Forum Lagata.pl: Najlepszy kierunek studiów - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Najlepszy kierunek studiów

#1 Gość_biurowiecki104_*

• Grupa Goście

Napisano 16 August 2010 - 15:29

Jak myślicie po jakim kierunku będzie mi najłatwiej znaleźć pracę i dobrze płatną?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2764
  • Rejestracja Mon, 09 Oct 06

Napisano 16 August 2010 - 16:01

To zależy czym się interesujesz ;) Jeśli zaczniesz studia na kierunku którego w ogóle nie czujesz to albo z nich wylecisz albo resztę życia spędzisz robiąc coś w czym się nie spełniasz. O awansie będziesz mógł tylko pomarzyć, a prace będzie ci znaleźć bardzo ciężko.

Z swojej strony polecam studia na politechnice. Owszem jest ciężko ale tylko pozornie. Po czasie się zwraca ;)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Andres 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 357
  • Rejestracja Mon, 09 Aug 10

Napisano 17 August 2010 - 19:25

Wyświetl postUżytkownik biurowiecki104 dnia 16 August 2010 - 15:29 napisał

Jak myślicie po jakim kierunku będzie mi najłatwiej znaleźć pracę i dobrze płatną?

Odpowiedź jest prosta - obecnie najłatwiej będzie Ci znaleźć dobrze płatną pracę po kierunku technicznym (czyli politechnika się kłania). Obecnie mamy ogromną dysproporcję między absolwentami studiów o kierunkach humanistycznych, a absolwentami kierunków ścisłych, czego efektem jest większa podaż na rynku pracy jeśli chodzi o tych pierwszych, a co za tym idzie mniejszy popyt na nich. Natomiast w drugim przypadku jest odwrotnie. Mówiąc po ludzku - za dużo mamy humanistów, a za mało umysłów ścisłych przez co siłą rzeczy na jedno miejsce pracy "humanisty" przypada powiedzmy 20 chętnych, a na jedno miejsce pracy "umysłu ścisłego" przypada 5 chętnych (albo i mniej)

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   raptoos 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 12
  • Rejestracja Thu, 26 Aug 10

Napisano 26 August 2010 - 11:25

Cytat

Moim zdaniem po możliwie najmniej zajmującym ci czas i uwagę. Wyższe jest dla pracodawców wyznacznikiem, ale kierunek ich nie obchodzi, bardziej doświadczenie, które zdobędziesz pracując w trakcie studiów.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   gwiazdeczka 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 111
  • Rejestracja Tue, 10 Aug 10

Napisano 26 August 2010 - 23:08

Wyświetl postUżytkownik raptoos dnia 26 August 2010 - 11:25 napisał

Moim zdaniem po możliwie najmniej zajmującym ci czas i uwagę. Wyższe jest dla pracodawców wyznacznikiem, ale kierunek ich nie obchodzi, bardziej doświadczenie, które zdobędziesz pracując w trakcie studiów.

Pracując w trakcie studiów? W przypadku studiów dziennych to raczej średnio wykonalne bo chyba nie uznasz, za "pracę" miesięcznych praktyk przed ostatnim rokiem studiów :D Jak praca to tylko zaoczne, bo z dziennymi się tego połączyć nie da. Oczywiście na upartego można, ale życze potem powodzenia z terminowym zaliczaniem egzaminów...

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10316
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 03 September 2010 - 00:00

Wyświetl postUżytkownik biurowiecki104 dnia 16 August 2010 - 15:29 napisał

Po medycynie.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   tusiaczenka 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 88
  • Rejestracja Thu, 14 May 09

Napisano 03 September 2010 - 01:15

moze nie suuuper dobrze platna, ale napewno jakas prace daloby sie znalezc aapewno - administracja

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Ribery 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 42
  • Rejestracja Thu, 09 Sep 10

Napisano 21 September 2010 - 12:02

Prawo? - na pewno dobrze płatna, ale chyba to jest nadal dosyć hermetyczne środowisko i trudno potem dostać się na aplikację i później znaleźć pracę :/ No i studia też są ciężkie - dużo zakuwania. Mam znajomego na prawie i ciągle siedzi w książkach i kodeksach. Trzeba dużo zakuwać.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   xero 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 11
  • Rejestracja Sun, 11 Jul 10

