Forum Lagata.pl: Eutanazja - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (6 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Eutanazja

Ankieta: Co sądzicie na temat eutanazji ? (77 użytkowników oddało głos)

1. Jestem za (28 głosów [66.67%])

Procent z głosów: 66.67%

2. Zdecydowanie przeciw (11 głosów [26.19%])

Procent z głosów: 26.19%

3. Nie mam zdania (3 głosów [7.14%])

Procent z głosów: 7.14%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   lord_mcbet 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1700
  • Rejestracja Thu, 12 Oct 06

Napisano 29 October 2006 - 17:45

w takim razie bardzo przepraszam za pomylke:((

CYTAT(~Czarna)
e mimo wszystko pozwalają żyć, pozwalają zapomnieć o bólu i zająć się leczeniem chociażby tylko przedłużającym życie.

dla mnie przedluzanie zycia nieuleczalnie chorego jest wiekszym sadyzmem niz umiercenie takiej osoby...
wiem ze latwo mi mowic ale sadze ze nie tylko ja tak mysle... dlatego rozwiazanie prawne pozwalajace na eutanazje po pisemnej zgodzie jest dobrym rozwazaniem... kto nie che nie musi z niej korzystac a kto chce nie jest mu ta mozliwosc odebrana... niech kazdy decyduje o sobie....

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   Radzio 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 285
  • Rejestracja Tue, 03 Oct 06

Napisano 29 October 2006 - 17:48

Eutanazja powinna byc płatna i dostepna dla kazdego .

#43 Gość_~Czarna_*

• Grupa Goście

Napisano 29 October 2006 - 18:25

A kto niby według was powinien tą eutanazje wykonywać?

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   lord_mcbet 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1700

Napisano 29 October 2006 - 18:54

CYTAT(Radzio)
Eutanazja powinna byc płatna i dostepna dla kazdego .

zgadzam sie w 50% dostepna dla kazdego (kto wyrazil duzo wczesniej taka potrzebe) ale bezplatna.. zwykle swiadczenia w ramach NFZ czy innych kas chorych.. dlaczego ludzie moga byc leczenieni z moich pieniedzy z powodu swojej lekkomyslnosci a ja nie moge poddac sie zabiegowi za ktory i tak placilbym co miesiac w ramach skladki ubezpieczeniowej

CYTAT(~Czarna)
A kto niby według was powinien tą eutanazje wykonywać?

sadzisz ze nikt by sie tego nie podjal??? ja szczerze w to watpie... napewno znalazli by sie lekaze ktorzy za extra cash dokonali by zabiegu... patrz podziemie aborcyjne....

#45 Gość_~Czarna_*

• Grupa Goście

Napisano 29 October 2006 - 19:00

CYTAT(lord_mcbet)
napewno znalazli by sie lekaze ktorzy za extra cash dokonali by zabiegu...

takich lekarzy od razu powinni pozbawić prawa do wykonywania zawodu, tak samo jak za aborcję. Bo widać źle wybrali swój zawód - poprawę należy im umożliwić. Może w kopaniu rowów się sprawdzą

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   lord_mcbet 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1700

Napisano 29 October 2006 - 19:32

CYTAT(~Czarna)
takich lekarzy od razu powinni pozbawić prawa do wykonywania zawodu, tak samo jak za aborcję. Bo widać źle wybrali swój zawód - poprawę należy im umożliwić. Może w kopaniu rowów się sprawdzą

otoz to... a ludziom ktorzy chcieli sie poddac eutanazji alo juz sa po zabronic pogrzebu w poswieconej ziemi...

tylko wytlumacz mi po co w takim wypadku nam wolnosc wyboru i wyzania zagwarantowana nam w konstytucji???

#47 Gość_~Czarna_*

• Grupa Goście

Napisano 29 October 2006 - 19:38

a gdzie przykazanie "nie zabijaj"?

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   lord_mcbet 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1700

Napisano 29 October 2006 - 19:45

wykladnia chrzescijanska nie jest jedynym prawem moralnym... w niektorych kulturach praktykuje sie kanibalizm ale nie uwazam ich za dzikusow...

#49 Gość_~Czarna_*

• Grupa Goście

Napisano 29 October 2006 - 19:52

więc uważasz że życie to nic - jedno z wielu. Jak ktoś kogoś dźgnie na ulicy to jeszcze tego leżącego dobijesz żeby nie cierpiał... na pewno to będzie humanitarne posunięcie według Ciebie.

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   lagata 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4958
  • Rejestracja Mon, 08 May 06

Napisano 29 October 2006 - 19:58

Lekka przesada, eutanazja to nie zabijanie wtedy gdy mozna uratowac ( a tak rozumiem sytuacje, ktora opisalas), ale wtedy gdy nie ma szans a bol jest nie do zniesienia i nawet najlepsze srodki farmakologiczne go nie usmierzaja. Taki czlowiek jest szprycowany narkotykami i wlascie juz tylko wegetuje, do konca nie wiedzac gdzie jest, budzac sie tylko na te krotkie momenty, kiedy narkotyki przestaja dzialac i cierpienie znow sie nasila. Taki czlowiek chce umrzec, chce by przestalo bolec. Jesli taka jest jego wola, dlaczego mamy mu tego odmawiac??

//- Puchatku...?
- Tak, Prosiaczku?
- Nic - rzekł Prosiaczek, biorąc Puchatka za łapkę.
- Chciałem się tylko upewnić, że jesteś...//

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Radzio 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 285
  • Rejestracja Tue, 03 Oct 06

Napisano 29 October 2006 - 22:23

CYTAT(~Czarna)
a gdzie przykazanie "nie zabijaj"?

