Forum Lagata.pl: Jakie wybrać studia? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Jakie wybrać studia?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440
  • Rejestracja Fri, 22 Oct 10

Napisano 09 November 2010 - 00:49

Na wstępie zaznaczę, że nie ja potrzebuję wybierać studia gdyż to mam już za sobą. Chciałem zapytać Was o opinię czym kierujecie się głównie podczas idąc na studia.
Chciałem zapytać również, czy bylibyście w stanie zaufać programowi, który na podstawie wnikliwego testu psychologicznego będzie sugerował Wam najlepsze dla Was uczelnie? Pytam w imieniu kolegi, który to jest współtwórcą właśnie takiego dość innowacyjnego serwisu doradzającego, że tak powiem jakie studia wybrać.
Proszę więc o opinie i wasze uwagi na temat samej idei takiego "zautomatyzowanego doradcy" odnośnie kierunku studiów jak i tego czym się kierujecie podczas wyboru.
Dołączona grafika
Ściągnij sobie darmowe tapety na telefon np. świąteczne tapety.
antyramy

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 09 November 2010 - 02:14

Rozumiem, że to jest idea pod tytułem "powiemy ci co lubisz... na wypadek, gdybyś sam nie wiedział" :wysmiewacz:

Pomysł może i dobry... na wyciąganie kasy :jes

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   imbirowa 

• nielubieszpinaku.
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5019
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 09 November 2010 - 12:49

Cytat

Pomysł może i dobry... na wyciąganie kasy

niestety muszę się zgodzić.

sory, jak ktoś sam nie wie co ma w życiu robić , to ma mu w tym pomóc jakiś serwis doradzający?
taka osoba wg mnie wcale nie powinna studiować a przeczekać może rok , a nawet i roków kilka i dop wtedy wybrac sie na studia. jak ją olśni.

Użytkownik imbirowa edytował ten post 09 November 2010 - 12:50

Internet skupia szaleńców.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440

Napisano 09 November 2010 - 14:05

No ok ale serwis ma za zadanie dopasować na podstawie ponad 200 pytań ułożonych przez psychologów najtrafniejsze uczelnie i kierunki dla danej osoby. Nie jest powiedziane że musi się tam pójść ale myślę, że na podstawie tylu szczegółowych pytań można znacznie zawęzić i ułatwić wybór uczelni spośród wielu dostępnych. Nie koniecznie ten kto nie wie gdzie iść musi odpuszczać studia. Przecież jest wiele mądrych ludzi którzy nie mogą się zdecydować. Taki test może im wskazać co będzie dla nich właściwsze.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   imbirowa 

• nielubieszpinaku.
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5019

Napisano 09 November 2010 - 14:10

Cytat

Nie koniecznie ten kto nie wie gdzie iść musi odpuszczać studia.

owszem moze isc na studia ktore go wcale nie interesuja , a potem meczyc sie 3 lata (minimum) na studiach a potem do konca zycia w pracy ktorej nie lubi.

Cytat

No ok ale serwis ma za zadanie dopasować na podstawie ponad 200 pytań ułożonych przez psychologów najtrafniejsze uczelnie i kierunki dla danej osoby.

jakos mnie to nie przekonuje. :]

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440

Napisano 09 November 2010 - 14:25

Wyświetl postUżytkownik imbirowa dnia 09 November 2010 - 14:10 napisał

owszem moze isc na studia ktore go wcale nie interesuja , a potem meczyc sie 3 lata (minimum) na studiach a potem do konca zycia w pracy ktorej nie lubi.

Właśnie ten projekt ma na celu wskazanie najbardziej pasujących studiów do danej osoby, a nie takich które do niej w ogóle nie pasują. Więc jeżeli masz ścisły umysł i udzielasz szczerych odpowiedzi na pytania w teście to na pewno system nie zasugeruje Ci studiowania filologii :)

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   imbirowa 

• nielubieszpinaku.
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5019

Napisano 09 November 2010 - 14:32

jestem na 3 roku studiow ktore mnie interesuja, na uczelni do ktorej chcialam isc swiadomie. dodatkowo studiuje tez drugi kierunek, ktory interesuje mnie mniej. rozwiaże ten test i przekonam sie czy jest taki trafny.