Napisano 21 October 2010 - 22:47

administracja? na pewno nie :)
do administracji to dostają się ci po podyplomówce, rodziny i znajomi królika.
najlepszy kierunek studiów to taki, który Cię interesuje. i tak teraz mało kto pracuje w zawodzie, przynajmniej w moich, głównie humanistycznych, kręgach.
lepiej teraz zacząć myśleć o własnym biznesie, znaleźć niszę, pozyskać fundusze, a studia raczej pomogą w ogólnym tzw. 'ogarnięciu się'

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440
  • Rejestracja Fri, 22 Oct 10

Napisano 23 October 2010 - 15:56

Nie ma czegoś takiego jak najlepszy kierunek. Zależy wszystko od tego jaki typ studiów Cię interesuje. Lepsze pod względem $$ są studia techniczne ale tam trzeba mieć umysł ścisły. Nie można też brać czegoś na siłę, nie wyobrażam sobie robienia czegoś czego nienawidzę nawet za 2x lepszą płacę.
Dołączona grafika
Ściągnij sobie darmowe tapety na telefon np. świąteczne tapety.
antyramy

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   ramonescojones 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 25
  • Rejestracja Mon, 13 Sep 10

Napisano 29 October 2010 - 13:17

Nie ma kierunku, który każdemu gwarantuje dostatnie życie. To zależy od predyspozycji i mnóstwa energii, którą trzeba włożyć poza nauką na studiach. Sam papier to stanowczo za mało.
Ja Tarzan Ty Dżejn

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   anett88 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 13
  • Rejestracja Fri, 29 Oct 10

Napisano 31 October 2010 - 15:10

Prawo? U mnie w mieście co chwilę są oferty że poszukują osoby po studiach prawniczych.
jakie obrączki ślubne - Jakie obrączki ślubne wybrać ?

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   krzysiuus 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 87
  • Rejestracja Sun, 06 Dec 09

Napisano 31 October 2010 - 16:20

Na pewno informatyczny jakiś
Szablony aukcji panel allegro - Dodatki do aukcji allegro
Panel allegro - reklamuj swoje aukcje
Katalog firm - DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO KATALOGU

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   lsk009 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 14
  • Rejestracja Mon, 01 Nov 10

Napisano 01 November 2010 - 16:55

Prawo, medycyna

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440

Napisano 10 November 2010 - 12:58

Najlepiej wybrać te, które bardziej odpowiadają nam a nie są w rankingu najbardziej płatne czy tam w jakimś sensie "najlepsze". Pójdziesz na jakiś kierunek który Cię wcale nie interesuje ale niby będzie później dobra praca i kasa, umęczysz się 5 lat, będzie mimo wszystko ciężko ze znalezieniem pracy a jak znajdziesz mogą Cię wywalić jeżeli dalej nie polubisz swojego zawodu tylko będziesz pracował z przymusu.
Założyłem na tym forum temat właśnie jakie studia wybrać - pod kątem pewnego narzędzia do testów. Znalazłem w sieci też poradnik odnośnie studiów - ogólnikowy z resztą ale od podstaw trzeba zaczynać. W księdze gości na tamtej stronie ktoś napisał

Cytat

w koncu postanowilam zrobic sobie badanie na doradztwo zawodowe. super to jest bo po pierwsze zbadaja zainteresowania i predyspozycje
i właśnie do tego powstało wspomniane przeze mnie narzędzie. Zaglądnij do tamtego tematu, przeczytasz, ocenisz.
Wybór studiów jest dla Ciebie i najlepiej samemu dołóż starań żeby on był dla Ciebie jak najwłaściwszy.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Anette 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 6305
  • Rejestracja Wed, 20 Oct 10

Napisano 10 November 2010 - 16:18

W jakich zawodach czeka praca?

