Forum Lagata.pl: Do czego przydają się studia wyższe? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Do czego przydają się studia wyższe?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6305
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 22 January 2011 - 19:57

Uczelnie kuszą przyszłych studentów atrakcyjnymi kierunkami. Jak się często okazuje, wiedza przyswajana z takim trudem, okazuje się potem kompletnie nieprzydatna w życiu zawodowym. Na codzień wykorzystujemy jedynie niewielki procent tego, czego się uczyliśmy przez lata. Czy warto więc poświęcać tyle czasu na zdobywanie wykształcenia? Czym kierowaliście się przy wyborze studiów? Czy ich program przydał się Wam potem w życiu?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 22 January 2011 - 22:22

Trzeba się zastanowić czy po tych studiach pracę człowiek znajdzie.
Jeszcze nie tak dawno faceci szli na studia aby wojska unikać. Jak ktoś dobrze wybierze to może się na tych studiach czegoś przydatnego nauczyć. Jeśli nawet nie pochłonie wiedzy to nauczy się czegoś innego - sztuki kombinowania, radzenia sobie z rozwiązywaniem problemów.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   kostek1988 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 12
  • Rejestracja Tue, 18 Jan 11

Napisano 24 January 2011 - 10:43

Większość młodych ludzi idzie na studia pod presją rodziców... idą bo kuzyn też poszedł. itp...

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   T_Tomek 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 14
  • Rejestracja Mon, 31 Jan 11

Napisano 31 January 2011 - 15:08

Studia = papierek, dzięki któremu mamy otwartą drogę na stanowiska kierownicze.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   amiqa 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 14
  • Rejestracja Sat, 12 Mar 11

Napisano 14 March 2011 - 20:00

Studia wyższe to na pewno większy prestiż. No i poszerzają horyzonty, łatwiej znaleźć pracę...

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413

Napisano 14 March 2011 - 20:04

Ja jako pracodawca miałby w głębokim poważaniu taki papierek, liczy się to co dana osoba potrafi, co sobą reprezentuje. Na dobrą sprawę większość uczelni wyższych da się przeforsować ściągając, dlatego wszelkie papierki na mnie wrażenia nie robią.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Koma 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 40

Napisano 18 March 2011 - 13:53

To jest prawda. Niestety jest wiele kierunków studiów, które zdecydowanie nie są nikomu potrzebne. Ale większość z Nas chc iść na studia i później różnie sie to może kończyć...

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413

Napisano 18 March 2011 - 14:41

Kiedyś męska część młodzieży po szkole średniej chciała iść gdziekolwiek na studia i studiować cokolwiek byleby nie iść do wojska.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Atom 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 25
  • Rejestracja Wed, 16 Mar 11

Napisano 18 March 2011 - 18:09

Kiedy ja szedłem na studia dużo osób wybierało kierunek "bo koleżanka też na to poszła". Prawda taka, że żeby później zdobyc pracę trzeba miec praktykę i najlepiej robic to co się lubi. Poza tym teraz trzeba byc interdyscyplinarnym, papier i wiedza z jednej wąskiej dziedziny nie wystarcza... :)

Użytkownik Atom edytował ten post 18 March 2011 - 18:14

Żyj tak, jakby każdy dzień miał byc ostatnim. Ucz się tak, jakbyś miał życ wiecznie. - Mahatma Gandhi

Czy chciałbyś skończyć z odkładaniem rzeczy na później? Oto książka, która mi pomogła :)
-> http://zlotemysli.pl...to-dzisiaj.html

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 18 March 2011 - 18:17

Studia... Syn mojego szwagra ukończył studia o kierunku "agrobiznes" na Akademii Podlaskiej w Siedlcach, napisał i obronił pracę magisterską. Obecnie pracuje chłopak w "Biedronce". Rozładowuje tam TIR-y, układa towar na półkach, czasami posiedzi w kasie. :blink: Ucz się dziecię ucz, nauka to potęgi klucz :wysmiewacz:
Gdyby chciał dostać stanowisko kierownicze, to powinien zrobić zawodowe prawo jazdy. Kierowałby wtedy na przykład ciężarówką, a może nawet autobusem :D

Użytkownik t.oskar edytował ten post 18 March 2011 - 18:20

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413

Napisano 18 March 2011 - 18:31

Jak rozładowuje TIRy to kieruje pewnie paleciakiem.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Atom 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 25
  • Rejestracja Wed, 16 Mar 11

Napisano 18 March 2011 - 20:04

Mnie zafascynowała książka Roberta Kiyosaki "Bogaty ojciec, biedny ojciec". Autor wskazuje w niej minusy i braki nauki w szkole, na studiach. Konfrontuje je z solidną wiedzą finansową i, jak on to nazywa, "inteligencją finansową", o wiele bardziej przydatnych umiejętności niż akademicka wiedza teoretyczna. Polecam każdemu. Linka nie wrzucam żeby nie robic za dużo reklamy, ale kniga jest na tej samej stronce co ta w moim opisie na dole ;)

Kurs na paleciaka można było zrobic za darmo w urzędach pracy, ale chyba już z tym koniec od kiedy obcięli 2/3 budżetu eh...

