Czy mógł by mi ktoś podpowiedzieć jak za pomocą CSS wycentrować element ?? powiedzmy że mam stronę o szerokości 1200px i chce aby element był po środku. Wiadomo że każdy używa innych monitorów i rozdzielczości i nie zawsze to wygląda wszędzie tak samo jak by się chciało zrobić to na sztywno.
Strona 1 z 1
Pozycjonowanie elementów na stronie.
Napisano 31 October 2010 - 10:51
Od jakiegoś czasu projektuje strony www. Tylko jak to ja mały leń nigdy nie mam zacięcia aby robić to non stop i mieć z tego pieniądze
No ale do rzeczy. Jakiś czas temu weszły nowe standardy i nie centruje się po przez <center>.
Czy mógł by mi ktoś podpowiedzieć jak za pomocą CSS wycentrować element ?? powiedzmy że mam stronę o szerokości 1200px i chce aby element był po środku. Wiadomo że każdy używa innych monitorów i rozdzielczości i nie zawsze to wygląda wszędzie tak samo jak by się chciało zrobić to na sztywno.
Napisano 31 October 2010 - 15:26
No właśnie nie. Używanie marginesów jest drogą na okrętkę. Jest jakaś komenda która powinna to zrobić automatycznie. Tylko za nic nie mogę sobie przypomnieć co to za komenda...
Napisano 01 November 2010 - 00:28
Użytkownik Deletor dnia 31 October 2010 - 15:26 napisał
No właśnie nie. Używanie marginesów jest drogą na okrętkę. Jest jakaś komenda która powinna to zrobić automatycznie. Tylko za nic nie mogę sobie przypomnieć co to za komenda...
marginesami...
#id_centrowanego_elementu {
margin-left:auto;
margin-right:auto;
width:70%;
}
w width: ustawiasz wielkość procentową lub w px
Tak mnie kiedyś uczono, ale może się zmieniło...
Napisano 01 November 2010 - 22:07
Hmm może i to. Jak tylko sprawdzę dam znać. Nie wiem czemu ale chodzi mi jakaś komenda z position czy coś takiego.
Napisano 02 November 2010 - 13:04
W CSS position odpowiada za coś innego, tzn. za umieszczenie elementu w osi współrzędnych xy na stronie, lub względem innych elementów. Position przyjmuje wartości: absolute, fixed, relative i static.
Użytkownik Forgiven edytował ten post 02 November 2010 - 13:06
Napisano 02 November 2010 - 13:08
No faktycznie. Jednak się zgadza już wypróbowałem te z marginesami i jest ok
Musze powoli wrócić do projektu może coś z tego będzie. Chyba że znów nie będę miał na niego czasu ..
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Logowanie