Użytkownik imbirowa edytował ten post 09 November 2010 - 14:34

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440

Napisano 09 November 2010 - 14:47

Wiesz oczywiście, to jest tylko test, ma za zadanie wskazać który typ studiów i konkretnie na jakiej uczelni nawet, będzie dla nas najlepszy.
Ale przecież nawet wymarzone studia mogą okazać się dla nas totalną porażką. Coś na co natomiast nie zwracaliśmy uwagi mogłoby dla nas być zajęciem życia :)

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   imbirowa 

• nielubieszpinaku.
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5019

Napisano 09 November 2010 - 14:57

zmarnowalam tylko czas. chyba musialoby mnie pogrzać , zeby zaplacic za odczytanie rezultatu testu 49 zl :D
aLBO 79 - wraz z diagnozą psychologiczna.

to jest tylko i wylacznie naciaganie ludzi . :]

Użytkownik imbirowa edytował ten post 09 November 2010 - 14:57

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440

Napisano 09 November 2010 - 19:03

Każdy ma prawo do opinii jednak nie sądzę żeby to było zbyt wiele. Widziałaś przykładowe wyniki obu typów testów? 79 jest za diagnozę postawioną przez żywego człowieka, w dodatku fachowca w tej dziedzinie. 2zł coś takiego kosztować nie może. Wybór studiów to jeden z najważniejszych wyborów w życiu. Sam idąc na studia nie wiedziałem tak na prawdę co tam będzie, myślę że gdyby ktoś przeanalizował fachowo moje predyspozycje i doradziłby mi to wybrał bym coś innego. Myślę ze wiele osób miałoby podobnie. Tylko, że sceptycznie podchodząc do tego typu rzeczy odbieramy sobie szansę.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 09 November 2010 - 20:19

Wyświetl postUżytkownik imbirowa dnia 09 November 2010 - 14:57 napisał

zmarnowalam tylko czas. chyba musialoby mnie pogrzać , zeby zaplacic za odczytanie rezultatu testu 49 zl :D
aLBO 79 - wraz z diagnozą psychologiczna.

to jest tylko i wylacznie naciaganie ludzi . :]

Niezłe jaja :D
Domyślałem się, że to nie jest za darmo, ale nawet bezczelność powinna mieć jakieś granice :D

No ale... jak zrobią dobrą reklamę, to może coś z tego być - frajerów wszak nie brakuje, a dziennie wystarczyłoby dwóch :jes

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6305
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 09 November 2010 - 20:26

Wyświetl postUżytkownik jcb dnia 09 November 2010 - 19:03 napisał

Wybór studiów to jeden z najważniejszych wyborów w życiu. Sam idąc na studia nie wiedziałem tak na prawdę co tam będzie, myślę że gdyby ktoś przeanalizował fachowo moje predyspozycje i doradziłby mi to wybrał bym coś innego. Myślę ze wiele osób miałoby podobnie. Tylko, że sceptycznie podchodząc do tego typu rzeczy odbieramy sobie szansę.

Moim zdaniem nie tyle ważne są czyjeś predyspozycje co zapotrzebowanie na rynku pracy.Co z tego,że będziesz studiował to co lubisz jak możesz nigdy po tym nie dostać pracy,ile magistrów tyra przy maszynach na 3 zmiany za grosze,albo w spożywczakach,bo w zawodzie niestety nie było pracy

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440

Napisano 09 November 2010 - 21:29

No i Prince powiedział co wiedział, dodam tylko tyle że jakby 2 "frajerów" dziennie było to za 10 lat się nie zwróci ;) Bezczelność to to, że ktoś za darmo nie chce udostępnić czegoś w co wpakował kupe kasy i pracy? Nie ma przymusu korzystać z tego tak samo jak z wielu innych rzeczy.
Ale taka Polska mentalność: 1) boje się nowości, 2) nie dam zarobić, 3) sam wiem lepiej... i mówię to ogólnie, a nie tylko w kontekście tego portalu.

