Strona 1 z 1
Dwa systemy na jednym dysku.
Napisano 31 October 2010 - 10:46
Witam.
Mam taki mały problemik. Chcę sformatować swojego lapka i zainstalować Ubunciaka i win pewnie 7. Pamiętam że najlepiej instalować w jakiejś kolejności do rozruch z któregoś systemu jest lepszy. Tzn potem w razie czego można edytować. Tylko nie pamiętam czy pierw linux a potem windows czy odwrotnie.
Może mógł by ktoś coś na ten temat podpowiedzieć.
Mam taki mały problemik. Chcę sformatować swojego lapka i zainstalować Ubunciaka i win pewnie 7. Pamiętam że najlepiej instalować w jakiejś kolejności do rozruch z któregoś systemu jest lepszy. Tzn potem w razie czego można edytować. Tylko nie pamiętam czy pierw linux a potem windows czy odwrotnie.
Może mógł by ktoś coś na ten temat podpowiedzieć.
Napisano 31 October 2010 - 15:12
O ile wiem to najpierw windows.
jakie obrączki ślubne - Jakie obrączki ślubne wybrać ?
Napisano 31 October 2010 - 16:21
Tak tak najpierw windows. Ja osobiście mam linuxa na płycie CD i startuję linuxa z niej.
Szablony aukcji panel allegro - Dodatki do aukcji allegro
Panel allegro - reklamuj swoje aukcje
Katalog firm - DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO KATALOGU
Panel allegro - reklamuj swoje aukcje
Katalog firm - DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO KATALOGU
Napisano 31 October 2010 - 21:05
Nieee płyta nie wchodzi w grę. Moje kochanie nie bardzo lubi linuxa to chce jej zainstalować winshita. Tylko tak się jeszcze zastanawiam. Czy jeśli coś nabroi na Windowsie i będę musiał go formatować jak to się będzie miało do startu systemu potem. Czy format Windowsa nie zmieni mi bootowania. (nie pamiętam jak to się nazywa gdzie się ustawia który system ma startować itd.)
Napisano 01 November 2010 - 00:15
Użytkownik Deletor dnia 31 October 2010 - 21:05 napisał
Czy format Windowsa nie zmieni mi bootowania. (nie pamiętam jak to się nazywa gdzie się ustawia który system ma startować itd.)
Tak, 7 wyczyści MBR dysku, w którym siedzi linuksowy GRUB (bootloader). Po reinstalacji 7 będziesz musiał przeinstalować GRUB-a przy pomocy płyty ubuntu -> http://ni.recoveryda...z-ubuntu-livecd .
Użytkownik Forgiven edytował ten post 01 November 2010 - 00:17
Napisano 02 November 2010 - 11:54
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Logowanie