Forum Lagata.pl: Wasze opinie na temat listy prezentów. - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Wasze opinie na temat listy prezentów.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Tytus 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 10
  • Rejestracja Fri, 17 Sep 10

Napisano 20 September 2010 - 13:50

Chciałbym znać wasze zdanie na temat listy prezentów na ślub. My na naszym ślubie mieliśmy taką listę utworzoną na listaslubna.net i uważam, że był to trafiony pomysł, ponieważ dostaliśmy takie prezenty jakie sobie wymarzyliśmy i co najważniejsze żaden się nie powtórzył. Choć często spotykam się z opinią, że jest to obciach i strasznie materialne podejście. A czym to się różni od poproszenia o pieniądze?? Wiadomo, że młoda para dopiero zaczyna swoją drogę przez wspólne życie więc dobrze jest mieć kilka rzeczy już na start, a których za pieniążki otrzymane pewnie byśmy nie kupili.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17094
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 20 September 2010 - 19:22

Wyświetl postUżytkownik Tytus dnia 20 September 2010 - 13:50 napisał

Choć często spotykam się z opinią, że jest to obciach i strasznie materialne podejście. A czym to się różni od poproszenia o pieniądze?? Wiadomo, że młoda para dopiero zaczyna swoją drogę przez wspólne życie więc dobrze jest mieć kilka rzeczy już na start, a których za pieniążki otrzymane pewnie byśmy nie kupili.

Zarzucanie gości listą prezentów to według mnie szczyt bezguścia, totalny obciach i materialne podejście typowe dla Amarykanów. Po takim geście oznajmiamy wszystkim, że wasne wesele traktujemy jako impreze dochodową, która musi się zwrócić i to w postaci narzuconych przez nas prezentów. Dlaczego uważasz że za otrzymane pieniądze nie kupi się potrzebnych rzeczy na start? Bo zbyt mało dadzą? No tak lepiej stworzyc listę i umiescic na niej serwis obiadowy za 1tys zl, niezla przebitka bo w koperte moga wepchnąć 500.

Cytat

A czym to się różni od poproszenia o pieniądze??

A tym że goście nie maja narzuconej kwoty na prezent, tylko mogą dac tyle na ile ich stać. Pozatym prezent w postaci koperty jest wygodniejszą formą i dla gości i dla młodych. Unikamy noszenia pudeł, z ktorymi nie wiadomo co zrobić zwłaszcza pod kościołem.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10316
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 20 September 2010 - 20:42

Wyświetl postUżytkownik Tytus dnia 20 September 2010 - 13:50 napisał

My na naszym ślubie mieliśmy taką listę utworzoną na listaslubna.net

A życzenia dotyczyły pewnie sklepu teleskop.pl :D

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   lovely-daisy 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5829
  • Rejestracja Sun, 09 Jul 06

Napisano 26 September 2010 - 15:37

Zgadzam się z tym co magia napisała :)
Dołączona grafika

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   katka28 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 7
  • Rejestracja Fri, 29 Oct 10

Napisano 05 November 2010 - 11:56

Uważam, że listy prezentów to bardzo dobry pomysł, tym bardziej że czasem prezenty się powtarzają i jest problem z wymiana np 5 żelazek itp. Moja koleżanka z Anglii była wręcz zdziwiona, że w Polce nie wszyscy praktykują takie zwyczaje, ponieważ u nich jest to naturalne. Zawsze można dorzucić jakiś drobniejszy upominek od siebie, ja np. zakupiłam koleżance czajnik taki jaki chciała i dodałam do niego jeszcze to http://wiano.eu/view/460, ponieważ ona interesuje się kultura ludową.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   micro 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 25
  • Rejestracja Tue, 09 Nov 10

Napisano 12 November 2010 - 00:43

Młodzi często nie potrzebują sprzętu agd/rtv, bo żyją ze sobą od iluś tam lat. Mnie czekają 2 wesela w przyszłym roku i wolę dać gotówkę, młodzi wiedzą najlepiej, jak ją chcą spożytkować i odchodzi wcześniej wspomniane kłopoty z wożeniem prezentu, zwłaszcza, że będę jechać przez pół Polski.
Moja strona: Gierkolandia - gry online
Polecam: hotfix i forum

