Najładniejsze pomniki w Polsce
Napisano 11 September 2010 - 17:35
Napisano 13 September 2010 - 22:18
Napisano 15 September 2010 - 20:23

Miałam zabawną sytuację związaną z Kolumną Zugmunta. Na szkoleniu w Warszawie poznałam dwie świetne dziewczyny, które postanowiły pokazać mi Zamek królewski. Idąc tam, tak sie zagadałyśmy, ze przeszłam pod kolumną nie patrząc w górę.
Zamek zauważyłam.
Napisano 15 September 2010 - 20:40
[attachment=1880:03.jpg]
Napisano 18 September 2010 - 18:45
Napisano 19 September 2010 - 11:06
Wrocław "Pomnik Anonimowego Przechodnia"

Bydgoszcz "Przechodzący przez rzekę"

Toruń "Sami swoi"

Warszawa "ławeczka Jana Nowaka-Jeziorańskiego"

Łomża "Hanka Bielicka"

Sanok "Ławeczka wojaka Szwejka"

Kielce "Jan Karski"
Napisano 19 September 2010 - 13:49
Napisano 19 September 2010 - 15:07
Pomnik Fryderyka Chopina w Parku Łazienkowskim w Warszawie, przedstawiający odlaną w brązie postać kompozytora siedzącą pod stylizowaną mazowiecką wierzbą.

Pomnik Józefa Poniatowskiego przed Pałacem Prezydenckim.

Pomnik Bohaterów Powstania Warszawskiego na Placu Krasińskich.

Pomnik Grób Nieznanego Żołnierza w Warszawie

Pomnik "Powodzianka" oddaje hołd wszystkim, którzy pomagali ratować miasto Wrocław podczas powodzi tysiąclecia w 1997roku.

Na koniec tej serii słynny "Golas" z pl. Uniwersyteckiego we Wrocławiu.

Nagi szermierz jest ulubieńcem wrocławsich studentów, którzy podczas akademickich świąt często ubierają go w slipki. Ostatnio w fontannie pod pomnikiem widziano ponoć kogoś pływającego kajakiem. Ach ta fantazja.
Napisano 19 September 2010 - 17:32

A oto podstawówka nr 71 we Wrocławiu -Podwalu, też pomnik tysiąclecia Polski

Jeśli chodzi o Księcia Jozefa, to do powstania w 1944 roku stał on przed Pałacem Saskim na Adolf Hitler Platz (obecnie Plac Piłsudskiego) w Warszawie. Nawet Niemcy przed nim ( i przed Grobem Nieznanego Żołnierza, widoczny w głębi, pod arkadami pałacu) trzymali warty honorowe.

To publikowałem już w fotozabawie.
Użytkownik t.oskar edytował ten post 19 September 2010 - 17:47
Napisano 19 September 2010 - 18:33
[attachment=1882:Szkoła 1000-lecia w Gostyniu .jpeg]
Napisano 20 September 2010 - 11:50
Chodzi o:
Cytat

oraz
Cytat

Te rzeźby to dzieła sztuki o dużych walorach artystycznych oraz dekoracyjnych, ale w żadnym razie nie pomniki. One muszą upamiętniać jakąś ważną osobę, lub wydarzenie. Dlatego za pomniki nie możemy uznać takich rzeźb jak fauny i satyry w warszawskich Łazienkach lub alegorie w Ogrodzie Saskim. Zresztą w tym temacie pokazałem,że pomnikami nie muszą być koniecznie rzeźby. Mogą nimi być chociażby szpitale czy też szkoły.
A to pomnik bohaterów Warszawy,NIKE:

P.S. Jak sądzicie, czy rzeźby typowo sakralne, takie jak np.Chrystus z Rio, lub Złoty Budda z Bangkoku to pomniki, czy tylko dewocjonalia dużych wymiarów, a równocześnie dzieła sztuki? Jeśli to pomniki, to za pomniki należy również uznać takie rzeźby jak Venus z Milo, Zeus Fidiasza, czy egipski Sfinks. A to są rzeźby sakralne martwych już dziś religii.
Użytkownik t.oskar edytował ten post 20 September 2010 - 12:05
Napisano 20 September 2010 - 20:02
Użytkownik t.oskar dnia 20 September 2010 - 11:50 napisał
Jeśli Bydgoszcz uznałe te rzezbe za pomnik to i ja mogłam sie "rozpedzić"
http://www.trivago.p...ez-rzeke-938486
A nasz "golas" to fontanna na której szczycie znajduje się "Pomnik Szermierza na placu Uniwersyteckim "
http://pl.wikipedia...._Wroc%C5%82awiu
Za Bydgoszcz nie biorę odpowiedzialności za swoje rejony juz tak.
Cytat
Wróce jeszcze do fotki szkoły podstawowej we Wrocławiu. Szkoła ta była zalana podczas powodzi obecnie jest po remoncie.
Napisano 21 September 2010 - 13:13
P.S. Ustalmy zatem definicję pomnika. Bo na przykład w języku potocznym każdy kamienny, a nawet lastrikowy nagrobek, także bez rzeźb ludzie zwą "pomnikiem".
A wikipedia mówi tak:
Cytat
Forma pomnika może być różna – najczęściej jest to posąg lub grupa rzeźb na cokole, może być nim jednak również kolumna, obelisk, naturalny głaz – kamień pamiątkowy, a nawet sztucznie usypane wzgórze (kopiec) lub budynek.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik
Użytkownik t.oskar edytował ten post 21 September 2010 - 13:22
Napisano 26 September 2010 - 17:56
Użytkownik t.oskar dnia 21 September 2010 - 13:13 napisał
Uważam, że możemy potraktować temat jako zabawę mającą zapoznać nas z ciekawymi pomnikami i ich historią, nawet jak będą to figury na fontannie to tez u nas przejdzie.
Mam propozycję aby rozszerzyć zasięg na pomniki światowe, może być wesoło .
Pomnik pocałunku w Charkowie.
Napisano 26 September 2010 - 18:53
To teraz słynne wrocławskie krasnale, które zdobyły sympatię mieszkańców miasta i odwiedzających Wrocław turystów... te same które krytykował T.oskar.
1.Chyba najbardziej znane Krasnale Syzyfki na ul. Świdnickiej.

2.Krasnal Pracz przy Moście Piaskowym

3.Krasnal - Bibliofil

Logowanie