Forum Lagata.pl: jak się efektywnie uczyć - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

jak się efektywnie uczyć

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Kombo 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 21
  • Rejestracja Sun, 18 Oct 09

Napisano 08 September 2010 - 14:05

Znacie jakieś triki na to, aby czas przeznaczony na naukę spędzać efektywnie, a nie na kolejnych próbach skupienia i zapamiętania. Bezskutecznych dodam. Jak sobie radzicie z nauką, jakie są dla was najbardziej optymalne warunki sprzyjające nauce, jakie znacie metody szybkiego uczenia.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10316
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 08 September 2010 - 22:58

Wyświetl postUżytkownik Kombo dnia 08 September 2010 - 14:05 napisał

Znacie jakieś triki na to, aby czas przeznaczony na naukę spędzać efektywnie, a nie na kolejnych próbach skupienia i zapamiętania. Bezskutecznych dodam.

Niestety muszę Cię zmartwić, ale nie ma trików - trzeba być rozgarniętym i tyle :D

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Andres 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 357
  • Rejestracja Mon, 09 Aug 10

Napisano 08 September 2010 - 23:36

Wyświetl postUżytkownik Kombo dnia 08 September 2010 - 14:05 napisał

Znacie jakieś triki na to, aby czas przeznaczony na naukę spędzać efektywnie, a nie na kolejnych próbach skupienia i zapamiętania. Bezskutecznych dodam. Jak sobie radzicie z nauką, jakie są dla was najbardziej optymalne warunki sprzyjające nauce, jakie znacie metody szybkiego uczenia.

Pisałem już o tym w wątku dotyczącym matur, ale i tutaj powtórzę (polecam zajrzeć także do źródła, czyli tamtego wątku). Żeby było szybciej wypunktuję:

1. Naukę zaczynaj gdy jesteś wypoczęty, ewentualnie najlepiej uczyć się wieczorem, przed snem bo w czasie snu mózg przyswaja, przetwarza i powtarza wielokrotnie wszystkie zdobyte informacje.
2. Nie staraj się zapamiętać materiału - po prostu go powtarzaj, czytaj wielokrotnie, nie wkuwaj na pamięć, po prostu czytaj - mózg podświadomie będzie sobie kodował wszystko.
3. Po nauce zastosuj kurację szokową w postaci włożenia głowy pod kran z zimną wodą - to pobudza neurony i sprawia, że zdecydowanie szybciej przepływają informację a proces zapamiętywania staje się efektywniejszy.
4. Wyśpij się - nie zarywaj nocy, (patrz punkt pierwszy dlaczego)
5. Zjedz obfite śniadanie, bogate w węglowodany, później najlepsza jest czekolada z orzechami (pobudza mózg, krążenie, pamięć)

Zastosuj się do wszystkich wskazówek a zobaczysz, że nauka będzie Ci szła o wiele wiele sprawniej i łatwiej niż dotychczas. ;)

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Ribery 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 42
  • Rejestracja Thu, 09 Sep 10

Napisano 09 September 2010 - 12:45

No Andres dał Ci już dużo rad, skorzystaj. Najlepiej po prostu uczyć się systematycznie, wtedy nie ma większych problemów. Nie trzeba nadganiać. Od siebie napiszę jeszcze, że możesz spróbować sobie zrobić notatki w postaci map myśli na przykład :-) Mi to pomaga, bo notatki są ciekawsze i krótsze. Jeśli pasują Ci notatki robione za pomocą haseł i rysunków, to polecam :-) Mapki możesz sobie robić na kartce, albo jak masz iphone'a to jest specjalny programik iMindMap - za parę groszy sobie możesz ściągnąć.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   innocence 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 8
  • Rejestracja Mon, 15 Nov 10

Napisano 15 November 2010 - 19:48

Anders musze przyznać świetne triki. Sama mam problem ostatnio z nauką na studiach. a to co napisałeś, napewno wyprbóje ;)

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Andres 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 357
  • Rejestracja Mon, 09 Aug 10

Napisano 15 November 2010 - 19:53

Wyświetl postUżytkownik innocence dnia 15 November 2010 - 19:48 napisał

Anders musze przyznać świetne triki. Sama mam problem ostatnio z nauką na studiach. a to co napisałeś, napewno wyprbóje ;)

Polecam - metody te są sprawdzone przeze mnie zarówno w teorii jak i w praktyce, więc wiem o czym piszę :mruga

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6305
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 16 November 2010 - 11:24

Wyświetl postUżytkownik Prince dnia 08 September 2010 - 22:58 napisał

Niestety muszę Cię zmartwić, ale nie ma trików - trzeba być rozgarniętym i tyle :D

Też mi się tak wydaje,niektórzy na naukę poświęcą chwilę i już wszystko pamiętają,a niektórzy mogą kuć i kuć i kuć i dalej nie mogą zapamiętać,choćby byli wypoczęci itd.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   wikaG 

• Super Woman :)
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 83
  • Rejestracja Wed, 17 Nov 10

Napisano 18 November 2010 - 23:37

nie ma trikow, jest ciezka praca ;)

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 12 February 2011 - 18:47

Są triki - można kupić sobie coś na poprawę koncentracji np. lecytynę.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Weronisia 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 83
  • Rejestracja Mon, 06 Dec 10

Napisano 14 February 2011 - 15:01

dobrze wpływa podobno guarana, ponieważ pobudza. Jak uczyłam się do sesji to raz czy dwa wzięłam i power był naprawdę mocny :menix:

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   dzambo 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 147
  • Rejestracja Tue, 06 Oct 09

Napisano 20 February 2011 - 20:37

Skupienie odpowiednie warunki, wmówienie sobie ze to nas interesuje :D czasem trzeba się trochę po oszukiwać.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   amiqa 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 14
  • Rejestracja Sat, 12 Mar 11

Napisano 14 March 2011 - 20:02

Moim zdaniem ważne jest zaplanowanie sobie, czego musimy się nauczyć. Poza tym ważne są przerwy. Ważne są też nagrody. Za wykonane zadaniepowinniśmy przyznać sobie nagrodę. To dopinguje do pracy.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Przymszy 

• Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7413
  • Rejestracja Tue, 14 Apr 09

Napisano 14 March 2011 - 20:51

Ważne są też nagrody. Za wykonane zadaniepowinniśmy przyznać sobie nagrodę. To dopinguje do pracy.

Co? Jakie nagrody? :huh:

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Atom 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 25
  • Rejestracja Wed, 16 Mar 11

Napisano 16 March 2011 - 18:04

Witajcie
jeśli chodzi o skuteczne metody przyspieszające naukę to poleciałbym trzy książki:
1. http://zlotemysli.pl...-doskonala.html - autorka udziela praktycznych porad i umieszcza cwiczenia, które usprawniają proces uczenia się i działanie pamięci
2. http://zlotemysli.pl.../mapologia.html - szybka, przyjemna i rozwijająca wyobraźnię nauka za pomocą "map myśli"
3. http://zlotemysli.pl...gielskiego.html - obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy lubią language, chcą płynnie mówic i nie wkuwac a po prostu umiec.

Pozdrawiam :)
Żyj tak, jakby każdy dzień miał byc ostatnim. Ucz się tak, jakbyś miał życ wiecznie. - Mahatma Gandhi

Czy chciałbyś skończyć z odkładaniem rzeczy na później? Oto książka, która mi pomogła :)
-> http://zlotemysli.pl...to-dzisiaj.html

Opcje tematu:

Strona 1 z 1