Forum Lagata.pl: Soczewki, czy okulary? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Soczewki, czy okulary?

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 19 September 2011 - 18:54

Okulary uwalniają nas od potrzeby grzebania w oku i nie stwarzają zagrożenia infekcją. Można je też błyskawicznie zmieniać, podczas gdy w przypadku soczewek kontaktowych - schody zaczynają się, kiedy wzrok nie jest wystarczająco elastyczny i trzeba zmieniać ogniskową w zależności od sytuacji.
Istnieją wprawdzie soczewki dwuogniskowe, ale posługiwanie się nimi, to już nieco wyższa szkoła jazdy i nie chciałbym ich stosować, jak również nikomu takiej konieczności nie życzę. B)

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   aga a. 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 11
  • Rejestracja Wed, 09 Sep 09

Napisano 20 September 2011 - 13:16

komfort w noszeniu soczewek również przynosi kwestia przyzwyczajenia oraz umiejętność obsługiwania się nimi (zdejmowanie i zakładanie) mi tez kilka razy na początku noszenia soczewek zdarzyło się przyklejenie soczewki do oka i była panika. Teraz mi się to już nie zdarza. Nie ma czego się obawiać. Ja nosze sprawdzone przez siebie soczewki johnsona oraz mam do tego rewelacyjne krople, które otrzymują nawilżenie przez co nie ma szans na tego typu akcje z przyklejeniem się soczewki do oka. A krople godne polecenia to krople starazolin hydrobalance.

ja sobie chwale noszenie soczewek kontaktowych jeśli są dobrze dobrane. Ponadto należy dbać o oczy i dać im odpowiednie warunki pracy.

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Koma 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 40
  • Rejestracja Mon, 31 Jan 11

Napisano 22 September 2011 - 12:14

O... Nawet nie wiedziałam, że temat się tak rozwinął:) Od czerwca korzystam z "usług" soczewek i jestem zadowolona:) Co prawda zdarza mi się dalej nosic okulary, jednak zdecydowanie rzadziej. Początkowo szczerze mówiąc, najbardziej przeraziły mnie ceny. U optyka zakupy były naprawde drogie. Ale w internecie są na szczęście sklepy z duzo tańszymi soczewkami - oczywiście oryginalnymi:)

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   aga a. 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 11
  • Rejestracja Wed, 09 Sep 09

Napisano 24 September 2011 - 15:56

ja uwielbiam soczewki :) teraz nie wyobrażam sobie noszenia okularów. Soczewki sprawdzają się w każdej sytuacji, tylko czasami wieczorami się oczy przesuszają, ale ja już znalazłam na to super krople do oczu i problem znika :)

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   chmurka17 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1
  • Rejestracja Tue, 25 Oct 11

Napisano 25 October 2011 - 10:04

ja osobiście noszę soczewki, ale wydaje mi sie, ze warto sie skonsultowac z lekarzem w tej sprawie. teraz u mnie w Poznaniu jest super akcja. Mozna sie zbadac za darmo do 29.10. bylam z mama i polecam. adres strony z tego co pamietam to czasnawzrok.pl

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   imbirowa 

• nielubieszpinaku.
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5019
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 25 October 2011 - 15:12

Cytat

Ja nosze sprawdzone przez siebie soczewki johnsona oraz mam do tego rewelacyjne krople, które otrzymują nawilżenie przez co nie ma szans na tego typu akcje z przyklejeniem się soczewki do oka. A krople godne polecenia to krople starazolin hydrobalance.

przy soczewkach tej samej firmy i przy używaniu tych samych kropli i tak miałam akcje z przyklejeniem się do oka. :P
jednak nadal nie zrezygnowałam.

dodam też do plusów : soczewki są też wygodniejsze dużo zimą. bo nie parują jak okulary. :)
Internet skupia szaleńców.

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   currara 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1017
  • Rejestracja Tue, 04 Oct 11

Napisano 25 October 2011 - 22:52

Wyświetl postUżytkownik Koma dnia 03 March 2011 - 16:11 napisał

Mam do Was takie pytanie... A w zasadzie do osób, które mają wadę wzroku: nosicie soczewki, czy okulary? Dlaczego się pytam? Ponieważ sam mam wadę wzroku i zastanawiam się, czy nie "przerzucić się na soczewki. Ale nie mam pojęcia jak to wygląda. Wiadomo, że producenci będą Cię namawiać na soczewki, ale w praktyce może być różnie. Dlatego też pytam Was:)

najlepiej zapytaj swojego okulisty - nie kazdy moze nosic soczewki :)

gallus in suo sterquilinio plurimum potest

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Areswinner 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 19
  • Rejestracja Sat, 01 Oct 11

Napisano 30 October 2011 - 16:27

To zależy od cb. w czym ci bedzie wygodniej ;D Ale soczewki są pod względęm techniczym wygodniejsze , ale bardziej meczą oczy ;D
Wierzę w istnienię kogoś kto jest na tyle rozsądny by trzymać sie od nas z daleka.

