Forum Lagata.pl: Jak powstały religie? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Jak powstały religie?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 03 December 2010 - 12:39

"Pochodzenie religii
HISTORIA religii jest równie długa, jak dzieje samego człowieka. Tak twierdzą archeolodzy i antropolodzy. Są dowody, że nawet w cywilizacjach najbardziej „prymitywnych”, to znaczy słabo rozwiniętych, występowały jakieś formy kultu. Dzieło The New Encyclopædia Britannica informuje: „Jak wskazują dotychczasowe odkrycia uczonych, nigdzie i nigdy nie istniał żaden lud, który nie byłby w pewnym stopniu religijny”.
Religia nie tylko sięga korzeniami w daleką przeszłość, ale też przybiera najróżniejszą postać. Łowcy głów z dżungli Borneo, Eskimosi z mroźnej Arktyki, nomadzi z Sahary, mieszkańcy wielkich metropolii świata i właściwie wszystkie ludy i nacje na ziemi mają boga lub bogów, którym w taki czy inny sposób oddają cześć. Rozmaitość religii jest rzeczywiście zdumiewająca.
W związku z tym nasuwa się szereg pytań. Skąd się wywodzą te wszystkie religie? A skoro tyle jest między nimi istotnych różnic i zarazem tyle podobieństw, to czy rozwinęły się niezależnie od siebie, czy może wzięły początek z jednego źródła?"

http://www.sciaga.pl...aterial_z_zajec

Użytkownik Anette edytował ten post 03 December 2010 - 13:31

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 03 December 2010 - 15:32

To moja wypowiedź z innego tematu, ale pasuje i tu:

Cytat

Ludzie pierwotni klękali na przykład przed wielkimi zwierzętami, przed Słońcem, Księżycem, dymiącym wulkanem, przed wszystkim, co w ich oczach posiadało jakąś niezwykłą moc. I to były pierwociny religii.
P.S. Bogu ta cześć wcale nie jest potrzebna. Takie potrzeby odczuwają raczej ludzie, chcą zjednać sobie nadludzką moc...

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309

Napisano 03 December 2010 - 16:51

Wyświetl postUżytkownik t.oskar dnia 03 December 2010 - 15:32 napisał

To moja wypowiedź z innego tematu, ale pasuje i tu:

No tak ale skąd w takim razie w ludziach taka potrzeba "klękania" przed tym co ponad nami,co ma jakieś niezwykłe moce itd.?

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440
  • Rejestracja Fri, 22 Oct 10

Napisano 03 December 2010 - 17:32

Dzięki świadomości. Tylko człowiek posiada świadomość tego, że istnieje, że jest malutki we wszechświecie, niemal nic nie może i że kiedyś umrze. To go przerażało więc zaczął wymyślać różne bóstwa i przekonywać sam siebie do tego że to jednak prawda i że jest jakieś "wsparcie z góry" które po śmierci coś mu "da".

Później powstały religie, kontrolujące wszystko i wykorzystujące bezczelnie to pragnienie człowieka do kontrolowania ludzi, manipulowania nimi i zabierania pieniędzy.

Owa potrzeba to jednak żaden dowód na to, że owe bóstwo istnieje. Małe dzieci też mają wyimaginowanego przyjaciela i to że one go mają w głowie wcale nie dowodzi jego istnieniu.

Użytkownik jcb edytował ten post 03 December 2010 - 17:32

Dołączona grafika
Ściągnij sobie darmowe tapety na telefon np. świąteczne tapety.
antyramy

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309

Napisano 03 December 2010 - 17:37

Wyświetl postUżytkownik jcb dnia 03 December 2010 - 17:32 napisał

Owa potrzeba to jednak żaden dowód na to, że owe bóstwo istnieje.