Specjaliści od analizy rynku przejrzeli dostępne oferty pracy i sporządzili listę zawodów, w których praca czeka choćby od zaraz. Zdecydowanie na liście dominuje praca fizyczna, zwłaszcza zaś oferty skierowane do wykwalifikowanych pracowników z odpowiednimi uprawnieniami.

praca fizyczna jest niezbędna w wielu branżach (zwłaszcza w budowlanej), ale powoli zaczyna brakować pracowników. Nic więc dziwnego, że najwięcej jest ofert pracy skierowanych właśnie do wykwalifikowanych pracowników fizycznych. poszukiwani są między innymi elektrycy, cieśle, murarze, hydraulicy oraz spawacze. Chociaż budownictwo przeżywa pewien zastój wynikający z mniejszej liczby inwestycji, praca na specjalistów z tej branży wciąż czeka. Drugą istotną grupę poszukiwanych pracowników stanowią kierowcy. Z powodu licznych wyjazdów polskich kierowców na zachód w kraju zaczyna brakować osób z odpowiednimi uprawnieniami. Wiele zakładów komunikacyjnych od kilku miesięcy szuka kierowców, z różnym skutkiem. praca czeka też na doświadczonych menadżerów projektów, przedstawicieli handlowych czy inżynierów. polski ranking niewiele różni się od zagranicznych – na całym świecie na pierwszym miejscu poszukiwanych zawodów są pracownicy fizyczni z kwalifikacjami.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   jcb 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 440

Napisano 10 November 2010 - 16:56

Dokładnie, zawsze będzie zapotrzebowanie na lekarzy jak i fizycznych pracowników. Panujące przekonanie że teraz trzeba mieć studia wyższe nie jest dobre. Wyższe powinny być wyższe, i tylko dla nielicznych. Jak każdy zrobi magistra, to tak czy inaczej ktoś fizycznie będzie musiał pracować. Nie dążę do tego, żeby się nie starać i od razu olać studia. Chodzi mi o to że błędnym jest przekonanie że same studia nam coś dadzą. Trzeba być po studiach i do tego trzeba mieć olej w głowie, by przekonać pracodawcę że to mnie się należy dana posada, a nie tylko papierek w ręce.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Koma 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 40
  • Rejestracja Mon, 31 Jan 11

Napisano 02 February 2011 - 13:53

Wyświetl postUżytkownik jcb dnia 10 November 2010 - 16:56 napisał

Dokładnie, zawsze będzie zapotrzebowanie na lekarzy jak i fizycznych pracowników. Panujące przekonanie że teraz trzeba mieć studia wyższe nie jest dobre. Wyższe powinny być wyższe, i tylko dla nielicznych. Jak każdy zrobi magistra, to tak czy inaczej ktoś fizycznie będzie musiał pracować. Nie dążę do tego, żeby się nie starać i od razu olać studia. Chodzi mi o to że błędnym jest przekonanie że same studia nam coś dadzą. Trzeba być po studiach i do tego trzeba mieć olej w głowie, by przekonać pracodawcę że to mnie się należy dana posada, a nie tylko papierek w ręce.

Bardzo dobrze powiedziane. W dzisiejszych czasach dużo osób ma możliwość pójścia na studia, a wiele nawet nie wiem co może po danym kierunku robić. I później, po 5 latach siedzenia na akademiku, nagle okazuje się, że nie mogą znaleźć pracy...

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Sophiaa 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2
  • Rejestracja Thu, 03 Feb 11

Napisano 03 February 2011 - 16:29

Wyświetl postUżytkownik Koma dnia 02 February 2011 - 13:53 napisał

Bardzo dobrze powiedziane. W dzisiejszych czasach dużo osób ma możliwość pójścia na studia, a wiele nawet nie wiem co może po danym kierunku robić. I później, po 5 latach siedzenia na akademiku, nagle okazuje się, że nie mogą znaleźć pracy...

No też tak jest. Ale z drugiej strony, jk ktoś naprawde nie wie co może robic po liceum ,to chyba lepiej, żeby poszedł na jakieś studia, niż płakał, ze tak źle jest w Polsce...

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   dzambo 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 147
  • Rejestracja Tue, 06 Oct 09

Napisano 20 February 2011 - 20:30

Moim zdaniem dobre są ścisłe kierunki, łatwo po nich o pracę chociaż niekoniecznie, wiadomo w życiu trzeba mieć fart.

Opcje tematu:

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3