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   highbury_girl 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 28
  • Rejestracja Wed, 02 Nov 11

Napisano 02 November 2011 - 13:00

Przez 3/4 życia były okulary, soczewek nie nosiłam nigdy, obecnie nie noszę nic - laserowa korekcja mnie uwolniła z ramek :D

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Frezja 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 33
  • Rejestracja Mon, 06 Sep 10

Napisano 29 December 2011 - 13:17

Wyświetl postUżytkownik highbury_girl dnia 02 November 2011 - 13:00 napisał

Przez 3/4 życia były okulary, soczewek nie nosiłam nigdy, obecnie nie noszę nic - laserowa korekcja mnie uwolniła z ramek :D

musiałaś mieć ustabilizowaną wadę prawda ? od podstawówki nosze okulary, soczewki wg mnie to po prostu droga sprawa, myślę o tym laserze bardzo namiętnie...

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   myaka 

• nadmorska diablica
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2547
  • Rejestracja Sat, 13 Aug 11

Napisano 29 December 2011 - 16:43

Wyświetl postUżytkownik Frezja dnia 29 December 2011 - 13:17 napisał

musiałaś mieć ustabilizowaną wadę prawda ? od podstawówki nosze okulary, soczewki wg mnie to po prostu droga sprawa, myślę o tym laserze bardzo namiętnie...

Bardzo namiętnie? o cholera! :alexis:
Zauważyłaś, że książka po kilkakrotnym przeczytaniu staje się o wiele grubsza, niż była? Jakby za każdym razem coś zostawało między kartkami: uczucia, myśli, odgłosy, zapachy... A gdy po latach zaczynamy ją kartkować, odnajdujemy w niej nas samych, młodszych, innych...

http://www.karmimypsiaki.pl/home

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   highbury_girl 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 28
  • Rejestracja Wed, 02 Nov 11

Napisano 02 January 2012 - 11:44

Wyświetl postUżytkownik Frezja dnia 29 December 2011 - 13:17 napisał

Tak, miałam stałą wadę od ponad roku, kiedy decydowałam się na zabieg. Ale z tego co mi wiadomo, wada musi być stała co najmniej 6 miesięcy by móc się poddać laserowej. Do tego trzeba spełniać różne inne warunki by się kwalifikować. Na przykład - nie wolno być cukrzykiem, trzeba mieć skończone 21 lat i trzeba mieć dwa i pół tysiąca w portfelu (i to tylko na jedno oczko). Sprawa dość kosztowna, ale dobry wzrok jest BEZCENNY i taka operacja jest, według mnie, jak najbardziej opłacalna.
Ostatnio naczytałam się wiele negatywnych opinii osób, które (o dziwo) nigdy nie operacji nie miały, ale słyszały od siostry dziewczyny brata...że taka operacja to samo zło, więc czują się odpowiedzialne by przekazywać te informacje światu. A więc będę mrocznym rycerzem i ja taką operację szczerze polecam! Jak masz jakieś wątpliwości to pytaj, chętnie udzielę informacji. Polecam również zajrzeć na okolaser.com.pl - jest to strona klinika w której miałam zabieg, ale jest tam fajnie i przejrzyście opisane jak wyglądają przygotowania do zabiegu, jak zabieg, a jak rekonwalescencja.

#33 Użytkownik jest zalogowany   Szczypta. 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 752
  • Rejestracja Sat, 24 Dec 11

Napisano 02 January 2012 - 20:23

Wyświetl postUżytkownik Koma dnia 03 March 2011 - 16:11 napisał

Mam do Was takie pytanie... A w zasadzie do osób, które mają wadę wzroku: nosicie soczewki, czy okulary? Dlaczego się pytam? Ponieważ sam mam wadę wzroku i zastanawiam się, czy nie "przerzucić się na soczewki. Ale nie mam pojęcia jak to wygląda. Wiadomo, że producenci będą Cię namawiać na soczewki, ale w praktyce może być różnie. Dlatego też pytam Was:)

Moja okulistka mówi, że na zdecydowanie się na soczewki wpływa wiele czynników. Między innymi; wada wzroku oraz to czy będziemy dbać o oczy i o szkło kontaktowe. Najlepiej zapytaj się swojego lekarza okulisty.

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   Volume. 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 171
  • Rejestracja Tue, 06 Dec 11

Napisano 28 April 2012 - 15:06

Także jestem za soczewkami :b)
Wada u mnie średnia, porównując noszenie okularów a soczewek, przepaść niesamowita!

Polecam szczerze osobom, które zastanawiają się nad ich kupnem :) Dobra marka + dobrane do wady szkła = idealny komfort noszenia soczewek

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2