Forum Lagata.pl: Tybet - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Tybet

Ankieta: Tybet (7 użytkowników oddało głos)

Jaki status powinien mieć Tybet?

1. Niepodległe państwo (3 głosów [42.86%])

Procent z głosów: 42.86%

2. Specjalny Region Administracyjny (3 głosów [42.86%])

Procent z głosów: 42.86%

3. Region Autonomiczny (1 głosów [14.29%])

Procent z głosów: 14.29%

4. Prowincja (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Aleksy 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 260
  • Rejestracja Fri, 22 Oct 10

Napisano 11 November 2010 - 23:09

Jaki jest wasz stosunek co do Tybetu. Czy popieracie Chiny w ich twierdzeniu, jakoby Tybet był ich częścią od zawsze? Czy światowe mocarstwa powinny pomóc w odzyskaniu przez Tybet niepodległości? A może Tybet powinien pozostać w ramach Chin?

==========

Ja wybrałem opcję nr 2 "Specjalny Region Administracyjny". Tybet posiadał podobny status w latach 1951-62. Status ten dałby Tybetowi nieograniczoną autonomię wewnętrzną. jedynymi kompetencjami władz pekińskich byłyby wówczas tylko: dyplomacja i armia. Generalnie Tybet mógłby przywrócić sobie niewolnictwo, teokracją i dyktaturę oligarchów (stan z sprzed powstania w 1959), albo też może wprowadzić czystą demokrację i wolności obywatelskie.

Nie widzę powodów by Tybet stał się państwem. Chiny zbyt dużo w nich zainwestowały, zbyt dużo im dały..
"Żaden warszawski polityk, który chciał zmienić Kaszubów, Ślązaków, czy Białorusinów w Polaków, nie miał, prawa czuć się dotknięty tym, że carska administracja próbuje zmienić Polaków w Rosjan"

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 12 November 2010 - 02:50

Nie znam się na Tybecie, więc nie chcę się tu wymądrzać - ale przypomina mi się olimpiada w Pekinie. Mam jakąś dziwną pewność, że 99% sportowców zgolonych na łysą pałę w imię solidarności z okrutnie ciemiężonymi mnichami również nie znało się na Tybecie :D

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Aleksy 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 260
  • Rejestracja Fri, 22 Oct 10

Napisano 12 November 2010 - 04:18

Jakby nie patrzeć, przeciętnemu Tybetańczykowi żyje się lepiej teraz niż w 1959, kiedy rządził Dalajlama. Porównywać sytuację Tybetańczyka sprzed 60 lat i obecnego, jest jak porównywanie sytuacji chłopa polskiego z końca XVIII wieku i chłopa polskiego z końca XIX w. Pierwszy był niewolnikiem, a drugi wolnym człowiekiem.
"Żaden warszawski polityk, który chciał zmienić Kaszubów, Ślązaków, czy Białorusinów w Polaków, nie miał, prawa czuć się dotknięty tym, że carska administracja próbuje zmienić Polaków w Rosjan"

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Przechodzień 

• wersja z zaimplementowana złośliwością
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1795
  • Rejestracja Sun, 23 Oct 11

Napisano 22 November 2011 - 23:30

DalajLama mowi o autonomi wiec autonomia przychodzi na mysl jako pierwsza ale chcialbym wolnego Tybetu.

A porownania ze teraz Tybetanczyk jest "wolnym czlowiekiem" swiadczy o kompletnej nieznajomosci tematu - vide "Tybet, Tybet" Patrick French
_ _ _
óida oudén eidós
Dołączona grafika_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Dołączona grafika

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Bierek 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2546
  • Rejestracja Tue, 16 Dec 08

Napisano 25 November 2011 - 00:57

Ja oczywiście jestem za wolnym i niepodległym Tybetem. Chciałbym tylko, aby to było państwo demokratyczne, świeckie i socjalne.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Towarisz Forumowicz 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 57
  • Rejestracja Sun, 06 Nov 11

Napisano 28 December 2011 - 21:54

Ja uważam, że Tybet powinien być Regionem Autonomicznym, tak jak to jest teraz, że Tybet posiada autonomię(nie tylko na papierze). Przeciętnemu Tybetańczykowi żyje się znacznie lepiej niż za Dalajlamy. Poza tym Tybet jest historyczną część Chin.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Przechodzień 

• wersja z zaimplementowana złośliwością
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1795
  • Rejestracja Sun, 23 Oct 11

Napisano 28 December 2011 - 23:38

Wyświetl postUżytkownik Towarisz Forumowicz dnia 28 December 2011 - 21:54 napisał

Ja uważam, że Tybet powinien być Regionem Autonomicznym, tak jak to jest teraz, że Tybet posiada autonomię(nie tylko na papierze). Przeciętnemu Tybetańczykowi żyje się znacznie lepiej niż za Dalajlamy. Poza tym Tybet jest historyczną część Chin.

Tybet NIGDY NIE BYL CZESCIA CHIN ale Chiny byly czescia Tybetu.. kilka razy gorale z Tybetu "wizytowali" Pekin by przypomniec cesarzowi kto tu rzadzi. Klamstwem jest ze jest terytorium autonomicznym bo nie jest, jest terytorium zamknietym- wjadz na terytorium Tybetu tylo za specjalnym pozwoleniem.

Proba oceny warunkow zycia w panstwie ktore morduje i wynaradawia Tybet ze nie wspomne o nie przestrzeganiu podstawowych praw czlowieka mija sie z celem.

Towarzyszowi Forumowiczowi proponuje by nie klamal wiecej i nie odzywal sie w temacie jaki nie jest mu znany tylko po to by bronic klamstw zgodnych z linia partii komunistycznej.

Uwaga do Towarisza Forumowicza: Najpierw sie poducz potem wroc i podyskutujemy. Czerpana wiedza z ulotek KPCH to zadna wiedza. A jak chcesz zyc w panstwie komunistycznym to zglos sie po wize do Korei Polnocnej tam bedziesz mogl zyc w imie wyznawanych przez siebie komunistycznych zasad i idei Kim Ir Sena. TYLKO .. bo jesc nie bedziesz mial co. Uwazam ze to podlosc z Twojej strony ze jeszcze nie wyjechales do tak chwalonych przez siebie panstw komunistycznych tylko wygodnie zyjesz sobie w niekomunistycznej Polsce. WSTYD!

Użytkownik Al_Hadzi edytował ten post 28 December 2011 - 23:40

_ _ _
óida oudén eidós
Dołączona grafika_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Dołączona grafika

Opcje tematu:

Strona 1 z 1