Użytkownik Atom edytował ten post 18 March 2011 - 20:06

Żyj tak, jakby każdy dzień miał byc ostatnim. Ucz się tak, jakbyś miał życ wiecznie. - Mahatma Gandhi

Czy chciałbyś skończyć z odkładaniem rzeczy na później? Oto książka, która mi pomogła :)
-> http://zlotemysli.pl...to-dzisiaj.html

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17107
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 18 March 2011 - 22:06

Obecna prace zdobyłam przed ukonczeniem studiów, a wiec sam dyplom w niczym mi nie pomógł.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 19 March 2011 - 14:36

"Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu." - Miś - Stanisława Barei :mruga

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 19 March 2011 - 15:01

Wyświetl postUżytkownik Przymszy dnia 18 March 2011 - 18:31 napisał

Jak rozładowuje TIRy to kieruje pewnie paleciakiem.

Takim, który ma wprawdzie własny (akumulatorowy) napęd, ale z którym trzeba chodzić (nie tzw. "widlak"). To nie wymaga uprawnień. Tym bardziej dyplomu z agrobiznesu :hehe:

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Koma 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 40

Napisano 30 March 2011 - 11:28

Niestety - jak ktś idzie na kierunek, który nie jest jakoś dokładnie przemyślany to tak się kończy...

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Andres 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 357
  • Rejestracja Mon, 09 Aug 10

Napisano 13 April 2011 - 11:10

Ja powiem w ten sposób - studia zawsze się przydadzą... ale nie zawsze gwarantują cokolwiek. Wszystko zależy od nas samych i nie można studiować z przekonaniem, że sam papierek cokolwiek za nas załatwi. Dziś magister nikogo już nie powala na kolana. Jest miłym dodatkiem do CV, ale sam z siebie nie otworzy nam drzwi do kariery - no chyba, że to mgr inż. bo na kierunki techniczne dzisiaj jest spory popyt :letssin: kierunków humanistycznych niestety spory przesyt ;/

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 24 April 2011 - 00:21

Wyświetl postUżytkownik Przymszy dnia 14 March 2011 - 20:04 napisał

Ja jako pracodawca miałby w głębokim poważaniu taki papierek, liczy się to co dana osoba potrafi, co sobą reprezentuje. Na dobrą sprawę większość uczelni wyższych da się przeforsować ściągając, dlatego wszelkie papierki na mnie wrażenia nie robią.

Studia jako jedno z kryteriów to logiczna sprawa - chyba chodzi tu o to, że jest mniejsze zagrożenie, że taki kandydat z papierkiem to debil skończony - biorąc rzecz statystycznie. To o tyle istotne, że jak dają gdzieś pracę, to zgłoszeń i tak jest za dużo - a odrzucanie w ciemno losowe byłoby mniej rozsądne, niż odrzucanie w ciemno tych "mniej wykształconych".

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776
  • Rejestracja Sun, 26 Nov 06

Napisano 26 April 2011 - 20:15

Wyświetl postUżytkownik magia dnia 18 March 2011 - 22:06 napisał

Obecna prace zdobyłam przed ukonczeniem studiów, a wiec sam dyplom w niczym mi nie pomógł.

To jeszcze zależy czy ta praca ma jakiś związek z kierunkiem studiów, czy nie. Ja na przykład jestem na etapie wyboru tematu pracy i mam już dwie ciekawe oferty połączenia pisania pracy mgr z praktykami/stażem i późniejszym podjęciem pracy w tych firmach. Ale tutaj już nie tylko zależy to od kierunku studiów a bardziej od promotora i zaangażowania w pewne sprawy...

A że wybór niektórych kierunków studiów wiąże się ze sporym ryzykiem i perspektywą straty 5 lat życie najlepiej przedstawia ten wykres:
Dołączona grafika

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   naranja.d 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 55
  • Rejestracja Sun, 01 May 11

Napisano 01 May 2011 - 09:41

Ja mam wrażenie, że tytuł magistra to taki warunek konieczny zdobycia pracy, ale i tak najbardziej liczy się doświadczenie zawodowe :/

Opcje tematu:

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3