Koscioła nie powinno sie w to mieszac. Gdyby tak na to patrzec to lekarze sa grzesznikami:P
Bo gdy Bog chce kogos zabrac oni sataja mu na drodze i ratuja zycie czyli przeciwstawiaja sie Bogu .

A jesli czlowiek chcacy poddac sie eutanazji bedzie przytomny to przeciez sam moze ja wykonac wystarczy mu tylko udostepnic potrzebne przybory.

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   lord_mcbet 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1700

Napisano 29 October 2006 - 23:33

radzio rozumiem co masz na mysli ale to nie dokonca dobra argumentacja... samobojstwo to tez grzech...

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17094
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 30 October 2006 - 00:43

No tak............ani eutanazja ani aborcja to nie zabijanie......??? A co to jest???
Tak zastosujmy surowe prawo rzymskie...usuwajmy chorych,kalekich i tlumaczmy sobie ze tak trzeba...Tak bardzo mowi sie o skracaniu cierpienia...a czy ktos z was rozmawial z dziecmi z oddzialu onkologicznego???? One w wiekszosci wiedza co je czeka,ale zadne nawet te najbardziej chore nie prosily o skrocenie cierpienia...dokad tylko potrafia utrzymac kredke w dloni ....rysuja swoje marzenia.........i zyja do konca nadzieja...

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   lord_mcbet 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1700

Napisano 30 October 2006 - 00:52

CYTAT(magia)
Tak zastosujmy surowe prawo rzymskie...usuwajmy chorych,kalekich i tlumaczmy sobie ze tak trzeba...

no prawie rzymskie:|... spartanskie...
to niech trzymaja i rysuja nikt im tego nie zabrania...nawet ja choc pewnie sadzisz ze niemowleta jadam na sniadaie tongue.gif
twierdze ze kazdy ma prawo do wyboru drogi zycia jak i sposobu smierci.... zakazmy takze spozywania miesa masla picia akoholu palenia papierosow

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17094
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 30 October 2006 - 09:11

Tak lord...byli Spartanie...byli Niemcy -czyszczacy rasę aryjską...ale nie to jest najwazniejsze...im udowodniono zbrodnie...a my mamy postepowac tak jak oni...?

Nie sądze,że jadasz niemowleta na śniadanie....dla ciebie moga być one zbyt cieżko strawne... tongue.gif

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   lord_mcbet 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1700

Napisano 30 October 2006 - 10:23

heh to juz drobne naduzycie.... nikt przeciez z wlasnej woli nie umieral w obozach no poza jedna czy dwoma osobami... a tu mowimy o mozliwosci dokonania wyboru... dlaczego go zabraniac?

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4441
  • Rejestracja Wed, 11 Oct 06

Napisano 03 November 2006 - 02:44

Ja chyba nic nowego nie wniose do tego watku. Tak naprawde to jestem po srodku, miedzy tak a nie. Z jednej strony, skoro jestem obronca zycia to powinnam byc na- nie. Bo jakby ni ebylo to zabojstwo, czy samobojstwo.Odbieranie ostatniej szansy ktora tak naprawde jest tylko cudem. A z drugiej strony, jest to skracanie bolu, nie tylko tej osobie ale i rodzinie. Ja sama, gdybym byla "roslinka" ( przepraszam za okreslenie) chyba wolalabym umrzec. Ale nie wiem jak postapilabym w stosunku do ukochanej osoby. Byc moze liczylabym na cud albo niechcialabym patrzec jak wiecej cierpi....niewiem
Nieglosowalam bo naprawde nie wiem. Wierze w to, ze nigdy nie stane przed taka decyzja.

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   lord_mcbet 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1700

Napisano 04 November 2006 - 22:29

CYTAT(netha)
Wierze w to, ze nigdy nie stane przed taka decyzja.

netha to jest chowanie glowy w piasek... na zasadzie skoro mnie to nie dotyczy to problemu nie ma...

a wlasnie ze jest i podejscie takie jak twoje albo piewcow obrony zycia hamuje a wrecz uniemozliwia rzetelna dyskusje... (nie mam namysli tutaj tylko w organach ustawodawczych)

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   raraavis 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 571
  • Rejestracja Fri, 03 Nov 06

Napisano 04 November 2006 - 22:36

Nie jestem do końca przekonana czy człowiek powinien miać prawo decydować o chwili swojej śmierci, ale... Pominę teraz wszelkie kwestie moralności.
Pominę rozważania, czy ważniejsze jest życie czy uszanowanie woli i skrócenie cierpień chorego.

To, co sprawia, że jestem przeciwna eutanazji to nadużycia, do których może dochodzić w przypadku jej legalizacji. Chodzi mi głównie o zaprzestanie rozwoju medycyny paliatywnej, deprecjację zawodu lekarza i naciski wywierane na pacjenta.

Z jednej strony waham się nad kwestią prawa człowieka do dobrowolnej śmierci, a z drugiej stawiam ochronę ludzi najsłabszych (starych, chorych, upośledzonych psychicznie i fizycznie) przed nadużyciami tego prawa.
I love expensive things, champagne and diamond rings.
But life without these things is still a wonderful life.

Just be thankful you're alive. :)

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   lord_mcbet 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1700

Napisano 04 November 2006 - 22:46

raraavis czyz medycyna paliatywna nie jest faszerownie nieuleczalnie chprych srodkami p/bol??? a co do deprecjacji zawodu lekarza to czegos tu nierozumiem... dlaczego przywolenie na eutanazje ma byc powodem obnizenia jakosci uslug??? a co do tego w jaki sposob to widze juz sie wypoiadalem zatem nie bede sie powtarzal...

Opcje tematu:

• (6 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »