Jakie wybrać studia?
Napisano 09 November 2010 - 00:49
Chciałem zapytać również, czy bylibyście w stanie zaufać programowi, który na podstawie wnikliwego testu psychologicznego będzie sugerował Wam najlepsze dla Was uczelnie? Pytam w imieniu kolegi, który to jest współtwórcą właśnie takiego dość innowacyjnego serwisu doradzającego, że tak powiem jakie studia wybrać.
Proszę więc o opinie i wasze uwagi na temat samej idei takiego "zautomatyzowanego doradcy" odnośnie kierunku studiów jak i tego czym się kierujecie podczas wyboru.
Napisano 09 November 2010 - 02:14
Pomysł może i dobry... na wyciąganie kasy
Napisano 09 November 2010 - 12:49
Cytat
niestety muszę się zgodzić.
sory, jak ktoś sam nie wie co ma w życiu robić , to ma mu w tym pomóc jakiś serwis doradzający?
taka osoba wg mnie wcale nie powinna studiować a przeczekać może rok , a nawet i roków kilka i dop wtedy wybrac sie na studia. jak ją olśni.
Użytkownik imbirowa edytował ten post 09 November 2010 - 12:50
Napisano 09 November 2010 - 14:05
Napisano 09 November 2010 - 14:10
Cytat
owszem moze isc na studia ktore go wcale nie interesuja , a potem meczyc sie 3 lata (minimum) na studiach a potem do konca zycia w pracy ktorej nie lubi.
Cytat
jakos mnie to nie przekonuje.
Napisano 09 November 2010 - 14:25
Użytkownik imbirowa dnia 09 November 2010 - 14:10 napisał
Właśnie ten projekt ma na celu wskazanie najbardziej pasujących studiów do danej osoby, a nie takich które do niej w ogóle nie pasują. Więc jeżeli masz ścisły umysł i udzielasz szczerych odpowiedzi na pytania w teście to na pewno system nie zasugeruje Ci studiowania filologii
Napisano 09 November 2010 - 14:32
Użytkownik imbirowa edytował ten post 09 November 2010 - 14:34
Napisano 09 November 2010 - 14:47
Ale przecież nawet wymarzone studia mogą okazać się dla nas totalną porażką. Coś na co natomiast nie zwracaliśmy uwagi mogłoby dla nas być zajęciem życia
Napisano 09 November 2010 - 14:57
aLBO 79 - wraz z diagnozą psychologiczna.
to jest tylko i wylacznie naciaganie ludzi .
Użytkownik imbirowa edytował ten post 09 November 2010 - 14:57
Napisano 09 November 2010 - 19:03
Napisano 09 November 2010 - 20:19
Użytkownik imbirowa dnia 09 November 2010 - 14:57 napisał
aLBO 79 - wraz z diagnozą psychologiczna.
to jest tylko i wylacznie naciaganie ludzi .
Niezłe jaja
Domyślałem się, że to nie jest za darmo, ale nawet bezczelność powinna mieć jakieś granice
No ale... jak zrobią dobrą reklamę, to może coś z tego być - frajerów wszak nie brakuje, a dziennie wystarczyłoby dwóch
Napisano 09 November 2010 - 20:26
Użytkownik jcb dnia 09 November 2010 - 19:03 napisał
Moim zdaniem nie tyle ważne są czyjeś predyspozycje co zapotrzebowanie na rynku pracy.Co z tego,że będziesz studiował to co lubisz jak możesz nigdy po tym nie dostać pracy,ile magistrów tyra przy maszynach na 3 zmiany za grosze,albo w spożywczakach,bo w zawodzie niestety nie było pracy
Napisano 09 November 2010 - 21:29
Ale taka Polska mentalność: 1) boje się nowości, 2) nie dam zarobić, 3) sam wiem lepiej... i mówię to ogólnie, a nie tylko w kontekście tego portalu.
Cytat
Tak, ten portal pomaga wybrać kierunek, nie załatwi nic więcej za nas. Po tym jak wytypuje nam kierunek studiów sami analizujemy jakie są perspektywy po danych studiach. Jednak co do braku pracy po danych studiach... po każdych studiach jest praca, trzeba się tylko przyłożyć do studiowania i zdobyć i wiedzę i papier a nie tylko sam dyplom. Do tego dobrze się 'sprzedać'. Wtedy zatrudnienie będzie, a reszta baranów z mgr za darmo pojedzie na zmywak z wielkimi pretensjami.
Użytkownik jcb edytował ten post 09 November 2010 - 21:31
Napisano 10 November 2010 - 00:05
Użytkownik jcb dnia 09 November 2010 - 21:29 napisał
Nie, bezczelność to informować o cenie (ba, opłacie w ogóle) na koniec. Inna bezczelność to upychać kit, że taki bzdet komukolwiek pomoże.
Jak nie wie się co powiedzieć, to fajnie jest wyjść z "mentalnością" (cokolwiek by miała oznaczać)... a jeszcze fajniej to zrobić "ogólnie"...
Napisano 10 November 2010 - 00:46
Cytat
Napisałem w 3 punktach co oznacza. 4 punkt jaki teraz dołożę to nie czytanie żadnych regulaminów i ważnych umów nierzadko. A później płacz, że był taki i taki paragraf...
Cytat
ot punkt 3) jeszcze nie wiem co to jest, "ale ja wiem lepiej, że to kit"... Wypowiadać możesz się za siebie, ale nie za "kogokolwiek", chyba, że wiesz lepiej za resztę.. to już w ogóle nie mamy o czym dyskutować
Napisano 10 November 2010 - 01:26
Użytkownik jcb dnia 10 November 2010 - 00:46 napisał
Napisałem w 3 punktach co oznacza. 4 punkt jaki teraz dołożę to nie czytanie żadnych regulaminów i ważnych umów nierzadko. A później płacz, że był taki i taki paragraf...
ot punkt 3) jeszcze nie wiem co to jest, "ale ja wiem lepiej, że to kit"... Wypowiadać możesz się za siebie, ale nie za "kogokolwiek", chyba, że wiesz lepiej za resztę.. to już w ogóle nie mamy o czym dyskutować
Twój opis mentalności jest wyssany z palca - sporządził go Wasz "psycholog"..?
Jeżeli widzisz jakikolwiek związek z tematem, to chętnie wysłucham.
W regulaminie jest mowa o odpłatności, a nie o konkretnej cenie - tę można znaleźć dopiero w cenniku usług. Zresztą wiesz równie dobrze jak ja, że podawanie ceny po teście jest celowym zabiegiem.
Wiem na czym polega ten test - robili mi taki w liceum, tyle że bez opłaty.
Napisano 10 November 2010 - 09:58
Cytat
Jeżeli widzisz jakikolwiek związek z tematem, to chętnie wysłucham.
Nie 'nasz' bo portal nie jest mój. Za to ów opis jest mój i pasuje jak ulał do Twojej osoby i nie tylko, nie Ty jeden masz taki stosunek do różnych rzeczy, "bo wiesz wszystko najlepiej", a jak trzeba zapłacić "to już w ogóle się nie opłaca".
Celowym zabiegiem jest też omijanie przez użytkownika regulaminu, więc niech nie ma on pretensji, że później trzeba płacić (gdyby czytał regulamin to by wiedział że to kosztuje, jak to by go nie zniechęciło to zobaczyłby do cennika czy nadal go interesuje oferta).
Napisano 10 November 2010 - 13:20
test nie jest jednak ulozony tak jak powinien. przemieszanie pytan tez nie bylo madre.
Napisano 10 November 2010 - 13:36
Z tego co wiem właśnie ten portal będzie rozdawał dla szkół jakieś pakiety za darmo.
I już nie mówię konkretnie o tym ale dobrze, że są takie rzeczy na komputerach. Warto tworzyć właśnie takie kursy i zastępować te tradycyjne na kartkach - przydadzą się one wielu osobom bez drukowania itp.
Napisano 10 November 2010 - 13:41
mam nadzieje ze nie. mam nadzieje ze na studia ida inteligentni ludzie, w pelni swiadomi swojej 'zyciowej drogi'.
lepiej wybrac zle i miec pretnesje potem do samego siebie, niz zawierzyc jakiemus programowi,a potem sie wsciekac na niego i wyrzucac sobie ze zmarnowalo sie 50 zl .
takie jest moje zdanie.
w kazdym liceum jest psycholog, ktory wg mnie przeprowadzi taki test , nawet indywidualnie z uczniem, ktory bd tym zainteresowany.
wiec: Drodzy przyszli studenci! jesli chcecie uzyskac pomoc w doborze uczelni i kierunku studiow udajcie sie do szkolnego psychologa! a nie placcie za to ludziom ktorzy tylko przepisali gotowy test i twierdza ze sa jego autorami!
Użytkownik imbirowa edytował ten post 10 November 2010 - 13:41

Logowanie