- (33 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Czy aborcja powinna byc dozwolona??
Napisano 03 June 2006 - 13:41
zachecam do wyrazania swoich opinii...
Moje zdanie na ten temat brzmi: tak, ale w wyjatkowych okolicznosciach. Uwazam tak, poniewaz moim zdaniem kobieta powinna miec wybor w kilku sytuacjach czy chce urodzic dziecko ktore w sobie nosi czy tez nie. A te sytuacje to:
1. gdy ciaza jest wynikiem gwaltu
2. gdzy zagraza ona zyciu kobiety lub powaznie moze uszkodzic jej zdrowie
Natomiast aborcja nie powinna byc dozwolona, jezeli ciaza jest wynikiem glupiej "wpadki" lub jezeli kobiecie sie nagle odwidzialo posiadanie potomstwa juz po celowym zajsciu w ciaze.
http://img529.imageshack.us/img529/753/horseriderredbt2.png
Napisano 03 June 2006 - 13:58
Napisano 03 June 2006 - 14:33
Powiem tak: ja nigdy bym nie usunela ciazy, nawet gdyby byla wynikiem gwaltu lub niosla ryzyko dla mojego zdrowia. Teraz jestem w takim okresie mojego zycia, ze marze o dziecku, zagladam innym mamom do wozkow, kupuje odpowiednie ksiazki i czasopisma, nawet zastanawiam sie jak bedzie wygladalo, w czym bedzie podobne do mnie a w czym do luka. Nie mowie juz o imionach-te mamy juz dawno wybrane
Wracajac, okolicznosci o ktorych pisze Protenar i lukasz sa dla mnie oczywiste jako powody, ktore moga byc przyczyna aborcji.
Mysle jednak, ze podejmowac decyzje powinna kobieta i to od niej powinno najwiecej zalezec. Nie zgadzam sie ze stanowiskiem kosciola, ze zaplodnione jajeczko to juz zycie. Nie wspominajac juz o srodkach antykoncepcyjnych, ktore wedlug kosciola powinny byc zakazane.
Tak jak powiedzialam, trudny temat. Kazdy powinien go dobrze rozwazyc w swoim sumieniu.
Napisano 03 June 2006 - 20:36
Czternastolatka jest w ciąży. Dziecko będzie mialo dziecko - nie z gwałtu, nie zagraża to życiu ani jej ani maleństwa. Istnieją przecież adopcje... Każemy jej rodzić, wcześniej 9 miesięcy nosić ciążę, zawalić naukę, wyrobić w środowisku opinię puszczalskiej. Ja nie teoretyzuję, moja uczennica zrobiła szkołę średnią po odchowaniu córeczki, w wieku, kiedy jej rówieśnicy pokończyli już studia. Ona tej szansy nie miała i chyba już mieć nie będzie. Matka samotnie wychowująca dziecko - czy dla was to tylko hasło ? Pomińmy ciążę, naukę - mogła oddać do adopcji...
JA jestem dzieckiem z adopcji. Samotna matka urodziła mnie, potem oddała do domu dziecka. Miałam szczęście, trafiłam cudownie: miałam najukochańszych rodziców. A jednak, kiedy w wieku 19 lat dowiedziałam się, że byłam adoptowana (oczywiście od życzliwych), przeżyłam to strasznie. I tkwi to we mnie do dziś - poczucie odrzucenia, braku akceptacji. DLACZEGO mnie nie chciała ? Wcześniej nigdy się nie zastanawiałam, czy moi rodzice są zadowoleni z tego, że mnie wzięli. A może żałują ? Może nie spełniam ich oczekiwań ? Wcześniej taka myśl nigdy by się nie pojawiła, bo ja byłam ich, a oni byli moi.
Adopcja ma swoje konsekwencje dużo dalej idące, niż to się wydaje niektórym.
Innym zjawiskiem jest wielo- wielodzietna rodzina. Bóg dał dziecko, da na dziecko - tak mówi kościół. A jak jest w rzeczywistości, widzę, kiedy mniej więcej co drugi dzien nawiedzają mnie kobiety z dziećmi żebrzące o jedzenie. Jeśli nawet co druga łże, bo wie, że ja na dzieci zawsze dam, to i tak jest to ilość zatrważająca. Bo widzę nędznie odziane i wyżywione dzieci, które zawsze będą już na marginesie nędzy, bo biedę tez sie dziedziczy.