Cytat

Moim zdaniem nie tyle ważne są czyjeś predyspozycje co zapotrzebowanie na rynku pracy.Co z tego,że będziesz studiował to co lubisz jak możesz nigdy po tym nie dostać pracy,ile magistrów tyra przy maszynach na 3 zmiany za grosze,albo w spożywczakach,bo w zawodzie niestety nie było pracy

Tak, ten portal pomaga wybrać kierunek, nie załatwi nic więcej za nas. Po tym jak wytypuje nam kierunek studiów sami analizujemy jakie są perspektywy po danych studiach. Jednak co do braku pracy po danych studiach... po każdych studiach jest praca, trzeba się tylko przyłożyć do studiowania i zdobyć i wiedzę i papier a nie tylko sam dyplom. Do tego dobrze się 'sprzedać'. Wtedy zatrudnienie będzie, a reszta baranów z mgr za darmo pojedzie na zmywak z wielkimi pretensjami.

Użytkownik jcb edytował ten post 09 November 2010 - 21:31

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 10 November 2010 - 00:05

Wyświetl postUżytkownik jcb dnia 09 November 2010 - 21:29 napisał

Bezczelność to to, że ktoś za darmo nie chce udostępnić czegoś w co wpakował kupe kasy i pracy?

Nie, bezczelność to informować o cenie (ba, opłacie w ogóle) na koniec. Inna bezczelność to upychać kit, że taki bzdet komukolwiek pomoże.

Jak nie wie się co powiedzieć, to fajnie jest wyjść z "mentalnością" (cokolwiek by miała oznaczać)... a jeszcze fajniej to zrobić "ogólnie"...

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440

Napisano 10 November 2010 - 00:46

Akceptujesz regulamin przystępując do kursu, tam o cenie jest mowa. Z resztą po co ja Ci to mam tłumaczyć.

Cytat

cokolwiek by miała oznaczać

Napisałem w 3 punktach co oznacza. 4 punkt jaki teraz dołożę to nie czytanie żadnych regulaminów i ważnych umów nierzadko. A później płacz, że był taki i taki paragraf... :(

Cytat

Inna bezczelność to upychać kit, że taki bzdet komukolwiek pomoże.

ot punkt 3) jeszcze nie wiem co to jest, "ale ja wiem lepiej, że to kit"... Wypowiadać możesz się za siebie, ale nie za "kogokolwiek", chyba, że wiesz lepiej za resztę.. to już w ogóle nie mamy o czym dyskutować ;)

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10317

Napisano 10 November 2010 - 01:26

Wyświetl postUżytkownik jcb dnia 10 November 2010 - 00:46 napisał

Akceptujesz regulamin przystępując do kursu, tam o cenie jest mowa. Z resztą po co ja Ci to mam tłumaczyć.

Napisałem w 3 punktach co oznacza. 4 punkt jaki teraz dołożę to nie czytanie żadnych regulaminów i ważnych umów nierzadko. A później płacz, że był taki i taki paragraf... :(

ot punkt 3) jeszcze nie wiem co to jest, "ale ja wiem lepiej, że to kit"... Wypowiadać możesz się za siebie, ale nie za "kogokolwiek", chyba, że wiesz lepiej za resztę.. to już w ogóle nie mamy o czym dyskutować ;)

Twój opis mentalności jest wyssany z palca - sporządził go Wasz "psycholog"..? :bbb W takim wypadku wątpię, aby pozostałe usługi prezentowały się lepiej :D
Jeżeli widzisz jakikolwiek związek z tematem, to chętnie wysłucham.

