 April 2011 - 12:59

Bardzo Ci dziękuje za odpowiedź, wydrukuje sobie te podpowiedzi i będę z nimi chodziła na spotkania, bardzo pomocne!!:) A znasz może jakieś osiedla które mogłabyś mi polecić ??

Ps "7. Dostajemy pozytywną decyzję z banku, bądź nie" mam nadzieje że będzie pozytywna :)

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17107
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 07 April 2011 - 14:40

No niestety w Warszawie znam tylko Zamek Królewski i Kolumnę Zugmunta, a przy nim chyba nie chcesz mieszkać. ;)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   HaniaL 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 21

Napisano 08 April 2011 - 13:25

mhhy... fakt, potrzebuje zdecydowanie czegoś cichszego. Miejsca najczęściej odwiedzane przez turystów chyba by się nie sprawdziły :)

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   wikaG 

• Super Woman :)
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 83

Napisano 05 May 2011 - 13:14

Hej,

moja koleżanka kupuje sobie mieszkanie przy ul. Jaśminowej. To jej pierwsze mieszkanie więc jest bardzo przejęta, ale tez zadowolona :)
Developer to Yuniversal Podlaski http://www.yuniversa...ta_warszawa.php
Podobno super wykończony jest ten dom, klatki na tip top, no i lokalizacja... To niedaleko Idzikowskiego i Puławskiej, więc wszelkie połaczenia są - tramwaj, metro, autobus.

Ja narazie wynajmuję mieszkanie, ale tez bedę się interesować mieszkaniem. Wybrałam sobie Sady Wergiliusza przy ul. Wolumen. Dla mnie ważne jest żeby mieć las niedlaeko, żeby mozna bylo gdzieś pójść na rower :)

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   naranja.d 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 55
  • Rejestracja Sun, 01 May 11

Napisano 20 May 2011 - 16:03

Cześć,

ja właśnie też przymierzam się do kupienia własnego mieszkanka. Czy Twoja koleżanka już się tam wprowadziła? Jak tam jest z gęstością zabudowy? Blok na bloku? Czy znajdą się jakieś zielone miejsca?

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   wikaG 

• PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 83

Napisano 23 May 2011 - 13:41

No nie wprowadziła się jeszcze, bo jeszcze budynek jest nieoddany :)
Ale za chwilę pewnie to nastąpi, bo już klatki robią :) Wejdz na stronę, możesz sie przekonać o stanie zaawansowania prac.

A co do gęstości - no wiesz, w takim miejscu w warszawie, nie będziesz widziała horyzontu z okna, bo to Mokotów jest :) ale jest tam bardzo elegancko. To takie mieszkanie na całe życie. Przejedź się któregoś dnia, jak będziesz miała po drodze :) na pewno ci się spodoba. Ja aż usiadłam z wrażenia :)

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   naranja.d 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 55

Napisano 31 May 2011 - 14:15

Te mieszkania na stronce są bombowe. Jak sobie spojrzałam na mapie to tam w sumie dużo jest terenów zielonych, a mi raczej chodziło o o coś takiego jak np. w Centrum jest, no i często na Mokotowie też. Choć i tak W-wa i w sumie inne miasta w Polsce są zielone. Ja z przerażeniem zawsze patrzę na betonowe metropolie chociażby w Stanach :/

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   wikaG 

• PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 83

Napisano 21 June 2011 - 13:13

No to fakt :)

Fajny widok za oknem, to totalne odpręzenie po ciężkim dniu w pracy :)

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   konwaliowa 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Domokrążcy
  • Postów 67
  • Rejestracja Thu, 02 Jun 11

Napisano 24 June 2011 - 17:08

Zobacz jacy ludzie tam mieszkają, zobacz jaki masz dojazd do centrum i weź pod uwagę że w godzinach szczytu będzie oj 4-5x dłuższy, jeśli masz psa to zobacz czy w ogóle są tam jakiekolwiek trawniki bo na nowych osiedlach często tego brakuje (i w ogóle czy można tam mieć psa...)

