- (20 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Czy być katolikiem to obciach?
Napisano 19 January 2011 - 18:05
Napisano 19 January 2011 - 18:06
Napisano 19 January 2011 - 20:15
Co do określenie "moher" to bardziej określenie dotyczące stanu umysłu.
A określenia "katol" używają nawet niektórzy katolicy. Np. pierwszy wojujący katol RP Wojtek Cejrowski mówi o sobie i innych katolikach "katole".
Moim zdaniem obciachem może być wierzenie w rzeczy logicznie sprzeczne. Obciachem może być wiara w dogmaty - tak silna, że niemal przechodząca w wiedzę.
Co do innych przekonań religijnych to może określ jakie spotykają się ze zrozumieniem? I może warto dodać gdzie.
Przykładowo taki islam budzi we mnie jeszcze bardziej negatywne emocje. Ogólnie wszelkie religie będące zdogmatyzowanymi instytucjami odbieram negatywnie.
Napisano 19 January 2011 - 20:20
Napisano 19 January 2011 - 21:11
Użytkownik Anette dnia 19 January 2011 - 18:05 napisał
(...) Dlaczego inne przekonania religijne spotykają się ze zrozumieniem, a wiara katolicka przestaje?
Katolikiem staje się człowiek bez wysiłku, nawet bez pytania o zgodę, ale przez chrzest jako niemowlę.
Takie załatwienie sprawy wiary i przynależności do religii jest podstawą i źródłem patogennych zachowań, lekceważenia Boga i Bożych przykazań.
Sama ta religia zmieniając drastycznie dekalog, odrzucając Biblię, zmieniając jej treść, daje taki przykład i zachęca do odstępstwa. Przede wszystkim zaniedbuje jakąkolwiek edukację woli Boga i Jego poznanie.
Nie ma miejsca na zachowania wskazane przez Jezusa:
"Idźcie więc i czyńcie uczniów z ludzi ze wszystkich narodów, chrzcząc ich w imię Ojca i Syna, i ducha świętego,
ucząc ich przestrzegać wszystkiego, co wam nakazałem.
A oto ja jestem z wami przez wszystkie dni aż do zakończenia systemu rzeczy”.
To zaś jest podstawą rozpoznania prawdziwych Jego uczniów.
Katolicy nimi nie są. Nie mają wiary, wiedzy, typowo pogańska religia.
Tylko śmiech.
Napisano 21 February 2011 - 13:38
Napisano 21 February 2011 - 17:26
Cytat
normalni katolicy, wierzący , nawet Ci praktykujący chyba nie spotykają się z pogardą, przynajmniej mi się to nie zdarzyło
natomiast to :
Cytat
uważam za lekkie przegięcie.
wiara nie powinna być na pokaz.
Napisano 21 February 2011 - 18:37
To moim zdaniem nie ma ścisłego związku z jakąś pogardą kierowaną do katolików. Ta pogarda bierze się raczej z tego, że katolicy dają się w niezbyt wyrafinowany sposób 'robić w konia'. Gardzi się tutaj naiwnością, ślepą ufnością bez krztyny refleksji.
Napisano 21 February 2011 - 20:51
Oprócz tego irytują mnie ludzie, którzy deklarują swoj katolicyzm, a nie potrafią wybaczać, kłamią i stosują intrygi w celu upodlenia drugiego człowieka, to są właśnie KATOLE i takich ludzi nalezy unikać.
Napisano 22 February 2011 - 12:36
Napisano 23 February 2011 - 09:48
Napisano 23 February 2011 - 15:24
Użytkownik t.oskar edytował ten post 23 February 2011 - 15:25
Napisano 23 February 2011 - 16:29
Napisano 23 February 2011 - 19:32
Jak dla mnie po prostu zagorzały katolik, wręcz fanatyk. Świrowi pozwoliliby prowadzić wykłady na KUL-u?
Jak dla mnie Cejrowski to straszny prostak. Nie umie prowadzić dyskusji, jak nie ma argumentów to obraża oponenta. Daje się bardzo łatwo ponieść emocjom. Kiedyś prowadził z nim wywiad Szymon Hołownia. Hołownia to moim zdaniem taki katolik ze zdrowym podejściem do świata, zupełne przeciwieństwo Cejrowskiego. Cejrowski go w tym wywiadzie "ekskomunikował" Hołownię
Napisano 23 February 2011 - 20:41
Opcje tematu:
- (20 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »

Logowanie