W regulaminie jest mowa o odpłatności, a nie o konkretnej cenie - tę można znaleźć dopiero w cenniku usług. Zresztą wiesz równie dobrze jak ja, że podawanie ceny po teście jest celowym zabiegiem.

Wiem na czym polega ten test - robili mi taki w liceum, tyle że bez opłaty.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440

Napisano 10 November 2010 - 09:58

Cytat

Twój opis mentalności jest wyssany z palca - sporządził go Wasz "psycholog"..? :bbb W takim wypadku wątpię, aby pozostałe usługi prezentowały się lepiej :D
Jeżeli widzisz jakikolwiek związek z tematem, to chętnie wysłucham.

Nie 'nasz' bo portal nie jest mój. Za to ów opis jest mój i pasuje jak ulał do Twojej osoby i nie tylko, nie Ty jeden masz taki stosunek do różnych rzeczy, "bo wiesz wszystko najlepiej", a jak trzeba zapłacić "to już w ogóle się nie opłaca". :)

Celowym zabiegiem jest też omijanie przez użytkownika regulaminu, więc niech nie ma on pretensji, że później trzeba płacić (gdyby czytał regulamin to by wiedział że to kosztuje, jak to by go nie zniechęciło to zobaczyłby do cennika czy nadal go interesuje oferta).

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   imbirowa 

• nielubieszpinaku.
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5019

Napisano 10 November 2010 - 13:20

poslalam ten test znajomej. od kilku lat wykłada psychologie na Uniwersytecie Wrocławski. i wiesz co mi odpisała? ze odpowiedziala na kilka pytan, i dobrze zna ten test :D robi sie go wlasnie uczniom w liceum. a co smieszniejsze, coraz czesciej uczniom gimnazjum. test pomaga w wyborze średniej szkoly. dokladnie te same pytania, te same obrazki, tyle ze wszystko za darmo.
test nie jest jednak ulozony tak jak powinien. przemieszanie pytan tez nie bylo madre.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440

Napisano 10 November 2010 - 13:36

No cóż, nie ja go układałem, nawet nie mam pojęcia kto. Skoro jednak robią to w szkołach znaczy że jednak ma to sens. Pozornie to nic nie kosztuje np. w takim liceum.. ale psycholog też musi poświęcić dzień pracy, wydrukować test, przepracować z uczniami ileś godzin, nie za darmo przecież.
Z tego co wiem właśnie ten portal będzie rozdawał dla szkół jakieś pakiety za darmo.
I już nie mówię konkretnie o tym ale dobrze, że są takie rzeczy na komputerach. Warto tworzyć właśnie takie kursy i zastępować te tradycyjne na kartkach - przydadzą się one wielu osobom bez drukowania itp.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   imbirowa 

• nielubieszpinaku.
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5019

Napisano 10 November 2010 - 13:41

myslisz , ze ktos sie bd kierowal wynikiem takiego tekstu?

mam nadzieje ze nie. mam nadzieje ze na studia ida inteligentni ludzie, w pelni swiadomi swojej 'zyciowej drogi'.
lepiej wybrac zle i miec pretnesje potem do samego siebie, niz zawierzyc jakiemus programowi,a potem sie wsciekac na niego i wyrzucac sobie ze zmarnowalo sie 50 zl .
takie jest moje zdanie.

w kazdym liceum jest psycholog, ktory wg mnie przeprowadzi taki test , nawet indywidualnie z uczniem, ktory bd tym zainteresowany.

wiec: Drodzy przyszli studenci! jesli chcecie uzyskac pomoc w doborze uczelni i kierunku studiow udajcie sie do szkolnego psychologa! a nie placcie za to ludziom ktorzy tylko przepisali gotowy test i twierdza ze sa jego autorami!

Użytkownik imbirowa edytował ten post 10 November 2010 - 13:41

Opcje tematu:

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3