Forum Lagata.pl: Racjonalizm to owoc głupoty - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Racjonalizm to owoc głupoty

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10318
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 01 November 2010 - 15:19

Grupa wiejskich filozofów-amatorów uznała, że percepcja człowieka jest skończona i idealna i wszystko jest dla niej dostępne.

Gratuluję :jes

Wychodzi na to, że tak zwany racjonalizm jest równie nieracjonalny, co fanatyczna pobożność.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440
  • Rejestracja Fri, 22 Oct 10

Napisano 01 November 2010 - 16:54

Szczerze mówiąc nie rozumiem :)
Nie mniej różnica między np. krzakiem za oknem, a wiarą w prawdziwość gorejącego krzewu jest diametralna. Są szaleńcy którzy argumentują że to jest to samo, bo przecież krzak za oknem może być tylko złudzeniem więc należy postawić między tymi 2 przypadkami znak równości.
Dołączona grafika
Ściągnij sobie darmowe tapety na telefon np. świąteczne tapety.
antyramy

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10318

Napisano 01 November 2010 - 17:01

A czy wszystko jest czarne lub białe i sprowadza się do gorliwego wyznawania religii, albo całkowitej negacji możliwości istnienia czegokolwiek poza percepcją człowieka..?

Jak dla mnie to obie postawy są równie irracjonalne.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440
  • Rejestracja Fri, 22 Oct 10

Napisano 01 November 2010 - 18:11

Czyli chodzi o to, że nie negujesz istnienia wioski smerfów tak? To, że nie ma na nią dowodów to nie znaczy że gdzieś nie istnieje?
Może i tak.. ale ja nie widzę sensu zaprzątania sobie głowy tym co poza moją percepcją skoro nie poznałem tego na co ona mi pozwala.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10318

Napisano 01 November 2010 - 19:25

Wyświetl postUżytkownik jcb dnia 01 November 2010 - 18:11 napisał

Czyli chodzi o to, że nie negujesz istnienia wioski smerfów tak?

Chodzi o to, że neguję postawę, gdzie ktoś inny neguje możliwość istnienia wszystkiego, co nie jest dla niego dostępne. Jest spora różnica pomiędzy wiarą w coś konkretnego, a dopuszczeniem możliwości istnienia niepoznanych wymiarów.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   makron 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 1404
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 01 November 2010 - 21:18

Wyświetl postUżytkownik Prince dnia 01 November 2010 - 15:19 napisał

Grupa wiejskich filozofów-amatorów uznała, że percepcja człowieka jest skończona i idealna i wszystko jest dla niej dostępne.

Próbuję Cię zrozumieć, ale widzę tu jakąś sprzeczność - jeśli wszystko jest dla niej dostępne, to chyba musi być nieskończona...

Wyświetl postUżytkownik Prince dnia 01 November 2010 - 19:25 napisał

Chodzi o to, że neguję postawę, gdzie ktoś inny neguje możliwość istnienia wszystkiego, co nie jest dla niego dostępne. Jest spora różnica pomiędzy wiarą w coś konkretnego, a dopuszczeniem możliwości istnienia niepoznanych wymiarów.

Jakich niepoznanych wymiarów, wymiarów czasoprzestrzeni, czy też wymiarów w które biegnie ludzka imaginacja??

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10318

Napisano 01 November 2010 - 21:59

Wyświetl postUżytkownik makron dnia 01 November 2010 - 21:18 napisał

Próbuję Cię zrozumieć, ale widzę tu jakąś sprzeczność - jeśli wszystko jest dla niej dostępne, to chyba musi być nieskończona...

Jakich niepoznanych wymiarów, wymiarów czasoprzestrzeni, czy też wymiarów w które biegnie ludzka imaginacja??

Napisałem skończona, a nie ograniczona.
Synonimy pojęcia skończony - kompletny, doskonały, zupełny.

Chodzi o wszystkie zjawiska, których nie daje się zbadać - postawą "racjonalistów" jest w takich przypadkach wyparcie.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Deletor 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 399
  • Rejestracja Sat, 25 Jul 09

Napisano 02 November 2010 - 11:19

Bo jak ja neguje z każdej strony religię i kościół i mam setki powodów na to że nie cierpię tych herezji. Dla drugiego to co piszę będzie herezją i nie będzie się z tym zgadzał.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 02 November 2010 - 23:03

Wyświetl postUżytkownik Prince dnia 01 November 2010 - 21:59 napisał

Chodzi o wszystkie zjawiska, których nie daje się zbadać - postawą "racjonalistów" jest w takich przypadkach wyparcie.