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   naranja.d 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 55

Napisano 05 July 2011 - 13:10

I zobacz ile za metr :P

Ja szukam teraz czegoś taniego. Najchętniej koło 6 tys.za metr :/

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   wikaG 

• PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 83

Napisano 07 July 2011 - 16:29

konwaliowa - jak pytasz o moje rejony, to napisłam przecież, że mam las niedaleko :) więc psa mam i mieć bedę dalej. Z korkami tez nie będzie problemu, bo mieszkanie ma świetną komunikację, a ja samochodem nie jeżdżę :) Jeżeli pytasz o lokalizację mojej kolezanki - Jaśminową - to tam też jest niedaleko przy Idzikowskiego piekny park ze stawem, starodrzewiem... :) w ogóle cudowna lokalizacja :) cicho i spokojnie, a centrum miasta :) z korkami tutaj tez bezproblemowo, bo niedaleko puławska - tramwaje, autobusy, metro.

naranja.d - Sady Wergilusza sa troszke droższe. Zobacz je sobie. Może się przekonasz do wydania odrobine większej gotówki, bo warto ;) byłybysmy sasiadkami :) :) :) jak nie, to zobacz sobie miasteczko wilanów, albo osiedle aluzyjna. Tam ceny sa na takim mniej więcej poziomie.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   naranja.d 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 55

Napisano 13 July 2011 - 15:52

Ja bym nie chciała mieszkać w miejscu gdzie nie można mieć zwierząt:/ A ludzi, którzy się pozbywają psa z byle powodu, chociażby dla tego, że tam gdzie się przeprowadzają nie można mieć zwierząt najchętniej sama bym gdzieś wysłała. W miasteczku Wilanów nie schodzi cena raczej poniżej 6ciu z tego co patrzyłam to tak 7 jest mniej więcej. A tej Aluzyjnej sobie poszukam :)

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   konwaliowa 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Domokrążcy
  • Postów 67

Napisano 26 July 2011 - 12:34

WikaG - ja się nie pytałam, tylko pisałam na co warto zwrócić uwagę przy kupnie ;)

naranja.d - Jeśli chodzi o ceny to Piekut development ma na południu warszawy swoje inwestycje i ceny mieszkań (zależnie od położenia wielkości itd) zaczynają się od niecałych 6 tys - więc da się znaleźć coś tańszego

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   wikaG 

• PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 83

Napisano 26 July 2011 - 15:47

To prawda :) Piekut z Yuniversalu Podlaskiego ma super ceny. A na Aluzyjnej mozna wynegocjować nawet 5 tys za metr :) tylko trzeba sie targować ;)

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   konwaliowa 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Domokrążcy
  • Postów 67

Napisano 01 August 2011 - 14:49

Nie z uniwersalu, tylko Piekut Development ;)
Oni mają osiedla tylko na południu Warszawy, więc chyba coś pomyliłaś :)

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Szary 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 39
  • Rejestracja Tue, 03 May 11

Napisano 03 August 2011 - 21:20

Mając do wyboru Aluzyjną i Józefosław, to wybrałbym jednak Józefosław - bliżej do lasu, bardziej kameralna okolica. Bo z tego, co mi wyrzukiwarka mówi, to Piekut zainwestował w Japan Garden, więc Józefosław.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   bingalaszatanu 

• Towarzysz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 277
  • Rejestracja Tue, 07 Jun 11

Napisano 04 August 2011 - 13:38

Tam się cała patologia z Polski zjeżdzą jak walą na zachód czy do USA. Potem wracają, melinują się w domach i alkoholizują najczęściej.
Znudziły mi się fora! Siedzę na nich tylko dla zabicia czasu!

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   konwaliowa 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Domokrążcy
  • Postów 67

Napisano 05 August 2011 - 15:08

Tak, JG to Józefosław :D
Cała patologia? To chyba nie w Józefosławiu XD u nas są normalni, symaptyczni sąsiedzi i spokojna okolica

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2