Użytkownik bolo2008 dnia 12 March 2012 - 22:35 napisał
Człowieku budujecie domek z kart,który po czasie sie rozsypuje, pisałem już że Rusell też próbował takie coś sklecić, i co z tego wyszło? Wg Was Bóg to zmienna istota i działa tak jak ludzie? Swiadczy to jedynie o tym,że próbujecie przechytrzyć Boga? Czy ludzie pomagali mu stwarzać wszechświat,czy rozum ludzki jest w stanie objąć pełnie stworzenia? Architekt kosmosu który posiada miliardy takich ziem jak nasza, miałby się zabawiać w podchody z szatanem? Jak daleko sięga człowieka myśl i wiedza, żeby kombinować co zamierza Bóg? "Biada wam uczeni w piśmie" for " wniwecz wniwecz obrócę mądrość mądrych a rozum rozumnych odrzucę"Ten co myśli że dużo wie, nie wie nic!
A skąd takie przypuszczenie że nauki Russella rozsypały się jak „domek z kart” ?
Jest wręcz odwrotnie !
Kiedy Świadkowie Jehowy analizują dzisiaj, czego dokonał Charles Taze Russell, czego nauczał, jakimi pobudkami się kierował i co osiągnął, nie mają wątpliwości, iż Bóg naprawdę posługiwał się nim w szczególny sposób i w znamiennym okresie.
Biorą także pod uwagę fakt, iż Russell stał na zdecydowanym stanowisku w kwestii okupu jaki Jezus Chrystus złożył za ludzkość.
Faktem jest także to, iż nieustraszenie odrzucał on sprzeczne z natchnionymi Pismami wyznania wiary, obejmujące niektóre fundamentalne nauki chrześcijaństwa. Do wierzeń tych należy dogmat o Trójcy (sięgający korzeniami starożytnego Babilonu i przyswojony przez nominalnych chrześcijan długo po zakończeniu spisywania Biblii), jak też doktryna o wrodzonej nieśmiertelności duszy ludzkiej (przyjęta przez ludzi zafascynowanych filozofią Platona; dała początek między innymi nauce o wiecznych mękach dusz w ogniu piekielnym). Również wielu uczonych chrześcijaństwa wie, że nie są to nauki biblijne, ale duchowni na ogół nie głoszą o tym z ambon. W przeciwieństwie do nich Russell podjął rozległą kampanię, dzięki której każdy skory do słuchania mógł się dowiedzieć, co Biblia rzeczywiście ma do powiedzenia.
Ale to nie wszystko czego dokonał Russell. Poznał inne niezwykle doniosłe prawdy ze Słowa Bożego. Zrozumiał, że Chrystus powróci w chwale jako osoba duchowa, niewidoczna dla oczu ludzkich. Już w 1876 roku pojął, iż Czasy Pogan zakończą się w roku 1914 (E.Łuk. 21:24, Bg). Inni bibliści również wysnuli i ogłaszali niektóre z tych wniosków. Ale brat Russell poświęcił cały swój majątek, by nadać tym informacjom międzynarodowy rozgłos, i to na skalę, na jaką nie zrobił tego przedtem żaden człowiek ani żadna grupa ludzi. (zob. E.Mat. 24:14)
Zachęcał czytelników do uważnego porównywania jego prac z natchnionym Słowem Bożym, aby nabrali pewności, iż to, czego się dowiadują, jest całkowicie z nim zgodne.
Co do zmienności Boga, to napisano o Nim: - „Ja bowiem jestem Jehowa; ja się nie zmieniłem.” (Mal. 3:6)
Oraz
„Kto działał i to uczynił, wzywając pokolenia od początku? „Ja, Jehowa, Pierwszy; a z ostatnimi jestem ten sam”. (Izajasza 41:4)
„Nawet gdy się ktoś zestarzeje, ja jestem ten sam.” (Izajasza 46:4)
„Wy jesteście moimi świadkami — brzmi wypowiedź Jehowy — moim sługą, którego wybrałem, abyście mnie poznali i wierzyli we mnie, i rozumieli, że ja jestem ten sam. Przede mną nie został utworzony żaden Bóg ani po mnie nie ma żadnego.” (Izajasza 43:10)
Bóg jest niezmienny w swych prawach. Nawet Jego dzieła stwórcze o tym świadczą, co czym świadczy niezmienność praw np.: w fizyce, chemii, biologii.
Zapewniam Cię że Bóg w żadne podchody z szatanem się nie bawi !
Szatan zarzucił Bogu kłamstwo i wysunął zarzut czy Bóg ma prawo sprawować powszechne zwierzchnictwo oraz wymagać od swych stworzeń bezwarunkowego posłuszeństwa i wyłącznego oddania. Ale i wyłoniła się też dodatkowa kwestia - dotycząca lojalności stworzeń Bożych obdarzonych rozumem, względem Boga.
My żyjemy teraz w okresie w którym to szatan próbuje udowadniać swe racje, a my ludzie jesteśmy poddawani próbie, by wykazać swą lojalność wobec praw Bożych. Tak więc nie są to żadne żarty, gdyż od tego jak się zachowamy zależy nasze życie teraz i w przyszłości !
Pytasz: - „Jak daleko sięga człowieka myśl i wiedza, żeby kombinować co zamierza Bóg ?”
Biblia na to tak odpowiada: - „Bo Wszechwładny Pan, Jehowa, nie uczyni nic, jeśli swej poufnej sprawy nie wyjawił swoim sługom prorokom.” (Amosa 3:7)
W podobnym tonie wyraził się Pan Jezus: - „Już was nie nazywam sługami, bo sługa nie wie, co czyni pan jego, ale nazwałem was przyjaciółmi, albowiem oznajmiłem wam wszystko, co usłyszałem od Ojca mego.” (E.Jana 15:15)
Więc teraz po to mamy teraz Słowo Boże – Biblię, że z niej się dowiadujemy co Bóg zamierza względem ludzi i ziemi. Nie potrzebujemy cudów jak ludzie w I wieku n.e.
Te wersety o mądrości co przytoczyłeś, odnoszą się do mądrości ludzkiej. Bóg odrzuca ludzką filozofię bo doskonale wie że człowiek jest w błędzie. Mamy zabiegać o Bożą mądrość, a nie o mądrość tego świata – który należy do szatana.