Dowodem na istnienie Stwórcy są stworzenia

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440

Napisano 03 December 2010 - 17:49

Może dla Ciebie tak, dlatego Ty nie "wierzysz" tylko "posiadasz wiedzę" nt. istnienia boga, właśnie takiego jak Tobie się wydaje, a nie innego ;)

Dla wielu jednak w boga się tylko wierzy albo i nie.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309

Napisano 03 December 2010 - 18:04

Wyświetl postUżytkownik jcb dnia 03 December 2010 - 17:49 napisał

Może dla Ciebie tak, dlatego Ty nie "wierzysz" tylko "posiadasz wiedzę" nt. istnienia boga, właśnie takiego jak Tobie się wydaje, a nie innego ;)

Dla wielu jednak w boga się tylko wierzy albo i nie.

No racja niektórzy wolą wierzyć że powstali z niczego i to nie tylko oni ale również wszystkie prawa moralne,fizyczne itd. tyle że to też wiara

Użytkownik Anette edytował ten post 03 December 2010 - 18:06

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440

Napisano 03 December 2010 - 18:21

No to o ciekawej wierze mówisz, pierwsze o takiej słyszę :)

Wychodzisz z błędnego założenia. Po prostu myślisz, ze każdy misi znać odpowiedź na wszystko, od początku do końca. Mogę powiedzieć, że "ja nie wierzę w nic". To, co wiadomo czyli wybuch ewolucja wszystkiego uważam za prawdę na podstawie wielu dowodów. Chętnie zweryfikuję swój pogląd na temat tego zo wiadomo jeżeli pojawią się dowody. To czego nie wiem po prostu nie wiem. I nie wierzę, że to co wiadomo że istnieje powstało z niczego. Po prostu nie wiem skąd jest ale może się dowiem, może nie. Mam kilka przypuszczeń ale to tylko domysły.

Mimo wszystko nie zazdroszczę Ci tej.. "wiedzy" absolutnej :D

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309

Napisano 03 December 2010 - 18:29

Wyświetl postUżytkownik jcb dnia 03 December 2010 - 18:21 napisał

No to o ciekawej wierze mówisz, pierwsze o takiej słyszę :)

Wychodzisz z błędnego założenia. Po prostu myślisz, ze każdy misi znać odpowiedź na wszystko, od początku do końca. Mogę powiedzieć, że "ja nie wierzę w nic". To, co wiadomo czyli wybuch ewolucja wszystkiego uważam za prawdę na podstawie wielu dowodów. Chętnie zweryfikuję swój pogląd na temat tego zo wiadomo jeżeli pojawią się dowody. To czego nie wiem po prostu nie wiem. I nie wierzę, że to co wiadomo że istnieje powstało z niczego. Po prostu nie wiem skąd jest ale może się dowiem, może nie. Mam kilka przypuszczeń ale to tylko domysły.

Mimo wszystko nie zazdroszczę Ci tej.. "wiedzy" absolutnej :D

Ha ha :P

A skąd masz te dowody że był wybuch i ewolucja? Bo z tego co wiem to są podzielone zdania na ten temat i żadnych dowodów nie ma

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440

Napisano 03 December 2010 - 18:43

Cytat

A skąd masz te dowody że był wybuch i ewolucja? Bo z tego co wiem to są podzielone zdania na ten temat i żadnych dowodów nie ma

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ewolucja - faktycznie, brednie i bajki, biblia przy tym to nic.. :(

Ja nie mam za to żadnych wątpliwości, że masz otwarte oczy tylko na swoją prawdę ;) Zaraz się dowiem że nie ma dowodów na ruch obrotowy ziemii i na to że jest okrągła. Dzięki za dyskusje, myślę e masz zbyt fundamentalistyczne podejście ale oczywiście nie mam na to dowodów :boks2

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309

Napisano 03 December 2010 - 18:57

Wyświetl postUżytkownik jcb dnia 03 December 2010 - 18:43 napisał

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ewolucja - faktycznie, brednie i bajki, biblia przy tym to nic.. :(