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6305
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 12 November 2010 - 15:03

Dzisiaj i tak w większości daje się pieniądze bez różnicy czy to ślub,chrzest czy komunia.Prezenty raczej wychodzą z mody,wiadomo,że wtedy młodzi mogą sobie wydać te pieniądze na co chcą.Drobne prezenty daje młodzież,najczęściej jeszcze ucząca się,ale to w postaci ręczników czy pościeli.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440
  • Rejestracja Fri, 22 Oct 10

Napisano 12 November 2010 - 15:25

Żaden obciach, jak najbardziej za. Prezenty się nie powtórzą ani nie trzeba ich będzie dać/sprzedać bo będą nie trafione. Kto zechce i tak da kase.
Obciach to pieprzyć głupoty ze to moda z ameryki. A głupota to robić wesele kosztem 10letniego kredytu jak to niektórzy u nas potrafią ale to nie jest obciach przecież, tylko zrobienie listy prezentów to wielka hańba.
Dołączona grafika
Ściągnij sobie darmowe tapety na telefon np. świąteczne tapety.
antyramy

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6305

Napisano 12 November 2010 - 15:39

No ja bym takiego czegoś nie zrobiła,bo by mi było głupio.I jak to niby miałoby wyglądać,że wszyscy goście z obu stron mieliby się ze sobą kontaktować kto co kupuje.A co jak ktoś robi wesele na 100 osób albo więcej,może każdy miałby się wpisać na listę co kupuje,rozumiem,że cena powinna być z góry ustalona i jeśli ktoś chciałby dać 100 zł mniej to nie da rady,bo dobry prezent kosztuje tyle i tyle musi wydać.To może niech po prostu wszyscy goście się złożą i zasponsorują wesele tak będzie najlepiej i bezproblemowo :haha:

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   micro 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 25
  • Rejestracja Tue, 09 Nov 10

Napisano 12 November 2010 - 22:23

Anette napisał:

To może niech po prostu wszyscy goście się złożą i zasponsorują wesele tak będzie najlepiej i bezproblemowo :haha:

to może bilety wstępu zrobić :P na wejściu postawić biletera każdy się po równo złoży i będzie git :D :ph34r:
Moja strona: Gierkolandia - gry online
Polecam: hotfix i forum

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6305

Napisano 12 November 2010 - 22:31

Wyświetl postUżytkownik micro dnia 12 November 2010 - 22:23 napisał

to może bilety wstępu zrobić :P na wejściu postawić biletera każdy się po równo złoży i będzie git :D :ph34r:

O to jest bardzo dobry pomysł :lol:

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   imbirowa 

• nielubieszpinaku.
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5019
  • Rejestracja Wed, 27 Oct 10

Napisano 12 November 2010 - 23:02

bylam w zezszłym roku na takim weselu, i prezent wybieralismy z listy. i jak dla mnie to w porzadku , ale trzeba byc wg mnie odwaznym zeby zaproponować to przyszlym gosiom. co kto lubi. kiedys narzekalismy na inne rzeczy ktore przyszly do nas z zachodu , jak np. halloween a teraz polowa naszego spoleczenstwa imprezuje 31 października.
wiec mysle, ze z czasem i 'lista prezentow' sie przyjmie.
Internet skupia szaleńców.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440
  • Rejestracja Fri, 22 Oct 10

Napisano 13 November 2010 - 00:38

Cytat

trzeba byc wg mnie odwaznym zeby zaproponować to przyszlym gosiom

w tym zacofanym zaścianku trzeba być odważnym robiąc cokolwiek samodzielnie, na własną rękę, coś nowego itd. bo cię obgadają zwyzywają i z błotem zmieszają że debil, bezbożnik i materialista.
...nażrąc się wcześniej i napijąc do syta na weselu oczywiście.

Oczywiście wszystko zależy d tego jak taką listę się zorganizuje. Kto nie ma na opiekacz do bułek to da kopertę, kto ma to chętnie kupi i jakoś tam dogada się z resztą żeby nie było później, że młoda para ma 5x ten sam prezent. Ma to sens tylko musi to zostać przeprowadzone odpowiednio, żeby później ciotki krzywo nie patrzyły niestety...

Opcje tematu:

Strona 1 z 1