[/scroll]
Napisano 03 June 2006 - 21:54
Napisano 03 June 2006 - 22:07
1. gdy ciaza jest wynikiem gwaltu
2. gdzy zagraza ona zyciu kobiety lub powaznie moze uszkodzic jej zdrowie
Natomiast aborcja nie powinna byc dozwolona, jezeli ciaza jest wynikiem glupiej "wpadki" lub jezeli kobiecie sie nagle odwidzialo posiadanie potomstwa juz po celowym zajsciu w ciaze.
Napisano 04 June 2006 - 08:35
Podaje linka do strony, ktora mnie strasznie poruszyla, ale ostrzegam, sa tam potworne zdjecia usunietych plodow i takie opisy metod aborcji,ze . . . trudno to wytrzymac.
http://www.hli.org.pl/pl/obr_zycia/aborcja/aborcja2.html
Napisano 04 June 2006 - 13:02
Widziałem, jak do Jej kolan – Wstręt dotąd serce me czuje – Z pokłonem się cisną i radą Najpospolitsi szuje.
Jan Kasprowicz
Napisano 04 June 2006 - 13:47
Napisano 13 June 2006 - 20:11
- to byl gwalt
- zagrozenie zycia matki
- srodki antykoncepcyjne beda na prawde tanie i ogolno dostepne
- antykoncepcja nie bedzie tematem tabu!!!!!!
- dzieci beda uswiadamiane w szkolach!!!!!!!!!!!!!!
taaaaaa tyle ze zabieg aborcji niesie za soba duze ryzyko bezpoldonosci w pozniejszym okresie zycia 8) a jesli byla na tyle dorosla by wspolzyc, wiec wie jakie sa tego kosekwencje 8)
Napisano 15 June 2006 - 21:56
Była dorosła ?! Na litość boską, te dzieciaki robią to, bo robi się z tego taki sport (ekstremalny); robią to, bo dorośli im nie tłumaczą (rodzice z braku czasu, szkoła - wiadomo dlaczego); robią to, bo nie zdaja sobie sprawy z konsekwencji; robią to, bo durne piśmidła pokazują to jako model życia nastolatka; robią to w końcu, bo w telewizji nie ma ulubionego serialu.
Wpadka to jest tragedia dla nich i dla ich rodzin. Niestety, dzieciaki dojrzewają dużo wcześniej fizycznie niż intelektualnie i emocjonalnie.
I - to wiem z doświadczenia kontaktów z takimi "wpadkami" - naprawdę nie wie, jakie są konsekwencje zabawy w dorosłość.
Napisano 15 June 2006 - 22:05
a ja uwazam ze takie trzynastolatki jednak wiedza jakie sa tego konsekwencje, ale moze nie dokoca wierza ze to moza spotkac wlasnie je. No bo jezeli woedza "co do czego sluzy" to chyba musza wiedziec po co. Ostatnio duzo mowiono o czworce nastolatkow 9dziewczyna i 3 chlopakow - mieli po 13/14 lat) z mojej miejscowosci, ktorzy zabawili sie na dzialce jednego z nich.Nie wiem czy ta dziwczyna jest w ciazy, chyba nie, ale tez nie wiem czy powinno sie dac jej mozliwosc usuniecia mozliwej ciazy. Zrobila to z wlasnej woli i nikt jej do tego nie przymusial. Byla trzezwa i sama poszla.... i tu lezy moj dylemet - z jednej strony gowniara urodzi dziecko co z pewnoscia zniszczy jej zycie, a z drugiej ta aborcja.... naprawde nie wiem co bylo by lepsze w takim wypadku.
Napisano 16 June 2006 - 12:23
Napisano 16 June 2006 - 22:51
moze czas na uswiadomienie ??
no ale w panstwie takim jakie sie tworzy (Giertych) czyli koscielne, nie ma co liczyc na jakiekolwiek uswiadomienie 8)
dinozaur, ja zdania nie zmienie, jesli gowniara bierze sie za sex, niech ponosi konsekwencje, jedynie dzieciaka szkoda
EOT
Napisano 16 June 2006 - 23:04
Napisano 16 June 2006 - 23:08
Napisano 16 June 2006 - 23:46
dzizyz dajcie spokoj! to jest Polska i tu nic normalnego nie bedzie!!!!!!!!!!
Napisano 17 June 2006 - 09:08
Tacy ludzie nie usuneli by ciazy nawet jezeli pewne by bylo ze umrze i kobieta i rozwijajace sie w jej lonie dziecko. A czy to nie jest gorcze od "zabicia" plodu i ofiarowanie zycia niedoszlej mamie??
Napisano 17 June 2006 - 11:29
Napisano 17 June 2006 - 13:27
mialam podobna sytuacje
dodam, ze po tych zajeciach zrezygnowalam z lekcji religii 8)
Opcje tematu:
- (33 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »

Logowanie