Ja nie mam za to żadnych wątpliwości, że masz otwarte oczy tylko na swoją prawdę ;) Zaraz się dowiem że nie ma dowodów na ruch obrotowy ziemii i na to że jest okrągła. Dzięki za dyskusje, myślę e masz zbyt fundamentalistyczne podejście ale oczywiście nie mam na to dowodów :boks2

http://odkrywcy.pl/g...g4sticaid=6b5aa :pajac

Stanowisko Kościoła katolickiego

Oficjalne stanowisko Kościoła katolickiego zostało wyrażone po raz pierwszy w encyklice Humani generis (1950) Piusa XII, który napisał, że "nie ma sprzeczności między ewolucją a nauką wiary o człowieku i jego powołaniu, pod warunkiem, że nie zagubi się pewnych niezmiennych prawd" uznając teorię ewolucji "za poważną hipotezę, godną rozważenia i pogłębionej refleksji na równi z hipotezą przeciwną".

Więc nawet gdyby ta teoria była prawdziwa to w żaden sposób nie jest sprzeczne z wiarą o ile jest prawdziwa bo z tego co widzę to chyba nie bardzo :)

"początek wszechświata i początek życia nie może zostać zbadany czy zaobserwowany. Zarówno teoria kreacjonistyczna jaki i teoria ewolucji są systemami opartymi na wierze w to, czego nauczają na temat początku. Nie mogą one zostać zbadane, ponieważ nie możemy wrócić do czasów sprzed miliardów ( lub tysięcy) lat, by zaobserwować początek powstania wszechświata i życia we wszechświecie"

Użytkownik Anette edytował ten post 03 December 2010 - 20:17

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   perkun 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 183
  • Rejestracja Mon, 25 Oct 10

Napisano 03 December 2010 - 19:35

Religie biora sie najczesciej ze strachu przed czyms niewyjasnionym jesli czlowieka spotykalo cos czego nie potrafil wyjasnic to nazywal to bogiem a potem zawsze trafiali sie tacy ktorzy dorabiali do tego system sluzacy pobieraniu ofiar i tak powstawaly religie

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2291
  • Rejestracja Fri, 28 Dec 07

Napisano 04 December 2010 - 07:31

Wyświetl postUżytkownik Anette dnia 03 December 2010 - 18:57 napisał

Stanowisko Kościoła katolickiego
Oficjalne stanowisko Kościoła katolickiego zostało wyrażone po raz pierwszy w encyklice Humani generis (1950) Piusa XII, który napisał, że "nie ma sprzeczności między ewolucją a nauką wiary o człowieku i jego powołaniu, pod warunkiem, że nie zagubi się pewnych niezmiennych prawd" uznając teorię ewolucji "za poważną hipotezę, godną rozważenia i pogłębionej refleksji na równi z hipotezą przeciwną".

Kościół Katolicki to taki śmietnik w którym rzeczy, idee, myśli i nauki, nic nie warte są nie do zniszczenia.
Założenia jego są takie by wszystkich i wszystko przygarniać - dlatego jest to siedlisko kłamstwa i obłudy.
Z ludzi robi bezwolnych i ograniczonych, i tych najbardziej ceni jako swych oddanych i wiernych.

To taka religia stanowi źródło problemów ludzkości, a odnosi się to wyłącznie do religii fałszywej.
Bóg ma zamiar już wkrótce usunąć wszystkie religie fałszywe.
Czytasz:
(Objawienie 17:16-17) "A dziesięć rogów, które ujrzałeś, i bestia — ci znienawidzą nierządnicę i sprawią, że będzie spustoszona i naga, i zjedzą jej ciało, i doszczętnie spalą ją ogniem.
Bo Bóg włożył to do ich serc, żeby wykonali jego myśl, żeby wykonali swoją jedną myśl, dając swe królestwo bestii, aż się spełnią słowa Boga
".
(Objawienie 18:21) "A pewien silny anioł podniósł kamień podobny do wielkiego kamienia młyńskiego i rzucił go w morze, mówiąc: „Tak Babilon, wielka metropolia, zostanie z rozmachem zrzucona i już nigdy nie będzie znaleziona"".

