Osiedla w Warszawie
Napisano 06 April 2011 - 14:21
Napisano 06 April 2011 - 18:06
Użytkownik HaniaL dnia 06 April 2011 - 14:21 napisał
Na sąsiadów.
znalazłam dla Ciebie kilka rad...
Kupno mieszkania oprócz najważniejszej czynności czyli wyboru wiąże się z kilkoma czynnościami które zawsze muszą się odbyć
Zakup mieszkania wiąże się z kilkoma ważnymi czynnościami. Oprócz znalezienia właściwego mieszkania, obowiązkowo odwiedzimy notariusza. Ale po kolei.
1. Znajdujemy odpowiednie mieszkanie - to chyba najważniejsza czynność, o ostatecznym kształcie mieszkania decyduje wielkość naszej rodziny, ilość pokoi i przede wszystkim posiadane pieniądze, własne lub możliwość pożyczenia (np. kredyt bankowy)
2. Sprawdzamy stan prawny mieszkania, jeżeli jest z rynku wtórnego, jeżeli to rynek pierwotny o zakup pochodzi np. od dewelopera mieszkań to sprawdzamy wiarygodność dewelopera. Przy istniejącym mieszkaniu obowiązkowo odpis z księgi wieczystej,
3. Negocjujemy cenę – aktualnie jest zastój na rynku nieruchomości więc możemy dużo urwać od ceny wyjściowej
4. Podejmujemy ostateczną decyzję, że to te własne mieszkanie kupimy.
5a. Podpisujemy umowę przedwstępną (jeżeli kupujemy w kredycie) w formie umowy cywilno prawnej lub u notariusza, z tym drugim wariantem wiążą się dodatkowe koszty.
5b. Jeżeli posiadamy odpowiednią ilość pieniędzy to podpisujemy akt notarialny nabycia mieszkania i określamy w nim termin wydania mieszkania. W tym przypadku pomijamy kolejne kroki.
6. Składamy wniosek o kredyt i czekamy na decyzję banku, do wniosku potrzebna będzie wycena (dla mieszkań używanych), przy rynku pierwotnym przeważnie decyduje cena dewelopera jako wartość mieszkania.
7. Dostajemy pozytywną decyzję z banku, bądź nie
8. Podpisujemy umowę kredytową, w której zawarte są m.in. informacje o przelewie środków finansowych na rachunek właściciela mieszkania.
9. Podpisanie aktu notarialnego u notariusza – określmy w nim datę wydania mieszkania, zlecamy notariuszowi wpis do hipoteki oraz przeważnie odprowadzenie wszelkich niezbędnych podatków.
10a. Wydanie mieszkania – spisujemy protokół wydania, spisujemy liczniki i odbieramy klucze
10b. Przy nowym mieszkaniu - podpisujemy protokół odbiorczy jeżeli nie mamy zastrzeżeń co do solidności i jakości wykonania naszego wymarzonego mieszkania.
Przy zakupie mieszkania od dewelopera przyda się poradnik „Porady jak kupić mieszkanie od dewelopera”
http://www.deweloper...-w-bialymstoku/
Użytkownik magia edytował ten post 06 April 2011 - 18:09
Napisano 07 April 2011 - 12:59
Ps "7. Dostajemy pozytywną decyzję z banku, bądź nie" mam nadzieje że będzie pozytywna
Napisano 07 April 2011 - 14:40
Napisano 08 April 2011 - 13:25
Napisano 05 May 2011 - 13:14
moja koleżanka kupuje sobie mieszkanie przy ul. Jaśminowej. To jej pierwsze mieszkanie więc jest bardzo przejęta, ale tez zadowolona
Developer to Yuniversal Podlaski http://www.yuniversa...ta_warszawa.php
Podobno super wykończony jest ten dom, klatki na tip top, no i lokalizacja... To niedaleko Idzikowskiego i Puławskiej, więc wszelkie połaczenia są - tramwaj, metro, autobus.
Ja narazie wynajmuję mieszkanie, ale tez bedę się interesować mieszkaniem. Wybrałam sobie Sady Wergiliusza przy ul. Wolumen. Dla mnie ważne jest żeby mieć las niedlaeko, żeby mozna bylo gdzieś pójść na rower
Napisano 20 May 2011 - 16:03
ja właśnie też przymierzam się do kupienia własnego mieszkanka. Czy Twoja koleżanka już się tam wprowadziła? Jak tam jest z gęstością zabudowy? Blok na bloku? Czy znajdą się jakieś zielone miejsca?
Napisano 23 May 2011 - 13:41
Ale za chwilę pewnie to nastąpi, bo już klatki robią
A co do gęstości - no wiesz, w takim miejscu w warszawie, nie będziesz widziała horyzontu z okna, bo to Mokotów jest
Napisano 31 May 2011 - 14:15
Napisano 21 June 2011 - 13:13
Fajny widok za oknem, to totalne odpręzenie po ciężkim dniu w pracy
Napisano 24 June 2011 - 17:08
Napisano 05 July 2011 - 13:10
Ja szukam teraz czegoś taniego. Najchętniej koło 6 tys.za metr
Napisano 07 July 2011 - 16:29
naranja.d - Sady Wergilusza sa troszke droższe. Zobacz je sobie. Może się przekonasz do wydania odrobine większej gotówki, bo warto
Napisano 13 July 2011 - 15:52
Napisano 26 July 2011 - 12:34
naranja.d - Jeśli chodzi o ceny to Piekut development ma na południu warszawy swoje inwestycje i ceny mieszkań (zależnie od położenia wielkości itd) zaczynają się od niecałych 6 tys - więc da się znaleźć coś tańszego
Napisano 26 July 2011 - 15:47
Napisano 01 August 2011 - 14:49
Oni mają osiedla tylko na południu Warszawy, więc chyba coś pomyliłaś
Napisano 03 August 2011 - 21:20
Napisano 04 August 2011 - 13:38
Napisano 05 August 2011 - 15:08
Cała patologia? To chyba nie w Józefosławiu XD u nas są normalni, symaptyczni sąsiedzi i spokojna okolica

Logowanie