No właśnie to jest to o czym mowa choćby w opętaniach. Zastanawiam się kto jest gorszy racjonaliści czy świadkowie Jehowy i tych i tych nie przegadasz.Ci będą wszystkiemu zaprzeczać a ci zaś będą twierdzić,że tylko oni są wybrańcami no i pogadane :lol:

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Spitygniew 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1228
  • Rejestracja Sun, 10 Oct 10

Napisano 02 November 2010 - 23:09

Wyświetl postUżytkownik Anette dnia 02 November 2010 - 23:03 napisał

No właśnie to jest to o czym mowa choćby w opętaniach. Zastanawiam się kto jest gorszy racjonaliści czy świadkowie Jehowy i tych i tych nie przegadasz.Ci będą wszystkiemu zaprzeczać a ci zaś będą twierdzić,że tylko oni są wybrańcami no i pogadane :lol:

To niedobrzy, nie chcą się dać przegadać i uznać jedynie słusznej wersji. Co się na tym świecie powyrabiało. :szok

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309

Napisano 02 November 2010 - 23:16

Wyświetl postUżytkownik Spitygniew dnia 02 November 2010 - 23:09 napisał

To niedobrzy, nie chcą się dać przegadać i uznać jedynie słusznej wersji. Co się na tym świecie powyrabiało. :szok

Rozumiem,że dla Ciebie jedyną słuszną wersją jest zaprzeczanie wszystkiemu czego Twój umysł nie może ogarnąć? A co jak się za parę lat przyleci do Ciebie UFO,będzie Ci głupio :P

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Spitygniew 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1228

Napisano 02 November 2010 - 23:31

Wyświetl postUżytkownik Anette dnia 02 November 2010 - 23:16 napisał

Rozumiem,że dla Ciebie jedyną słuszną wersją jest zaprzeczanie wszystkiemu czego Twój umysł nie może ogarnąć?

Mam to uznać za prowokację i próbę zaprezentowania mnie w odpowiednim świetle? Pewne koła lubią stosować taką metodę wobec niewygodnych. :bbb Jeśli nie, to pozostaje próba obrażenia mnie, tylko jaki to ma cel? Też potrafię być nieprzyjemny w takim niewybrednym stylu. :mad:

Wyświetl postUżytkownik Anette dnia 02 November 2010 - 23:16 napisał

A co jak się za parę lat przyleci do Ciebie UFO,będzie Ci głupio :P

Niby dlaczego miało by mi być głupio?

Użytkownik Spitygniew edytował ten post 02 November 2010 - 23:32

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6309

Napisano 02 November 2010 - 23:43

Wyświetl postUżytkownik Spitygniew dnia 02 November 2010 - 23:31 napisał

Mam to uznać za prowokację i próbę zaprezentowania mnie w odpowiednim świetle? Pewne koła lubią stosować taką metodę wobec niewygodnych. :bbb Jeśli nie, to pozostaje próba obrażenia mnie, tylko jaki to ma cel? Też potrafię być nieprzyjemny w takim niewybrednym stylu. :mad:
Niby dlaczego miało by mi być głupio?

Nie wiem dlaczego sądzisz,że miałbyś być dla mnie niewygodny,oraz dla czego miałabym Cię obrazić.Ja tylko stwierdzam fakt,jak dotąd zaprzeczasz wszystkiemu,nawet zaistniałym faktom ,a nie przepraszam wierzysz w gadającego konia na wrotkach to już coś zwracam honor :letssin:

Myślałam że może nie wierzysz w UFO,ale jak sobie przypomniałam o koniu to teraz nie mam pewności czy wierzysz czy nie,za to jak przyjdzie do Ciebie jakiś duch to Ci powinno być głupio bo zaprzeczasz jego istnieniu,nie wiem jak mu spojrzysz w oczy :huh:,na jego miejscu bym się obraziła.Jakbyś się czuł jakby ktoś mówił,że Cię nie ma B)

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Spitygniew 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1228

Napisano 03 November 2010 - 00:08

Wyświetl postUżytkownik Anette dnia 02 November 2010 - 23:43 napisał

Nie wiem dlaczego sądzisz,że miałbyś być dla mnie niewygodny,oraz dla czego miałabym Cię obrazić.Ja tylko stwierdzam fakt,jak dotąd zaprzeczasz wszystkiemu,nawet zaistniałym faktom ,a nie przepraszam wierzysz w gadającego konia na wrotkach to już coś zwracam honor :letssin:

Myślałam że może nie wierzysz w UFO,ale jak sobie przypomniałam o koniu to teraz nie mam pewności czy wierzysz czy nie,za to jak przyjdzie do Ciebie jakiś duch to Ci powinno być głupio bo zaprzeczasz jego istnieniu,nie wiem jak mu spojrzysz w oczy :huh:,na jego miejscu bym się obraziła.Jakbyś się czuł jakby ktoś mówił,że Cię nie ma B)

Pozostaje mi jedynie stwierdzić że ........................................ i może lepiej niech to zostanie milczeniem. :boks2

Użytkownik Spitygniew edytował ten post 03 November 2010 - 00:21

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10318

Napisano 04 November 2010 - 02:31

Co prawda temat nie dotyczy wiary, ale:

Wyświetl postUżytkownik Deletor dnia 02 November 2010 - 11:19 napisał

Bo jak ja neguje z każdej strony religię i kościół i mam setki powodów na to że nie cierpię tych herezji.

Wymienisz przynajmniej jeden..? B)

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 04 November 2010 - 09:39

Wyświetl postUżytkownik Prince dnia 01 November 2010 - 15:19 napisał

Gratuluję :jes

Wychodzi na to, że tak zwany racjonalizm jest równie nieracjonalny, co fanatyczna pobożność.

To stwierdził już Sokrates!

Cytat

Wiem, że nic nie wiem.
Οἶδα οὐδὲν εἰδώς (Oida ouden eidos). (gr.)
Często przytaczane w łacińskim tłumaczeniu: Scio me nihil scire.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Deletor 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 399

Napisano 05 November 2010 - 12:02

Prince a masz :P
Nie cierpię kościoła bo wszystkiego zabrania. Nie mogę mieć własnego zdania a już nawet i jeśli idę do tego kościoła się modlić to na kazaniu słyszę co się w polityce dzieje. Jeszcze trochę i dojdziemy do tego że w kościele będziemy mieli informację z kraju i świata.
Religi nie lubię bo sama się zaprzecza, nic mi nie daje. Sam świadomie wybrałem taką drogę. Wiem że wiara jako wiara a wiara którą narzuca kościół to jest co innego. Bo mogę sobie wierzyć w boga i tam nie chodzić. Ale nie potrzebuje tego nie uważam że jest to coś do życia nie zbędne, a po za tym wierze że po śmierci nie ma już niczego. Po prostu umierasz i jest koniec. A to już samo z siebie wywraca do góry nogami cały chrześcijanizm.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10318

Napisano 05 November 2010 - 13:13

Wyświetl postUżytkownik Deletor dnia 05 November 2010 - 12:02 napisał

Nie cierpię kościoła bo wszystkiego zabrania. Nie mogę mieć własnego zdania a już nawet i jeśli idę do tego kościoła się modlić to na kazaniu słyszę co się w polityce dzieje.

Kościół Ci czegoś zabrania..? Nawet zmusza Cię do udziału w kazaniach..? Piszesz do nas z Iranu, czy może z Somalii..? :wacko:

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Deletor 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 399

Napisano 05 November 2010 - 14:15

Ehh dobra może nie kościół ale księża czyli wysłannicy boga jak by nie było. Powiedzmy jestem posłem nie mogę głosować na In Vitro bo mnie wypierniczą z kościoła. Z jednej strony nikt mi nie zabroni zagłosować ale jeśli uważam się za wierzącego to wykreślenie mnie w kościoła boli. Więc jest nacisk na to abym zagłosował przeciw. Nie mogę iść do komunii jak się prześpię z swoją kobietą przed ślubem bo jest to ciężki grzech. Żyje z kimś bez ślubu, mam dzieci. Nie mogę iść do spowiedzi bo nie dostanę rozgrzeszenia czyli nie mogę iść do komunii. Chce wziąć ślub w innej parafii bo powiedzmy moja mi nie leży. To albo mi to zablokują albo każą sobie tyle zapłacić że się odechce zmieniania parafii. Jeszcze wymieniać??

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10318

Napisano 05 November 2010 - 19:22

Chodzi o to, że Kościół niczego Ci nie zabrania, tylko stawia warunki - jeżeli ich nie chcesz spełniać, to zostaw Kościół w spokoju.
Ja właśnie tak mam i jest mi z tym bardzo dobrze - żadnej nienawiści nie czuję :jes

Opcje tematu:

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3