Każdemu, kto miłuje sprawiedliwość i prawość, polecił:
Wyjdźcie z niej [z Babilonu Wielkiego, ogólnoświatowego imperium religii fałszywej], mój ludu, jeżeli nie chcecie mieć z nią udziału w jej grzechach i jeżeli nie chcecie otrzymać części jej plag. Bo grzechy jej narosły aż do nieba i Bóg przywołał na pamięć jej niesprawiedliwe uczynki” (Objawienie 18:4, 5).
Religia, która ‛podburza do walki, znieczula sumienie, napełnia umysł złudzeniami i staje się źródłem uprzedzeń, przesądów, wrogości i obaw’, głęboko obraża więc samego Boga.
Czyż historia KrK tego nie zawiera i nie dostarcza dowodów?
Az nadto!

Wyświetl postUżytkownik Anette dnia 03 December 2010 - 18:57 napisał

"początek wszechświata i początek życia nie może zostać zbadany czy zaobserwowany. Zarówno teoria kreacjonistyczna jaki i teoria ewolucji są systemami opartymi na wierze w to, czego nauczają na temat początku. Nie mogą one zostać zbadane, ponieważ nie możemy wrócić do czasów sprzed miliardów ( lub tysięcy) lat, by zaobserwować początek powstania wszechświata i życia we wszechświecie"

Słuszniej więc jest dawać wiarę opisom Tego, który to wszystko uczynił - Boga.
Dotykamy tu istotnej rzeczy, mianowicie faktu, iż większą część informacji o sobie samym człowiek musi otrzymać od swego Stwórcy - jako objawienie - tekst - Biblia..
Tak jest z wiarą.
W pewnym słowniku zdefiniowano wiarę jako „mocne przeświadczenie o czymś, na co brak dowodu”.
Jednakże Biblia nie formułuje takiego poglądu, uwydatnia natomiast coś zgoła przeciwnego, że wiara opiera się na fak­tach, na realiach, na prawdzie. Pismo Święte wyjaśnia:
Wiara jest to niezawodne oczeki­wanie spraw spodziewanych, oczywisty prze­jaw rzeczy istniejących, choć nie oglądanych” (Hebrajczyków 11:1).
Prawdziwa wiara wywołuje u człowieka niezłomne przekonanie, że wszystko, co obiecał Bóg, jest tak pewne, jak gdyby już się spełniło stąd to oczekiwanie. Wszystko co przekazuje ludziom Bóg jest prawdą.
Fakty przemawiające za istnieniem czegoś nieoglądanego w rzeczywistości, są tak wymowne, iż wiara została tu uznana za równoważną z tego rodzaju dowodami.
Rolnik, który sieje widzi plon.

Widzialny wszechświat i panujący w nim porządek świadczą o niewidzialnym Stwórcy oraz o Jego metodach działania.
Czytasz:
(Izajasza 40:25-26) „Ale do kogoż mnie przyrównacie, żeby mnie z nim zrównać?” — mówi Święty.
 „Podnieście oczy ku górze i popatrzcie. Kto stworzył te rzeczy? Ten, który ich zastęp wyprowadza według liczby, wszystkie je woła po imieniu. Dzięki obfitości dynamicznej energii — jako że jest również pełen werwy w swej mocy — ani jednej z nich nie brak
".
(Rzymian 1:20) "Albowiem jego niewidzialne przymioty — jego wiekuista moc i Boskość — są wyraźnie widoczne już od stworzenia świata, gdyż dostrzega się je dzięki temu, co zostało uczynione, tak iż oni są bez wymówki";

Niezawodność Słowa Bożego i dokładne spełnienie się zawartych w nim proroctw daje dodatkową podstawę do wiary we wszystkie obietnice Jehowy.
Czytasz:
(Jozuego 23:14) „Oto ja idę dziś drogą całej ziemi, a wy dobrze wiecie całym swym sercem i całą swą duszą, że nie zawiodło ani jedno słowo ze wszystkich dobrych słów, które do was wyrzekł Jehowa, wasz Bóg. Wszystkie się wam spełniły. Ani jedno słowo z nich nie zawiodło".
(Rzymian 10:17) "Toteż wiara idzie w ślad za tym, co się słyszy. To zaś, co się słyszy, jest przez słowo o Chrystusie".
Duchowieństwo, należące do klasy „człowieka bezprawia”, odcięli się od biblijnej relacji o stwarzaniu i popularyzują myśl:
„Możesz myśleć co chcesz, i dalej być chrześcijaninem”!
Pozdrawiam

