Zwolennicy nauk ścisłych twierdzą, że tzw. humaniści to "intelektualni inwalidzi", a ich nieznajomość matematyki czy fizyki wynika z lenistwa i tępoty umysłowej. Humaniści z kolei zarzucają ścisłowcom ignorancję i brak kultury. Prawdą jest, że wielu "matematyków" nie potrafi czytać ze zrozumieniem i poprawnie pisać po polsku, a "poloniści" nie radzą sobie w życiu z logicznym myśleniem i rozwiązywaniem problemów. Czy obowiązkowa matura z matematyki pomoże zażegnać ten spór?
Jakie masz predyspozycje umysłowe?
Strona 1 z 1
Humaniści kontra ścisłowcy
Napisano 29 January 2011 - 12:28
Cytat
Czy obowiązkowa matura z matematyki pomoże zażegnać ten spór?
matura z matematyki to dla mnie totalna bzdura ;/ tak jak szybko wpadli na pomysl wprowadzenia jej , tak szybko wg mnie z niej zrezygnuja.
Cytat
Jakie masz predyspozycje umysłowe?
mimo ,ze nigdy nie mialam problemow ani z matma, ani z fizyka czy chemia to wybralam studia typowo humanistyczne, i nie zaluje.
jedni wola uczyc sie pamieciowo , inni wola dochodzic pol godziny do tego skad sie cos tam wzielo.
co kto woli
Internet skupia szaleńców.
Napisano 07 February 2011 - 11:06
Obowiązkowa matura z matematyki to dobry pomysł. Bez jaj, to PODSTAWA, i każdy, kto chce zdać 'egzamin dojrzałości' powinien posiadać podstawową wiedzę z matematyki. Ja się na nią nie załapałam, ale jak sprawdzałam, jakie były pytania na pierwszej maturze... no sory. Miewałam trudniejsze klasówki.
Ja poszłam na grafikę, ale staram się, by nie być jakimś matematycznym ignorantem. No i mam fajną uczelnię, więc nie dość, że jest humanistyczno-artystycznie, to jeszcze mamy elementy informatyki, logiki i matematyki. Zdrowa równowaga!
Ja poszłam na grafikę, ale staram się, by nie być jakimś matematycznym ignorantem. No i mam fajną uczelnię, więc nie dość, że jest humanistyczno-artystycznie, to jeszcze mamy elementy informatyki, logiki i matematyki. Zdrowa równowaga!
que loco amigos manana comprende hola que pasa como te llamas!
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Logowanie