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309

Napisano 04 December 2010 - 07:55

Wyświetl postUżytkownik Miłujący prawde dnia 04 December 2010 - 07:31 napisał

Kościół Katolicki to taki śmietnik w którym rzeczy, idee, myśli i nauki, nic nie warte są nie do zniszczenia.
Założenia jego są takie by wszystkich i wszystko przygarniać - dlatego jest to siedlisko kłamstwa i obłudy.
Z ludzi robi bezwolnych i ograniczonych, i tych najbardziej ceni jako swych oddanych i wiernych.

To taka religia stanowi źródło problemów ludzkości, a odnosi się to wyłącznie do religii fałszywej.
Bóg ma zamiar już wkrótce usunąć wszystkie religie fałszywe.

No tak w przeciwieństwie do ŚJ KRK przynajmniej jest religią a nie sektą.ŚJ pewnie zostaną usunięci na pierwszym miejscu B)

Bo już nie muszę chyba wspominać że to co Ty nazywasz śmietnikiem stworzył sam Jezus w którego wierzysz

Użytkownik Anette edytował ten post 04 December 2010 - 07:56

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 04 December 2010 - 11:19

No racja niektórzy wolą wierzyć że powstali z niczego i to nie tylko oni ale również wszystkie prawa moralne,fizyczne itd. tyle że to też wiara

A niektórzy wolą wątpić i poszukiwać prawdy zamiast ślepo w coś wierzyć powielając tym samym czyjeś wymysły i urojenia.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309

Napisano 04 December 2010 - 11:39

Wyświetl postUżytkownik Przymszy dnia 04 December 2010 - 11:19 napisał

A niektórzy wolą wątpić i poszukiwać prawdy zamiast ślepo w coś wierzyć powielając tym samym czyjeś wymysły i urojenia.

Rozumiem że Ty do nich należysz? :D
No więc jak Ci idą poszukiwania prawdy? Odkryłeś już jakąś prawdę prawdziwą? Może się podzielisz odkryciami,bo ja odnoszę wrażenie że nie wiesz nic "Wiem że nic nie wiem" Sokrates :D i chyba pozostaje Ci jedynie wiara :old:

Użytkownik Anette edytował ten post 04 December 2010 - 11:40

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413

Napisano 04 December 2010 - 11:46

Słabo mi idzie ale wolę poszukiwanie prawdy od wymyślania sobie jej. Wtedy można tylko rzec: Nic nie wiem ale ubzdurałem sobie, że wiem wiele.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309

Napisano 04 December 2010 - 11:48

Wyświetl postUżytkownik Przymszy dnia 04 December 2010 - 11:46 napisał

Słabo mi idzie ale wolę poszukiwanie prawdy od wymyślania sobie jej. Wtedy można tylko rzec: Nic nie wiem ale ubzdurałem sobie, że wiem wiele.

To jak się domyślam te poszukiwania będą trwały do momentu wylądowania w trumnie

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413

Napisano 04 December 2010 - 12:06

Może będą trwały do tego momentu a może nie będą. Tego nie wiem. I tak lepsze to niż oszukiwanie samego siebie i odpowiadanie sobie urojeniami.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309

Napisano 04 December 2010 - 12:17

Wyświetl postUżytkownik Przymszy dnia 04 December 2010 - 12:06 napisał

Może będą trwały do tego momentu a może nie będą. Tego nie wiem. I tak lepsze to niż oszukiwanie samego siebie i odpowiadanie sobie urojeniami.

No tak najważniejsze że masz swoje zdanie,kierujesz się rozumem i nie idziesz z tłumem :)

Opcje tematu:

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3